Zodiac

Redactia
Uranus -Vizionarul Excentric(Planeta Varsatorilor)- Fiindca am epuizat "biografiile" zodiacale - Leu, Rac etc. - va propunem o noua viziune asupra destinelor dvs., supuse influentelor planetare -Planeta. Planeta Uranus, "mama excentricilor", a fost descoperita, evident, intr-un mod excentric, de cat...

Uranus -Vizionarul Excentric</b><b>(Planeta Varsatorilor)</b><b>- Fiindca am epuizat "biografiile" zodiacale - Leu, Rac etc. - va propunem o noua viziune asupra destinelor dvs., supuse influentelor planetare -</b><b>Planeta

Planeta Uranus, "mama excentricilor", a fost descoperita, evident, intr-un mod excentric, de catre o persoana excentrica. Ne-am fi asteptat, desigur, ca aceasta planeta albastruie, zdravan turtita la poli, in jurul careia dantuiesc 15 Luni micute ca diametru, sa fi fost descoperita de un astronom. Dar nu! Desi a fost zarita in mai multe randuri de astronomul francez Pierre Lemonnier, el nu si-a imaginat ca sclipirea albastruie care trece prin fata lentilei telescopului sau este o planeta. In schimb, muzicianul William Herschel, pentru care observarea cerului constituia un simplu hobby, a inteles in noaptea de 13 martie 1781 ca daduse peste o ditamai planeta.
Descoperirea lui Uranus avea sa bulverseze astronomia. Odata cu aparitia sa, in constiinta astronomiei terestre a aparut conceptul de planeta "moderna" (toate celelalte planete fiind cunoscute din Antichitate) sau lenta (fiindca isi completeaza turul in jurul Soarelui in 84 de ani si o saptamana).

Uranus in mitologie

Multi si-ar putea pune intrebarea: la ce ne foloseste cunoasterea unor povesti mitologice prafuite in legatura cu o planeta? Pentru a raspunde, ar trebui sa examinam putin o definitie a mitului: "Mitul este o istorie care nu s-a petrecut niciodata, dar care se intampla continuu" (Howard Sasportas, "The Gods of Change"). Se pare ca planetele au fost botezate dupa nume de zeitati, pentru ca ele sunt intruchiparea (astro)fizica si energetica a locuitorilor din Olimp. Iar miturile ilustreaza aceste specificitati ale personalitatii lor, dandu-ne posibilitatea de-a le intelege la semenii nostri la care ele se manifesta. Uranus guverneaza zodia Varsatorului, de aceea nativii acestei zodii se vor manifesta in concordanta cu tiparul psihologic al acestei planete.

