Frumusete

Redactia
Frumusete. Intrebati-ne, va raspundem"Exista vreo legatura intre cafea si ten? E de preferat Coca-Cola?". Am tenul tern, palid si ofilit, iar mama imi spune ca de vina este cafeaua pe care o beau in exces. Nu ma pot dispensa, din pacate, de ea, fiindca invat foarte mult. Exista vreo legatura intre ca...

Frumusete

Intrebati-ne, va raspundem</b><b>"Exista vreo legatura intre cafea si ten? E de preferat Coca-Cola?"

Am tenul tern, palid si ofilit, iar mama imi spune ca de vina este cafeaua pe care o beau in exces. Nu ma pot dispensa, din pacate, de ea, fiindca invat foarte mult. Exista vreo legatura intre cafea si ten? E de preferat Coca-Cola? (Andreea - Bucuresti)
Ca sa existe o legatura intre cafea si ten, ar trebui sa existe una si intre cafea si sanatate. Din fericire, ea nu exista. Pana de curand, cafelei i se atribuiau tot felul de nenorociri: insomnie, spasmofilie, boli cardiace, demineralizare osoasa. Iata insa ca studii de data recenta dezvinovatesc "drogul" cel mai raspandit al mileniului trei. Experimente efectuate pe adolescenti cu varste cuprinse intre 12 si 18 ani au demonstrat ca nu exista nici o diferenta de densitate osoasa intre bautorii de cafea si nebautori. Un alt studiu, facut pe 140.000 de barbati si femei, vreme de 16 ani, arata ca infuzia boabelor de cafea protejeaza organismul impotriva maladiei Parkinson, prevenind pierderea neuronilor. In concluzie: o ceasca-doua de cafea pe zi (orice exces este daunator) e mai eficienta decat Coca-Cola pentru a reactiva neuronii obositi.

"Tin un regim de slabit si medicul mi-a recomandat o alimentatie fragmentata. E corect?"

Am de pierdut 26 de kilograme si m-am decis sa apelez la un medic nutritionist, fiindca regimurile de slabit pe care le-am tinut pana acum nu au dat rezultate. Problema este ca mi s-a recomandat o alimentatie fragmentata (compusa din 5 mese pe zi), pe care imi e greu s-o respect. De ce este atat de important sa o tin? (Aurelia Iftode - Iasi)
Nu doar ca alimentatia fragmentata slabeste mai repede, dar ea impiedica in timp si imbatranirea. Asa afirma specialistii americani, folosind urmatoarele argumente: - mesele fragmentate reduc travaliul digestiv, vascular si cardiac efectuat pentru prelucrarea hranei; - reduc grasimile libere care se fixeaza pe artere; - reduc nivelul zaharului din sange; - diminueaza blocarea circuitelor metabolice. Destul de convingator, nu-i asa?

</b><b>"Am citit ca ridurile pot fi prevenite daca ne controlam miscarile obrazului. Puteti oferi amanunte?"

Intr-o carte recent aparuta, am citit ca ridurile sunt adesea expresia starii noastre de sanatate si ca ele pot fi prevenite daca ne controlam miscarile obrazului. E vorba de mimica fetei? Puteti oferi amanunte? (Claudia Tender - Arad)
Mai ales persoanele care vorbesc cu "participare afectiva" (temperament), avand tendinta sa rada sau sa se incrunte in exces, risca mai mult decat persoanele "controlate" sa faca incretituri pe obraz. Exemplu: celebrul rid "al leului", care apare intre sprancene, dand un aer de permanenta ingrijorare. Problema este ca expresia fetei nu se poate controla prea usor.

"Am 27 de ani si-un trup perfect. Ca sa-l intretin e nevoie de acum sa recurg la gimnastica?"

Desi am 27 de ani si-am nascut un copil, trupul meu arata perfect. Problema este daca va ramane de la sine asa sau e nevoie sa recurg la gimnastica." (Ana Maria T. - Bucuresti)
La 25-27 de ani nu prea exista probleme legate de aspectul fizic. Dupa 30 de ani, lucrurile incep sa se schimbe. Pana spre 50 de ani, o femeie care nu face sport isi pierde in medie 40% din masa musculara de pe intregul corp, care pur si simplu incepe sa se "topeasca". Primele grupe care se ofilesc (dupa 30 de ani) sunt muschii fesieri, abdominali, pectorali. In concluzie: fesele, sanii si pantecul se lasa. La 40 de ani, se modifica muschii antagonisti (din spatele picioarelor si de pe brate). Dupa 45 de ani urmeaza si ce-a mai ramas. E o iluzie sa credem ca printr-o plimbare cotidiana de 10 minute muschii nu mai suporta modificari. Cu timpul, creierul, peste masura de grijuliu, nu se gandeste decat cum sa ne economiseasca fortele: el face sa functioneze muschii deja formati, in dauna celorlalti. In concluzie: recurgeti rapid la gimnastica, mai ales pentru zonele amenintate: picioare, fese, pectorali si abdomen.

Cosmetica naturista

Compresa calda cu cartofi
(curata si improspateaza tenul)

Mod de preparare si folosire: Fierbeti un cartof curatat, zdrobiti-l cu furculita si amestecati in el atat lapte fierbinte, cat sa se formeze o pasta consistenta. Aplicati-o cat mai calda pe fata bine curatata inainte si acoperiti-o cu un tifon umezit tot in apa fierbinte. Lasati sa actioneze vreme de 20 de minute, apoi clatiti-va cu apa calaie. Masca are si un excelent efect de relaxare.

</b><b>Compresa cu petale de trandafir
(Improspateaza tenul obosit si iritat)

Mod de preparare si folosire: Puneti la fiert 1 l de apa si opariti cu el un pumn de petale de trandafir. Lasati sa se infuzeze 20 de minute, apoi strecurati lichidul si dizolvati in el o lingurita de miere. Inmuiati o bucata de tifon in infuzia calda si puneti-l - stors pe jumatate - pe tot obrazul. Lasati-l sa actioneze 20 de minute.

Clubul dietelor de slabit

</b><b>Reteta de slabit "Balerina"

- Ora 8:00 - 1 cafea.
- Ora 10:00 - 2 oua fierte
- Ora 12:00 - 1 pahar suc de rosii
- Ora 14:00 - 100 g sunca sau 1 felie paine prajita
- Ora 16:00 - 1 mar
- Ora 18:00 - 100 g branza slaba
Se slabeste 1 kg/zi.
As fi foarte bucuroasa daca aceasta reteta de slabire ar fi popularizata si apoi aplicata de semenele mele prin intermediul revistei "Formula As".
Va multumesc!Iulia Gligan - str. Bucegi nr. 13, bl. A2, sc. 1, ap. 61, Cluj-Napoca, jud. Cluj