Medicina naturista

Redactia
FumatulVrem sa ne lasam, dar cum?. Fiecare al treilea european fumeaza, desi multi declara ca vor sa se lase de tutun. Cum scapam de aceasta "boala"? Cu acupunctura, cu plasturii cu nicotina sau poate prin hipnoza? La toate aceste intrebari a avut bunavointa sa ne raspunda dr. psiholog Maria Arsene-...

Fumatul</b><b>Vrem sa ne lasam, dar cum?

Fiecare al treilea european fumeaza, desi multi declara ca vor sa se lase de tutun. Cum scapam de aceasta "boala"? Cu acupunctura, cu plasturii cu nicotina sau poate prin hipnoza? La toate aceste intrebari a avut bunavointa sa ne raspunda dr. psiholog Maria Arsene-Schwart din Munchen.
- In istoria omenirii, fumatul n-a fost mereu criticat. La multe popoare el avea o semnificatie sacra...
- Intr-adevar, pentru populatia Maya, de pilda, fumatul era o luare de contact cu zeii. Pentru indienii din America de Nord, pipa pacii indeplinea o functie sociala pentru ca ea pecetluia sfarsitul ostilitatilor si inceputul destinderii. Abia in secolul al Xix-lea, fumatul a devenit o indeletnicire cotidiana.
- Conform unor statistici recente, 80% din fumatorii activi ar vrea sa se lase. Ce metode le recomandati?
- Jumatate din fumatori incearca sa se lase de fumat singuri, doar printr-o vointa de fier. Ceilalti, insa, au nevoie de sprijin. In cazul lor, le-as recomanda plasturele cu nicotina care inlocuieste, de fapt, in organism nicotina din tigari. Cand te lasi de fumat, cantitatea nicotinei din sange scade treptat, ceea ce poate produce simptome de dezintoxicare, adica lipsa de concentrare, depresii sau senzatie de greata. Plasturele le mai atenueaza. Guma de mestecat cu nicotina nu m-a prea convins in schimb, pentru ca "puseul" de nicotina pe care-l administreaza organismului este de scurta durata, la fel ca o tigara.
- Poti deveni dependent de plasture, asa cum exista persoane dependente de tigari?
- Nu. Plasturii cu nicotina sunt de intensitate diferita. Folosind de la saptamana la saptamana plasturi cu intensitate mai redusa, organismul se obisnuieste incet si fara simptome de dezintoxicare cu viata fara nicotina. Dar este nevoie si de o "sustinere", caci altfel efectul plasturelui este mic. De aceea, noi recomandam terapia de comportament.
- Cum arata o astfel de terapie?
- Fumatul este un comportament insusit, format in anumite situatii - stres, petreceri, abaterea gandurilor, placere etc. De multe ori, in timp, gestul in sine devine un automatism. Fumatorii impatimiti isi aprind imediat o tigara, indiferent ca asteapta intr-o statie, sofeaza, vorbesc la telefon sau sunt ocupati cu altceva. Primul pas spre dezvatare este constientizarea (de catre fumator) a situatiilor in care fumeaza excesiv. Aceasta se poate face cu ajutorul unui carnetel in care-si noteaza zilnic cate tigari a fumat si in ce situatie anume. Urmeaza apoi reducerea lor treptata, printr-un program constient.
- E bine sa te opresti brusc sau sa reduci treptat consumul de tigari?
- Asta depinde de fiecare persoana in parte. Cei care vor sa se lase brusc trebuie sa se gandeasca inainte cum pot depasi - prin alte metode - nevoia de tigari, de pilda reducerea stresului nu cu nicotina, ci prin exercitii de relaxare a musculaturii. Cei care stapanesc aceasta metoda se destind in doar cateva minute.
- Si ce fac cei care vor sa reduca numarul tigarilor treptat?
- Exista o metoda eficienta mai ales pentru cei care n-au reusit sa se lase de fumat dintr-o data. Este vorba despre o curba a succesului: fumatorul inscrie zilnic intr-un tabel numarul tigarilor fumate si in felul acesta vizualizeaza reducerea consumului de tutun, pana ce el ajunge la zero.
- Cat de eficienta este acupunctura pentru "dezvatul" de fumat?
- Acupunctura este de mare ajutor. Acele sunt infipte, de exemplu, in lobii urechilor, ceea ce stopeaza nevoia de tigari. De multe ori sunt suficiente doar trei sedinte. Din pacate insa, exista doar studii care confirma succesul pe termen scurt, nu si pe termen lung.
- Dar hipnoza?
- Hipnoza are efect pe durata limitata. Hipnotizatorul lucreaza cu ajutorul sugestiei, transpunandu-l pe fumator printr-o vorbire egala si linistita intr-o stare extrem de relaxata. Subconstientul este pregatit sa preia anumite mesaje, dupa care i se imprima fumatorului vointa de-a se lasa. Frazele folosite sunt in genul: "Nicotina e otrava" sau "O sa reusesc sa ma las de fumat". Nu exista insa certitudinea ca acesti "fosti" fumatori nu vor recidiva in timp.
- Cum va explicati totusi numarul ridicat al recidivelor?
- Nicotina creeaza dependenta - atat fizic, cat si psihic -, pentru ca efectele ei sunt placute: stimuleaza - la nivelul creierului - producerea hormonilor, mai ales a endorfinelor (hormonii fericirii). Acestia pot alina durerile si pot crea buna dispozitie. La fel ca si alcoolul, nicotina poate calma stresul, prin intermediul acelorasi endorfine sau poate impulsiona in caz de oboseala sau surmenaj. Datorita nicotinei creste puterea de concentrare si creativitatea. Fumatorii se simt pur si simplu in forma. Deci pericolul recidivei este prezent permanent.
- Cand se lasa de tutun, multi fumatori sufera de nervozitate. Cum o pot combate?
- Cu exercitii de relaxare, cu vitamine din grupa B si cu mult somn. Si cu obiecte placute la pipait - de exemplu, bile din sticla sau din lemn, care frecate in palma distrag atentia de la tigari.
- Cat dureaza perioada de la ultima tigara la obtinerea "statutului" de nefumator veritabil?
- Dupa 24 de ore, riscul infarctului miocardic, destul de ridicat la fumatori, se reduce. Dupa un an, ajunge cam la jumatate, iar la un an si jumatate este aproape acelasi ca la nefumatori. Dupa cinci ani de abstinenta, riscul imbolnavirii de cancer pulmonar se reduce la jumatate, iar dupa zece ani este ca si cand n-ar fi fumat niciodata. Susceptibilitatea fizica la nicotina ramane insa, chiar daca o persoana n-a mai fumat ani de zile.Rodica Demian

