Venus
(Planeta Taurilor)Artista Cu Capul Pe Umeri
Cea mai stralucitoare planeta, Venus este cunoscuta de cand primul om si-a ridicat privirea spre cer. Venus este Luceafarul, a carui lumina este atat de puternica, incat poate fi observat adesea, cu ochiul liber, si in timpul zilei. Venus este vecina noastra dinspre Soare, fiind "mai peste drum" decat Marte, in sensul ca orbita ei este mai apropiata de Pamant. Caracteristicile frumoasei noastre vecine sunt foarte apropiate cu cele ale Terrei, in ceea ce priveste masa, volumul, densitatea si circumferinta ecuatoriala, atat doar ca este putintel mai mica. Similitudinile se opresc insa la lungimea zilei. Spre deosebire de Pamantul nostru, care se roteste, harnicut, in 24 de ore in jurul axei sale, vecina noastra este sensibil mai lenesa, fiindca rotatia ei in jurul axei dureaza de peste zece ori mai mult decat a Pamantului. Nu intamplator, persoanele influentate puternic de Venus prezinta tendinte de leneveala. Venus mai are o caracteristica aparte, de fapt unica in sistemul nostru solar: miscarea ei de revolutie este inversa fata de miscarea ei pe orbita.
Venus in mitologie
Nasterea Afroditei/Venus sfideaza toate legile obstetricii moderne. Povestea a ajuns la noi intr-o forma simplificata si cenzurata maximal: s-a nascut din spuma marii. Incorect sau, mai precis, incomplet. Saturn/ Cronos, titanul, fiu al lui Ouranos/Uranus, zeul cerului, s-a revoltat impotriva tatalui sau, care-si exila toate odraslele in pantecele Geei (Pamantul-mama).ÊIndurand suferinte de nedescris, Geea le-a cerut copiilor sai s-o scape de sub tirania tatalui. Saturn a fost cel care a pus la cale razmerita si l-a castrat pe Ouranos. Barbatia lui retezata a cazut in mare si intr-o ultima izbucnire de creatie a dat nastere irezistibilei seducatoare Afrodita/Venus. Astfel se naste un paradox: o zeita inzestrata cu toate darurile feminitatii, care este produsul exclusiv al unei zeitati masculine, caci "marea" este ceva prea nediferentiat pentru a-i putea conferi ipostaza de mama.
Una dintre imaginile in care Afrodita este adesea infatisata este tinand in mana o oglinda si un mar. Oglinda este deosebit de interesanta, pentru ca semnul grafic prin care este reprezentata planeta Venus in astrograma arata ca o oglinda de mana rotunda, avand un maner in forma de cruce. Iar in legatura cu acest semn (identic cu cel din biologie pentru a indica sexul feminin) exista un exercitiu de vizualizare, care se poate dovedi folositor celor care doresc sa-si constientizeze energiile venusiene. Este un exercitiu simplu: asezati sau intinsi intr-o pozitie confortabila, imaginati-va ca va uitati intr-o oglinda de mana cu forma semnului astrologic pentru Venus. Priviti cu atentie, dar relaxati, la apele acesteia, pana cand in oglinda incepe sa se desluseasca o imagine. Nu va asteptati la ceva anume, permiteti-i imaginii sa se formeze de la sine. Aceasta imagine va va ajuta sa aflati mult mai multe despre natura feminitatii dvs. (in cazul femeilor), iar pe barbati ii va ajuta sa inteleaga care sunt atributele feminitatii pe care le doresc la o femeie. Acest exercitiu ne poate ajuta sa ne dezbaram de multe false criterii privitoare la feminitate si sa ne acceptam acea parte din noi care se doreste exprimata cu frumusete, gratie si armonie - insusiri pe care le regasim la femei si barbati deopotriva.
Venus/Afrodita este incinsa cu o centura fermecata, care o face irezistibila in ochii celor care o privesc. Categoric, nu este o centura de castitate, pentru ca Venus nu este dispusa sa-si restranga puterea feminina, exercitand-o asupra unui singur barbat. Desi este casatorita cu zeul-faurar, Hefaistos cel schiop (probabil pentru a profita din plin de minunatele bijuterii pe care el stie sa le nascoceasca), Afrodita nu se sinchiseste nici macar sa pastreze aparentele, ci isi urmeaza cu nepasare pornirile inimii. Independenta ei poate parea socanta, dar ea este zeita iubirii, nu a casatoriei, si nu are nevoie de un barbat care sa-i ofere protectie sau respectabilitate: acestea sunt valori care nu i se aplica zeitei.
