Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie frantuzeascaTerina de legume cu oua Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 600 g legume congelate (morcovi+mazare+fasole verde taiata bucatele etc.), 12 oua, 8 linguri verdeata taiata cu foarfeca (patrunjel, marar, tarhon), unt cat o nuca, sare, piper macinat.. Mod de preparare: Fierbeti in ab...

</b><b>Bucatarie frantuzeasca</b><b>Terina de legume cu oua Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 600 g legume congelate (morcovi+mazare+fasole verde taiata bucatele etc.), 12 oua, 8 linguri verdeata taiata cu foarfeca (patrunjel, marar, tarhon), unt cat o nuca, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Fierbeti in aburi - intr-o sita, peste 1 l de apa clocotita - legumele (circa 10 minute) si intindeti-le pe un servet sa se scurga si sa se raceasca. Ungeti cu unt o forma de chec si tapetati-o cu hartie pentru copt, depasind inaltimea marginilor, pentru a putea acoperi cu ea compozitia. Incingeti cuptorul la 200C, bateti 8 oua intr-un castron mai mare, amestecati-le cu legumele fierte si cu verdeata si turnati jumatate de compozitie in tava unsa si tapetata cu hartie. Spargeti celelalte 4 oua direct peste compozitia din tava si puneti peste ele legumele ramase. Acoperiti compozitia cu hartia pliata si dati terina o ora la cuptor, avand grija ca pe la jumatatea timpului de coacere sa reduceti caldura la 180C. Lasati-o sa se raceasca, rasturnati-o si serviti-o rece, taiata felii, cu un sos vinegreta (ulei + otet aromat) sau o maioneza usoara cu multa lamaie.

</b>
<b>
Supa-crema de mazare cu menta Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cuburi concentrat de pasare (Knorr), 125 g costita afumata taiata bucatele, 150 ml smantana subtire, 1 lingura ulei de dovleac, 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 10 frunze de menta, sare, piper macinat.
Mod de preparare: Dizolvati cuburile Knorr in 500 ml de apa clocotita si puneti mazarea sa fiarba incet, la foc mic, circa 20 de minute, impreuna cu sarea si piperul. Intre timp, prajiti slaninuta in uleiul de dovleac, pana ce se rumeneste frumos. Mixati (cu plonjorul sau in blender) mazarea (cu zeama cu tot), uleiul de floarea-soarelui, smantana si 6 frunze de menta si mai gustati o data de sare si piper. Turnati supa-crema in boluri sau in farfurii de supa, puneti deasupra bucatelele de slaninuta si decorati cu cate-o frunza de menta.


</b><b>Pulpa de miel cu ienupar si cartofi gratinati Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pulpa de miel (sau berbecut) de 1,6 kg, 1 kg cartofi nesfaramiciosi, 200 ml frisca nebatuta, 400 ml lapte, 15 boabe de ienupar, 1 foaie de dafin, 1 crenguta de cimbru, 60 g unt, 1 lingura ulei, sare, piper.
Mod de preparare: Cu o zi inainte de-a o prepara, impanati carnea (intepati-o din loc in loc) cu boabele de ienupar, inveliti-o intr-un stergar umezit si lasati-o 12 ore la rece. Scoateti carnea de la rece cu doua ore inainte de-a o gati. Incingeti cuptorul la 240C, puneti pulpa intr-o tava, ungeti-o cu ulei, presarati peste ea bucatele de unt si sare si dati-o la cuptor. Dupa 10 minute, reduceti temperatura la 200C si lasati carnea sa se patrunda, inca 40 de minute, stropind-o din cand in cand.Intre timp, curatati cartofii, taiati-i rondele groase de 1 cm, puneti-i intr-o oala impreuna cu cimbrul, foaia de dafin si laptele, adaugati sare si piper si lasati-i sa clocoteasca incet pe foc, 25 de minute. Scoateti carnea din cuptor, inveliti-o intr-o folie de aluminiu si lasati-o 15 minute sa se odihneasca. Degresati sosul din tava si subtiati-l adaugand doua linguri de apa. Scurgeti cartofii si puneti-i intr-o forma unsa cu unt. Puneti laptele in care au fiert din nou pe foc, lasati-l sa scada la jumatate, dupa care incorporati frisca, sarea si piperul. Turnati sosul astfel preparat peste cartofi si dati-i 15 minute la cuptor, sa se gratineze. Serviti pulpa de miel impreuna cu cartofii gratinati si cu sosul de carne degresat, subtiat si incalzit.


"Papiote" de cod Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 fileuri de cod (600 g), 4 fire de marar, sare, piper. Pentru sos: 2 rosii, 1 catel de usturoi, 1 legatura de verdeata (patrunjel, coriandru, tarhon), 1 ardei iute uscat, 2 lingurite ulei de masline.
Mod de preparare: Sosul - Opariti rosiile, curatati-le de pielita, indepartati semintele (prin presare) si taiati-le cubulete. Tocati marunt verdeata si usturoiul si amestecati-le pe toate, impreuna cu ardeiul iute pisat, cu uleiul si cu sarea. Incingeti cuptorul la 240C. Spalati si zvantati fileurile de peste, sarati-le si piperati-le. Decupati din folia de aluminiu 4 cercuri cu diametrul de 30 cm. Dati-le forma unor corabioare cu bordul ridicat, puneti in ele cate 2 fileuri de peste, presarati deasupra frunzulite de marar, indoiti folia si strangeti marginile intre degete. Asezati "papiotele" pe tava de la aragaz si dati-le 8 minute la cuptor. Serviti pestele impreuna cu sosul de rosii incalzit pe bain-marie sau.

Dulciuri


Tarte amandine Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pachet aluat fraged, 150 g migdale macinate, 50 g zahar, 100 g unt, 2 galbenusuri, 4 linguri dulceata (peltea) acrisoara de coacaze sau visine.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 210C. Imbracati cu aluat 4 forme mici de tarta, intepati aluatul de pe fundul formelor cu furculita si dati-le 5 minute la cuptor. Topiti untul, puneti-l intr-un castron impreuna cu migdalele macinate, cu zaharul si cu galbenusurile si amestecati-le bine, pana ce compozitia devine omogena. Scoateti formele de tarta din cuptor, turnati in fiecare cate o lingura de dulceata, iar peste dulceata puneti crema cu migdale. Nivelati umplutura si coaceti tartele inca 15 minute, pana ce s-au rumenit uniform. Lasati-le sa se raceasca, scoateti-le din forme si serviti-le reci.