</b><b>Remedii contra fumatului pe care le gasim in magazinele naturiste

Pornind de la zicala romaneasca conform careia "cui pe cui se scoate", producatorii de medicamente au realizat ca cel mai simplu mod de a scapa de dependenta de iarba dracului, cum este numit tutunul, este tot utilizarea unor ierburi, insa de data aceasta bune, de leac. In ultimii ani, pe piata romaneasca de remedii si suplimente nutritionale au aparut mai multe retete cu plante care vizeaza doua scopuri: dezobisnuirea de fumat si anularea efectelor nocive ale acestuia.
Cu precizarea ca, din pacate, desi toate aceste remedii sunt foarte ingenioase, nu pot tine loc de vointa si de asumare constienta (care sunt conditii sine qua non pentru renuntarea la orice viciu), va oferim in continuare cateva date extrem de utile despre remediile antitutun pe care le gasiti in acest moment in comert.

Antitabac Plant

Este un remediu redutabil al firmei "PlantExtrakt" Cluj-Napoca, foarte simplu ca structura, dar care a dat rezultate bune. La fel ca si preparatul anterior prezentat, se gaseste sub forma de tinctura, care de data aceasta este obtinuta din doua plante:
- carmazul (Phytolacca decandra) - este o iarba de leac cu neobisnuita proprietate de a ajuta la depasirea dependentei de fumat, provocand o reactie de dezgust in contact cu nicotina din fumul de tigara.
- Caladium seguinum - este o planta de import, adusa in Romania extrem de recent, care nu a capatat inca o denumire romaneasca. Trateaza simptomatologia specifica dependentei de tutun.
Cum se administreaza: se iau 10 picaturi de trei-patru ori pe zi, diluate in putina apa. Perioada de tratament variaza in functie de gravitatea cazului, intre o luna - la cei care fumeaza in mod obisnuit mai putin de 10 tigari pe zi, pana la trei-patru luni - la cei care fumau mai mult de 30 de tigari zilnic.

