Lumea romaneasca

Redactia
Andreea Raicu"Am o stea norocoasa care ma ajuta sa ies cu bine din orice incercare" - De la o vreme incoace esti asa de frumoasa, ca toata lumea te asemuieste cu o zana. Zana primaverii de la Prima Tv. De unde atatia nuri? Ai fost atinsa cu un betisor fermecat?. - Sa fii comparata cu o zana, tocmai...

</b>
<b>
Andreea Raicu</b><b>"Am o stea norocoasa care ma ajuta sa ies cu bine din orice incercare" - De la o vreme incoace esti asa de frumoasa, ca toata lumea te asemuieste cu o zana. Zana primaverii de la Prima Tv. De unde atatia nuri? Ai fost atinsa cu un betisor fermecat?
- Sa fii comparata cu o zana, tocmai in revista "Formula As", pe care eu si familia mea o citim pe nerasuflate, iata un dar pentru care va multumesc. In ce priveste frumusetea de care spui, cred ca vine - cum altfel? - din interior. In aceasta primavara imi merge din plin, atat pe plan profesional, cat si pe plan personal. Si probabil ca aceste impliniri se reflecta si in aspectul fizic. De altfel, eu cred ca e aproape imposibil "sa respiri" frumusete daca in viata ta exista ceva care nu functioneaza. Si, in aceeasi masura, consider ca e greu sa fi frumos la fata daca nu esti frumos si la suflet.
- In mod normal, ca sa poti celebra cum trebuie rangul de zana, ai avea nevoie de soare si de rauri de flori. Cand colo, afara e frig si la munte ninge. Cum te descurci cu primavara asta asa de neprietenoasa?
- Rau! Sunt o persoana meteo-sensibila si reactionez extrem de prost atunci cand mi-e frig. Vremea urata ma face mofluza si ma predispune la angoase. Asa ca, cel putin pana azi, cum vremea a fost extrem de instabila, momentele mele de veselie si tristete au fost strans legate de... razele de soare. Am fost plina de energie atunci cand vremea a fost frumoasa si a trebuit sa ma concentrez la maximum atunci cand am avut emisiuni la temperaturi scazute. Eu functionez cel mai bine cand simt mangaierea soarelui pe obraz. Imi face insa placere sa cred ca telespectatorii nu au simtit nimic din toate aceste oscilatii ale mele. Mi se pare teribil de important ca oamenii care se uita la televizor sa ma vada mereu zambitoare si plina de viata. In fond, nu e vina lor daca eu am o zi proasta! Primavara aceasta am trecut si prin perioade nostalgice. Dar ele sunt, pe undeva, normale, in conditiile in care eu sunt aici, iar prietenul meu e departe de tara (e vorba de Cristi Chivu, celebrul nostru fotbalist care joaca in Olanda, prietenul "oficializat" al Andreei - n.red.). Avem insa o relatie solida, asa ca astfel de clipe sunt depasite cu succes. In plus, primavara aceasta a insemnat pentru mine si o modificare de program, cu care nu mi-a fost prea usor sa ma acomodez. Eu sunt din fire o matinala, o persoana care se trezeste devreme, indiferent de ora la care se culca. Ani de zile m-am obisnuit sa-mi programez sarcinile mai dificile, mai solicitante, dimineata, cand rezervorul de energie e plin. Dintr-o data, in primavara asta, totul s-a schimbat. De cand lucrez la "Big Brother" e necesar sa fiu in forma maxima noaptea. Am avut noroc cu prietena mea cea mai buna, care a venit cu ideea mersului la sala de forta. Eu nu prea eram adepta acestui exercitiu, insa ea a insistat, cu tenacitate, pana cand m-a convins, iar acum ii sunt extrem de recunoscatoare. Efortul fizic si un regim de viata mai sanatos ma ajuta sa-mi pastrez energia pana tarziu.
- Ne vinzi si noua retetele tale de Forma Maxima?
- Ei, nu trebuie sa va imaginati ca am operat niste schimbari drastice in viata mea. Regimul de primavara nu difera esential de cel din restul anului. Mananc mai multe salate de verzituri si ma bucur de vremea frumoasa. Care sper sa se instaleze definitiv. O somez!
- Esti, alaturi de Iantu, la comanda unei emisiuni mamut: "Big Brother". Cum te simti navigand pe un asemenea transatlantic? Iti place? Ti-a ridicat vreo problema de adaptare?
