Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "La doar 3 anisori, fetita mea sufera de inima, are varice esofagiene si inceput de ciroza". Sunt mama unei fetite de 2 ani si 10 luni, Raluca, si apelez la dvs. cu speranta ca cineva imi va da un sfat sau imi va spune unde imi pot vindeca fetita care sufera de cavernom de vena...

Cititorii Intreaba...

</b><b>"La doar 3 anisori, fetita mea sufera de inima, are varice esofagiene si inceput de ciroza"

Sunt mama unei fetite de 2 ani si 10 luni, Raluca, si apelez la dvs. cu speranta ca cineva imi va da un sfat sau imi va spune unde imi pot vindeca fetita care sufera de cavernom de vena porta, hipertensiune arteriala, hipertensiune portala, varice esofagiene, hemoragie digestiva superioara, tetrapareza spastica, retard psihomotor. In urma sedintelor de scleroterapie (sclerozarea varicelor), a transfuziilor, precum si a tratamentului cu Spironolactona, Propranolol si Nitrazepam, tot se mai formeaza varice esofagiene, are scaune melenice, iar ficatul sufera modificari, astfel ca la ultima ecografie abdominala s-a tras concluzia ca are un inceput de ciroza hepatica. Am fost pe la diversi medici (Cluj, Timisoara, Targu-Mures) si toti i-au dat sanse minime de supravietuire, spunand ca operatia ar fi unica ei sansa. Va rog din suflet, daca cineva cunoaste vreun medic sau stie vreun tratament care-mi poate salva fetita, sa-mi scrie pe adresa redactiei. Va multumesc din tot sufletul si va doresc tot binele din lume.
Mdalina Dumitrescu - Bucuresti, tel. 021/424.57.81

</b><b>"Fiul meu sufera de maladia Morbus Darier"

Sunt mama unui tanar de 26 de ani care sufera de o boala de piele denumita Morbus Darier. De la varsta de 17 ani, boala s-a agravat din cauza unei suprainfectii. A facut mai multe tratamente, dar fara nici un rezultat. Cel mai deranjant in aceasta boala este pruritul, care de multe ori dureaza ore in sir. Rog din suflet cititorii revistei care s-au confruntat cu aceasta boala sau stiu un tratament pentru acest diagnostic sa ne contacteze de urgenta. Va multumesc anticipat si bunul Dumnezeu sa va dea sanatate!
M.P. - Timisoara, tel. 0256/12.05.57,
e-mail: buhor@ros.com

"La doar 6 luni, baietelul meu are hepatita B"

Va scriu cu speranta ca veti ajuta o mama disperata. Baietelul meu, care are 6 luni, a suferit ingrozitor in urma unor internari in spitale. Prima data a fost internat in luna mai 2002, cu o bronhopneumonie, dupa doua luni a suferit o interventie chirurgicala pentru hemangiom cervical, iar dupa alte doua luni, in urma unor analize, i s-a gasit virusul hepatitei B si de aici a inceput cosmarul. Am stat internati in spital doua saptamani, dupa care am plecat acasa. Fiind prea mic, nu au avut ce medicament sa-i administreze. Trebuie sa tina regim strict, ceea ce este foarte greu. Este ingrozitor ceea ce i s-a putut intampla copilului meu. Plang si ma gandesc zi si noapte de unde a putut contracta o boala infectioasa atat de grava. Si cand ma gandesc ca nu are decat 6 luni. Il vad ca nu se simte bine, deoarece nu prea doarme si este agitat. Ma rog la Dumnezeu sa ne dea putere sa mergem mai departe. Stiti vreun tratament naturist pentru hepatita B? Va multumesc anticipat.
Daniela Apostol - str. G-ral. Eremia Grigorescu nr. 28, bl. 10 Pp, sc. 2, ap. 26, Braila

</b><b>"Exista tratament naturist pentru miocardita?"

Adrian este fiul nostru si are 27 de ani. In ultimii 4-5 ani, in fiecare vara suporta foarte greu caldurile. Ii apareau eruptii pe tot corpul, avea ameteli, era molesit. Apoi venea toamna si totul era foarte bine pana in vara urmatoare. Anul acesta i-a fost mult mai rau: varsa si nu avea echilibru. La tomografie s-a constatat o acumulare de lichid (edem) la cap si la plamani. Intre timp a facut si insuficienta renala. A facut tratament cu antibiotice (avea temperatura 39-40¡C), dar si cu multe perfuzii. La un control amanuntit i s-a pus si diagnosticul de miocardita. A fost investigat la Institutul de Cardiologie "Fundeni", la "Cantacuzino", la "Victor Babes", dar nimeni nu a putut sa determine cauza imbolnavirii. Medicii spun ca ar fi un virus necunoscut, o toxina puternica... Ne poate spune cineva cum s-a vindecat de miocardita? Acum Adrian face tratament si este mai bine, dar pastilele sunt foarte toxice. In plus, ne este frica de cum se va simti vara viitoare. Va multumesc.
Dumitra Ilie - Constanta

"Fac alergie la firele postoperatorii"

Am 33 de ani si va scriu cu rugamintea de a ma ajuta cu un sfat in vederea vindecarii bolii de care sufar de peste zece ani. La 21 de ani am nascut prin cezariana. Dupa opt ani m-am operat cu diagnosticul granulom de fir cu doua abcese mari, stang si drept, subombilical, postoperatorii. In prezent, dupa patru ani de la operatie, abcesele au aparut din nou. De aceea rog cititorii acestei reviste care s-au confruntat cu un asemenea caz sa-mi recomande un remediu naturist sau un medic care sa ma ajute. Va multumesc.
Mihaela Davisca - Roman

"Ajutati-ma sa-mi vindec fetele!"

