Spectator

Redactia
Recapitulari necesareTheodor Stolojan- Presedintele Partidului National Liberal -"In loc sa le evite, Romania a reusit sa cumuleze erorile facute de toate celelalte tari aflate in tranzitie". - Pe timpul prim-ministeriatului dvs., imi amintesc ca am stat la coada sa mai prind benzina cu 300 de lei l...

Recapitulari necesare</b><b>Theodor Stolojan</b><b>- Presedintele Partidului National Liberal -</b><b>"In loc sa le evite, Romania a reusit sa cumuleze erorile facute de toate celelalte tari aflate in tranzitie"

- Pe timpul prim-ministeriatului dvs., imi amintesc ca am stat la coada sa mai prind benzina cu 300 de lei litrul. A doua zi, ati facut-o 1200 de lei, dar n-am auzit pe nimeni injurand si condamnandu-va. Oamenii intelegeau. Incepuse reforma, erau gata sa accepte privatiunile. De atunci au trecut zece ani. De la Revolutie sunt treisprezece. Cum vi se pare ca a mers reforma romaneasca, domnule presedinte?
- In anul 1992, am considerat ca masurile de reforma economica trebuie explicate cetatenilor, deoarece acestia au dreptul sa cunoasca de ce sunt necesare masurile respective. Mai tarziu, nu s-a mai facut acest lucru. Daca li s-ar fi explicat oamenilor ce inseamna reforma, ea ar fi avut mai multa sustinere in societatea romaneasca. Daca ar fi sa caracterizez reforma de la noi, as folosi urmatoarele cuvinte: in cele din urma, Romania face ceea ce trebuie facut in tranzitie, mai tarziu decat celelalte tari candidate la Ue si cu costuri mult mai mari. In loc sa le evite, Romania a reusit sa cumuleze erorile facute de toate celelalte tari aflate in tranzitie. Privatizarea este intarziata (mai ales privatizarea activelor mici, hoteluri, restaurante, magazine etc.); privatizarea de masa a fost intarziata cu circa trei ani; stavilirea inflatiei a esuat (Romania este singura tara candidata care negociaza aderarea la Ue cu o inflatie mai mare de 10% pe an!); angajarea iresponsabila a datoriei externe a produs un varf de plati in anii 1998-1999, ceea ce a contribuit la deprecierea masiva a leului; administratia publica a fost ineficienta; coruptia s-a aflat in crestere.

"De prea multe ori ne-am intors din drum"

