Mancaruri de Pasti</b><b>Tarta cu spanac si mozarella Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet aluat fraged (de tarta), 500 g spanac congelat (intreg), 75 g seminte de pin, 75 g stafide, 250 g mozarella (sau telemea moale de vaca), 2 oua, 200 ml smantana groasa, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 180C, imbracati forma de tarta cu aluat si intepati aluatul cu o furculita (pe fundul formei). Puneti spanacul intr-o cratita pe foc mic, sa se dezghete. Intre timp, prajiti cateva minute semintele de pin - fara grasime - si lasati-le sa se raceasca pe hartie absorbanta. Taiati branza lamele, stoarceti spanacul cat mai bine intre palme si tocati-l, mai mare, cu un cutit si puneti-l intr-un castron, impreuna cu stafidele si cu jumatate din cantitatea de smantana. Adaugati sare, piper si nucsoara rasa si amestecati-le bine. Intindeti spanacul peste aluatul din tava, asezati deasupra lamelele de branza si turnati peste ele ouale batute cu smantana ramasa. Dati tarta la cuptor, lasati-o sa se coaca 30 de minute si serviti-o calda, dupa ce ati presarat peste ea semintele de pin.
Salata verde cu ansoa Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g salata verde (sau chinezeasca), 125 g rosii mici, 2 cepe verzi, 100 g fileuri de ansoa in ulei, 1/2 legatura patrunjel verde, 1/2 legatura coriandru, 2 linguri capere, 1 lingura zahar, sare, piper macinat. Pentru sos: 4 linguri ulei de masline, 2 linguri otet aromat, 1 lingura mustar, 1/2 lingurita miere, sare, piper.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 100C, tapetati tava de la aragaz cu hartie pentru copt si asezati pe ea rosiile, dupa ce le-ati indepartat partea lemnoasa de la codite. Stropiti-le cu putin ulei, presarati peste ele zahar, sare si piper, dati-le la cuptor si lasati-le o ora sa se patrunda, tinand usa cuptorului intredeschisa. Scoate-ti tava si lasati-o sa se raceasca. Spalati verdeata, zvantati-o si alegeti frunzulitele. Curatati ceapa si tocati-o marunt. Spalati salata, scurgeti-o bine, taiati-o fasii si puneti-o intr-un castron impreuna cu ceapa, caperele, verdeata, fileurile de ansoa si rosiile confiate. Bateti bine ingredientele pentru sos, turnati sosul peste salata, amestecati-o usor si serviti-o imediat.
</b><b>Pui cu ravioli Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pulpe mari de pui, 600 g ravioli (coltunasi de aluat, umpluti cu spanac sau branza, se gasesc de vanzare in pungi, la sectorul de paste fainoase), 2 linguri pasta de tomate, 1 cub concentrat de pasare (Knorr), 4 linguri ulei de masline, 1 lingura usturoi tocat, 200 ml smantana subtire, 100 ml vin alb sec, cateva frunze de busuioc, sare, piper.
Mod de preparare: Dizolvati cubul de Knorr intr-un litru de apa calda. Incingeti intr-o cratita 2 linguri de ulei si prajiti pulpele de pui la foc iute, lasandu-le sa se rumeneasca pe toate partile. Scurgeti-le, aruncati uleiul, puneti-le din nou in cratita, impreuna cu 100 ml de zeama concentrata de pasare, sare si piper si lasati-le sa fiarba incet 20 de minute. Intre timp, incingeti uleiul ramas intr-o tigaie, puneti usturoiul tocat sa se rumeneasca, stingeti cu vin alb si lasati sa fiarba pana ce lichidul se evapora aproape de tot. Adaugati pasta de tomate si smantana si lasati-le pe foc mic, amestecand intruna. Incingeti zeama concentrata care v-a ramas si, cand da in clocot, puneti la fiert ravioli - exact doua minute - dupa care lasati-i sa se scurga. Incorporati in sos bucatile de pui si ravioli, lasati-le doua minute pe foc, continuand sa amestecati, presarati deasupra busuiocul taiat cu foarfeca si serviti-le imediat.
Sote de miel cu curry si stafide Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 kg carne de miel fara os (spata), 3 cepe, 4 catei de usturoi, 1 tulpina de telina, 100 g stafide (deschise la culoare), 1 conserva mica rosii decojite, 2 lamai (mai verzi), 1 lingura praf de curry, 2 ardei iuti rosii, 1/2 legatura hasmatuchi (sau patrunjel), 100 ml ulei de masline, sare.
Mod de preparare: Puneti stafidele intr-o craticioara, turnati peste ele apa rece cat sa le acopere si lasati-le sa fiarba foarte incet, la foc mic, pana ce s-a evaporat toata apa. Curatati ceapa si usturoiul, tocati-le marunt, taiati rondele fine tulpina de telina si rumeniti totul in uleiul pus la incins intr-o cratita. Adaugati carnea taiata bucati, amestecati pana ce se prajeste pe toate partile si incorporati stafidele, ardeii iuti (intregi), praful de curry, rosiile decojite taiate marunt, sarea si turnati deasupra un pahar de apa. Acoperiti cratita cu un capac si lasati mancarea sa fiarba doua ore, amestecand din timp in timp. Chiar inainte sa fie gata, stoarceti lamaile si taiati cu foarfeca verdeata, incorporati-le in sote, amestecati bine si serviti-l imediat cu o garnitura de orez fiert.
Dulciuri
Tarta cu lapte de pasare Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet aluat fraged, 400 ml lapte, 300 ml frisca nebatuta, 3 oua, 150 g zahar, 1 baton de vanilie, 4 linguri Maizena (Zeamil), unt cat o nuca pentru uns forma.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 200C si ungeti cu unt o forma de tarta. Intepati aluatul din loc in loc cu o furculita si asezati-l in forma cu partea intepata in jos. Taiati batonul de vanilie in doua (pe lung) si radeti miezul cu un cutit. Bateti ouale cu zaharul pana ce incep sa se albeasca, adaugati zeamilul, miezul de vanilie si pe urma laptele si frisca, batand usor cu telul ca sa nu faca spuma. Turnati compozitia in forma, tineti-o 30 de minute la cuptor, reduceti temperatura la 180C si lasati tarta sa se coaca inca o jumatate de ora. Serviti-o calduta sau rece.