Zodiac

Redactia
Marte. (Planeta Berbecilor)Eroul In Cautarea Legendei Puternica stralucire rosiatica a planetei Marte, mai ales atunci cand orbita sa o aduce aproape de Pamant, este spectaculoasa si a trezit interesul omenirii din timpuri imemoriale. Solul martian este solid, pietros si, evident, rosu-portocaliu, o...

</b><b>Marte
(Planeta Berbecilor)</b><b>Eroul In Cautarea Legendei Puternica stralucire rosiatica a planetei Marte, mai ales atunci cand orbita sa o aduce aproape de Pamant, este spectaculoasa si a trezit interesul omenirii din timpuri imemoriale. Solul martian este solid, pietros si, evident, rosu-portocaliu, o nuanta destul de intensa. Asa cum sugereaza anumite formatiuni geologice de pe suprafata sa, puse de astrofizicieni pe seama actiunii apei, pe Marte au existat, pare-se, candva suprafete de apa si probabil si viata, in sensul in care o intelegem noi. Aceste intinderi difera coloristic de restul planetei, ele au o nuanta cafeniu-verzuie si se intind pe circa o treime din suprafata planetei. Probele aduse de sondele spatiale ajunse pe aceasta planeta vecina au prezentat urme de viata sub forma unor bacterii. De altfel, calotele polare ale lui Marte sunt, ca si la noi, acoperite de zapada, doar ca aceasta este zapada carbonica. Exista si apa sub forma de gheata, sau mai degraba un fel de bruma. Planeta vecina este cam jumatate cat Terra noastra, iar rotatia sa in jurul Soarelui ii ia aproape doi ani - mai exact 687 de zile terestre.
Relieful planetei Marte este extrem de variat si complex, cu munti care pot ajunge la o inaltime dubla fata de cea a Everestului, vai care se aseamana prin complexitate cu labirinturile, circuri vaste, dar si intinderi plane, care ne pot duce cu gandul la deserturi.
Temperamentul pe care-l asociem cu zeul razboiului Marte se manifesta pe planeta ce-i poarta numele prin furtuni impresionante, in care protagonistii sunt vanturile violente si norii de culoare alba, violeta, galbena si albastruie.

Mitologia
Ares Fiu al lui Zeus si al Herei, Ares, precursorul grec al lui Marte, pare a fi preluat trasaturile masculine ale ambilor parinti. De la Zeus - curajul, entuziasmul, placerea de-a comanda si apetitul pentru glorie. De la Hera, Ares a luat disciplina, simtul organizatoric (mai ales in actiunile de lupta defensive, cum ar fi saparea transeelor) si siretenia, oglindita in metodele sale de-a obtine date despre inamicul cu care urmeaza sa se confrunte. Iar odata lansat in actiune, zeul apare terifiant, in carul de lupta, condus de fiii sai, purtand numele sugestive: Teroarea si Spaima. In mitologia greaca, Ares apare mult mai complex decat comparativ rudimentarul Marte, echivalentul sau in panteonul roman. Marte apare ca intruchiparea fortei primare, instinctuale, explozive, pe care nu stie s-o controleze mental, in timp ce Ares este inzestrat cu capacitatea de-a lua decizii lucide pe campul de batalie, are simtul practic fara de care i-ar fi cu neputinta sa conduca in lupta armate numeroase, stie sa impuna disciplina, intelege utilitatea pacii, la negocierea careia contribuie uneori, si stie si sa accepte infrangerile, deoarece exista destule episoade in care ditamai zeul razboiului o mai ia pe coaja.
Exista o istorioara mitologica foarte interesanta, in care eroii principali sunt fratii: Ares, nascut pe cale naturala, "instinctuala", si Athena, zeita intelepciunii, nascuta din capul tatalui ei, Zeus. Trantit pe o pajiste, intr-un acces de manie colerica, Ares e in culmea furiei, pentru ca nu a obtinut ce si-a dorit. Athena il urmareste catva timp si, vazand ca nu se potoleste, culege cateva pietre, pe care i le arunca in cap (capul este guvernat de Marte). Culmea, aceasta agresiune il linisteste pe Ares, il face sa-i "vina mintea la cap". E interesant de urmarit reactia "martienilor" (Berbecii) in timpul crizelor lor de furie cu adevarat oarba. De multe ori ei nu se linistesc decat la o interventie dura, socanta, care are darul de-a le repune aproape instantaneu in functie gandirea rationala.