Sunt vaduva, am trei copii si am ajuns in pragul disperarii. Cele doua fiice ale mele sunt foarte bolnave. Prima are 16 ani si sufera de hepatita cronica persistenta cu antigen australian prezent, iar a doua (15 ani) sufera de psihoza Blender cu episod depresiv. Rog cititorii minunatei reviste "Formula As" sa-mi recomande un medic internist si un medic psihiatru care sa imi vindece copilele sau macar sa le amelioreze bolile. Raman cu speranta ca apelul meu disperat va gasi ecou in sufletele oamenilor de bine. Va multumesc din tot sufletul pentru omenia de care dati dovada.
Elvira - Bocsa, jud. Caras-Severin

</b><b>"Mi s-a gasit un calcinat in prostata"

In urma unui examen ecografic la prostata mi s-a descoperit un calcinat de 5,5 mm in lobul stang. Ce tratament pot urma si cat e de grava afectiunea de care sufar? Va multumesc anticipat.
Nicu C. - Tulcea

"Mama mea sufera de maladia Kervin"

Mama are 51 de ani si sufera de maladia Kervin. Aceasta se manifesta prin dureri mari la nivelul antebratelor. Nu mai poate dormi noaptea din cauza durerilor. Nu vrea sa faca infiltratii, deoarece crede ca sunt riscante. Ma puteti ajuta, va rog?
Oana

"Fiica mea are strabism"

Fiica mea are strabism la ochiul stang, cu deplasarea pupilei spre coada ochiului. A purtat ochelari de la 3 ani pana la 10 ani (+0,5 dioptrii), dar strabismul nu s-a corectat in totalitate. Acum are 16 ani si considera acest defect umilitor, simte ca cei din jur o privesc cu ironie. Daca printre cititori exista cineva care a rezolvat acest defect (chiar si prin interventie chirurgicala), il rog sa ma ajute. Multumesc anticipat.
Catalina Radu - Galati

</b><b>"Doresc adresa unui bun psihoterapeut din Iasi"

Am o fiica, eleva la Iasi, care are nevoie de psihoterapie. As dori prin intermediul revistei dvs. sa aflu adresa sau telefonul unui astfel de cabinet din Iasi. Cu stima,
Oltea Iordache - Galati

"Caut cabinete de reflexoterapie in Timisoara sau Arad"

Sunt o taranca din judetul Timis si sufar de coxartroza si gonartroza. Am fost internata in spital la Timisoara, unde din intamplare am citit revista "Formula As", care mi-a placut foarte mult. Cum am ajuns acasa, m-am si abonat la aceasta revista. In nr. 537 am citit ca pentru bolile de care sufar e indicata reflexoterapia. Eu locuiesc la 50 km de Timisoara, de aceea vreau sa stiu daca exista in Timisoara sau Arad cabinete de reflexoterapie.
Avram Anghelia - com. Periam, sat Pesac nr. 246, jud. Timis, cod 1989

Cititorii Raspund

"Exista o clinica <<de stat>>
unde se fac fertilizari in vitro?"
(Raspuns pentru Dan Dumitru - Buzau,
F. As nr. 515)

Stimate domn, probabil ca spermatozoizii dvs. nu sunt suficient de "activi", de aceea va recomand sa folositi Coenzima Q10, care controleaza metabolismul energetic in toate celulele, jucand un rol important in mentinerea sanatatii spermatozoizilor. Din multiple motive, unii barbati au spermatozoizi cu structura si functiile modificate, ceea ce le reduce sansa de a avea copii. Coenzima Q10 controleaza producerea de energie celulara, este un antioxidant puternic, protejand membrana celulara de reactiile oxidative (inclusiv la nivelul spermatozoizilor), crescand astfel fertilitatea masculina. Exista studii conform carora administrarea Coenzimei Q10 la barbatii cu spermatozoizi cu structura si functii modificate determina scaderea numarului celulelor seminale si a spermatozoizilor ce prezinta anormalitati. Va sfatuiesc sa folositi Super Bio-Quinona Q10, care contine 30 mg/capsula. Spermatozoizii dvs. vor fi mai activi, crescand astfel sansele pentru conceptie. Cunosc persoane care l-au folosit si la care rezultatele nu au intarziat sa apara.
Dr. Claudia Ciocan - Bucuresti, tel. 01/202.30.23

"Doresc un tratament pentru guta"
(Raspuns pentru Marin Corneliu - Toronto, Canada, F. As nr. 524)

