Cosul cu targuieli

Redactia
Sugestii pentru SarbatoriTurta cu sunca si sos de Roquefort. Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g sunca taiata cubulete, 1 sul aluat fraged, 1 sul aluat de foitaj, 500 g spanac congelat, 250 g ciuperci, 150 g Roquefort (branza Bucegi), 300 ml smantana groasa, 40 g unt, 3 galbenusuri, 2 cepe mici,...

Sugestii pentru Sarbatori</b><b>Turta cu sunca si sos de Roquefort

Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 g sunca taiata cubulete, 1 sul aluat fraged, 1 sul aluat de foitaj, 500 g spanac congelat, 250 g ciuperci, 150 g Roquefort (branza Bucegi), 300 ml smantana groasa, 40 g unt, 3 galbenusuri, 2 cepe mici, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare: Incalziti cuptorul la 180¡C si intindeti aluatul neted pe fundul si marginile unei forme de tort. Dezghetati spanacul, stoarceti-l bine intre palme si tocati-l cu un cutit. Curatati ciupercile, taiati-le felii si prajiti-le 5 minute la foc iute, in untul bine incins, amestecand intruna. Lasati-le intr-o strecuratoare sa se scurga. Puneti pe foc, intr-o craticioara, smantana si branza rupta bucati si amestecati incontinuu, pana ce se topeste branza. Varsati amestecul intr-un castron, adaugati spanacul, ciupercile, cepele curatate si tocate marunt, 2 galbenusuri, sare, piper si nucsoara si amestecati bine. Presarati cubuletele de sunca peste aluatul din tava, turnati peste ele compozitia de branza si ciuperci, acoperiti umplutura cu aluatul de foitaj si uniti bine cele doua aluaturi, apasandu-le cu degetele. Faceti o gaura la mijlocul turtei, infigeti in ea un sul din hartie pentru copt (sau din folie de aluminiu) ca sa iasa aerul dinauntru, ungeti aluatul cu ultimul galbenus (batut), dati turta 35 de minute la cuptor si cand s-a rumenit, serviti-o fierbinte.

Curcan umplut cu rosii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 curcan, 4 rosii mari, 8 catei de usturoi, 2 vinete, 8 fire de busuioc, 20 masline negre, 150 g unt, 200 ml ulei de masline, 150 ml vin alb sec, 1 lingurita pasta de rosii, cimbru, sare, piper macinat.
Mod de preparare: 1. Opariti rosiile, curatati-le de pielita si taiati-le cubulete. Tocati marunt 2 catei de usturoi si maslinele si taiati frunzulitele de busuioc cu foarfeca. Puneti la incins intr-o cratita 2 linguri de ulei, caliti (fara sa se rumeneasca) usturoiul tocat si adaugati cimbrul si cubuletele de rosii. Amestecati si lasati sa scada 20 de minute, la foc mic. Scoateti din cratita cimbrul si introduceti pasta de rosii, maslinele si busuiocul, sarati si piperati. Luati cratita de pe foc si cand s-a racit compozitia, incorporati 120 g de unt moale. 2. Spalati si zvantati curcanul, desprindeti usor pielita de pe carne, (asa cum se procedeaza la mielul umplut) incepand de la gat si indesati (cu o spatula) in spatiul gol umplutura de rosii, in asa fel incat sa acopere spatele si pieptul, mai putin picioarele si aripile. Incingeti cuptorul la 160¡C. Incalziti intr-o cratita mare 2 linguri de ulei, asezati curcanul pe o parte in cratita si lasati-l pe foc pana ce incepe sa se rumeneasca putin, dupa care bagati-l la cuptor. Dupa 20 de minute, intoarceti-l pe partea cealalta (fara sa-l intepati) si lasati-l sa se rumeneasca 20 de minute. Adaugati cei 6 catei de usturoi (intregi), intoarceti curcanul pe spate si lasati-l inca o jumatate de ora, stropindu-l din cand in cand cu zeama din cratita. 3. Preparati vinetele: indepartati extremitatile si taiati vinetele in doua, pe lung. Crestati cu un cutit partea cu coaja, presarati deasupra sare si lasati-le sa se inmoaie circa un sfert de ora. Apoi prajiti-le - cu coaja in jos - aproximativ 10 minute in uleiul ramas si alte 5 minute cu coaja in sus, fara sa apuce sa se rumeneasca. 4. Puneti din nou cratita pe foc, lasati sa se caramelizeze zeama in care s-a prajit curcanul, turnati vinul, razuiti cu o spatula si lasati zeama sa scada la jumatate. Adaugati 150 ml de apa, amestecati si lasati sosul sa scada iarasi pana la jumatate. Gustati de sare si piper, adaugati untul ramas, batand bine cu telul si strecurati sosul. Puneti pe un platou jumatatile de vanata, asezati la mijloc curcanul umplut si serviti-l fierbinte cu sosul de vin.

