Sub lupa

Redactia
Lupii la stana. In Romania sunt prea multi lupi si prea putine oi. Nu trece zi sa nu afli cum a fost pungasit cineva de propriii sai paznici. Unii si-au angajat paznici care sa-i pazeasca de paznici. Altii risipesc bani pe sisteme ultraperformante pentru a invata ceva din metodele de furat ale pazni...

Lupii la stana

In Romania sunt prea multi lupi si prea putine oi. Nu trece zi sa nu afli cum a fost pungasit cineva de propriii sai paznici. Unii si-au angajat paznici care sa-i pazeasca de paznici. Altii risipesc bani pe sisteme ultraperformante pentru a invata ceva din metodele de furat ale paznicilor. In mintea unora, conceptul de "bun al intregului popor" a fost gravat cu litere de nesters.
Nu intamplator cele mai prost pazite sunt tocmai fisetele in care sunt pusi banii publici pe care nu putini ii indeasa in buzunare personale. Recent, o functionara de frunte de la Ministerul Agriculturii, pusa in functia de a verifica ce vraji se mai fac cu banii veniti de peste mari si tari, a fost prinsa la borcanul cu miere. Stransese o suma mare de bani la pieptul ei generos. Ea este doar o picatura pe creasta ultimului val de hoti cu staif carora nu le mai ajunge geanta diplomat pentru cat au furat. Au precedat-o politicieni, capitalisti de carton, specialisti in inginerii financiare, ministri, consilieri, experti si purtatori de cuvant pe la ministere. Toata lumea buna a capitalismului de cumetrie.
Si daca acolo, sus, e asa, jos nu are cum sa fie altfel. De exemplu, un micut pastor cu dinti de lup, agentul de paza Ion Siminica, a fost surprins pe cand dormea cu o bocceluta plina de lucruri proaspat furate din dulapul sefului sau. Paznicul Gheorghe Amariei a fost filmat cu camera ascunsa pe cand o soma pe casiera casei de schimb pe care o pazea sa-i dea cheile de la seif. Putine sunt zilele in care unii paznici sa nu lucreze si jumatate de norma ca hoti. Cele mai multe dintre gainariile de zi cu zi sunt facute de cei care ar trebui sa le previna. Din depozitele pazite de politistii anticoruptie si crima organizata dispar cu sacii probele de droguri, din tribunale - dosare si acte. Birourile Administratiei publice au intrat in zona crepusculara. Actele si documentele apar si dispar dupa cum iti duci mana la buzunar. Pana sa te haleasca ministrii, te lasa gol pusca consilierii.
Luptatorii pe care vrea sa-i arunce Guvernul in lupta anticoruptie au, nu de putine ori, coruptia in sange. Cel mai nou in aceasta lupta este Viorel Ciolacu. Pana nu demult, el era colonel de armata si sef al Serviciului de Mobilizare a Populatiei si Teritoriului pentru Apararea Patriei de pe langa Prefectura Brasov. Rolul sau in apararea patriei a fost dovedit la sfarsitul saptamanii trecute, cand politia a descoperit un tunel sapat in mijlocul campului intre comunele Rasnov si Cristian. Politia a stat de garda langa tunel si l-a prins pe colonel care servea patria la furat de benzina. Tunelul sapat de trupa de soc a colonelului strapunsese liniile inamice ale intreprinderii Petrobrazi si de acolo partizanii brasoveni rechizitionau benzina pentru populatie. Prins cu ocaua mare la robinetul conductei, desi duhnea a benzina mai ceva ca un cocktail Molotov, colonelul a zis ca batea campii la miezul noptii pentru a se intalni cu o draguta de peste dealuri. Voia s-o examineze la oral, chiar asa a spus aparatorul patriei. Insa la el acasa avea motorina cat pentru un parc de tancuri. A pretins ca o foloseste in scopuri casnice. Trebuie sa mearga si el cu masina si si-a facut provizii pentru zile negre. Doar ca masinile colonelului merg cu benzina din cea mai fina si motorina nu-si prea avea rostul. Asa ca a fost dus in arest sa invete regulamentul de ordine interioara. Mai ales ca omul apara nu numai patria, cu conducte cu tot, dar era si membru al Comisiei Judetene de Aparare impotriva Dezastrelor. Poate reformeaza sistemul coruptiei din interior. Si-apoi, nici la inchisoare nu e chiar asa de rau. Dupa cum scriu ziarele, daca stii cand, cum si pe cine sa ungi, te poti face cu zile de recuperare si televizor in camera. Si aici, ca peste tot, paznicii sunt ca anchetatorii si judecatorii. Generosi cu cine merita. Uneori, chiar milosi.

N.C. Munteanu