- Din punctul meu de vedere, implicarea intr-un proiect de dimensiunea si amploarea "Big Brother" este o experienta unica pentru cineva care face televiziune. Te marcheaza pentru totdeauna, te ajuta sa-ti descoperi capacitati pe care nici nu banuiai ca le ai. Mie, de exemplu, mi-a oferit posibilitatea sa ma intorc la emisiunile in direct intr-un moment in care, profesional vorbind, simteam ca am acumulat suficient de multe cunostinte incat sa pot face fata unui astfel de show. Sigur, inceputul a fost mai dificil. Nu stiu daca am gasit exact registrul pe care-l astepta publicul de "Big Brother", uneori am fost stangace, am facut unele greseli de exprimare, de care si eu ma minunez. Corectez toate aceste neajunsuri din mers. Din fiecare greseala invat cate ceva, tin cont de fiecare observatie pertinenta si, in egala masura, ma straduiesc sa ma detasez si sa nu pun la suflet "intepaturile" celor care folosesc drept unic argument limbajul vulgar si clisee de genul "frumoasa si proasta". Stiu ca e imposibil ca toata lumea sa ma iubeasca, dar am convingerea ca si criticile au nevoie de argumente, au nevoie de fundament. Daca te multumesti sa injuri, n-ai facut nimic. Nu oferi posibilitatea sa se corecteze ceea ce este gresit, tocmai pentru ca nu se stie care e greseala.
In ce priveste preparativele pentru noua productie, ele au fost extrem de diverse. Am mers in Ungaria si am vazut ce inseamna fenomenul "Big Brother". Am citit extrem de mult despre conceptul emisiunii, am vizionat o multime de casete pentru a vedea cum a fost realizat show-ul in celelalte tari. Insa nimic nu se compara cu propria experienta, cu propriile emotii. Am inteles cu adevarat ce provocare uriasa reprezinta o astfel de emisiune abia in momentul in care am inceput show-ul in Romania. Si sunt fericita ca iau parte la acest proiect.
- Cu toate ca succesul tau este cert, emisiunea in sine a fost catalogata de multa lume ca fiind cam vulgara, cu un nivel cultural destul de scazut al participantilor. Cum o apreciezi tu, ca om care are acces la culise si deci are posibilitatea sa cunoasca situatia in profunzime?
- Inca de la debut, "Big Brother" a fost o emisiune controversata. Au fost voci care au reprosat faptul ca participantii sunt pusi in situatii extreme, ca sunt privati de confort, ca sunt urmariti si in cele mai intime momente. Altii au vorbit despre promiscuitate, pentru ca participantii se simt incurajati sa aiba relatii sexuale in vazul tuturor. Pana la urma, nu trebuie sa uitam ca este vorba despre un show de televiziune, iar concurentii stiu exact care sunt termenii participarii lor la aceasta emisiune. Si nici nu putem nega ca, oricat de puritani ne-am arata, toti suntem tentati sa privim pe gaura cheii. Ei bine, la "Big Brother" gaura cheii e ochiul Fratelui Mai Mare, care ne invita sa vedem reactii umane 100% naturale. Nici nu mai conteaza daca place sau nu, important este ca starneste interes, creeaza un fenomen. Si mi se pare la fel de important ca o emisiune de televiziune reuseste sa provoace astfel de reactii. In ceea ce-i priveste pe concurenti, mi se pare usor superficiala etichetarea lor ca persoane cu nivel cultural scazut. In primul rand, alegerea lor a fost facuta in asa fel incat la final sa ramana 12 personalitati puternice, fiecare reprezentand o anumita tipologie: ingenua, mamoasa, nonconformista, Don Juan-ul, taciturnul, bonomul si asa mai departe. Telespectatorilor li se ofera astfel posibilitatea sa se identifice cu unul sau altul dintre concurenti si sa-l sustina pe cel cu care i se pare ca seamana cel mai bine. Apoi, nu trebuie uitat ca participantii se manifesta intr-o emisiune Tv si ca sunt constienti de faptul ca lumea ii priveste. Ma gandesc ca se simt tentati sa faca si sa spuna lucruri care sa atraga atentia, sa socheze, si atunci discutiile dintre ei sunt uneori mai frivole sau mai superficiale. Pe de alta parte, nu stiu cati telespectatori ar mai fi interesati de show daca in casa s-ar discuta despre Heidegger, sau Nietzsche, sau daca participantii ar cere drept bonus de la "Big Brother" o petrecere avand ca fond muzical concertul pentru pian nr. 21 de Mozart. Sigur, fortez un pic lucrurile, dar ideea e ca vorbim despre un show de divertisment, de la care lumea asteapta spectacol. Nu stiu care ar fi nivelul cultural care ar putea fi considerat satisfacator, dar cred ca, si in cazul in care am avea, sa zicem, niste literati drept concurenti, tot s-ar naste discutii. Ar fi culti, dar plicticosi. Si ne-am intoarce de unde am plecat: o emisiune controversata, care starneste dezbateri. Atat timp cat se nasc intrebari, vor fi cautate si raspunsuri. Asta e si esenta unui reality show, dupa parerea mea.