Eros
Din legatura zeitei cu temperamentalul Ares/Marte (principiul sexualitatii masculine, deci polul opus naturii eminamente feminine a lui Venus) se naste Eros, prunc nazdravan, posesorul unei tolbe cu sageti foarte speciale. Eros apare reprezentat ca un copil, ceea ce ar putea sa ne nedumereasca, pentru ca la copii sexualitatea nu se manifesta explicit. Freud a descoperit insa ca tocmai la varsta de 3-4 ani (varsta pe care o sugereaza si imaginea lui Eros) apar primele preferinte fata de persoanele de sex opus si primele curiozitati de natura sexuala. La aceasta varsta, totul este joc si fantezie. Eros insusi este manuitorul sagetilor, nu este niciodata ranit de ele. De aceea vorbim despre vise erotice, pentru ca ele tin de domeniul imaginatiei si al jocului, pentru ca ele tin de Eros, copilul Afroditei pus pe joaca cu sagetile sale, care sunt de doua feluri. Primele sunt din aur, inmuiate in foc si miere, iar celelalte sunt din plumb, iar varful lor este imbibat in otrava. Iata o deosebire esentiala: pe cand Afrodita, ca femeie, stie sa atraga dragostea catre ea, dar nu este cea care poate determina dragostea dintre doi oameni, Eros, fiind copil (deci in afara sexualitatii propriu-zise), este cel care poate distribui sagetile dupa bunul lui plac, pentru ca nu este partinitor fata de nici unul dintre sexe.
Hetaira
In Grecia antica, hetaira indeplinea functia femeii venusiene intr-o societate in care casatoriile erau bazate, in vasta lor majoritate, pe interes. Aceste hetaire nu erau femei ale caror favoruri puteau fi cumparate cu bani (sau daca acest lucru se intampla, suma era cel mai adesea exorbitanta, iar barbatul respectiv trebuia sa dispuna nu doar de averi considerabile, ci si de educatie si stil). Hetaira (ca si gheisa din Japonia) trebuia sa se distinga nu doar prin frumusete fizica, ci si prin cultura, imaginatie, spirit, gust desavarsit in a se imbraca si maniere impecabile. Ele erau cautate pentru ca barbatii stiau ca aparand in societate alaturi de o asemenea femeie, aveau sa trezeasca admiratia celorlalti. E de la sine inteles ca o asemenea prezenta nu era gratuita. (Printre altele, Venus guverneaza si banii.) Aceste femei duceau un trai independent si isi luau libertatea de a-si acorda iubirea barbatilor alesi de ele, dupa modelul oferit de Venus, renuntand la "targul matrimonial", in care rolul lor era redus la unul pasiv.
Venus in astrologie
Din punct de vedere astrologic, planeta Venus este asociata cu: - cifra 6; - culorile pastelate, bleu, roz, dar si tonurile somptuoase de aramiu (arama fiind metalul atribuit lui Venus); - pietrele pretioase, precum smaraldul si jadul; - simtul artistic, armonia, echilibrul formelor si al culorilor; - prietenia, afectivitatea sub orice forma; - banii; - charisma; - luxul; - doua dintre zodii, Taurul si Balanta.
Persoanele puternic influentate de energia planetei Venus sunt invariabil seducatoare, chiar daca nu sunt neaparat de o frumusete iesita din comun. Ele au acel "ceva", acel farmec personal irezistibil, ca si cand ar purta, nevazuta, cingatoarea Afroditei mitologice. Femeile venusiene au calitatea de-a emana dulceata feminina, dar si o latura rationala bine dezvoltata. Barbatii la care influenta planetei Venus este pronuntata nu sunt efeminati, ci au un temperament placut, echilibrat, o inteligenta subtila si isi manifesta sentimentele cu usurinta si eleganta.
