Forma maxima

Redactia
Foc incrucisat:Radiatiile Radiatia este un fapt de viata. Ea este prezenta peste tot in natura si poate fi produsa artificial. Radiatia de origine naturala exista dintotdeauna in mediul inconjurator, pe cand radiatia de origine artificiala e o inventie ceva mai recenta. Radiatiile naturale si artif...

</b>
<b>
Foc incrucisat:Radiatiile Radiatia este un fapt de viata. Ea este prezenta peste tot in natura si poate fi produsa artificial. Radiatia de origine naturala exista dintotdeauna in mediul inconjurator, pe cand radiatia de origine artificiala e o inventie ceva mai recenta. Radiatiile naturale si artificiale nu sunt diferite nici ca tip, nici ca efect, dar indiferent de natura lor, ele sunt profund vatamatoare si de aceea trebuie sa ne protejam.
Efectele radiatiilor care produc cea mai mare ingrijorare sunt bolile maligne provocate persoanelor expuse la radiatii, precum si tarele mostenite de descendentii acestor persoane. Probabilitatea aparitiei oricarui efect provocat de radiatie este legata de doza de radiatie primita. In medie, radiatia de origine naturala produce expunerea cea mai mare asupra oamenilor. O buna parte din aceasta nu poate fi evitata, desi se poate exercita un anumit control. Expunerea la radiatia de origine artificiala este mai usor de controlat. In acest caz, stringenta controlului - balanta dintre risc si beneficiu - este o problema pe care trebuie sa o aprecieze societatea.

Radiatia de origine naturala Cum s-a mentionat mai sus, radiatia de origine naturala este prezenta in intreg mediul inconjurator. Radiatia poate ajunge la Pamant din spatiul cosmic, Pamantul insusi este radioactiv, iar radioactivitatea naturala este prezenta in alimente si in aer. Fiecare dintre noi este expus la radiatia naturala intr-o masura mai mare sau mai mica.

Radiatia cosmica Originea radiatiei cosmice este un subiect in discutie. Unii specialisti sunt de parere ca ar veni, in special, din galaxia noastra, altii ca ar veni din afara ei. Si Soarele contribuie intrucatva. Radiatiile de origine nedeterminata sunt practic constante ca numar, dar cele care vin de la Soare sunt emise in timpul eruptiilor solare. Numarul particulelor cosmice care intra in atmosfera Pamantului este afectat si de campul magnetic al acestuia: mai multe patrund pe la poli decat pe la Ecuator. Cand intra in atmosfera, particulele din radiatia cosmica sufera interactiuni complexe si sunt absorbite de ea in mod gradat, astfel ca doza descreste pe masura ce scade altitudinea.

</b><b>Radiatiile gamma terestre Toate materialele din scoarta Pamantului sunt radioactive. Se crede, intr-adevar, ca energia rezultata din radioactivitatea naturala din adancul Pamantului contribuie la miscarile scoartei. Uraniul, toriul si potasiul-40 contribuie la aceasta energie.
Radiatiile gamma emise de radionuclizii terestri iradiaza intregul corp uman, mai mult sau mai putin uniform. Deoarece materialele de constructii sunt extrase din pamant, sunt si ele radioactive, iar populatia este iradiata atat in casa, cat si in aer liber. Dozele sunt afectate de geologia tinutului si de structura cladirilor.
Din cosmos. In jurul a 100.000 neutroni din radiatia cosmica si 400.000 particule de radiatie cosmica secundara trec prin fiecare individ, in medie, pe ora.
Din aerul pe care il respiram. Circa 30.000 atomi (de radon, poloniu, bismut si plumb) se dezintegreaza in fiecare ora in plamani, dand nastere la particule alfa si beta si unor radiatii gamma.
Din alimentatie. In jurul a 15 milioane atomi de potasiu-40 se dezintegreaza in fiecare ora in interiorul fiecaruia dintre noi; toti dau nastere la particule beta energetice, iar unii emit radiatii gamma. La fel, in jurul a 7000 atomi de uraniu natural se dezintegreaza intr-o ora in interiorul fiecaruia dintre noi, emitand particule alfa.
Din sol si materiale de constructii. Peste 200 milioane de fotoni de radiatie gamma trec prin fiecare dintre noi, in medie, pe ora.