Friptura de porc in foi de varza

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 varza, 1,2 kg carne de porc fara os (spata) legata cu sfoara de bucatarie, 12 felii subtiri de slanina (bacon), 6 catei de usturoi, 30 g unt, 1 lingura Vegeta, sare, piper.
Mod de preparare: Dizolvati Vegeta intr-o cratita cu apa clocotita si fierbeti in ea carnea circa 40 de minute, la foc foarte mic. Lasati-o sa se raceasca in apa de fiert, scurgeti-o si puneti-o deoparte. Intre timp, curatati si spalati varza, desfaceti foile si indepartati tijele si nervurile groase si inmuiati-le 10 minute in apa sarata, clocotita. Sarati si piperati carnea, inveliti-o mai intai in felii de slanina si pe urma in foile de varza oparite si fixati invelisul cu sfoara de bucatarie. Incingeti untul intr-o cratita mai mare, puneti apoi carnea si adaugati 100 ml de apa in care au fiert si cateii de usturoi cu coaja cu tot. Acoperiti-o cu un capac si lasati-o sa fiarba incet aproximativ 40 de minute. Indepartati sfoara, taiati friptura felii, puneti de jur imprejur cateii de usturoi si serviti-o fierbinte, stropita cu sos.

Dulciuri

Prajitura moale cu ciocolata

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 200 g ciocolata amaruie, 200 g unt, inca o bucatica de unt (cat o nuca), 5 oua, o lingura faina (20 g), 250 g zahar tos.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 180¡C si infainati o forma (cu peretii detasabili) unsa in prealabil cu unt. Rupeti ciocolata si taiati untul bucatele si puneti-le impreuna sa se topeasca pe baie de aburi sau in cuptorul cu microunde. Adaugati ouale unul cate unul - batand usor cu telul, pe urma faina si zaharul, amestecati-le bine si turnati compozitia in forma. Dati prajitura 25 de minute la cuptor, lasati-o sa se raceasca si scoateti-o din forma. Inainte de a o servi, tineti-o la rece. (Ideal este sa o faceti cu o zi inainte.)

Tarta cu mere

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 8 mere frumoase, 100 g unt, 150 g zahar, 250 g aluat de foitaj, 50 g faina.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 210¡C; curatati merele, taiati-le in patru, indepartati semintele si partea lemnoasa si taiati din nou fiecare sfert in doua. - Puneti untul sa se topeasca intr-o forma termorezistenta sau o tigaie (care sa incapa in cuptor), presarati peste el zaharul si lasati-l pe foc sa se caramelizeze. - Asezati deasupra bucatile de mar (cu partea bombata in jos) si lasati-le sa mijoteze 20-25 de minute, la foc mic, clatinand forma din cand in cand. Intindeti aluatul pe planseta infainata, intepati-l din loc in loc cu o furculita si acoperiti cu el merele, indoindu-l pe margini spre interior. - Bagati tarta la cuptor, dupa 15 minute reduceti temperatura la 170¡C si lasati-o sa se coaca inca 20 de minute. Rasturnati-o pe un platou si serviti-o, calduta, cu frisca.