- Conform ultimelor sondaje, Pnl sta mai bine decat la alegeri. Cum explicati aceasta crestere?
- Obiectivul pe care ni l-am propus este ca in viitoarele alegeri parlamentare sa obtinem minimum 20% din voturile romanilor. Principiile dupa care ne ghidam sunt profesionalismul, munca in echipa si eforturile din partea tuturor membrilor pentru atingerea tintelor stabilite. Daca Pnl va reusi sa-si rezolve si problemele legate de selectia candidatilor, putem asista in curand la o relansare a liberalismului pe scena politica romaneasca.
- Desi istorica, doctrina liberala pare foarte potrivita si pentru secolul al Xxi-lea. Care credeti ca vor fi ajustarile ce trebuie operate in cadrul ofertei dvs. politice, pentru a raspunde intru totul cerintelor unei tari membre a Nato si Ue? Vom putea vorbi de un liberalism... euro-atlantic?
- Nu gresiti deloc cand afirmati ca liberalismul este o doctrina adecvata secolului al Xxi-lea. Daca aruncam o privire in Europa si nu numai, constatam ca, pretutindeni, cele mai dezvoltate tari sunt acelea care au adoptat o politica liberala. Mai mult, valorile care unesc astazi marile democratii ale lumii sunt si ele valori liberale. Adeptii liberalismului trebuie sa aiba, totusi, in vedere particularitatile politicii Uniunii Europene, principiul coeziunii economice si sociale, de exemplu. Dandu-si seama incotro bate vantul, Pnl a adoptat deja acest principiu, chiar daca doctrina liberala pura nu contine o astfel de dimensiune. Noi nu mai putem fi liberali doar de dragul de a apartine unui club select al doctrinelor politice fundamentale. Nu avem de ales; trebuie sa tinem pasul cu actualitatea spatiului european, mai ales ca realitatile Europei Unite nu impun nicidecum o indepartare de liberalism.
- Cum veti lupta impotriva traditiei romanesti de "insurubare" a unui partid in jurul unei personalitati? Va convine sa se spuna "partidul lui Stolojan", asa cum se spune, de exemplu, "partidul lui Nastase"?
- Este adevarat, in Romania, mai mult decat in alte parti, exista aceasta identificare a partidelor cu liderii lor. In ceea ce priveste Pnl, pot spune ca acesta nu este partidul unui singur lider, nu este "partidul lui Stolojan", ci al unei echipe care lucreaza pentru a face cunoscute ideile noastre pe scena politica. Cred ca Pnl se diferentiaza foarte mult de celelalte formatiuni politice din Romania, unde de foarte multe ori se canta pe o singura voce. Membrii Pnl incep sa-si dea seama ca nu mai trebuie sa astepte totul de la liderul partidului.
- Daca uraste ceva pe lumea asta, romanul uraste cuvantul "tranzitie". Oamenii si-au pierdut rabdarea: la 13 ani de la Revolutie, nu mai suporta politicianismul ieftin care pune saracia nationala pe seama "simptomelor obiective" ale trecerii la un alt tip de societate. Va mai dura mult, domnule Stolojan?
- Da. Romania mai are inca de parcurs cateva etape. Exista cateva puncte cheie pe care Puterea, sub presiunea clientelei sale, nu doreste sa le aplice, si anume: reducerea activelor publice administrate de stat; reducerea birocratiei in serviciile publice; independenta de puterea executiva a procurorilor anticoruptie; elaborarea Legii conflictului de interese (care, spre exemplu, nu va mai permite ministrilor sa aiba afaceri pe timpul mandatului); definitivarea corecta a Legii privind publicarea averilor demnitarilor. Se mai pot cita si alte scandaloase masuri ale Executivului: ordonanta care da dreptul Autoritatii pentru Privatizare de a interveni in activitatea firmelor private (corectata numai la interventia ferma a patronatelor); noua forma a legii privind combaterea evaziunii fiscale; recentul scandal de transferare la Ministerul Justitiei a Registrului Comertului etc.In opinia mea, lipsa vointei politice in aplicarea reformelor a generat perpetuarea tranzitiei in Romania. In timp ce vecinii si-au cunoscut bine interesele, programand o tranzitie scurta si eficienta, la noi s-au intamplat lucruri absurde: de prea multe ori ne-am intors din drum! Reforma economica a trenat nepermis de mult. Rezultatul se vede: suntem pe penultimul loc din cele 12 tari candidate la aderare, in ceea ce priveste nivelul de trai. Dupa 13 ani, Uniunea Europeana considera ca Romania are dificultati in indeplinirea criteriului economic. Mai grav este ca marea majoritate a romanilor afirma ca traiau mai bine inainte de 1989. Ca sa schimbe aceasta perceptie deloc onoranta, guvernele Romaniei trebuie sa invete sa se tina de cuvant in fata partenerilor din Nato si Ue. Au obligatia de a respecta disciplina financiara si de a-si asuma raspunderi si programe clare si coerente.

"Puterea da din ce in ce mai mult dovada de aroganta, ignorand proiectele Opozitiei"