Tinctura de pedicuta
(Lycopodium clavatum)

O gasim gata preparata in magazinele si in farmaciile naturiste, la noi in tara existand in momentul de fata mai multe firme specializate care produc aceasta tinctura.
Cum se administreaza: se iau 30 de picaturi in putina apa de 5-6 ori pe zi (de regula o data la 2-3 ore), vreme de doua saptamani, dupa ce ne-am lasat de fumat. Apoi, frecventa administrarii se reduce: in saptamanile trei si patru dupa ce ne-am lasat de fumat vom lua 30 de picaturi de patru-cinci ori pe zi, pentru a ajunge la 50 de picaturi de trei ori pe zi in luna a doua si a treia dupa ce ne-am lasat de fumat.
Cum actioneaza: La multi oameni, vreme de o ora-doua dupa administrarea pedicutei, apare o intoleranta la tutun. Imediat ce au fost trase cateva fumuri se declanseaza o stare de ameteala si voma, care se intensifica in momentul in care ne incapatanam sa fumam in continuare. Mecanismul acesta nu apare la toata lumea (personal cunosc cazuri in care a functionat, dar si cazuri in care a dat gres), iar pe de alta parte, nu acesta este principalul rol al tincturii de pedicuta. Mai valoroasa este actiunea sa ampla de dezintoxicare si de eliminare a tulburarilor care apar dupa renuntarea la nicotina (tremuraturi ale membrelor, nervozitate, apetit alimentar excesiv, probleme circulatorii etc.). De altfel, in acest scop a fost creat un remediu ceva mai complex, remediu care a aparut de curand pe piata romaneasca:

Tabacstop

Este o creatie a bucurestenilor de la firma "Santo Rafael", care include cateva plante excelente in lupta cu fumatul:
- obligeana - un sedativ extrem de subtil, care reduce starea de neliniste si frustrare pe care toti fumatorii invederati au simtit-o atunci cand s-au lasat de viciul care-i domina.
- vinarita - o floare care creste la umbra padurii, care are un parfum imbatator, de unde si numele sau. Contine unele substante odorizante ce ne fac sa respingem instinctiv fumatul si in acelasi timp au un efect usor calmant, reducand nevoia de tutun.
- menta si salvia - sunt doua plante aromatice cu actiune directa asupra arborelui bronsic si plamanilor, ajutand la dezintoxicarea mai rapida a acestora.
Cum se administreaza: modul de prezentare a acestui produs este sub forma de pulbere, din care se tine sub limba de patru ori pe zi, pe stomacul gol, cate o lingurita. Tratamentul dureaza minimum o luna din momentul in care am renuntat la fumat, iar efectele sale sunt completate de o tinctura produsa de catre aceeasi firma, tinctura numita Tabacprotect.

</b><b>Tabacprotect

Contine o combinatie de extracte hidroalcoolice din plante cum ar fi podbalul, nalba-mare, iarba-mare, cunoscute pentru actiunea lor de prevenire a cancerului pulmonar si al cailor respiratorii, precum si a altor boli specifice fumatorilor, cum ar fi bronsita cronica, astmul, arteritele, hipertensiunea etc.
Cum se administreaza: este un remediu care se ia pe termen lung (minimum trei luni), cate 50 de picaturi sau o lingurita de tinctura de trei ori pe zi. Remediul se administreaza diluat in putina apa, de preferinta pe nemancate.
O informatie foarte utila: in cazul in care nu gasiti aceste remedii la farmaciile sau magazinele de profil din orasul dvs., le puteti cere prin posta de la firma specializata din Bucuresti "Radix" S.R.L., tel. 021/434.28.26, 0744/47.94.44, 0722/37.71.55Ilie Tudor

Istoria fumatului
De la pipa pacii la marfa de consum

500 i.Hr.: Cea mai veche reprezentare grafica a unor fumatori este una cu preoti Maya fumand pipa pacii.
1497: Columb este primul european care vorbeste despre tabacul vazut in America.
1560: Medicul si ambasadorul francez Jean Nicot aduce planta de tutun in Europa. Dupa numele sau, ea este botezata "Nicotiana Tabacum".
1561: La Curtea Frantei, prizatul tabacului devine moda: este cea mai veche forma a consumului de tutun in Europa.
1625: In Anglia se introduce impozitul pe tutun si se infiinteaza monopolul de Stat.
1670: In Austria, tabacul devine simbolul rangului social; la Curte se prizeaza elegant, soldatii fumeaza pipa, iar marinarii folosesc tabacul de mestecat.
1865: Fumatul tigarilor devine o moda in Europa.
1881: In America apare prima masina de fabricat tigari - 200 de tigari pe minut.
1910: In Europa sunt inregistrate 20.000 de marci de tigari (patentate).