Cultura

Redactia
Povesti de stea"Craciun de poveste, cu oameni buni si bucate alese!"Mariana Marin. Un altfel de curcubeu. "Cel mai frumos Craciun din viata mea e acela care se pregateste sa vina. Trecerea din timpul profan in cel sacru este suportata de fiecare dintre noi dupa cat de cuminte a fost peste an, cat de...

Povesti de stea</b><b>"Craciun de poveste, cu oameni buni si bucate alese!"Mariana Marin
Un altfel de curcubeu

"Cel mai frumos Craciun din viata mea e acela care se pregateste sa vina. Trecerea din timpul profan in cel sacru este suportata de fiecare dintre noi dupa cat de cuminte a fost peste an, cat de mult a reusit sa-l inteleaga pe celalalt, i-a alinat suferinta, a muncit alaturi de el, a visat sau a fost dezamagit.
2002 a fost un an paradoxal pentru mine. Proaspata pensionara, a trebuit mai intai sa ma obisnuiesc cu noul meu statut. Am crezut ca ma voi maturiza brusc. Spre deliciul colegei si prietenei mele Adriana Bittel, eu mi-am inceput fiecare dimineata cu obsesia aceasta. N-am reusit sa ma maturizez, prin urmare n-am fost suficient de cuminte.
In 2002, impreuna cu C. Rogozanu si Tudor Jebeleanu, am publicat la Editura M.L.R. <<Zestrea de aur>> care, ca orice zestre, s-a vandut foarte bine. Inseamna ca am fost cuminte? Cititorul e cel care hotaraste.
In 2002, in fiecare saptamana am alergat cu sufletul si mintea intre <<Romania Literara>> si <<Observatorul cultural>> pentru a-i intalni pe cei la fel de trasniti ca mine, care refuza sa se maturizeze si-si risca viata in numele culturii romane. Da, alergand intre cele doua reviste am fost cuminte.
In 2002, m-am bucurat de prietenia unui cuplu exceptional, Antoaneta si Marius Ralian, care m-au sustinut moral si afectiv cum putina lume mai stie sa o faca. Am fost destul de cuminte pentru a primi un asemenea cadou de la viata? Ramane un mister.
In 2002, am descoperit doi tineri scriitori care-n urmatorii ani ne vor spune multe: Violeta Preda si Claudiu Komartin. Pentru ei pot sa jur ca au fost cuminti. Asa cum pot sa jur si pentru Luminita Marcu.
Dar ce-ar fi fost 2002 daca nu ma obliga sa ma gandesc la 2003 si la noua mea carte, <<Poeme in oglinda>>, care va avea si o interpretare grafica, semnata de data aceasta de Luca Jebeleanu, din nobila tagma a Jebelenilor? Si ce-ar fi fost 2002 daca n-as fi stiut ca voi fi invitata de <<Formula As>> sa scriu aceste randuri? Generozitatea Sanzianei Pop si a intregului sau colectiv redactional e foarte aproape de inima mea si extrem de pretuita. Dupa cum vedeti, am toate motivele sa va spun ca acesta este cel mai frumos Craciun din viata mea, chiar daca n-am fost foarte cuminte si nici n-am stiut sa ma maturizez.
Un lucru e sigur: daca presedintele american Bush a vazut un singur curcubeu deasupra Bucurestiului, eu va spun sigur ca am vazut doua. E un altfel de curcubeu, cel pe care sper din inima sa-l construim impreuna in anul care vine. La multi ani si Dumnezeu sa va daruiasca cu tot ceea ce meritati!"

Adriana Trandafir
"Ne vom impartasi si vom multumi pentru toate darurile primite"