Iason Argonautul Iason este in cautarea lanii de aur - iar Lana mitologica la care ravneste, mai presus de dragoste si copii, provine, evident, nu de la o oaie oarecare, ci de la un Berbec. Va dati seama ce fel de Berbec ar trebui sa fie acela care sa aiba lana de aur fara de care Iason, dupa comportament, un martian adevarat, nu putea sa se simta cel mai tare dintre Berbeci?! Un fel de Berbec suprem, daca vreti. Eroul este perfect constient de obstacolele si pericolele care stau in calea atingerii scopului sau suprem - lana de Superberbec -, dar toate astea nu fac decat sa-l incite. Si cum entuziasmul sau este contagios, si nu exista barbat respectabil fara o portie de Marte in el (planeta este si un simbol al virilitatii, inclinata spre aventura si cuceriri), cu rapiditate, vointa si energie nestavilita, argonautii pornesc spre Colchis, pentru a cuceri ravnitul trofeu. Depasesc glorios obstacolele calatoriei dus, iar, odata ajunsi in Colchis, se cam impotmolesc. Asta pentru ca sunt primiti frumos, iar Iason, ca orice martian adevarat, nu umbla cu viclesuguri sau inselaciuni si intelege ca pentru Colchis, Lana de aur de Berbec este vitala. Dar eroismul si nobletea tanarului ii atrage, intr-o prima faza, dragostea Medeei, fiica regelui, care e in stare de orice (si, avand insusiri de vrajitoare, e in stare de foarte multe) pentru a-i castiga inima. Ea merge pana acolo incat sacrifica viata fratelui ei si increderea tatalui pentru a fura Lana de aur si a fugi din Colchis impreuna cu Iason. Atata doar ca dupa intoarcerea sa acasa, Iason, ajuns la statutul de mare erou, reexamineaza pachetul 2 in 1, Lana de aur plus Medeea, si ajunge la concluzia ca se poate dispensa de numarul doi, in favoarea unei printese mai tinere si mai potrivite statutului sau de erou. Aceasta este o problema frecventa a martienilor - dupa cucerire, intervine adesea plictiseala si cautarea unui nou obiectiv demn de atentia lor. Numai ca Medeea nu e genul de femeie care sa se retraga umilita din competitie. Astfel, dupa ce a facut atatea pentru eroul ei, isi ucide cei doi copii, o otraveste pe tanara pretendenta si se retrage, cum ii sta bine unei vrajitoare, intr-un car tras de dragoni inaripati.
Tragismul acestui mit se poate regasi in viata martienilor care, in cautarea lor permanenta de situatii in care-si pot dovedi eroismul, bravura si nobletea, uita ca, daca n-o fac decat pentru satisfacerea orgoliului lor, pot plati scump acest egoism. Iason esueaza fiindca pentru el nu conteaza decat propriile dorinte si propriul sistem de valori, exclusiv masculine, iar cele care i-au venit de hac s-au dovedit exact cele respinse, si anume cele feminine, reprezentate de Medeea.

Robin Hood Acest personaj este poate cel mai aproape de imaginea "martianului modern", lipsit si de aspectul terifiant al lui Ares, si de latura tragica a lui Iason.
Sa-i examinam, in primul rand, nobletea. Ea ii revine prin nastere, caci el este unul dintre cavalerii lui Richard Inima de Leu. Din pacate, Robin nu se multumeste cu ce are (ca orice Berbec). In consecinta, el trebuie sa-si recastige nobletea pe alta cale. Putea sa-l insoteasca, de exemplu, pe regele sau in cruciada. Dar nu, asta ar fi fost prea simplu. El alege sa fie un proscris, in lupta apriga cu autoritatile corupte ale acelor vremuri. Berbecilor le place sa initieze noul si nu se deranjeaza sa-l introduca treptat sau prin persuasiune, mai ales ca ei sunt plini de forta si energie care se cer exprimate fara intarziere. Acesta este motivul pentru care Robin al nostru s-a apropiat de cei multi si oropsiti si mai este unul - anume ca, daca l-ar fi insotit pe rege, regele ar fi fost, oricand si oricum, pe locul intai. Dar ca sef al bandei de proscrisi, nimeni nu putea sa-i dea ordine (alt capitol la care Berbecii au probleme).
Astfel, proscrisii, sub carmuirea inteligenta a nobilului proscris, se distrau de minune, facand fapte bune si punandu-i cu botul pe labe pe hotomanii oficiali, burtosi si antipatici, si crescand, pe cat le statea in puteri, nivelul de trai al celor cazuti sub limita saraciei.
Mai intelept in probleme de inima decat Iason, Robin si-a indreptat sentimentele catre o persoana mai compatibila - frumoasa domnita Marian, care trebuia mereu salvata dintr-o belea sau alta, asa incat pe de o parte, nu putea sa-i ameninte ego-ul masculin (ca puternica Medeea), iar pe de alta parte, ii solicita mereu manifestari eroice. Robin Hood imbogateste imaginea mitologica martiana cu calitatea specifica Berbecilor de a se bucura din plin de viata, de placerile simple ale unei vieti aspre, dar pline de satisfactii si, evident, de glorie.

