Frumusete

Redactia
Frumusete. . Produsele cosmetice, intre bine si rau- In ultima vreme, tot mai multe femei se plang de probleme dermatologice: nu mai suporta nici sampoanele, nici parfumul, nici cremele. Sa fie vorba de o alergie creata de poluare sau de-o simpla iritatie? Si cum pot iesi din impas? -. Un sondaj repre...

Frumusete

</b>
<b>
Produsele cosmetice, intre bine si rau</b><b>- In ultima vreme, tot mai multe femei se plang de probleme dermatologice: nu mai suporta nici sampoanele, nici parfumul, nici cremele. Sa fie vorba de o alergie creata de poluare sau de-o simpla iritatie? Si cum pot iesi din impas? -

Un sondaj reprezentativ la nivel european indica un fapt alarmant: 54% din femeile de pe continentul nostru cred ca au o sensibilitate a pielii, provocata de produsele de frumusete. Pana acum, raspunsul invariabil al cosmetologilor era: "Aberatii, bolnave inchipuite, femei care se complac in rolul printesei pe un bob de mazare...". Studiile recente arata insa ca nu este deloc asa. O cercetare efectuata de specialistii englezi pe 3000 de subiecti confirma faptul ca problemele legate de ingrijirea tenului sunt reale si ca ingrijorarea femeilor trebuie luata in serios. Cel putin o femeie din trei a avut - macar o data - o reactie de iritatie la un produs cosmetic oarecare. Manifestarile: mancarimi, roseata, arsuri si uneori chiar inflamatii si basicute, provocate mai ales de aromele puternice si de produsele de frumusete - parfumuri, creme, sampoane, inclusiv... after-shave-uri.
Cauzele acestor "rebeliuni" dermatologice nu sunt inca pe deplin lamurite. Exista, fireste, femei cu o sensibilitate accentuata, al caror "sistem de alarma" reactioneaza instantaneu, mai ales la excitantele mecanice (frecare puternica, gomaj), la anumiti compusi ai produselor de frumusete sau la stres. Problema cea mai grava este insa "risipa" de sampoane, lotiuni, demachiante etc. Dusul si spalatul zilnic pe cap li se pare ceva normal majoritatii femeilor, iar cele care fac sport intra sub dus si de trei ori pe zi. Dimineata, tenul nu mai este inviorat ca altadata cu apa, ci cu diverse geluri sau apa tonica, iar seara, cand e curatat de pudra, mascara si farduri de ochi, cu ajutorul demachiantelor, odata cu praful si cu resturile de fard se indeparteaza si lipidele din piele, adica grasimile, ceea ce distruge rezistenta acesteia: stratul cornos devine tot mai permeabil, iar produsele iritante au cale libera. Pentru a preveni aparitia iritatiilor si a eczemelor este bine sa respectati cele trei strategii de ingrijire a pielii pe care vi le prezentam in cele ce urmeaza.

</b><b>1. Pastrati echilibrul

Solutia cea mai simpla: aveti grija ca pielea dvs. sa-si mentina intact stratul protector natural. Adica: nu faceti dusuri prea fierbinti, nu folositi prea multe lotiuni pentru spalat si nu faceti bai cu spuma abundenta. De altfel, spuma nu ajuta la curatarea pielii, ea fiind doar un factor de delectare. - Pentru parul tuns pana la barbie, este suficient sa folositi sampon cat un bob de mazare. Clatiti-va bine parul (clatitul sa dureze cam de trei ori mai mult decat samponatul) si uscati-l cu feonul caldut. - Dupa ce-ati facut sport, nu va sapuniti pe tot corpul, spalati-va doar cu apa curata. Si curatarea tenului de doua ori pe zi suprasolicita pielea. - Dimineata, rezumati-va la spalatul simplu, sub dus, dupa care este absolut necesar sa va ungeti cu o crema si cu o lotiune pentru corp, potrivite cu pielea dvs. Atentie: cremele folosite iarna sa fie mai consistente. Si nu uitati ca odata cu varsta si in situatii de stres, pielea devine mai "pretentioasa". Daca nu-i oferiti grasime suficienta, incepe sa "stranga" si sa se cojeasca. In schimb, tenul gras ridica mai putine probleme, dar nici el nu suporta sapunul si cremele prea grase, reactia lui fiind una neplacuta: cosuri si puncte negre. Alternativa la sapun: gelurile usoare (Nivea, Eucerin) care stopeaza aparitia punctelor negre.
Daca reusiti sa mentineti un echilibru in folosirea produselor de ingrijire a pielii, rezultatele vor deveni curand vizibile. Cel mai bun indiciu: la trei ore dupa ce ati aplicat crema, pielea este inca intinsa si catifelata.

