Forma maxima

Redactia
Recapitulari sufletestiScara Craciunului- Posibile retete de fericire -. Sarbatorile crestine ale romanilor au avut totdeauna un ritual de initiere care i-a ajutat pe oameni sa se simta cu adevarat fericiti. Batranii nostri isi cunosteau mai bine sufletul decat noi. Stiau ca are si el nevoie de prot...

Recapitulari sufletesti</b><b>Scara Craciunului</b><b>- Posibile retete de fericire -

Sarbatorile crestine ale romanilor au avut totdeauna un ritual de initiere care i-a ajutat pe oameni sa se simta cu adevarat fericiti. Batranii nostri isi cunosteau mai bine sufletul decat noi. Stiau ca are si el nevoie de protocol. Stiau ca fara infranare si cumpatare, fara cainta si rugaciune, fara pastrarea neclintita a traditiei, sensul bucuriei se pierde. Pentru ca sarbatoarea sa fie cu adevarat sarbatoare, e nevoie sa te pregatesti pentru ea. Sa te primenesti trupeste si sufleteste. Sa asezi un spatiu de ordine si de pace in jurul tau. Sa crezi ca sarbatoarea e de sorginte divina si te pune in legatura cu Dumnezeu. Adevaratul Craciun e o inaltare spirituala, o scara cu trepte de aur care duce la Cer. Ne-am bucura sa o urcam impreuna cu dvs. Sa pasim alaturi catre magica noapte a Nasterii lui Iisus.

</b>
<b>
Bine Dai, Bine Ai

In rastimpul care ne mai desparte de Ajunul Craciunului incercati sa fiti generosi. Fiti mai rabdatori si mai blanzi cu batranii, mai ingaduitori cu copiii, mai milosi cu animalele strazii, mai darnici cu cei saraci. Iesiti din rezerva dvs. obisnuita si exersati-va bunatatea. Spuneti cuvinte tandre. Faceti gesturi de mangaiere. Deschideti-va sufletul pentru compasiune si mila, incurajati-va dorinta de-a ajuta. Nu trebuie sa fiti bogati ca s-o faceti. Oferita cu drag, chiar si o bucata de paine poate sa devina un dar. Bucuria celui care-o primeste va va rasplati inmiit. Bine dai, bine ai. Mai ales acum, in preajma Craciunului, darul dvs. va rezerva un loc in Rai. Nu uitati niciodata ca cel mai puternic antidot impotriva singuratatii e binele. Practicati-l. Sufletul dvs. va face flori.

Cantece De Brad Si De Stea

Asteptarea Craciunului trebuie sa fie insotita mereu de colinde. Ele fac parte din protocol. Subliniaza intr-un mod special sarbatoarea. Ii arata vechimea, care coboara pana la leaganul lui Iisus. Porniti-le roata! Lasati-le sa va intre in casa. In oras, acolo unde traditia lor s-a pierdut sau a devenit o caricatura, colindati dvs. Amintirile noastre sunt pline de cantece de stea si de brad. E suficient sa fredonati un refren si va mirosi a zapada, starea dvs. de spirit, atmosfera din casa se vor schimba. Puneti casete cu colinde. Puneti discuri. Vor rascoli sentimente si amintiri care va vor face cu adevarat fericiti. Stingeti lumina, aprindeti o lumanare si ascultati. Terapia colindelor face minuni.

</b><b>Iubiti-Va Batranii

Cele mai frumoase Craciunuri din lume se afla in sipetul cu amintiri al bunicilor. Pe vremea lor, zapezile nu lipseau niciodata, colindatorii veneau direct din ieslea unde se nascuse Iisus, Mos Craciun nu sarea nici o casa... Aveti in familia dvs. batrani? Porniti-i pe urma amintirilor de Craciun. Nu-i grabiti! Sunt greoi si timizi, cred adesea ca nu mai au importanta, ca sunt pietre in drum. Rugati-i! Starniti-i incetisor. Atingeti argintul din sufletul lor si faceti-l sa rasune. Vor fi fericiti sa-si aiba rostul in sarbatoare. Craciunul lor, mai crestin si mai traditional decat Craciunul de azi, e un fir subtire de stea care le tiveste amintirile cu lumini. Steaua din Betleem. Si cine sa duca de mana un nepot la Pruncul Iisus, mergand dupa raza, daca nu un bunic garbovit sub cocoasa de ani? Pe drumul amintirilor sfinte, licarul de viata din faptura lui imprietenita pe jumatate cu moartea se va aprinde din nou.
Iubiti-va batranii! Nu-i lasati singuri de Sarbatori.

