Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie englezeascaShephard"s Pie. (Turta ciobanului) Ingrediente (pentru 6 persoane): 750 g carne de manzat sau de miel fiarta, 25 g unt, 2 cepe potrivite (taiate marunt), 1/4 ceasca faina, 1/2 lingurita faina de mustar, 1 1/2 cesti zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), 1/4 ceasca menta taiata...

Bucatarie englezeasca</b><b>Shephard"s Pie
(Turta ciobanului) Ingrediente (pentru 6 persoane): 750 g carne de manzat sau de miel fiarta, 25 g unt, 2 cepe potrivite (taiate marunt), 1/4 ceasca faina, 1/2 lingurita faina de mustar, 1 1/2 cesti zeama concentrata de pasare (Knorr+apa), 1/4 ceasca menta taiata fasii, 1/4 ceasca patrunjel verde tocat, 1/2 lingurita piper macinat, sare, 2-3 linguri sos Worcester. Pentru stratul de cartofi: 4 cartofi (mari) fainosi, fierti si presati, 1/4 ceasca lapte fierbinte, 30 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: - Se unge o cratita sau o forma de budinca (de 2 l) cu unt topit sau cu ulei si se-ncinge cuptorul la 210C. Se taie carnea cubulete ori se da prin masina de tocat. Se-ncinge untul intr-o tigaie mai mare si se caleste ceapa, pana ce devine maronie. - Se presara deasupra faina si mustarul praf, se adauga zeama de carne - putin cate putin - si se amesteca bine. Se pune sosul pe foc si se lasa sa fiarba incet, circa 3 minute. Se incorporeaza carnea, menta, patrunjelul, piperul si sarea, se amesteca din nou, se lasa sa se incalzeasca si se toarna in cratita sau forma unsa.- Pentru stratul de cartofi: se amesteca laptele, cartofii, untul, sarea si piperul, se intinde compozitia astfel preparata peste carne, se da budinca la cuptor si se coace 40-45 de minute, pana ce se rumeneste frumos la suprafata.


</b><b>Bangers and mash
(Carnaciori cu piure) Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 carnaciori mai grosi (de porc), 1-2 linguri ulei, 2 cepe potrivite (taiate julienne), 2 linguri amidon (pentru legat sosul), 1 1/2 cesti apa. Pentru "mash" (piure de cartofi): 4 cartofi mijlocii, 2-3 linguri lapte, 30 g unt, sare, piper, nucsoara, patrunjel verde tocat (pentru garnisit).
Mod de preparare: - Se inteapa carnaciorii cu furculita, se-ncinge uleiul intr-o tigaie mare de tuci si se prajesc carnaciorii 10 minute la foc potrivit, pana ce se rumenesc pe toate partile. Se scot pe o farfurie si se acopera cu hartie absorbanta. - Se scurge grasimea din tigaie, pana ce ramane circa o lingura si se caleste ceapa 5 minute la foc potrivit, pana ce se-nmoaie si se rumeneste. - Se amesteca amidonul cu apa, pana ce se dizolva, se toarna in tigaie si se amesteca cu ceapa. Se fierbe sosul doua minute, amestecand intr-una, pana ce se-ngroasa. Se pun carnaciorii inapoi in tigaie, se amesteca cu sosul si se servesc imediat, cu piure de cartofi. Pentru piure: se fierb cartofii in apa multa pana ce se-nmoaie, se scurg si se preseaza. Se adauga laptele si untul, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara si se garnisesc cu patrunjel verde tocat.

Dulciuri


</b><b>Chelsea Buns
(Briose "Chelsea") Ingrediente (pentru 12 bucati): 2 cesti faina, 1/2 plic praf de copt, 1/4 ceasca zahar tos fin, 30 g unt taiat bucatele, 1/3 ceasca lapte, 1 ou. Umplutura: 30 g unt moale, 1 lingura zahar, 1 ceasca fructe uscate, 1 varf de cutit ghimbir, 1 varf de cutit scortisoara. Glazura: 1/4 ceasca zahar, 1/4 ceasca apa.
Mod de preparare: - Se-ncinge cuptorul la 210C. Se unge o tava patrata (20 cm) cu ulei sau cu unt topit si se tapeteaza cu hartie pentru copt. Intr-un castron, se freaca intre palme faina cu untul, pana ce se obtine o masa sfaramicioasa, se adauga zaharul si pe urma ouale batute cu laptele si se framanta un aluat moale. Se-ntinde aluatul pe o coala de hartie de copt, formandu-se un dreptunghi de 35x22 cm. - Se unge aluatul cu unt moale, se presara peste el zaharul, fructele uscate, ghimbirul si scortisoara si se face sul. Se taie in 12 bucati egale si se aseaza in tava, una langa alta, in asa fel incat laturile lor sa se atinga. Se reduce temperatura cuptorului la 180 C si se coc 25-30 de minute, pana ce se rumenesc. Se scot din cuptor si se lasa sa se raceasca putin. - Pentru glazura: se pun apa si zaharul (intr-o craticioara) la foc potrivit si se lasa sa se topeasca zaharul, amestecand intruna. Dupa ce-a dat in clocot, se fierbe glazura inca doua-trei minute, fara a mai amesteca. Se ia craticioara de pe foc si se ung cu glazura prajiturile, cat sunt calde.