2. Evitati substantele iritante

Cele mai iritante sunt substantele parfumante, care impreuna cu nichelul sunt considerate drept cele mai puternice producatoare de alergii. In momentul de fata, se discuta problema marcarii fiecarei substante in parte, pentru ca pe etichete scrie doar "Parfum", dar acesta poate fi un amestec produs din circa 100 de substante, indicatia fiind deci prea generala pentru persoanele alergice la parfumuri.
Femeile cu pielea sensibila ar trebui: - sa renunte la lotiunile parfumate - nu chiar de tot, dar sa nu le mai foloseasca zilnic si sa le inlocuiasca cu deodorante neparfumate. - Sa evite antitranspirantele (care stopeaza pana la 80% productia de transpiratie), apele de fata si spray-urile pentru corp care contin alcool. - Creioanele pentru ochi si mascara sa fie negre sau maro, pentru ca nuantele de albastru si verde pot irita chiar si pleoapele. Daca femeile alergice la nichel nu suporta mascara neagra, s-ar putea sa existe impuritati la nivelul materiilor prime.
Cremele din tuburi necesita mai putine substante conservante decat cele din borcane, pentru ca nu prea au contact cu aerul si cu agentii patogeni si de aceea sunt suportate mai bine. Folositi lacul de unghii doar din cand in cand, fiindca usuca unghiile si - prin contact - poate provoca eczeme in jurul ochilor. La fel ca si vaporii produsi de lipiciul folosit la unghiile artificiale.
Daca dupa aplicarea cremelor cu continut ridicat de fructoza sau vitamina A pielea se inroseste, acestea trebuie utilizate doar o data la doua zile sau deloc. Compusii naturali nu sunt - in mod obligatoriu - mai putin iritanti decat ceilalti. Arnica, propolisul sau musetelul - de pilda - sunt alergene bine cunoscute. Si mai rele sunt insa uleiurile eterice, care n-ar trebui sa fie picurate direct pe piele, iar in lampile parfumante sa nu se foloseasca prea des.

3. Calmante pentru piele

Este bine, deci, ca produsele de intretinere si curatare a pielii sa contina putine parfumuri si conservanti sau chiar deloc, dar, in schimb, cat mai multe substante hidratante, care intind pielea, caci pielea intinsa se apara mai usor de agentii patogeni. Aceasta rezistenta este sporita de uleiurile naturale, care, asa cum s-a dovedit, intaresc "barierele" pielii. Trei-frati-patati, verbina, hamamelis-ul si sarea de mare sunt cunoscute pentru efectul lor calmant, antiinflamator. O strategie deloc complicata. Folositi creme simple, continand putine substante "alese", pentru ca ele pot reduce eventualele reactii. Femeilor care folosesc lentile de contact li se recomanda cosmetice corespunzatoare pH-ului natural. Pentru mancarimile pielii capului - sampoane moi si pentru clatit, otet sau ceai de urzica, care dau parului un luciu extraordinar. Efect calmant are, de asemenea, amestecul preparat din ulei de floarea-soarelui si ovaz terciuit.Rodica Demian