</b><b>O profesionista va sfatuieste:</b><b>Mara Coto
(machioza la Televiziunea Romana)</b><b>"Bunul-simt si tinuta sunt cele doua imperative pe care nici o femeie nu trebuie sa le uite" Blonda, imbracata sport, Mara Cotot arata ca o studenta iesita din sesiune. Vesela si stralucitoare, isi marturiseste cu candoare cele trei pasiuni care i-au marcat viata - pudra, rimelul (ambele de buna calitate "pentru ca e important pentru obraz") si animalele de tot felul. Abia cand iti spune ca lucreaza in Tvr ca machioza de vreo 23 de ani incepi sa-ti pui intrebari. Probabil s-a obisnuit cu efectul pe care aceasta destainuire il are asupra interlocutorilor, pentru ca zambeste sugubat si, ca o explicatie, incepe sa-ti povesteasca cum a devenit ea pictorita nu de panze, ci de chipuri.
"Nu cred ca exista fetita care sa nu fie fascinata de culorile pe care mama sau sora mai mare le foloseste asemenea unui magician pentru a pune in valoare trasaturile frumoase cu care a inzestrat-o natura sau pentru a le ascunde pe acelea care o nemultumesc. Nici eu nu am scapat de acest adevarat microb, si inca din clasele primare i-am spus mamei ca atunci cand o sa ma fac mare o sa fac ceva legat de frumusete. M-am tinut de cuvant: dupa liceu, am intrat la scoala de cosmetica. Atunci mi-am dat seama ca ma inhamasem la o treaba serioasa. Cosmetica e o adevarata stiinta, pentru ca presupune cunostinte temeinice de anatomie, de dermatologie, de chimie, simt estetic, multa psihologie si gentilete. In urma absolvirii, am ajuns sa lucrez la magazinul <<Venus>> de pe Calea Victoriei, care la vremea respectiva - sfarsitul anilor "70 - era o institutie de elita: acolo lucrau numai profesionisti reali, care aveau la dispozitie aparatura si produse de ultima generatie. Apoi, cand o prietena mi-a spus ca nea Tomita (Ion Toma), seful machiorilor din Tvr, cauta inca o fata talentata, m-am gandit ca asta era sansa mea. Asa am ajuns in televiziune si de atunci tot acolo sunt. Nu am regretat niciodata aceasta decizie, pentru ca am avut parte de satisfactii uriase. Meseria asta te poate transforma realmente intr-un magician. Daca ai mana buna, privire de perspectiva si rabdare, poti realiza adevarate minuni. Ca machior, ai de-a face cu o multime de oameni, fiecare cu personalitatea lui distincta, pe care tu trebuie s-o respecti, mulandu-te in asa fel incat sa nu-ti faci meseria de ocara si sa multumesti si subiectul. Cu barbatii lucrurile decurg, in general, destul de simplu. Ei sunt, in majoritate, docili si nici nu au nevoie de prea multe retusuri cosmetice. Adevarata proba de foc o treci atunci cand trebuie sa lucrezi pe o femeie. Trebuie sa-ti imaginezi cum ar arata chipul respectiv undeva, intre parametrii perfectiunii, si apoi sa treci sa analizezi miscarile de ajustare: alungesti sau nu ochii, ascunzi cearcanele, ridici, prin efecte optice, colturile gurii etc. Majoritatea femeilor sunt incantate sa vina la machiaj, exista insa si unele foarte incapatanate, care refuza orice intruziune. In principiu, nu folosesc farduri decat in cantitati reduse sau deloc si nici nu accepta sfaturi. Totusi, dupa ce le convingi sa mearga pe mana ta, sunt de-a dreptul uluite de rezultat, iar atunci cand se decid sa-si schimbe stilul, inseamna ca ai reputat o victorie reala.
Dupa "89, aparitia vedetelor de televiziune si a revistelor de moda a generat o crestere exponentiala a interesului pentru infrumusetare, la modul general, si pentru machiaj, in particular. Multe femei au realizat puterea cameleonica a machiajului, devenind adevarate experte. Vizavi de femeile din Occident, care nu pun aproape deloc pret pe estetic si umbla imbracate lalau, nemachiate si necoafate, romancele - indiferent de varsta - sunt foarte cochete si chiar daca nu au bani, au grija sa fie curate, pieptanate ingrijit si rujate. Totusi, la nivelul strazii vorbind, mai avem de lucrat putin in ceea ce priveste rafinamentul. Romancele tind sa se izoleze in doua categorii: prima, si cea mai numeroasa, e constituita din domnisoarele de pana la 25-30 de ani, care incearca sa copieze, fara prea mult discernamant, machiajele vazute in reviste si videoclipuri. De obicei, ele sunt atrase de machiajele tari, cu mult negru pe pleoapa inferioara, ceea ce creeaza un efect halucinant, gen "zombie". In realitate, sunt foarte putine femei pe care le prinde acest tip de machiaj, iar el trebuie oricum folosit la ocazii adecvate, nu pe strada, la ora 11:00. Cealalta categorie, mai putin numeroasa, slava Domnului!, sunt asa-zisele <<naturiste>>, adica femei care refuza cu o incapatanare demna de o cauza mai buna orice fel de produs de machiaj. Si asta, in conditiile in care multe dintre ele nu au fost inzestrate cu un ten de portelan. Ei bine, eu cand le vad pe strada, cu fata pamantie, marcata de cosuri inestetice si inecata in sebum, simt ca innebunesc! Nimeni nu spune ca trebuie sa se transforme in masti de carnaval, dar putina pudra, rimel si un gloss transparent nu au cum sa-ti faca rau! Bunul-simt are foarte mult de-a face si cu machiajul. Trebuie sa stii unde sa te opresti, ca sa nu devii ridicol: ce-i prea mult strica, dar nici minimalismul nu trebuie inteles gresitÊ- el inseamna un "putin" studiat, care sa ilumineze chipul si sa-i dea prospetime. Bunul-simt si tinuta sunt cele doua imperative pe care nici o femeie nu trebuie sa le uite. Un pic de machiaj si o tinuta demna, feminina fac minuni!"Ines Hristea(In numarul viitor: "Machiajul si varsta")
Clubul Dietelor De Slabit
Reteta de slabit cu lamai Reteta trebuie tinuta 13 zile si e nevoie de 49 de lamai. In prima zi se consuma sucul de la o lamaie. Se poate amesteca cu apa, ceai, zahar, miere etc. Poate fi baut oricand in timpul zilei. A doua zi se consuma sucul de la doua lamai. Si tot asa, in ordine crescatoare, pana la a saptea zi, cand se consuma sucul de la sapte lamai, portionat pe tot parcursul zilei (sau intr-o singura repriza). Apoi se merge in ordine descrescatoare, pana se ajunge din nou la o lamaie.
Dupa acest tratament vom avea cu 10 kg mai putin. In timpul lui se poate manca orice.
Cristina Badulescu - B-dul Ferdinand nr. 51, ap. 23, sector 2, Bucuresti