Cosul cu targuieli

Redactia
Feluri cu sfecla rosie- Va spala de lesiile Sarbatorilor -Carpaccio cu sfecla. (Salata napolitana). Ingrediente: o sfecla rosie de circa 500 g, 1 ramurica de rozmarin, 2 ramurele de cimbru, 2 linguri de untdelemn fin, 1 lingurita sare de mare, 2 bucati de telemea a 50 g fiecare, 40 ml otet rosu de vi...

</b><b>Feluri cu sfecla rosie</b><b>- Va spala de lesiile Sarbatorilor -</b><b>Carpaccio cu sfecla
(Salata napolitana)

Ingrediente: o sfecla rosie de circa 500 g, 1 ramurica de rozmarin, 2 ramurele de cimbru, 2 linguri de untdelemn fin, 1 lingurita sare de mare, 2 bucati de telemea a 50 g fiecare, 40 ml otet rosu de vin, 80 ml untdelemn fin, sare, piper macinat, 1 lingura de nuci zdrobite in mojar.
Mod de preparare: - Se spala sfecla bine si se usuca intr-un stergar. Se porneste cuptorul. Se pune sfecla intr-o forma rezistenta la foc, se toarna untdelemnul (80 ml), se aseaza ierburile aromate imprejurul ei si se presara cu sarea marina. Se coace circa o ora in cuptor. Se scoate, se lasa sa se raceasca si se cojeste. Se taie stifturi sau discuri subtiri pe gilaul (taietorul) de castraveti. Se randuieste pe un platou. Se taie telemeaua in cubulete si se presara deasupra. Se amesteca otetul cu untdelemnul (20 ml), se condimenteaza cu sare si piper si se toarna peste carpaccio. Deasupra se presara nucile zdrobite.

</b>
<b>
Sfecla rosie gratinata

Ingrediente: 1 kg sfecle mici, sare, 5 linguri de frisca nebatuta, 100 g smantana groasa, 1 galbenus, piper, 1 lingurita de coriandru sau chimen.
Mod de preparare: Spalati sfecla cu o perie si puneti-o sa fiarba in apa foarte sarata, vreme de 35-40 de minute. Varsati fiertura, clatiti legumele cu apa rece si curatati-le de coaja. In functie de marime, taiati sfecla in doua sau trei felii si puneti-le intr-un vas rezistent la foc. - Amestecati frisca lichida cu smantana pana ce obtineti o compozitie omogena. Introduceti si galbenusul de ou. Sarati si piperati. Turnati sosul peste feliile de sfecla si bagati vasul in cuptor pe grila de sus, lasandu-l pana ce compozitia se rumeneste. Presarati semintele de coriandru sau chimen. Serviti budinca imediat.

</b><b>Sfecla cu perisoare

Ingrediente (pentru 6 portii): 1 felie de franzela mai veche, 1 ceapa mica (data pe razatoare), 400 g tocatura de vita si porc, 1 ou, sare, piper macinat, 1 foaie de dafin, 3 boabe de ienupar, 400 g sfecla rosie, 400 g cartofi rezistenti la foc, 4-5 cepe albe, 1 catel de usturoi, 2 linguri untdelemn, 1 lingura otet, 50 g slanina de porc taiata marunt, 150 g smantana.
Mod de preparare: Pentru perisoare - se inmoaie felia de paine in apa rece, se amesteca bine cu carnea tocata, oul si ceapa data pe razatoare. Se condimenteaza cu sare si cu piper si se formeaza 8-12 perisoare. - Se pune la fiert 1 litru de apa cu sare, foaia de dafin si boabele de ienupar si cand clocoteste se baga perisoarele vreme de 10 minute. Cand incep sa pluteasca la suprafata, sunt gata. Se scot cu o strecuratoare si se pun la cald. Sfecla rosie: - Se curata sfecla de coaja, se taie in doua si se da pe o taietoare de castraveti, ca sa se obtina felii subtiri. Se curata cartofii si se taie in sferturi. Se curata ceapa si se toaca marunt. Se curata usturoiul si se zdrobeste cu dosul de la taisul cutitului. Se pune untdelemnul sa se infierbante si se prajesc feliile de sfecla in el, se stropesc cu otet si se acopera cu un capac, lasandu-le sa fiarba domol vreme de 7 minute. Intr-o alta tigaie se pune sa se prajeasca slanina de porc, la flacara mica. (Daca e nevoie, mai turnati putin untdelemn.) Cand s-a topit si s-a incins, se pun in ea sa se prajeasca cartofii. Se lasa zece minute, apoi se toarna peste ei ceapa si usturoiul tocate si se mai lasa doua minute la prajit. Se adauga sfecla si se amesteca. Se adauga smantana, sa sareaza, se pipereaza si se serveste langa perisoare.

Dulciuri

</b><b>Prajitura cu ciocolata

Ingrediente (pentru 12 bucati): 250 g unt, 200 g ciocolata amara (fara umplutura), 300 ml cafea tare sau espresso, 400 g zahar pudra, 300 g faina, 1 lingurita praf de copt, 50 g cacao, 2 oua, 1 baton de vanilie sau 2 lingurite esenta de vanilie, 100 g ciocolata pentru decorat, 100 ml frisca.
Mod de preparare: - Se porneste cuptorul aragazului. - Untul, ciocolata rasa si cafeaua se pun intr-un vas pe flacara mica si se amesteca pana se obtine o compozitie uniforma. Se adauga zaharul si se amesteca mai departe, pana se dizolva total. Se ia compozitia de pe foc si se muta intr-un castron. Se adauga faina, praful de copt si pulberea de cacao si se amesteca pana se obtine o masa cremoasa. Din cand in cand, se adauga cate un ou si miezul batonului de vanilie. - Se unge o forma rotunda de prajituri cu grasime si se presara cu faina. Se toarna in ea aluatul si se baga la copt, pe grila de mijloc a cuptorului, vreme de o ora. Se incearca mijlocul prajiturii cu un pai, pentru a vedea daca e gata. Daca pe el raman urme de aluat, inseamna ca timpul de coacere trebuie prelungit. Se scoate prajitura din cuptor, se lasa sa se raceasca si se scoate din forma. Pentru glazura: Se topeste ciocolata pe flacara mica, in frisca lichida. Se amesteca pana se obtine o crema groasa (nu insistati prea mult, ca sa nu se formeze basici de aer). Se ia de pe foc si se lasa scurt la racit. Cu o paleta, se intinde crema pe prajitura, deasupra si de jur-imprejur. Se lasa peste noapte la rece. Se taie felii si se serveste cu frisca sau cu inghetata de vanilie.