Sub lupa

Redactia
Sarbatori, oameni, intamplari. Ca in fiecare an, vestea cea buna a nasterii lui Iisus Hristos a fost cum se cuvine cinstita de milioane de credinciosi. Pentru trei zile, bogati si saraci, buni si rai, drepti si nedrepti, milosi si hapsani, cinstiti si ticalosi au parut convinsi ca, prin Fiul Lui, "D...

Sarbatori, oameni, intamplari

Ca in fiecare an, vestea cea buna a nasterii lui Iisus Hristos a fost cum se cuvine cinstita de milioane de credinciosi. Pentru trei zile, bogati si saraci, buni si rai, drepti si nedrepti, milosi si hapsani, cinstiti si ticalosi au parut convinsi ca, prin Fiul Lui, "Dumnezeu este cu noi". Si au incercat sa fie mai buni, mai drepti, mai curati, mai cinstiti, mai smeriti, mai milostivi, mai iubitori de aproapele lor, ca si cum nici una din cele zece porunci nu le-ar fi straina. S-au bucurat si s-au veselit ca s-a nascut Hristos. Romanii, crestini nascuti, iar nu facuti, n-au facut exceptie. S-au colindat, si-au facut urari de bine, au daruit si au fost daruiti, s-au sarutat sub vasc, au cantat "O, brad frumos, o, brad frumos", au petrecut, au mancat si au baut. Pana si televiziunile au pus stavila suvoiului de violenta, vulgaritate si sex cu care ne invadeaza zilnic casele, iar guvernantii ne-au facut urari de bine pe fundal de icoane. Semn ca pana si ei au un Dumnezeu, desi, dupa cum guverneaza, nu s-ar zice.
Actualitatea insa n-a renuntat o clipa la ratia zilnica de necazuri, de mizerii si de nenorociri, revenite in forta a treia zi dupa scripturi, odata cu reaparitia ziarelor. Desi la Bacau, la Onesti si la Iasi, pentru a avea ce pune pe masa de Sarbatori, centrele de recoltare a sangelui au fost asaltate de nevoiasi, in general, de Sarbatori s-a mancat bine. Si, mai ales, mult. De la an la an, numarul celor care cad sub mesele de sarbatoare e in crestere. Orice invata omul, mai putin cumpatarea. Mai ales dupa un post pe care-l tine nu pentru ca e marcat in calendare, ci impus de guvernanti. Sarmalele, piftia si carnatii si-au luat ratia de indigestii, congestii si atacuri cerebrale. Numai in Bucuresti, Salvarea a trebuit sa faca fata la mai bine de 800 de apeluri zilnice, inregistrandu-se un numar record de crize hepatice sau renale, atacuri de cord si come alcoolice. Pentru ca s-a mancat mult, dar s-a baut si mai mult. Unii si-au baut pana si mintile. La Ramnicu-Valcea, dupa ce a chefuit ca sa mai uite de necazurile de peste an, isi pierduse si nevasta, si locul de munca, un cetatean n-a mai nimerit usa dormitorului, a nimerit-o pe cea a pridvorului. Tot asa, dupa un chef prelungit, un bistritean n-a mai nimerit nici casa, a nimerit intr-o rapa. Au fost gasiti a doua zi, inghetati si morti de beti.
Si au mai fost si colindatorii. Si ce poate fi mai frumos si mai inaltator ca un colind?! Mai ales cand e adaptat subtil la actualitate. De exemplu, "Deschide usa, crestine", ca "Ne dati ori nu ne dati", noi luam! La Arad, colindatorii au spart cauciucurile tuturor masinilor din parcarea unui bloc in care nu li s-a raspuns la interfon, iar la Cluj, falsi colindatori au intrat in casele unor persoane in varsta, jefuindu-le de bunuri si de bani. Si au scapat ieftin, pentru ca la Targu Carbunesti, o femeie in varsta a fost violata de un vecin venit cu colindatul. In comuna Tunari, de langa Bucuresti, o fata de 17 ani a fost omorata chiar in seara de Ajun de cel pe care venise sa-l colinde. Dupa o incercare ratata de viol, a fost ucisa, ciopartita si aruncata intr-o hazna.
Una peste alta, ziarele au dat pe dinafara de crime, violuri, sinucideri, accidente, spargeri, decese, arestari, gospodarii incendiate, oameni raniti sau ramasi fara lumina ochilor din cauza petardelor aruncate de colindatori glumeti. Asa ca n-a mai mirat pe nimeni faptul ca in prima zi de Craciun s-a anuntat ca s-au ieftinit brazii si sicriile! Normal, potrivit unui bilant neoficial, in perioada Sarbatorilor numai in accidente de circulatie au pierit 50 de oameni, iar alti 140 au fost internati in stare grava in spital.
Ca asa-i omul de sarbatori. Mananca si bea un paharel, doua, trei, pana uita si de el, si de cele zece porunci si se distreaza ceva de groaza.N.C. Munteanu