Ouranos versus Saturn

In mitologia greaca exista doua mituri care ne ajuta sa intelegem energiile caracteristice planetei Uranus. Primul mit il are ca erou pe Uranus (Ouranos). In mitul creatiei, prima zeitate iesita din Haos a fost Gaia sau Geea, reprezentand pamantul si fertilitatea. Ea l-a nascut pe zeul cerului, Ouranos, stapan al vazduhului si-al spatiilor nelimitate, care i-a devenit sot. Uniunea lor a fost binecuvantata cu un mare numar de odrasle, titani, ciclopi si diversi copii, iubiti de mama-Geea, dar respinsi cu violenta de Ouranos, care-i gasea respingatori. Ca tata autoritar, a trecut la masuri drastice, exilandu-si nereusitele (dupa el) progenituri in bezna intunecatului Tartar, adica in pantecele Geei. Nefericita de intorsatura relatiei cu un zeu-tata care pogora in fiecare noapte asupra ei pentru a se impreuna, dar refuza sa accepte consecintele, Geea a faurit o secera si si-a rugat copiii s-o ajute, castrandu-l pe tatal lor. Cel mai tanar dintre titani, Cronos (la greci - Saturn), si-a asumat aceasta responsabilitate, si cand tatal sau a coborat in noaptea urmatoare, i-a retezat membrul, aruncandu-l in mare.
Intamplarile zugravite in acest mit par barbare, dar ele ilustreaza un mare adevar psihologic, specific tuturor persoanelor marcate de energia lui Uranus: ele sunt pline de idei creative, dar mai intotdeauna sunt dezamagite de rezultatul lor practic, de care, nu de putine ori, incearca sa se disocieze.
Uranus guverneaza o zodie de aer, element care e pus in legatura cu mentalul, iar lupta dintre Ouranos si Saturn ilustreaza conflictul dintre idee si realitate, dintre idealurile catre care aspiram si imperfectiunile cu care trebuie sa ne luptam. De multe ori putem constata la uranieni tendinta de-a fugi de propriile imperfectiuni, de reprimare a acelor laturi ale fiintei noastre care ne displac si pe care, in consecinta, tindem sa le reprimam.
Alta cheie pe care o contine mitul este lupta continua (sa nu uitam ca mitul se intampla in permanenta) dintre traditie, intruchipata de Saturn, si nevoia de-a introduce noul, infatisata de Ouranos.
Din membrul secerat al lui Ouranos, cateva picaturi de sange au cazut pe pamant (pantecul fertil al Geei), dand nastere Eriniilor sau Furiilor. Aceste creaturi simbolizeaza mania, de multe ori inconstienta, pe care o pastram in psihic atunci cand nu ne putem desfasura energiile creatoare. Atunci suntem cuprinsi de resentimente amare impotriva celor care-si pot manifesta liber creativitatea, in timp ce noua ne este blocata. Furiile ii pot transforma pe uranieni in rebeli care pot imbratisa o cauza (de obicei de mare anvergura, cum ar fi imbunatatirea oranduirii sociale, protectia mediului etc.) sau pot actiona pur si simplu pentru a sfida o ordine existenta, fara a avea cu ce s-o inlocuiasca (ca multi dintre eroii Revolutiei franceze, pusa de multi astrologi pe seama influentei lui Uranus).
Dar nu numai Furiilor le-a fost dat sa se nasca din barbatia retezata a lui Ouranos. Aruncata in mare si amestecandu-se cu spuma valurilor, ea a dat nastere zeitei frumusetii, Venus. Examinand aceasta parte a mitului, ajungem la concluzia ca din tensiunea iscata intre Ouranos si Saturn, intre innoire si traditie, se poate ivi ceva nou si frumos. Uranienii pot sa ajunga la rezultate benefice daca reusesc sa-si prezinte ideile originale cu moderatie si tact. O identificare mai accentuata cu Uranus ii transforma in rebeli sau radicali, pe cand o teama prea mare de traditia incetatenita (Saturn) ii poate deprima, instrainandu-i de esenta lor creatoare, intuitiva si indrazneata.

Mitul Prometeic

Mitul lui Prometeu este un simbol cum nu se poate mai potrivit pentru rebelul de tip uranian, care urmareste un tel altruist, umanitar. De altfel, insusi numele Prometeu inseamna "clarvazatorul". Revoltat de inegalitatea - artificiala, dupa parerea lui - dintre zei si muritori, titanul umanitarist le-a daruit acestora focul furat din Olimp si a inceput sa le impartaseasca cunostinte superioare. Zeus l-a pedepsit crunt, facand sa fie prins in lanturi de o stanca si trimitand un vultur sa-i sfasie in fiecare zi ficatul.
Acest mit reflecta nevoia de implicare sociala a uranienilor si nazuinta lor de-a schimba societatea. Din cauza naturii lor vizionare, ei traiesc adeseori mai mult in viitor decat in prezent, iar societatea ii pedepseste adeseori, marginalizandu-i ("tintuindu-i de stanca") si ridiculizandu-i pentru ideile lor avansate, fara de care schimbarea si progresul n-ar fi posibile.
Mintile uraniene se afla in avanpostul gandirii, acolo unde adevarul este perceput cu mult inainte de-a se propaga in constiinta umanitatii "in totalitatea ei".