- Exista inca multi tineri, printre care si liberali, care doresc sa plece din tara. Ce sfat le dati, stiut fiind ca si dvs. ati fost sa lucrati peste Ocean?
- Cred ca dorinta tinerilor de a pleca din tara este, din multe puncte de vedere, de inteles. Pe de alta parte, aceasta tentatie a lor nu este in avantajul Romaniei. Desigur, fiecare este liber sa hotarasca unde va fi locul sau. Dar sa nu uite ca din 2007 Romania va deveni membra a Uniunii Europene, iar tinerii romani vor putea profesa cu aceleasi drepturi in toate tarile Europei. Ei vor fi cetateni europeni. Sfatul pe care li-l dau este sa mearga in strainatate pentru studii si perfectionare, dar sa revina acasa, pentru a folosi aici ceea ce au invatat. Sa aduca experienta dobandita, sa-si inceapa propriile afaceri sau sa lucreze la companiile din Romania.
- Clasa politica actuala, desi "tanara", a invatat repede arta de a vorbi mult fara sa spuna nimic, de a face promisiuni fara acoperire, de a-si urmari cu pasiune interesele proprii si de grup, aruncand in derizoriu cuvinte precum "moralitate", "patriotism", "cinste", "caracter" etc. Nu intamplator, increderea populatiei in politicieni a scazut intr-un ritm ametitor. Care-i diagnosticul dvs., d-le Theodor Stolojan?
- Intr-adevar, populatia si-a pierdut increderea in politica si in politicieni. Oamenii s-au saturat de slaba calitate umana si profesionala a celor implicati in politica. Ne place sau nu, primeaza nepotismul si valoarea banului, in detrimentul unor valori esentiale, precum cinstea, pregatirea profesionala si, de ce sa nu fim sinceri, bunul-simt. Caracterul il ai sau nu-l ai. Daca un om politic nu are caracter, atunci nu-l ajuta nimic, nici succesul in afaceri si nici titlurile stiintifice sau premiile obtinute eventual in schimbul unor donatii. A venit momentul ca politicienii sa inteleaga ca, in lipsa profesionalismului si a responsabilitatii, n-au cum sa se mai bucure de respectul alegatorilor. Publicul sanctioneaza toate aceste probleme prin distantarea de actul politic, prin absenta de la vot, iar acest fapt mi se pare de o gravitate extrema. Nu trebuie sa uitam niciodata o idee fundamentala, neglijata, se pare, de o mare parte a clasei politice romanesti: politicianul se afla intotdeauna in slujba cetateanului si nu invers.
- Presa vorbeste de la o vreme despre "partidul unic" (Psd) de la care emana nu doar vointa politica, ci si radacinile raului: incalcarea democratiei, protejarea coruptiei, promovarea oportunismului. Ofera, oare, liberalismul un antidot la aceasta stare de lucruri?
- Liberalismul are principii clare: stimularea initiativei private, asigurarea concurentei corecte intre afaceristi, retragerea la maximum a statului din economie. Acest cadru ideal este mult mai putin permisiv marii coruptii. Practic, coruptia distruge valorile liberale. In ceea ce priveste partidul unic, atat eu personal, dar si colegii mei, am criticat in numeroase randuri tendintele Psd de a se transforma intr-un adevarat partid-stat. Acest lucru este evident in cele mai variate domenii ale vietii publice. Pesederizarea administratiei locale nu mai reprezinta un mister pentru nimeni. Suntem martorii unei intense campanii de racolare a alesilor locali, desfasurata in ultimii doi ani. Performantele sale sunt absolut remarcabile in acest domeniu si ne este greu sa credem ca au fost obtinute in absenta unor constrangeri. In orice caz, Pnl asigura opinia publica ca va semnala de fiecare data derapajele Puterii si va actiona, atat cat poate un partid de opozitie, pentru a corecta aceste abuzuri.

"Oficialii Nato si Ue nu pot fi pacaliti atat de usor"

- La presiunea organizatiilor internationale, guvernantii mimeaza lupta impotriva coruptiei prin zgomotoase campanii de arestare a unor... pestisori; perdeaua lor de fum sta in aplicarea cu viclenie a principiului "pestele mic este tot peste". Ce spune Pnl despre acest spectacol?
- Intr-adevar, daca urmarim declaratiile reprezentantilor Puterii, am putea ajunge la concluzia ca batalia impotriva coruptiei este aproape castigata! Insa oficialii Nato si Ue, precum si oamenii acestei tari nu pot fi pacaliti atat de usor. Pana cand nu se depolitizeaza organismele de control, nu se elimina ingerintele politice in justitie si nu se renunta la interventiile oamenilor politici in privinta alocarii fondurilor comunitare - tot mai mari pana in 2007 -, orice program de dezvoltare esueaza, iar coruptia ramane singura "institutie" eficienta care domina in Romania.Ion Longin Popescu
Foto: Pnl

Domnului Theodor Stolojan ii puteti scrie pe pagina interactiva a site-ului: www.pnl.ro