Sub lupa

Redactia
Toata lumea azi fumeaza.... Si nu e bine! Nu e bine deloc. Rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt alarmante. Anual tutunul ucide un milion doua sute de oameni. In ciuda avertismentelor, a campaniilor de lupta impotriva fumatului, a preturilor prohibitive, a interdictiilor de a fuma in loc...

Toata lumea azi fumeaza...

Si nu e bine! Nu e bine deloc. Rapoartele Organizatiei Mondiale a Sanatatii sunt alarmante. Anual tutunul ucide un milion doua sute de oameni. In ciuda avertismentelor, a campaniilor de lupta impotriva fumatului, a preturilor prohibitive, a interdictiilor de a fuma in locuri publice, numarul fumatorilor nu scade. Dimpotriva, e in crestere printre tineri. Curios, a crescut consumul de tigari in randul populatiei feminine tinere, mai ales in tarile din estul Europei.
Nelinistitoare, situatia nu mai putea continua asa. Uniunea Europeana preconizeaza noi masuri de informare asupra pericolelor la care se expun fumatorii. Si asta chiar pe pachetele de tigari. In curand, vor fi inscriptionate la vedere cu avertismente de genul "Fumatul ucide!", versiunea dura pentru "Fumatul dauneaza grav sanatatii dumneavoastra si a celor din jurul dumneavoastra" sau "Fumatul poate ucide", versiunea ceva mai blanda. S-a mers chiar si mai departe, propunandu-se inlocuirea inscriptiilor cu imagini socante, cum ar fi plamani de culoarea pamantului, care-i asteapta pe fumatori, sau copii nenascuti, stresati de fumul tigarilor consumate de mame. S-a propus chiar inscriptionarea pachetelor de tigari cu cimitire, cruci sau sicrie. Producatorii de tigari s-au revoltat. Membrii Uniunii Europene vor decide independent daca pe teritoriile lor pachetele de tigari vor fi impodobite cu astfel de imagini terifiante.
Mai nou, ministrii sanatatii din tarile Uniunii Europene au aprobat un proiect de directive care restrange drastic publicitatea pentru tigari. De fapt, este vorba de interzicerea oricaror forme de reclame pentru tigari in presa scrisa, la radio, la televiziune si pe Internet. Mai mult, sunt interzise si sponsorizarile de catre producatorii de tigari a manifestarilor sau activitatilor cu "efecte transfrontaliere", vizat fiind aici Marele Premiu de "Formula 1". Au aparut, fireste, si problemele. Cursele automobilistice, retransmise de televiziunile din intreaga lume cu un imens succes, sunt sponsorizate de marile companii internationale producatoare de tigari, cu aproximativ 350 de milioane de dolari. In acest caz, interdictia va actiona probabil din 2005.
Interesele economice enorme pun Statul, foarte ingrijorat pentru sanatatea cetatenilor, intr-o situatie cel putin paradoxala, ca sa nu spunem schizofrena, cum scria zilele trecute ziarul "Le Monde". Pe deoparte, Statul are monopolul tutunului, controleaza vanzarea, incaseaza venituri enorme din taxe si impozite si subventioneaza culturile de tutun, iar pe de alta parte, acelasi Stat se vrea si medic preocupat de ravagiile provocate de consumul de tutun. Acelasi Stat care traieste si de pe urma tigarilor face si legile pentru descurajarea fumatului! Alimenteaza flagelul si-i deplange efectele! Cu alte cuvinte, controleaza si gestioneaza comertul cu moartea, "fumatul ucide", cu asta toata lumea este de acord, si in acelasi timp este tinut sa faca orice pentru a limita pagubele umane, dezastrul sanitar si financiar. Si fara sa uite ca industria tutunului, pe langa venituri importante, asigura locuri de munca pentru milioane de oameni.
Iar prohibitia este imposibila. Nu numai pentru ca in alte cazuri n-a dat rezultate. Insa tutunul este un drog universal, opiumul popoarelor. Milioanele de dependenti raman insensibili la pericol. Si mai sunt si libertatile si drepturile universale ale omului. Care nu pot fi ingradite. Inclusiv dreptul de a se sinucide. Cu mana lui. Aia cu care duce tigara la gura. Ca sa traga moartea in piept!
Recent, odata cu intrarea in vigoare a legii care interzice fumatul in locuri publice, pentru a da un exemplu luminos maselor largi, Nicolae Vacaroiu, inrait fumator de Kent, a anuntat interzicerea fumatului in Senat. Politicienilor nu le mai ramane decat sa se apuce de baut. Sau de furat. Nu e cazul domnului Vacaroiu, desigur.

N.C. Munteanu