</b><b>Plantele si radiatiile Plantele reactioneaza la radiatii la fel de puternic ca oamenii. Din pacate, instrainat de sine, omul nu mai percepe pericolul, astfel ca plantele sunt cele care le dezvaluie oamenilor tot ce se pierde in subconstientul lor. Organismul vital al naturii e unitar.
Plantele corespund corpului vital, campului de forte al omului, strabatut de curentii electrici si magnetici. Ele evidentiaza acesti curenti prin aspectul si pozitia lor. Animalele evita si ele, instinctiv, locurile cu campuri magnetice care nu le sunt pe plac. Doar omul, devenind surd la avertismentele instinctului, observa radiatiile nocive cand este prea tarziu, prin efectele acestora. Pana cand vor invata sa se-ncreada in propriul lor instinct, oamenii pot vedea cu ajutorul plantelor aspecte de care ei nu sunt constienti.

Razele telurice Asa-numitele raze telurice se produc prin contactul razelor cosmice cu anumite substante de pe suprafata pamantului. Periculoase sunt intersectarile retelelor de ape subterane, care afecteaza armonia corpului vital al plantelor, animalelor si oamenilor. Taranii isi dau seama de asta atunci cand vitele lor nu vor sa doarma intr-un anume loc din grajd. Daca ar apela la un "solomonar", un manuitor al pendulului magic, acesta ar constata ca, in majoritatea cazurilor, in locul respectiv sunt raze telurice.
Si totusi, exista anume plante carora le merge bine tocmai in asemenea locuri, pentru ca ele absorb emanatiile de raze. Printre ele se numara capsunile, traista-ciobanului, matraguna, dar mai ales urzica si vascul.
Persoanele care isi au locuinta asezata si care dorm peste razele telurice, neavand posibilitatea sa-si mute patul in alta pozitie, se pot feri de ele, imprastiind sub pat un strat de urzica sau de feriga proaspata. Si mai bine ar fi sa se culce pe o saltea umpluta cu urzica si feriga uscate.
Inainte vreme, saltelele copiilor erau umplute intotdeauna cu feriga sau zegras (iarba de mare). Ideala pentru saltele este si filuta (Dryopteris filix-mas), un soi de feriga cu efect antisaturnial, care prezinta si avantajul ca ii protejeaza de rahitism, reumatism, carcei si dureri de picioare pe cei care folosesc aceste saltele.
Capsunile transforma aceasta radiatie in radioactivitate a semintelor aflate pe receptaculii carnosi. Din aceasta cauza exista oameni care nu le pot manca.
Vascul reprezinta un caz aparte. In vechea cultura celtica, el era extrem de apreciat: in cea de-a sasea zi dupa luna noua, druizii se imbracau in camasi albe de in si se duceau sa taie cu o secera de argint vascul de pe stejari. Il strangeau intr-un stergar de in si pe urma faceau din el amulete sau il foloseau ca medicament, mai ales pentru vindecarea epilepsiei.
Mai tarziu, la fel ca multe alte plante sacre ale Antichitatii, vascul a fost declarat planta a diavolului, iar taranilor si cultivatorilor li s-a ordonat sa-l starpeasca din toti stejarii si pomii fructiferi pe care crestea. Acelasi obscurantism a prelungit interdictia plantei si in secolul al Xv-lea, cand vascul era considerat "parazit daunator". Abia in zilele noastre s-a descoperit ca vascul creste doar pe copacii deja bolnavi - bolnavi de cancer. Cu cat e mai des vascul, cu-atat mai repede dispar tumorile de pe acesti copaci. De aceea el este un medicament confirmat, si pentru oamenii si animalele care sufera de aceasta boala.
La fel ca si oamenii sau animalele bolnave, copacii cancerosi se intalnesc in locurile cu raze telurice. Care este efectul vascului? El absoarbe atat razele, cat si otrava produsa in organism prin iradiere excesiva.
Razele telurice formeaza un camp de forte ce se roteste spre dreapta si produce ingrosarea tesuturilor, tumefiere si incarnare. In cantitate prea mare, ele provoaca aparitia unor forme superflue, a unor excrescente.
Vascul si plantele cataratoare care se rasucesc spre stanga (de ex. volbura) sunt plante lunare. Solare se numesc plantele cu campul de forte care se roteste spre dreapta. Deosebit de sensibila la razele telurice este planta ornamentala numita sparmannia. Acolo unde creste ea nu exista radiatii.
Razele telurice nu sunt nocive pentru toti oamenii, toate animalele si toate plantele. Persoanele cu constitutie fizica slaba, ultrasensibile, au neaparata nevoie de raze telurice. In regnul animal, furnicile, albinele si bufnitele sunt atrase de razele telurice.
Musuroaiele de furnici sunt construite pe raze telurice, iar galeriile se intind peste vinele subterane de apa. Pentru a alunga furnicile, in jurul casei se planteaza galbenele (calendule), care sunt si ele un "medicament" impotriva cancerului.
Roiurile de albine se aseaza pe locurile puternic iradiate, si cu cat sunt mai mari radiatiile, cu atat sunt mai numeroase si mai harnice albinele. Albinelor salbatice le place sa-si caute scorbura in trunchiurile copacilor bolnavi si, foarte adesea, acestia se insanatosesc.
Acidul formic din miere - cules de albine impreuna cu nectarul - impiedica radiatiile sa strapunga aerul. Otrava de albine (homeopatic: apis) este un remediu impotriva afectiunilor provocate de prezenta razelor telurice: reumatismul si cancerul. Apicultorii sufera arareori de aceste boli.
Si tantarilor le place sa roiasca deasupra zonelor cu radiatii. In schimb, animalele care evita razele telurice sunt, printre altele, cainii, berzele si porcii. Cainii sunt Yang, extrovertiti, pisicile in schimb sunt Yin, introvertite. Acolo unde-si fac cuib berzele nu exista raze telurice!
Pentru ca trasnetul loveste de preferinta pe cursurile de apa, credinta populara spune ca barza ne apara de el. Plantele care, de asemenea, ne apara de trasnet, de pilda borsisorul (Sempervivum schlehani), sunt eficiente si in combaterea cancerului.
Plantele de acvariu prospera pe razele telurice, adica deasupra cursurilor de apa. Apa se afla in analogie cu luna si cu viata afectiva a oamenilor si animalelor. De altfel, la om se poate observa ca sensibilitatea si iritabilitatea cresc in functie de cantitatea de lichid din organism.Rodica Demian