Venusienii atrag cu usurinta simpatia, iar simtul masurii de care dau dovada ii face sa obtina cu usurinta ceea ce-si doresc - fie la capitolul relatii, fie pe plan material. Sunt persoanele carora li se ofera multe cadouri si care stiu si cum sa le primeasca, in asa fel incat cel care le ofera poate simti din plin bucuria, placerea pe care darul lor le-a trezit in inima primitorului.
Manierele ingrijite (uneori putin afectate), vocea cultivata, bogata in inflexiuni, ii face potriviti sa evolueze in mediul diplomatic. La fel inteligenta, care imbina in proportii fericite intelectul cu intuitia.
Venusienii detesta vulgaritatea, precum si orice manifestare lipsita de masura, desi ei insisi pot exagera in privinta vanitatii sau a apetentei pentru lux. Avand insa un simt ascutit al banilor, stiu sa se replieze si sa se puna rapid pe treaba atunci cand stilul de viata le este amenintat, infrangand pana si placerea cu care lenevesc, pe care reusesc s-o ridice, uneori, la rang de arta.
In arta sau in orice domenii legate de frumusete (manichiura, coafura, cosmetica, design) se remarca printr-un pronuntat simt al proportiilor, al culorilor si al texturii materialelor.
Sunt hedonisti, deci stiu sa deguste din plin placerile vietii: le plac mancarurile si bauturile rafinate, imbracamintea eleganta, parfumurile scumpe si le place sa se inconjoare cu obiecte de arta de mare bun-gust. Sunt in stare sa cheltuiasca sume mari pentru a-si satisface aceste placeri si, pentru ca sunt generosi (eleganta lor nu este doar una exterioara), le place sa-si impartaseasca placerile cu prietenii, pe care, nu de putine ori, ii rasfata cu cadouri sau mese bogate. Altruismul ii face de multe ori sa se implice in actiuni caritabile.
Au un talent deosebit de-a crea o atmosfera placuta, calda, intima, dar le place mult mai mult sa creeze un cadru somptuos decat unul simplu. Stiu sa cocheteze, mentinandu-se insa in limitele bunei-cuviinte, iar jocul seductiei le face o placere deosebita. Si in aceasta directie pot sa apara excese.
Talentul si gratia, bunatatea si gingasia izvorate din sentiment ii fac pe venusieni sa reuseasca usor in viata dar, din pacate, destui dintre ei se multumesc, din cauza predispozitiei la lenevie, sa nu-si dezvolte intregul potential cu care au fost daruiti.
Venus si sanatatea
Inertia produsa de placerea de-a lenevi se face simtita la venusieni, si in ceea ce priveste functiile vitale, care sunt adesea fie incetinite, fie prezinta insuficiente. In corpul omenesc, planeta Venus guverneaza rinichii si functia urinara, paratiroidele si, in cea mai mare parte, aparatul genital feminin.
Afectiunile la care sunt predispusi venusienii imbraca mai ales forme cronice, iar atunci cand sunt asociate cu febra, aceasta este mica, insa persistenta.
Grasimile nu sunt bine tolerate de acesti nativi, la care exista o predispozitie catre obezitate, care ar trebui controlata inca din pubertate (varsta venusiana este cea cuprinsa intre 14 si 21 de ani). Multe infectii urinare sau genitale tind sa se cronicizeze, poate sa apara hiperfoliculinimia, proteinuria sau insuficienta renala. Femeile pot prezenta uter retrovers.
Insuficienta poate fi prezenta si in functia circulatorie, atunci aparand de multe ori varicele. In anumite cazuri, venusienii sunt predispusi la diabet zaharat.
Excesele alimentare pot duce la acnee sau alte afectiuni cutanate. Prea multe condimente pot duce la iritarea mucoasei stomacale.
Dar pentru ca functia lui Venus este una de echilibrare, venusienii se pot bucura de o sanatate foarte buna daca respecta masura in regimul de viata.
Remediile homeopatice in afinitate cu planeta Venus sunt: Pulsatilla, Calendula, Natrium muriartic, Apis, Ambrea grisea, Solidago, Formica rufa, Chimafila si Dulcamara.Tana Rosca