Uranus in astrologie

Deoarece Uranus este o planeta "tanara si nelinistita", avand o varsta nesemnificativa pentru un corp ceresc, cu putin peste 200 de ani, el n-a apucat sa faca turul ceresc decat de aproape trei ori de la descoperirea sa incoace. Si cum astrologii nu pot trage concluzii definitive decat prin observare empirica, actiunea energiilor uraniene mai trebuie studiata inainte de-a putea avea o certitudine absoluta asupra efectelor pe care le provoaca.
Deocamdata, planeta a fost asociata cu: cifra 4; culorile "electrice", cum ar fi verde inchis intens, albastru inchis metalic; electricitatea; comunicatiile moderne (echipament electronic); aviatia (zborul, in general, fiind asociat si cu pasarile migratoare); aluminiul (ca metal asociat cu zborul), zincul si uraniul; pietrele pretioase: topazul (dupa unii astrologi), acvamarinul (dupa altii). Aceste asocieri pot fi insa supuse inca, in timp, unor revizuiri sau clarificari.
Psihicul individualitatilor puternic marcate de influenta lui Uranus pare sa se distinga printr-o mare dorinta de libertate personala si de afirmare a individualitatii, dar asta in cadrul mai larg al societatii in general. Ei propovaduiesc noul si nu se sfiesc sa recurga la mijloace radicale sau revolutionare pentru a provoca schimbari sociale.
Gandirea le este lipsita de prejudecati, in bine si in rau, marcata de o mare nevoie de-a se exprima liber si creator, cu riscul de-a parea excentrici. Telurile pe care si le propun par de multe ori imposibil de realizat, dar tinand cont de tenacitatea de care pot da dovada odata ce sunt fascinati de un subiect si de modul neobisnuit in care-si pun planurile in aplicare, pot ajunge, dupa un parcurs ciudat, marcat de rasturnari neasteptate (pe care planeta le executa la propriu pe orbita), exact acolo unde si-au propus.
Idealurile umanitare le confera vocatia prieteniei, a comuniunii fratesti intre oameni, pe care de multe ori o plaseaza mai presus de sentimentele de dragoste.
In amor le e dificil sa se angajeze, trecand prin cicluri de atractie-repulsie, ceea ce ii face sa reactioneze adeseori imprevizibil. In acelasi timp, au un fel de "constanta in inconstanta", in sensul ca tind sa revina periodic la vechile lor pasiuni.
In fine, preocuparea lor pentru tot ceea ce tine de umanitate ii face sa se indrepte spre studiul antropologiei, al psihologiei si astrologiei. Dorinta de-a contribui la progresul civilizatiei ii indreapta catre domenii de cercetare ca aviatia, automatica, informatica, electronica, genetica s.a.m.d.
Ii gasim si in arta, cautand mijloace puternice si neconventionale de exprimare. Nu reusesc sa se impuna atunci cand exagereaza, dorind sa fie originali cu orice pret.

</b><b>Uranus si sanatatea

Uranus este responsabil pentru procesele patologice care se produc pe neasteptate, fara semne prevestitoare, cum ar fi alergiile pe fond nervos, care de multe ori se declanseaza din pricina unei insuficiente oxigenari. Oxigenarea insuficienta duce de multe ori la anemii, deficiente ale circulatiei sangelui sau chiar o slabire a inimii, organ nu prea rezistent la cei influentati de vibratiile acestei planete.
Tot Uranus raspunde de tesutul muscular si nervos, procopsindu-i pe uranieni cu carcei, furnicaturi sau spasmofilie, care se manifesta cu precadere la nivelul gambelor.
Planeta predispune la accidente prin electrocutare sau iradiere. Afinitatea dintre electricitate si Uranus face ca uranienii sa fie obsedati de felul in care le sta parul, care se electrizeaza foarte usor si pare sa capete o vointa proprie, mai ales in perioadele de stres mental.
Sistemul nervos al persoanelor influentate de Uranus este hiperactiv, sensibil si este foarte important sa fie menajat. Unul dintre principalii factori care-l pot eroda este lucrul pe timpul noptii. Acesti nativi prefera de multe ori sa lucreze noaptea, pentru ca e liniste si se pot concentra mai bine, cand privarea de orele normale de somn - in perioada normala de somn - le afecteaza serios echilibrul mental si uneori chiar si pe cel psihic.
Remediile homeopatice in afinitate cu Uranus sunt: Uranium, Radium bromatun, razele X, Actea racemosa, Staphysagria, Conduramgo, Rhododendron, Baptisia.Tana Rosca