</b><b>Mancaruri cu portocale</b><b>Salata de portocale si sfecla rosie Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 sfecle coapte (sau fierte), 2 portocale, 4 catei de usturoi, 4 linguri ulei, 2 linguri otet, 1 lingurita seminte de chimen, 1 lingurita boia, 1 varf de cutit praf de chili, sare, piper.
Mod de preparare: - Curatati sfeclele, taiati-le felii subtiri si asezati-le pe un platou sau pe farfuriile in care serviti salata. - Curatati portocalele si desfaceti-le in bucati. - Puneti pe foc mic, intr-o craticioara, uleiul, cateii de usturoi (necuratati), chimenul, boiaua si praful de chili si lasati-le sa se incinga, dupa care adaugati sare si piper. - Turnati apoi otetul si cand s-a incalzit si el, varsati sosul astfel preparat peste feliile de sfecla. - Asezati deasupra bucatile de portocala si serviti salata imediat.
</b><b>Pui cu portocale Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pui mare, 6 portocale, 1 crenguta rozmarin, 1 cub concentrat de pasare (Knorr), 500 ml coniac, 20 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 180C. - Sarati si piperati puiul pe dinauntru si introduceti crenguta de rozmarin, puneti-l intr-o cratita, presarati peste el bucatele de unt, dati-l la cuptor si lasati-l sa se patrunda circa 30 de minute. - Intre timp, spalati doua portocale si decupati cu un cutit ascutit fasii lungi de coaja, pe care le taiati bastonase subtiri. Tineti-le doua minute in apa clocotita si lasati-le sa se scurga. - Curatati complet cele doua portocale plus inca doua, desfaceti-le in bucati si puneti-le deoparte. - Stoarceti cele doua portocale ramase si pastrati zeama. - Scoateti puiul rumenit pe un platou, puneti de jur imprejur bucatile de portocala, inveliti platoul cu o folie de aluminiu si tineti-l la cald. - Strecurati sosul din cratita, turnati-l inapoi, adaugati concentratul de pasare, coaja si zeama de portocala si lasati-l sa dea in clocot. - Turnati coniacul intr-o craticioara, lasati-l sa se-ncinga, flambati-l cu multa grija si turnati-l in cratita cu sos. Acoperiti puiul cu sosul fierbinte si serviti-l imediat, cu o garnitura de orez fiert.
</b>
<b>Peste cu portocale si lamaie Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg peste fil?, o portocala, o lamaie, 2 fire de marar, 2 fire de patrunjel, 1 fir de menta, 1 crenguta de cimbru, 4 masline verzi (fara samburi), 4 masline negre (fara samburi), 20 g unt, 2 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 210C, spalati portocala si lamaia, stergeti-le cu un servet si taiati-le felii subtiri. - Zvantati bine fileurile de peste, sarati-le, piperati-le si asezati-le pe o folie de aluminiu. Puneti peste ele feliile de portocala si de lamaie, mararul, patrunjelul si cimbrul, turnati uleiul, asezati deasupra maslinele taiate in doua si presarati untul taiat bucatele. - Indoiti folia, in asa fel incat pestele sa fie acoperit pe toate partile, dati-l la cuptor si lasati-l 20 de minute sa se patrunda. - Serviti-l imediat, garnisit cu frunzulite de menta.
Dulciuri
Prajitura cu portocale Ingrediente (pentru o prajitura cu diametrul de 23 cm): 2 cesti faina, 7 g drojdie uscata, 1/3 ceasca coaja glasata de lamaie si portocala, 2 linguri zahar fin, 2 lingurite coaja rasa de portocala, 5-6 linguri lapte cald, 5-6 linguri zeama de portocala, 1 ou batut usor, 30 g unt topit. Pentru glazura: 1-2 linguri apa, 1 lingurita zahar, 1 lingurita gelatina.
Mod de preparare: - Se unge cu unt topit sau cu ulei o forma rotunda cu diametrul de 23 cm. Intr-un castron mai mare se amesteca bine faina, drojdia, coaja glasata de lamaie, zaharul si coaja rasa de portocala si se face la mijloc o gropita. - Se freaca laptele, zeama de portocala, oul si untul, se toarna peste amestecul de faina si se framanta un aluat moale, ultimele 10 minute pe o planseta infainata, pana ce este suficient de consistent (apasat cu degetul, sa revina imediat la forma initiala). - Se pune aluatul intr-un castron uns usor cu ulei, se acopera cu o folie de plastic si se lasa sa creasca 45 de minute la loc cald. - Se mai framanta circa un minut, ca sa devina elastic, si se toarna in forma pregatita. Se acopera iar si se lasa sa dospeasca la cald inca 20 de minute. - Se incinge cuptorul la 180C. Se ia un cutit ascutit, se unge cu ulei si se cresteaza aluatul in 8 (se obtin 8 bucati triunghiulare). Daca, eventual, cade, se mai lasa 5 minute sa creasca la loc. - Se da prajitura la cuptor si se coace circa 20 de minute. (Este coapta daca suna a gol, cand este lovita cu degetul in partea inferioara.) Se scoate din cuptor si se rastoarna pe un fund de lemn. - Se unge imediat cu glazura (apa cu zaharul si gelatina fierte la bain-marie).
Tortulete cu portocala Ingrediente (pentru 4 bucati): 2 portocale, 4 oua, 180 g faina + inca 2 linguri, 60 g amidon, 240 g unt topit, 200 g zahar + inca 2 linguri, 150 g coaja de portocala glasata, 2 lingurite praf de copt.
Mod de preparare: - Ungeti cu unt 4 forme mici (rotunde sau dreptunghiulare) si bagati-le la frigider. Spalati portocalele sub jetul de apa calda si zvantati-le bine cu un servet. Incingeti cuptorul la 180C. - Puneti intr-un castron restul de unt topit impreuna cu zaharul si bateti-le pana ce amestecul devine omogen si spumos. Adaugati ouale, unul cate unul, asteptand ca dupa fiecare compozitia sa fie neteda si cremoasa. - Incorporati faina, amidonul, praful de copt, coaja rasa de la ambele portocale si pe urma zeama de la o portocala. - Scoateti formele din frigider, pudrati-le cu faina si cu zahar - amestecate in prealabil - si rasuciti-le pe toate partile pentru a indeparta ce este in plus. - Puneti pe fundul formelor coaja glasata de portocala si umpleti-le apoi cam 2/3 cu aluat. Dati-le la cuptor si lasati tortuletele sa se coaca 35 de minute. Rasturnati-le pe un gratar si lasati-le sa se raceasca. Un sfat util: puteti pregati tortuletele cu 2-3 zile inainte de-a le servi, inchise intr-o cutie ermetica, sau ambalate in pungi de plastic si tinute la congelator.