Sub lupa

Redactia
Blatul si spaga O veche maxima zice ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii. Daca un ales local asfalteaza un drum, fii sigur ca duce la casa lui. Daca baga gaze, trebuie sa fie vorba despre niste rude. Daca Guvernul da lapte si cornuri scolarilor, aproape sigur un simpatizant va fi avansat la r...

Blatul si spaga O veche maxima zice ca drumul spre iad e pavat cu bune intentii. Daca un ales local asfalteaza un drum, fii sigur ca duce la casa lui. Daca baga gaze, trebuie sa fie vorba despre niste rude. Daca Guvernul da lapte si cornuri scolarilor, aproape sigur un simpatizant va fi avansat la rangul de miliardar de carton. Daca se castiga o licitatie, fie si electronica, atunci e bine sa urmariti cum se materializeaza ea si cum se respecta termenii negociati. Surprize la tot pasul. Cine vrea sa se lamureasca daca un lucru trebuie facut sa se uite pe lista de beneficiari sau pe statele de plata de la Primarie, Guvern sau Parlament.
Asa a fost si inaintea meciului cu Danemarca. Oficialii au constatat ca Stadionul National arata jalnic. Cel mai suparator era gazonul. S-a decis ca iarba trebuie schimbata. Un fel de licitatie fara licitatie a ales din cinci firme persoana potrivita. Care s-a intamplat sa fie baronetul Adrian Oprisan. Baiat de familie buna, fratele baronului Marian Oprisan, fost manechin si mahar Psd in Vrancea. Ziarele au scris la vremea respectiva despre noua afacere care umfla conturile familiei de partid. Cum arata terenul inaintea meciului s-a vazut la televizor. Tot asa a aratat si in ziua meciului. Un scandal. Pe alocuri semana cu o orezarie, in rest aducea cu plajele lui Matei Agathon. Nisip mult, iarba putina. Lipseau doar palmierii. Singurul loc care aducea cu gazonul unui teren de fotbal era cel din spatele portilor. Acolo nu ajunsese sapa baronetului Oprisan si crestea iarba de anul trecut. Asa se face in Romania ca pana si iarba a ajuns sa faca politica partidului la putere.
Cum in joc era obrazul fin al primului ministru, care promisese un gazon demn de nationala noastra si chiar de Europa, Guvernul a ordonat o ancheta. Desi in Romania, daca vrei sa ingropi o problema si sa bagi gunoiul sub covor faci o comisie sau o ancheta, de data asta, minune, ancheta chiar a fost facuta scurt, la firul ierbii si la sange, iar rezultatele, alta minune, au fost de indata date publicitatii. Afacerea "gazon pentru baron" s-a dovedit tipica pentru lantul tuturor slabiciunilor romanesti, nu numai ale tranzitiei, un amestec puturos de prostie si incompetenta crasa, de favoritisme, ticalosii si ilegalitati, de care doar specialistii Guvernului si "pafaristii" fotbalului sunt in stare. Pe scurt, daca Guvernul nu-si baga nasul, competenta si specialistii, gazonul ar fi fost bun de joc si fara sa se fi ingropat in nisip mai bine de o jumatate de miliard de lei. Evident, raportul nu nominalizeaza insii care au decis ca lucrarea sa revina baronetului Oprisan, eventual sa-i trimita la pascut. Dracu sa-i pieptene, cu iarba lor cu tot, pana la urma vor gasi un acar Paun. Sau nu vor gasi nimic.
Raman "specialistii" care, cu cateva zile inainte, au dat asigurari solemne ca in ziua meciului, terenul va fi in regula. Mitica Dragomir, fost militian, demult, presedintele Ligii Profesioniste de Fotbal si personaj pitoresc al maidanului national, acum: "Terenul va fi bun, va spun eu. Se va aspira nisipul si va iesi la suprafata iarba. Eliminarea nisipului dupa efectuarea antrenamentelor oficiale face parte dintr-o strategie bine gandita, care i-a derutat pe danezi"!!! Serban Mihailescu, secretar general al Guvernului, specialist in toate, acum si dintotdeauna: "Premierul se intereseaza zilnic de acest aspect. Starea terenului este in regula. Lucrarile sunt in grafic. Vom avea un gazon excelent la meciul contra danezilor. Guvernul isi asuma responsabilitatea ca totul va fi Ok".
Mitica Dragomir, zis si Corleone, zis si Blat, Serban Mihailescu, zis si Miky Spaga, doi, Doamne, si amandoi specialisti. Si sa te mai miri ca pe unde Psd-ul trece, iarba nu mai creste. Blatul si Spaga! Ce chestie!

N.C. Munteanu