Cosul cu targuieli

Redactia
Post cu legumeBroccoli cu ceapa la tigaie Ingrediente (pentru o persoana): 250 g broccoli, 1 ceapa potrivita, 4 lingurite ulei de floarea soarelui, 2 lingurite sos de soia, 3 lingurite sos de chili (dulce).. Mod de preparare: Se aleg buchetelele de broccoli, se spala si se zvanta. Ceapa curatata se...

Post cu legume</b><b>Broccoli cu ceapa la tigaie Ingrediente (pentru o persoana): 250 g broccoli, 1 ceapa potrivita, 4 lingurite ulei de floarea soarelui, 2 lingurite sos de soia, 3 lingurite sos de chili (dulce).
Mod de preparare: Se aleg buchetelele de broccoli, se spala si se zvanta. Ceapa curatata se taie in opt. Se incinge uleiul intr-o tigaie mai mica si se prajesc in el, 2-3 minute, ceapa si buchetele de broccoli. Se adauga cele doua sosuri, se amesteca si se serveste fierbinte, garnisit cu verdeata tocata marunt.


</b><b>Broccoli cu margarina si mustar Ingrediente (pentru o persoana): 250 g broccoli, 60 g margarina, 2 lingurite mustar de Dijon (iute), piper macinat.
Mod de preparare: Se rup buchetelele de broccoli (mijlocii) si se fierb - al dente - in aburi. Se prepara o pasta din unt, mustar si piper (amestecate bine) si se serveste cu buchetelele de broccoli fierbinti.


</b><b>Broccoli cu ciuperci Ingrediente (pentru o persoana): 250 g broccoli, 30 g margarina, 1 catel de usturoi, 4 ciuperci taiate.
Mod de preparare: Se aleg buchetelele de broccoli, se spala si se zvanta. Se incinge untul si se prajeste usturoiul zdrobit sau presat. Se adauga ciupercile si se calesc 4 minute la foc potrivit, pana ce se inmoaie. Se scot din tigaie, se pun in locul lor buchetelele de broccoli si se prajesc si ele 3-4 minute. Se pun ciupercile inapoi in tigaie, se amesteca cu broccoli si se servesc fierbinti.


Placinte de legume cu sos de rosii Ingrediente (pentru 12 bucati): 2 cartofi mijlocii curatati, 1 morcov curatat, 2 dovlecei, 1 tulpina mica de praz, 2 linguri faina, ulei - pentru prajit. Pentru sos: 1-2 linguri ulei, 1 ceapa mica taiata marunt, 1/2 ceasca busuioc verde taiat fasii, boia.
Mod de preparare: Se dau pe razatoare cartofii, morcovul si dovleceii, se storc bine de tot intre palme si pe urma se amesteca cu prazul taiat rondele subtiri. Se incorporeaza faina si se framanta usor. Se toarna uleiul intr-o tigaie (uleiul sa nu depaseasca 5 mm inaltime) si se pune la incins. Se ia 1/4 de ceasca de compozitie si se formeaza o placinta rotunda cu diametrul de 10 cm. Se prajeste 2-3 minute pe fiecare parte si se continua asa pana ce se termina compozitia. Placintele rumenite se servesc fierbinti, cu sos de rosii. Pentru sos se incinge uleiul si se calesc ceapa, uleiul si boiaua circa 3 minute la foc potrivit. Se adauga rosiile, se face focul mai mic si se fierb, incet, 10 minute, amestecand din timp in timp. La sfarsit se incorporeaza busuiocul taiat fasii.


Mancarica de mazare uscata Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 1/2 ceasca mazare uscata, 3 linguri ulei, o ceapa mare tocata, 1 catel de usturoi presat, 3 lingurite chimen macinat, 1/2 lingurita praf de chili, 1/2 lingurita piper macinat, circa 400 g rosii decojite (din conserva), 1 1/2 ceasca concentrat de legume (Knorr + apa), 300 g dovlecei taiati cubulete de 2 cm, 150 g fasole verde taiata bucati de 3 cm (sau din conserva), 2 linguri pasta de rosii, o lingurita maghiran uscat.
Mod de preparare: Se inmoaie peste noapte mazarea uscata si se scurge. Se incinge uleiul intr-o cratita si se prajesc 2 minute ceapa si usturoiul, amestecand intruna. Se adauga chimenul, praful de chili si piperul si se lasa un minut sa se caleasca. Se adauga mazarea, rosiile si zeama concentrata de legume, se dau intr-un clocot, se face focul mai mic si se fierb - cu capac - circa o ora, amestecand din timp in timp. Se incorporeaza dovleceii si fasolea verde, pasta de rosii si maghiranul si se fierb, incet, 15 minute cu capac, si inca 10 minute fara capac, ca sa se ingroase sosul.

Dulciuri


Baclava Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 375 g nuca zdrobita, 150 g migdale taiate marunt, 1/2 lingurita scortisoara pisata, 1 lingura zahar foarte fin, 2 linguri margarina topita, 1-2 linguri ulei de masline, 16 foi pentru placinta (aluat de foitaj). Pentru sirop: 1 ceasca zahar, 2/3 ceasca apa, 3 cuisoare intregi, 3 lingurite zeama de lamaie.
Mod de preparare: Se incinge cuptorul la 180C si se unge cu ulei o tava de 18 cm x 28 cm (si fundul si marginile). Se pun intr-un castron nuca, migdalele, scortisoara si zaharul, se amesteca bine si se impart in trei portii. Se ia cate-o foaie, se unge cu unt si ulei, se indoaie in doua pe lat si se taie pe margini ca sa intre in tava. Se aseaza pe fundul tavii 4 foi unse si indoite (una peste alta), se presara o portie de nuca + migdale, se acopera cu alte 4 foi, se presara a doua portie de nuca + migdale si se continua in acelasi fel. Se unge ultimul strat de foi cu margarina si uleiul ramas, se taie aluatul, de-a lungul, in 4 fasii (pana la stratul de pe fundul tavii, care nu se taie), se da baclavaua la cuptor si se coace 30 de minute. Peste prajitura fierbinte se toarna siropul rece, se lasa sa se raceasca si se taie patrate. Pentru sirop, se pun ingredientele intr-o craticioara si se lasa sa dea in clocot, pe foc potrivit. Se face focul mai mic si se fierbe siropul circa 10 minute, fara sa se amestece deloc.