Bucatarie irlandeza</b><b>Colcannon
Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 cartofi potriviti, 300 g varza alba taiata fidea, 60 g unt, 1/2 ceasca ceapa verde tocata, 2/3 ceasca lapte cald, piper macinat sau 1 lingura patrunjel verde tocat (pentru garnisit).
Mod de preparare: 1. Se curata cartofii de coaja, se taie in patru si se fierb 15 minute pana ce se-nmoaie. Se scurg de apa si se zdrobesc cu o furculita. 2. Se lasa varza taiata sa fiarba 10 minute in apa clocotita, se scoate din oala si se scurge. Intr-o tigaie mai mare se pune untul la incins, se adauga varza si ceapa verde si se lasa circa 1 minut sa se caleasca. 3. Se amesteca zarzavatul calit cu cartofii zdrobiti, se toarna peste ele laptele si se amesteca pana ce capata consistenta unei creme. Se condimenteaza colcannon-ul cu piper si sare, se picura deasupra putin unt topit si se serveste garnisit cu patrunjel verde tocat.
</b><b>Tocanita de vacuta cu bere
Ingrediente (pentru 4-6 persoane): 1 kg carne de vita, 2-3 linguri ulei, 2 cepe mari tocate, 2 catei de usturoi presati, 1/4 ceasca faina, 1 ceasca zeama concentrata din carne de vita (Knorr+apa), 1 ceasca bere, 2 morcovi mari taiati felii, 2 foi de dafin, 1 crenguta cimbru, piper macinat, sare.
Mod de preparare: 1. Se curata carnea si se taie bucati de 1 cm. Intr-o tigaie se pune la incins jumatate din cantitatea de ulei si se caleste ceapa, pana ce se rumeneste. Se adauga usturoiul, se prajeste si el circa un minut, dupa care se scot si ceapa si usturoiul din tigaie si se lasa sa se scurga pe hartie absorbanta. 2. Uleiul ramas se pune la incins intr-o cratita mai mare si se prajeste carnea, la foc iute, pe toate partile. Se face focul mai mic si se adauga faina, amestecand bine. 3. Se stinge cu zeama de carne si se amesteca in continuare pana ce se obtine un sos neted. Se incorporeaza berea si se lasa sosul sa dea in clocot, amestecand intruna. Se adauga ceapa, usturoiul, morcovii taiati felii, foile de dafin, sarea si piperul si se amesteca mai departe, pana ce se leaga bine. 4. Se acopera cratita cu un capac si se lasa tocanita sa fiarba incet, o ora si jumatate, dupa care se ia capacul si se mai clocoteste cateva minute. Inainte de a o servi, tocanita se garniseste cu patrunjel verde tocat.
Dublin Coddle
Ingrediente (pentru 4 persoane): 8 carnati grosi de porc, 4 felii de sunca grasa (grosimea: 5 mm), 30 g ulei, 2 cepe mari tocate, 2 catei de usturoi presati, 4 cartofi potriviti, 1/4 lingurita salvie uscata, piper macinat, sare, 3/4 ceasca zeama concentrata de carne de pasare (Knorr +apa), 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: 1. Se incinge cuptorul la 180¡C. Se pun carnatii intr-o oala, se acopera cu apa si se lasa sa dea in clocot. Se face focul mai mic si se fierb incet, fara capac, circa 7 minute, dupa care se scurg si se lasa sa se raceasca. Sunca se taie fasii lungi de 2 cm. 2. Se incinge uleiul intr-o tigaie si se prajesc fasiile de sunca aproximativ un minut. Se adauga ceapa si se lasa sa se rumeneasca, si pe urma usturoiul, care se caleste si el cam tot un minut. Se scot din tigaie sunca, ceapa si usturoiul - care se scurg pe hartie absorbanta - si se pun la prajit carnatii. Se lasa pana ce s-au rumenit frumos. 3. Se curata cartofii, se taie felii groase de 2,5 cm si se imbraca cu ei fundul unei forme de budinca. Deasupra se pun fasiile de sunca, ceapa si usturoiul si se presara salvie, sare si piper. Se toarna zeama concentrata, se aseaza si cei 8 carnati prajiti si scursi, se acopera forma cu un capac, se dau carnatii la cuptor, se lasa sa fiarba o ora, la foc mic. Inainte de a-i servi, se garnisesc cu patrunjel verde tocat.
Dulciuri
Crema "Irish Mist"
Ingrediente (pentru 8 persoane): 2 cesti si un sfert cu lapte, 4 oua (albusurile si galbenusurile separat), 4 linguri zahar tos foarte fin, 2 linguri gelatina, 1/4 ceasca apa clocotita, 1/3 ceasca lichior, 1/2 ceasca frisca batuta, inca putina frisca batuta si ciocolata pentru ornat.
Mod de preparare: 1. Se fierbe laptele intr-o oala, dupa care se ia de pe foc. Intr-un castron se freaca galbenusurile cu doua linguri de zahar, se adauga laptele, se amesteca si se toarna inapoi in oala. Se pune compozitia pe foc si se lasa 7 minute sa se infierbante (fara sa fiarba). 2. Se topeste gelatina in apa clocotita, se incorporeaza in compozitia de oua si lapte, se adauga si lichiorul, se amesteca si se lasa 40 de minute sa se raceasca. 3. Se bat albusurile spuma cu zaharul ramas (pana ce acesta se topeste) si se incorporeaza, impreuna cu frisca, in compozitia racita. Se toarna crema in 8 pahare si se tine la frigider pana ce se intareste. 4. Se decoreaza cu frisca si se presara deasupra ciocolata rasa.