Cartea Sfanta

Si ce-o sa fie daca seara, cateodata, in zilele premergatoare sarbatorilor de Craciun, veti deschide Biblia la capitolele in care e vorba despre Nasterea lui Iisus? Versetele scrise in Cartea Sfanta sunt scurte. Gandurile dvs. le pot insa impodobi ca pe un brad: steaua, cei trei crai imbracati in haine stralucitoare, ieslea, Mama-Fecioara, vitele, pastorii, Tatal cel bland si marturia a miliarde de stele ca Iisus s-a nascut. Inainte sa vina Craciunul, e bine sa-i aveti imaginile fixate in minte. Iradiaza atata lumina, incat veti arde si dvs. ca lumanarile de pe brad.

</b><b>Clipa De Regasire

"Scara Craciunului" se apropie de sfarsit. Mai trebuie urcata o treapta inainte ca prima lumanare sa arda, scaparatorile sa imprastie pulbere argintie de stele si sufletul Craciunului sa falfaie peste pom: clipa de regasire.
Cautati-va o ascunzatoare in casa, asa cum faceati in vremurile cand erati doar copii. Un loc dosit, unde sa stati cu ochii inchisi si sa ascultati cum se apropie sarbatoarea. Taina ei se aude: un zvon, un freamat indepartat care vine tot mai aproape, pana cand atingerea lui va face ca in sufletul dvs. sa incolteasca o samanta de stea. Lasati-o sa creasca. Dati-i drumul catre inalt. Impletiti pe raza ei, ca pe un arbore al vietii, gandurile dvs. de multumire, dorinta de bine, de sanatate si pace. Rugaciunile rostite in seara Nasterii lui Iisus nu au vami. Ele sunt primite si implinite. Inainte sa deschideti portile sarbatorii, legati bucuria si taina clipei de Dumnezeu. Cu El in suflet, Craciunul e rupt din Rai.Sanziana Pop

Terapia colindelorColind de steaSteaua lui Hristos
Rasare frumos,
Steaua straluceste
Si marturiseste.
Steaua lui zareaza
Lumii sa se increaza,
Ca azi s-a nascut
Cel far de-nceput.
De cand cer si lumea toata
Nimeni na nascut din fata
Si sa ramaie curata.
Numai Precista
Facu aceasta.
Nascu pe Hristos,
Lumii de folos.
Dumneavoastra bucurie
Si cu multa veselie
Si de-acum panan vecie
Mila Domnului sa fie.

Colindul Nasterii DomnuluiCe seara e asta seara,
Domnului, Domn?
Da... ii seara Nascutului;
Ca sa nascut un fiu Sfant,
Fiul Sfant,
Pacest pamant.
In iesle cu boi nascut,
Cel ce toate le-a facut.
Pe paiele graului
Pe flori dalbe a fanului.
Ce pari is prejur de iesle?
Sunt pari cu faclii aprinse.
Ce nuieles printre pari?
Sunt nuiele argintele,
Sfantul Fiu in fatisele.
Scutecas
Cu bumbacas.
Leganas
De paltinas.
Bate un vant din deal senin
Leagana Fiul Sfant lin.
Ploaia calda,
Fiul scalda.
Neaua ninge
Fiul unge.
Sa fiti gazda sanatoasa
Si tot timpul veseloasa.

Colindul Nasterii lui HristosSculati, sculati boieri mari,
Florile dalbe... Flori de mar
Sculati voi, romani plugari,
Ca va vin colindatori
Si v-aduc un Dumnezeu.
Un Dumnezeu nou nascut,
Cu flori de crini invascut,
Dumnezeu adevarat,
Soare-n raze luminat.
Ca pe ceriu sa aratat,
Un luceafar de imparat,
Stea comata stralucita,
Pentru fericiri menita.
Iata lumea ca infloreste,
Pamantul ca intinereste.
Canta prin lunci turturele,
La fereastra randunele
S-un porumb frumos leit
Despre apus a venit
Si la capataiu sa pus.
El va zice: Sa traiti,
Intru multi ani fericiti
Si ca pomii sanfloriti
Si ca ei sa imbatraniti.
Colindul lui DumnezeuIa sculati, boieri, sculati,
Si va sculati slugile,
Slugile, copilele,
Si-aprindeti facliile,
Si deschideti portile,
Ca va vin colindatori
Noaptea pe la cantatori.
Nu venim cu nici un rau,
Va aducem pe Dumnezeu,
Dumnezeu cel mititel
Mititel si infasasel.
Fasa dalba de matasa
Impletitan viten sase.
Cu scutice de bumbac,
Cu scufioara pe cap.
Iar in fundul scufioarei
Este o piatra nestimata
Ce coprinde o lume toata.
Busuioc verde pe masa
Ramai, gazda, sanatoasa.