Cosul cu targuieli

Redactia
Dulciuri pentru PastiBudinca cu sos Mokka Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 cesti faina, 1 1/2 lingurita praf de copt, 1/4 ceasca cacao pudra, 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 150 g unt, 3/4 ceasca zahar tos fin, 100 g ciocolata amaruie taiata bucatele, 1 lingurita esenta de vanilie, 2 oua batute...

Dulciuri pentru Pasti</b><b>Budinca cu sos Mokka Ingrediente (pentru 6 persoane): 2 cesti faina, 1 1/2 lingurita praf de copt, 1/4 ceasca cacao pudra, 1/4 lingurita bicarbonat de sodiu, 150 g unt, 3/4 ceasca zahar tos fin, 100 g ciocolata amaruie taiata bucatele, 1 lingurita esenta de vanilie, 2 oua batute usor, 3/4 ceasca zer. Pentru sosul Mokka: 50 g unt, 150 g ciocolata amaruie taiata marunt, 1 1/2 ceasca frisca nebatuta, 1 lingura nes, 2 linguri lichior de ciocolata.
Mod de preparare: Se unge o forma rotunda de budinca (de 2 l) cu ulei sau cu unt topit si se tapeteaza (numai fundul) cu hartie pentru copt, care se unge si ea. Se ia o folie mare de aluminiu, se unge, peste ea se intinde o coala de hartie pentru copt, se unge si ea si se pun, asa lipite, deoparte. Faina, praful de cacao, praful de copt si bicarbonatul se cern intr-un castron mare si la mijloc se face o gropita, in care se toarna untul, zaharul, ciocolata si esenta de vanilie puse in prealabil pe foc si lasate sa se topeasca si sa se omogenizeze. Se incorporeaza apoi si ouale batute si zerul si se amesteca bine cu o lingura de lemn. Se toarna compozitia in forma, se intind peste ea cele doua folii lipite cu partea unsa in jos, se acopera forma - in loc de capac etans, cu un servet de bucatarie impaturit - si se leaga de jur imprejur, pe sub buza formei, cu o sforicica. Se aseaza forma intr-o cratita mare umpluta pe jumatate cu apa fierbinte, se pune pe foc si se fierbe budinca pe baie de apa circa o ora si un sfert, adaugand cate putina apa fierbinte, atunci cand incepe sa se evapore. Se rastoarna pe un platou si se serveste fierbinte cu sos Mokka. Pentru sos: se pune pe foc untul impreuna cu ciocolata, nes-ul si frisca nebatuta si se lasa sa se topeasca, amestecand intruna pana ce compozitia devine neteda. Se adauga lichiorul, se amesteca din nou si se ia de pe foc.


</b><b>Negresa cu nuci Ingrediente (pentru 20 de bucati): 100 g unt, 2/3 ceasca zahar tos, 3/4 ceasca apa, 1/4 ceasca stafide, 2 cesti faina, 1 1/2 lingurita praf de copt, 1 lingurita scortisoara pisata, 1 lingura cacao pudra, 1/2 ceasca nuca macinata, 1/4 ceasca bucatele de ciocolata, 20 jumatati de samburi de nuca (intregi). Pentru glazura: 60 g unt, 3/4 ceasca zahar pudra, 1 lingura cacao pudra, 1-2 linguri lapte.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180 C, se unge o tava dreptunghiulara de 27 x 18 cm cu ulei si se tapeteaza pe fund si pe margini cu hartie de copt, care se unge si ea. Se pun pe foc, intr-o craticioara, untul, apa, zaharul si stafidele, se lasa circa 5 minute, amestecand intruna, ca sa se dizolve zaharul, si se iau de pe foc. Intr-un castron se cern faina, praful de copt, praful de cacao si scortisoara, se adauga ciocolata, nuca macinata si samburii de nuca intregi si se face la mijloc o gropita in care se pune untul cu stafidele (luate de pe foc). Se amesteca bine, se toarna compozitia in tava, se da la cuptor si se coace 30 de minute. Se lasa sa se raceasca circa 20 de minute in tava, dupa care se rastoarna si se pune deoparte. Pentru glazura: se freaca untul pana ce devine cremos, se adauga zaharul, praful de cacao si laptele, se amesteca bine si se intinde glazura peste prajitura rece. Se taie romburi si se orneaza cu bucatele de nuca.


Tort cu ciocolata Ingrediente (pentru 8-10 persoane): 2 cesti zahar, 2 cesti cu varf faina, 1 1/2 lingurita praf de copt, 1/2 ceasca cacao pudra, 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu, 4 oua batute usor, 1 ceasca zer, 1 lingurita esenta de vanilie, 1 varf de cutit sare, 300 g unt topit, 200 g ciocolata amaruie taiata marunt, ciocolata alba si frisca batuta pentru ornat. Pentru glazura: 200 g ciocolata amaruie taiata marunt, 1/3 ceasca frisca nebatuta.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 150C, se unge o forma adanca de tort (diametru: 23 cm) cu ulei sau cu unt topit si se tapeteaza cu hartie pentru copt, care se unge si ea. Intr-un castron mare se amesteca faina, praful de cacao, praful de copt si bicarbonatul si se face la mijloc o gropita in care se toarna ouale batute cu zerul, esenta de vanilie si sarea. Se amesteca bine, se incorporeaza untul si ciocolata, se amesteca din nou si se toarna aluatul in forma. Se netezeste la suprafata, se da la cuptor, se coace intre 2 ore si 2 ore si un sfert si se lasa sa se raceasca. (Se-ncearca daca e copt cu un ac sau cu un pai.) Se-ndreapta blatul cu un cutit zimtat, se rastoarna cu partea netezita in jos si se pune pe o planseta acoperita cu hartie. Se intinde glazura de jur imprejur si, dupa ce se intareste, se muta tortul pe un platou si se orneaza cu frisca batuta si cu aschii (razatura) de ciocolata alba. Pentru glazura se pune ciocolata impreuna cu frisca nebatuta pe foc mic si se amesteca intruna pana ce se topeste, dupa care se ia de pe foc si se lasa putin sa se raceasca.


Panforte Ingrediente (pentru o tava): 2/3 ceasca stifturi de migdale, 2/3 ceasca alune taiate, 2/3 ceasca samburi de nuca taiati, 1 1/2 ceasca fructe uscate taiate felii si amestecate, 2/3 ceasca faina, 2 linguri cacao pudra, 1 lingurita scortisoara pisata, 60 g ciocolata amaruie taiata bucatele, 60 g unt, 1/3 ceasca zahar tos foarte fin, 1/4 ceasca miere, zahar pudra.
Mod de preparare: Se-ncinge cuptorul la 180C si se unge cu ulei sau cu unt topit o tava rotunda plata (diametrul: 20 cm). Se tapeteaza fundul si marginile cu hartie pentru copt, care se unge si ea. Se amesteca bine faina, praful de cacao si scortisoara (toate cernute) si se face la mijloc o gropita in care se toarna ciocolata, untul, zaharul si mierea topite pe foc mic. Se amesteca bine, se pune aluatul in tava, se netezeste la suprafata si se coace 50 de minute in cuptorul incins (este copt daca atunci cand il apesi cu degetul nu cedeaza). Se lasa putin sa se raceasca in tava, se rastoarna si se pudreaza cu zahar pudra.