"Anul asta mi-a ajutat Dumnezeu si am avut parte de multe bucurii. Familia mi-e sanatoasa, iar eu ma aflu tot timpul intr-o efervescenta <<creatoare>>. Inregistrez la radio si la televiziune - am o emisiune la Antena 1 numita <<Vecinii>> -, am luat premiul pentru cea mai buna actrita la Festivalul de Comedie de la Galati, am filmat toata vara in strainatate cu cel mai in voga regizor austriac, Michael Haneke, laureatul de anul trecut al Cannes-ului cu <<Pianista>>. Iar cea mai mare bucurie a fost ca m-a insotit la filmari, la Viena, Bratislava si in cateva orase de granita ale Austriei cu Ungaria, fetita mea, Speranta. Surpriza e ca a debutat la doi ani si jumatate si inca intr-o coproductie internationala, sub bagheta unui regizor ca cel amintit. Rolul ei era foarte dificil, dramatic (copila se stinge treptat de foame, e vorba de o poveste foarte trista) si pe platou era tot timpul preocupata sa nu greseasca, dar dupa filmare era rasfatata echipei si a vedetelor internationale, celebrele Isabelle Huppert si Beatrice Dalle. Si eu, si Speranta am avut parte de contracte foarte avantajoase, drept pentru care, cand ne-am intors in tara, am intrebat-o: <<Ce ti-ai dori sa-ti cumpar din primii bani castigati de tine?>>. Mi-a raspuns prompt (desi nu vazuse filmul lui Haneke, <<Pianista>>): <<Un pian>>. Sigur ca asa ceva nu-i posibil, el ramane deocamdata un vis, ca si laptop-ul pe care-l asteapta, desi n-ar sti sa umble cu el. Speram ca in curand va invata si asta, de la fratiorul ei mai mare, Stefan, care este un <<expert>> al computerului. Pentru ca Domnul a fost mai darnic cu noi decat in ultimii ani, o voi lua pe Speranta de mana si inainte de Craciun ne vom impartasi si vom multumi pentru toate darurile primite. Iar in Ajunul Nasterii lui Iisus, vom impartasi din bucuria noastra si oamenilor batrani, care au atata nevoie de o raza de lumina. Vom lua impreuna cu ei o masa oferita de Fundatia <<Maria Tanase>>, infiintata de mine, si vom canta impreuna colinde la casa de batrani din Schitul Darvari. Vinul e oferit prin generozitatea sponsorului nostru, <<Vincon>> Vrancea S.A., si gandul meu va merge cu dor si recunostinta si catre iubita si regretata mea profesoara, Leopoldina Balanuta, care se mandrea atat de mult cu descendenta ei din Vrancea. Eu voi sustine recitalul meu, Maiastra, pentru a aminti ceva din sufletul si harul Mariei noastre. Discul cu cantecele ei de suflet l-am dus cu mine la Viena si regizorul filmului a fost atat de entuziasmat de doinele cantate de ea, incat m-a rugat sa cant si eu in film un bocet din satul meu. Peste putin timp, plec la Paris la postsincron. Pana la sfarsitul anului, o voi boteza si pe fetita colegului meu de la Odeon, Costica, masinistul cu care am colaborat si colaborez de 22 de ani de cand sunt in teatru; el este tatic pentru a sasea oara. Daca da Dumnezeu si e zapada, ma voi repezi cu copiii cateva zile la Moeciu, langa Bran, ca sa simt cu adevarat Sarbatorile de la tara."

Alice Manoiu

</b><b>Laurentiu Cazan
"Am sa ma gandesc la stramosi, la rude si la prietenii mei cei mai buni, printre care se numara si cititorii minunatei dvs. reviste"

"Eu am crescut intr-un spirit de respect fata de tot ce inseamna traditie romaneasca, de aceea Craciunul a ocupat intotdeauna un loc extrem de important in calendarul existentei mele. Cand ma gandesc la Craciun, ma gandesc la copilaria mea petrecuta la tara, in casuta care <<respira>> in umbra bisericii satului, ma gandesc la iubire - nesfarsita iubire dintre parintii mei si iubirea de semeni -, la speranta, la viata. Si imi sangereaza sufletul cand vad cu cata indarjire se incearca, in ultimii ani, privatizarea Craciunului. E o adevarata blasfemie! Ce legatura au reclamele la vopsea, bere sau mai stiu eu ce cu taina cea sfanta a Craciunului, cu sentimentele pe care aceasta sarbatoare a crestinatatii ar trebui sa le reinvie in noi toti?! Aceasta pervertire a datinii intr-un spatiu de un comercial dubios ma rusineaza si ma infurie. Nu e bine sa-i judeci pe cei din jur, dar... haideti sa incercam sa redam Craciunului savoarea de altadata! Eu, unul, am sa fiu alaturi de mama mea, la Buzau, si-am sa incerc sa las in urma, sa ma lepad de tot ce inseamna amintire neplacuta. Am sa aprind o lumanare pentru cei trecuti in vesnicie si-am sa ma gandesc la stramosi, la rude si la prietenii mei cei mai buni, printre care se numara si cititorii minunatei dvs. reviste. Tuturor le urez sa aiba un Craciun fericit si daca se poate si imbelsugat, le urez sa le dea Dumnezeu pace in suflete, lumina in ganduri si un strop de intelepciune..."

Andreea Berecleanu
"De dragul Evei, speram sa avem un Craciun alb, ca in basmele de odinioara"

"Craciunul e o sarbatoare sacra in familia mea, iar eu am fost educata s-o respect an de an, in primul rand cu sufletul. Craciunul inseamna puritate, inseamna copilul din fiecare, inseamna liniste sufleteasca si miros de cozonac si vin rosu. Inseamna brazi impodobiti cu mult fast. In familia mea exista obiceiul de a impodobi un brad in casa si un brad in curte, pentru ca toti trecatorii sa se bucure la vederea lui. In plus, eu nu concep Craciunul fara colinde romanesti si inconfundabila voce a lui Nat King Cole, care mi-a leganat intreaga copilarie. Firesc, vom petrece in familie, acasa la mama mea. De dragul Evei, fetita mea si a lui Andrei, speram sa avem parte de un Craciun alb, ca in basmele de odinioara. Indiferent insa de vreme, Mosul va veni negresit la intalnire. E foarte punctual si nu m-a dezamagit in nici un an, asa cum sper sa nu-i dezamageasca nici pe cititorii <<Formulei As>>, carora le urez sa aiba parte de tot binele din lume si sa nu uite ca sarbatoarea aceasta simbolizeaza, inainte de orice, viata si speranta. La multi ani!"