</b><b>Martele Astrologic Planeta Marte guverneaza zodia cardinala de foc a Berbecului si este coguvernatorul Scorpionului, fiind asociata cu: - cifra 9; - culoarea rosu clar, puternic; - pietrele pretioase rubin si granat; - fierul, ca metal; - initierea noului prin actiune radicala; - armata; - sportul de performanta; - sexualitatea masculina.
Pentru ca Marte guverneaza prima zodie din cercul horoscopului, ea este asociata cu inceputurile, deci putem face o analogie cu nasterea. Nasterea aduce cu sine separarea brutala de armonia si linistea traite in pantecul mamei si ne obliga, prin taierea cordonului ombilical, sa ne percepem in postura de indivizi separati. Acest act al separarii este traumatizant, iar prima forma de exprimare a revoltei fata de scoaterea din starea edenica de uniune cu mama este tipatul. Martienii vorbesc adesea cu voce tare si cand isi pierd cumpatul, tipa. Ei nu au probleme in exprimarea agresivitatii, pentru ca se simt inconstient justificati sa protesteze atunci cand lucrurile nu merg cum vor ei - pentru ca singura lor salvare fata de pierderea universului comun este, in psihologia martiana, de-a se plasa ei insisi in centrul propriului univers. Dar agresivitatea lor este complet lipsita de malitiozitate, este mai degraba o descarcare a unui temperament clocotitor. In horoscopul personal, Marte arata unde ne manifestam cu precadere instinctele de cuceritor si ce ne poate declansa cu usurinta agresivitatea. In horoscopul unui barbat, Marte reflecta felul in care-si manifesta virilitatea, iar in cel al unei femei, indica tipul de barbat care o atrage sexual.
Dar Marte mai este si un semnificant al vointei si, concomitent, al onestitatii. Sa nu uitam asocierea sa cu sportul de performanta, care are la baza tocmai aceste calitati. Planeta isi manifesta calitatile in mod pregnant si preponderent pozitiv atunci cand se afla plasata in zodia Berbecului, in Scorpion sau in Capricorn.
Tipologia martiana se remarca printr-o puternica emotivitate, care se exprima insa printr-un temperament coleric, accentuat masculin. Martienii se fac remarcati cu usurinta, pentru ca la ei expresivitatea este naturala si autoritara. Ei inspira atentie, respect sau chiar teama. Gesturile lor sunt largi, impetuoase, privirea directa, vorbirea rapida si clara. Trec cu mare usurinta de la idee la fapt si vointa care-i sustine neabatut atunci cand este vorba sa initieze ceva nou, sa se impuna, sa triumfe asupra adversitatilor, se transforma repede in dezinteres atunci cand apare rutina sau gasesc o noua preocupare, care constituie o provocare mai pe masura fortelor lor. Sunt departe de meschinarie sau de atitudini calculate. Franchetea fara menajamente ii pune adeseori in situatii de conflict, pe care le savureaza, chiar cand nu le provoaca.
In dragoste, pot fi mari romantici si stiu sa se faca indragiti, dar pot fi si dominatori si egoisti. Loialitatea partenerului este deosebit de pretuita.
Din punct de vedere profesional, li se potriveste orice domeniu care presupune risc, aventura, competitie sau confruntare, pe scurt - provocarea calitatilor lor de mari luptatori. Ii intalnim des in politie, armata, chirurgie, automobilism, printre exploratori, sportivi, actori, avocati si politicieni.

Marte Si Sanatatea Marte guverneaza capul si (in parte) fata. Partea exterioara a nasului, sinusurile, partial ochii si urechile sunt guvernate de Marte si zodia Berbecului. Simtul olfactiv este de asemenea asociat cu aceasta planeta.
Nu exista martian care sa nu fi suferit la un moment dat un traumatism la nivelul capului si multi dintre ei pot fi detectati pentru ca au o cicatrice, cu exceptia cazului in care urmele capului spart au fost acoperite de cresterea parului. Sprancenele tind sa fie dese si negre, iar in dosul lor se acumuleaza redutabile dureri de cap, migrene de o violenta greu de suportat. Starile de ameteala sunt si ele frecvente, in buna parte fiindca la manie nivelul tensiunii arteriale a martienilor creste vertiginos. Martienii rosesc usor, mai precis se congestioneaza la fata atunci cand simt emotii puternice, cea mai frecventa fiind mania. Insomniile apar de asemenea frecvent, mai ales atunci cand energia martiana nu-si gaseste o manifestare fireasca, prin actiune si miscare. Problemele cu dentitia si tulburarile de vedere se instaureaza pe masura ce martienii inainteaza in varsta. Puterea de recuperare este insa remarcabila, mai ales ca starile de boala apar brusc si se manifesta acut, de multe ori prin puseuri mari de febra. Sistemul imunitar este puternic, iar vitalitatea martienilor este exceptionala.Tana Rosca