Remedii impotriva radiatiilor</b><b>Lichenul de piatra Lichenul de piatra (Cetraria islandica) este considerat un extraordinar absorbant al radiatiilor, fiind folosit inclusiv pentru decontaminarea radioactiva in zona accidentelor nucleare. Se foloseste intern, sub forma de pulbere (1 lingurita luata de trei ori pe zi pe stomacul gol), dar si extern. S-a constatat, de pilda, ca o pernuta cu lichen de piatra tinuta in zona abdomenului atunci cand se lucreaza in campul electromagnetic produs de aparatele electrice sau de monitoarele calculatoarelor reduce considerabil efectele nocive ale radiatiilor: dureri de cap, tensiune musculara, oboseala, vertij, tulburari endocrine.

Ceaiul negru Este un remediu care ne protejeaza organismul de efectele mutagene si cancerigene ale radiatiilor de tot felul, de la cele produse de deseurile nucleare la cele ale calculatoarelor sau ale telefoanelor mobile. Se consuma sub forma de macerat la rece: 1 lingurita de ceai negru se pune intr-un pahar de apa si se lasa la macerat vreme de 6 ore, dupa care se filtreaza. Se beau doua-trei pahare pe zi, de catre cei care sunt expusi la radiatii.

Polenul de albine
Face un excelent tandem cu ceaiul negru recomandat anterior. Se ia 1 lingurita de trei ori pe zi pe stomacul gol si are un efect exceptional de reglaj asupra finelor functii de metabolism si endocrine. Studii efectuate asupra operatorilor pe calculatoare au pus in evidenta ca cei care consuma regulat, zilnic, polen si ceai negru prezinta cu 50% mai putine simptome deranjante, fata de cei care nu iau aceste suplimente.

Drojdia de bere Este un remediu deosebit de complex pentru contracararea efectelor nocive ale tuturor formelor de radiatii. Se pare ca proprietatile sale se datoreaza extraordinarei sale bogatii in oligoelemente: seleniu, zinc, magneziu, cobalt si vitamine (in special cele din complexul B). De regula, se iau 2 lingurite pe zi de drojdie, eventual impreuna cu miere, pentru ameliorarea gustului.

Uleiul de catina Este foarte eficient pentru contracararea efectelor nocive ale radiatiilor ultraviolete, fiind un factor foarte important de protectie a pielii, care este extrem de expusa in ultimii ani din cauza gaurilor din stratul de ozon, care nu mai indeplineste rolul de filtru al razelor solare.
Extern: va recomandam folosirea cremei "Radex" produsa de laboratoarele "Plantavorel" care, pe langa uleiul de catina (care joaca rolul de filtru natural Uv), contine si tataneasa si galbenele - alti doi factori de protectie a pielii contra radiatiilor.
Intern: se iau 30 de picaturi de ulei de catina de doua-trei ori pe zi, de preferinta pe stomacul gol.Ilie Tudor