- Poate ca e prea devreme, dar te-ai gandit ce vei face dupa "Big Brother"? Ce planuri profesionale ai?
- Nu-mi place sa-mi fac planuri. Viata mi-a demonstrat ca ori de cate ori mi-am construit o anumita strategie, ea a fost inlocuita de o propunere venita din senin, care s-a dovedit mult mai interesanta si mai potrivita felului meu de a fi. De altfel, eu am acolo, sus, o stea norocoasa, care ma ajuta sa ies cu bine din orice incercare.
- Sa provocam primavara, vorbind despre sentimente, despre relatia ta cu Cristi Chivu, pe care l-ai "subinteles" mai devreme. Oamenii privesc cu multa simpatie iubirea voastra, pentru ca sunteti tineri, celebri, frumosi. Cum decurge o poveste de dragoste intre doua vedete cu profesii atat de deosebite?
- Marturisesc ca nu-mi prea place sa vorbesc despre asta, cum nu-i place nici lui Cristian, pentru ca incercam sa traim o viata normala, ca niste oameni cat mai normali. Probabil ca, fiind amandoi cunoscuti, lumea este curioasa sa afle cat mai multe despre relatia noastra. Insa, cu riscul de a-i dezamagi, trebuie sa spun ca viata noastra e lipsita de elemente de senzational, de detalii spectaculoase. Suntem impreuna, ne e bine si ne straduim sa ne aranjam programele in asa fel incat sa ne vedem cat mai des.
- Programele despre care vorbesti s-au dovedit a fi piatra de incercare a altor relatii. Nu va e teama ca distanta o sa va erodeze dragostea?
- Multi spun ca relatia noastra e imposibila, mai ales ca amandoi tinem la meseriile noastre si ne straduim sa fim foarte buni profesional. E greu, dar cred ca sentimentele care ne leaga sunt suficient de puternice incat sa putem depasi perioadele mai dificile, cand nu apucam sa ne vedem atat de des pe cat ne-am dori. Cine stie! Poate ca distanta nu inseamna intotdeauna uitare, ci si o acutizare a dorului, a dorintei de revedere. Intalnirile se transforma in sarbatori.
- Suntem in Saptamana Mare, a Pastilor. Vei petrece sarbatoarea in mod special?
- La noi, cele doua mari sarbatori - Craciunul si Pastele - se petrec in familie. Mai ales ca avem un spirit de clan extrem de dezvoltat. Bunica tine mult sa-si adune laolalta fetele si nepotii, mai ales cu aceste ocazii. Si cum ea locuieste cu mine si cu mama, prima masa festiva se organizeaza la noi. Apoi incepe periplul. E randul nostru sa mergem in vizita la surorile mamei. Sunt trei zile de sarbatoare, iar noi avem trei zile de petreceri si vizite. Desigur, si anul acesta vom merge la slujba de Inviere. N-am pierdut-o in nici un an. Eu sunt foarte credincioasa, ma straduiesc sa tin post si merg sa ma impartasesc. Aceasta legatura stransa cu Biserica am mostenit-o tot pe linie de familie. Eu am fost crescuta cu ideea ca in viata trebuie sa ai frica de Dumnezeu. Si tocmai pentru ca sunt convinsa de acest adevar, nici nu incerc sa ma razbun atunci cand mi se face vreun rau. Stiu eu ca, la un moment dat, tuturor ne este data o rasplata pe masura faptelor noastre!
Hristos a inviat si Lumina in sufletele tuturor cititorilor de "Formula As"!Ines Hristea