Virgil Popescu
"Craciun senin, cu brad verde si cozonac parfumat"

"Indiferent de vreme, pentru mine Craciunul reprezinta cea mai frumoasa perioada din an si asta pentru ca ea inseamna mai mult decat o data calendaristica. E simbolul luminii care ne cauta an de an, pentru a ne oferi o noua sansa, e clipa in care, fara riscul de a fi etichetat drept visator, te poti intoarce in copilarie, poti retrai puritatea sentimentelor care-ti inmugureau atunci in suflet. De Craciun, desi n-am fost un rasfatat si un <<mamos>>, merg intotdeauna acasa, alaturi de parinti. Si desi recunoasterea acestui obicei al meu mi-a pictat in randul colegilor de breasla imaginea unui demodat, a unui prafuit ramas intr-un secol ponosit si demult apus, eu ma incapatanez sa mentin cutuma. Si ma incapatanez sa-mi cultiv placerea, poate putin egoista, de a face cadouri. Paradoxal, mie nu-mi place sa primesc cadouri, insa ador sa le ofer. Sclipirea aceea de o fractiune de secunda din ochi si boarea purpurie care se anina de obrajii fiintei care primeste cadoul e cea mai mare rasplata si cel mai extraordinar cadou pe care l-as putea primi. Cititorilor <<Formulei As>> le urez sa aiba parte de un Craciun senin, cu brad verde si cozonac parfumat si le dedic ultima piesa de iarna pe care am compus-o, <<Vin zapezile>>. Craciun fericit!"

Alina Giurgiu (Jais)
"Fericirea de a cunoaste iubirea"

"Trebuie sa va marturisesc ca pana in acest an, Craciunul nu avea o conotatie deosebita pentru mine. Cunosteam povestea acestei sarbatori si, desigur, imi facea placere sa-mi petrec cateva zile din an in sanul familiei reintregite, indiferent de problemele sau obligatiile personale, dar emotia nu-si facea loc in sufletul meu. Priveam agitatia din jur cu detasare si, odata sarbatoarea incheiata, imi vedeam de viata, fara vreo strangere de inima, fara sa simt nostalgie vizavi de clipele abia calatorite. Iata insa ca Dumnezeu ne lumineaza pe toti, la timpul potrivit. Acum am un prieten si, declar in gura mare, abia astept Craciunul! Peste noapte, am inteles ce inseamna febrilitatea pregatirilor de dinainte sau anticiparea momentului in care vezi sclipirea globurilor reflectata in ochii persoanei iubite. Asadar, in acest an voi petrece Craciunul tot la Timisoara, alaturi de mama, bunica, sora si cumnatul meu, dar avand si un invitat <<de marca>>: prietenul meu. Tuturor iubitorilor de <<Formula As>> le doresc, cu toata sinceritatea, sa aiba un Craciun scaldat in acea fericire care-mi topeste si mie inima: fericirea de a cunoaste iubirea!"

Gabriel Cotabita
"Craciun de poveste, cu oameni buni si bucate alese"

"Nu-mi pot inchipui - desi sunt o persoana cu multa imaginatie - sarbatoare mai frumoasa decat cea a Craciunului. Desi poate suna pompos, pentru mine e chiar adevarat: Craciunul e momentul bilantului, e clipa cand te gandesti unde si fata de cine ai gresit si ai curajul sa pleci capul si sa ceri iertare. Pentru mine, Craciunul inseamna intalnirea cu oamenii dragi sufletului meu. In aceasta perioada nu accept fatarniciile, nu vreau sa fiu nevoit sa iau contact cu ipocritii. Sarbatoarea aceasta inseamna familie adunata in jurul bradului, inseamna liniste si inseamna pace invadandu-ti sufletul. Anul trecut am petrecut la mine acasa si am fost cam un om pe metru patrat, dar credeti-ma ca ne-am simtit minunat. Nu stiu daca anul acesta vom reedita experienta, dar cu siguranta Craciunul nu va fi petrecut intr-un restaurant. Importanta e atmosfera, intimitatea care nu poate fi creata decat intr-un spatiu legat de notiunea de familie. Si pentru ca e <<in context>>, doresc sa urez familiei <<Formula As>> un Craciun de poveste, cu oameni buni si bucate alese, dar mai ales cu cer senin si pace!"Ines Hristea