Tarta cu lamaie

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 6 oua, 300 g zahar, 3 lamai, 80 g unt. Pentru aluat: 250 g faina, 125 g unt, inca o bucatica de unt cat o nuca, 30 g migdale macinate, 80 g zahar tos, coaja de la o lamaie, 1 ou, sare.
Mod de preparare: - Framantati un aluat din toate ingredientele si lasati-l sa stea 30 de minute la rece. - Radeti coaja celor 3 lamai, stoarceti apoi lamaile si amestecati zeama cu ouale frecate cu zahar, adaugand, la sfarsit, untul topit (80 g). - Incingeti cuptorul la 210¡C, ungeti cu unt o forma de tarta, intindeti aluatul pe fundul si peretii formei si intepati-l cu furculita. Acoperiti aluatul cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole si dati-l 15 minute la cuptor. - Turnati umplutura in forma si coaceti tarta inca 25 de minute, la 180¡C. O puteti decora, inainte de-a o servi, cu rondele de lamaie fierte 25 de minute intr-un sirop (apa + zahar).

Chec cu portocale

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 4 oua, 200 g unt + 20 g pentru uns tava, 200 g zahar, 200 g faina, 1/2 plic praf de copt, zeama de la o portocala. Pentru insiropat: 150 g zahar tos, o portocala.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 200¡C, ungeti cu unt o tava de chec, tapetati-o cu hartie pentru copt si intoarceti hartia, ca sa se unga si pe partea cealalta. Puneti untul sa se topeasca la foc mic si separati albusurile de galbenusuri. - Frecati galbenusurile cu zaharul pana ce incep sa se albeasca si adaugati apoi sucul de portocala, faina si praful de copt si amestecati bine. Bateti albusurile spuma si incorporati-le, usor, in compozitie. - Turnati compozitia in tava si dati checul la cuptor. Dupa 10 minute, reduceti temperatura la 170¡C si lasati-l sa se coaca inca 40 de minute. - Preparati siropul: radeti coaja de portocala, stoarceti portocala si fierbeti 5 minute sucul, coaja si zaharul tos (150 g). Scoateti checul din tava si puneti-l pe un grilaj deasupra unei tavi mai adanci. Turnati peste el siropul, strangeti siropul scurs in tava si turnati-l din nou peste chec, pana cand acesta il absoarbe pe tot. Serviti checul caldut sau rece.

</b><b>Tarte cu branza de vaci

Ingrediente (pentru 8 persoane): 500 g aluat fraged, 400 g branza de vaci proaspata, 6 oua, 160 g zahar pudra, 100 g stafide, 2 linguri rom, 200 ml lapte, 2 linguri Maizena (40 g), 1 lingura faina (20 g), 2 linguri zahar tos, sare.
Mod de preparare: - Spalati lamaia, stergeti-o si radeti jumatate din coaja. Puneti intr-o craticioara 4 linguri de apa si romul si fierbeti stafidele pana ce se evapora tot lichidul. - Separati albusurile de galbenusuri. Frecati galbenusurile cu zaharul pudra si adaugati, putin cate putin, Maizena (zeamil), faina, laptele, branza si pe urma stafidele si coaja de lamaie si amestecati bine pana ce compozitia devine neteda. - Incingeti cuptorul la 180¡C. Intindeti aluatul fraged pe planseta infainata, decupati 8 cercuri (cu gura unui pahar rasturnat) si imbracati cu ele formele mici de tarta, unse cu unt si infainate. - Bateti 3 albusuri spuma, impreuna cu un varf de cutit de sare (celelalte albusuri nu se folosesc) si incorporati-le usor in compozitia cu branza si turnati umplutura peste aluatul din forme. - Dati tartele 30 de minute la cuptor, scoateti-le din forme si serviti-le caldute sau reci, presarate cu zahar tos.