In numerele trecute ale revistei s-au dat cateva indicatii despre guta. Sufar si eu de aceasta boala si consider ca nu s-a spus totul despre tratarea ei. Nu am sa mai vorbesc despre regim si ceaiuri, despre ce este interzis si ce este permis, pentru ca s-a scris destul. Vreau sa atrag atentia ca formarea acidului uric (care da dureri cumplite) este strans legata de hiperaciditatea gastrica. Un stomac gol inseamna producere de acid uric. Cand trecem pe langa o cantina sau vedem pur si simplu mancare, din cauza senzatiei de pofta creste acidul gastric si, ca urmare, si acidul uric. De aceea se recomanda: - o pastila de Omeran zilnic (mai sunt si alte medicamente, dar acesta este cel mai bun); - sa mancam de cinci-sase ori pe zi, chiar si in timpul noptii, daca e nevoie, un covrig sau sticksuri; - sa diminuam sarea si zaharul, caci acestea impiedica eliminarea acidului uric. Atentie! Luati numai Calcilina, nu si Milurit!) Miluritul se ia pentru a impiedica producerea acidului uric, cand nu avem dureri si analizele sunt in limite normale. Odata intrat in puseu crescut, cand apar dureri si inrosirea pielii, se trece pe Calcilina: la inceput o pastila, apoi din doua in doua ore cate o jumatate de pastila, pana la 2-3 pastile pe zi, cat puteti rezista (pentru ca apar dureri de cap si greturi). A doua zi se reduce doza la jumatate. A treia zi se ia o singura pastila. In timpul medicatiei cu Calcilina nu se iau alte medicamente; pentru alinarea durerilor si dezumflare, se poate lua seara un supozitor de Diclofenac. Se consuma lichide, cum s-a mai scris si in alte numere ale revistei, dar nu orice lichide. Pe langa ceaiuri, se pot consuma compoturi (numai facute in casa) din fructe bine fierte, in apa putin indulcita, sucuri naturale de la storcator (sfecla rosie + mere, morcov + mere sau portocala + mere). Se bea apa plata sau minerala necarbogazoasa. Sunt interzise cu desavarsire bauturile carbogazoase, cafeaua, nesul, cacao, ciocolata, grasimile, mezelurile, condimentele. Atentie, trebuie marita diureza prin: medicamente (mai putin indicat), acupunctura (se actioneaza centrii de eliminare), bioenergie, hipnoza etc. Tot pentru o mai buna sau totala eliminare, se recomanda, o data pe saptamana sau la doua saptamani, sa se tina o zi post negru (sa nu beti nici apa). E greu la inceput, dar cu vointa se poate trece usor peste aceasta zi de post. Hrana trebuie diversificata. Se pot consuma orice tip de carne (cu conditia sa fie bine fiarta) si peste de apa dulce (nu aveti voie icre sau scrumbie). Se pot consuma paste fainoase (macaroane cu branza putin sarata), cartofi, orez, lapte fara grasimi, fructe bine coapte. Iaurtul nu formeaza acid gastric. Regimul este foarte greu, ne ispitesc tot felul de bunatati, nici eu nu pot sa-l tin "la sange". Cu tot regimul, o data sau de doua ori pe an, tot intram in puseu. Mai sunt multe de spus despre aceasta boala, pe care multi nu stiu ca o au (ei cred ca au reumatism, poliartrita etc.) Le doresc tuturor sanatate si in mod special d-lui Marin Corneliu, caruia as putea sa-i dau mai multe indicatii, dar nu-i stiu varsta si stadiul bolii. Dumnezeu sa ne ajute!
Gelea Dumitru - B-dul 1 Decembrie, bl. 147, ap. 5, Oltenita, jud. Calarasi, tel. 0242/51.43.51

"Rinichii mei sunt plini de pietre"
(Raspuns pentru Ioan Rogojan, F. As nr. 524)

Va recomand doua retete foarte sigure pentru macinarea si eliminarea pietrelor de la rinichi si vezica biliara. - Se iau 3 linguri cu varf de radacina de brusture proaspat (sa nu fie nici prea tanar, nici prea batran, cam de 3-4 ani). Se pun la fiert in 1,5 l apa, se fierb pana scade la jumatate, se raceste, se strecoara si se imparte in trei parti, care se iau cu o ora inainte de mesele principale (dimineata, la pranz si seara). Se repeta cura timp de trei zile. Se poate face si in timpul crizelor. Acest tratament are proprietatea de a macina si elimina pietrele sub forma de nisip prin urina si materiile fecale, fara a produce nici un fel de dureri. - Se iau doi ciucalai (asa se zice pe la noi), adica doi stiuleti de porumb uscati, fara boabe, se inlatura pleava de pe ei, se sfarma bine cu un ciocan si se pun la fiert in 1,65 l apa. Se fierb inabusit pana apa scade la jumatate (cam 800 ml). Se strecoara bine prin tifon, se pune intr-o sticla si se tine la frigider. Se consuma cate 40 ml in fiecare dimineata, pe stomacul gol, cu o jumatate de ora inainte de micul dejun. Acest tratament se face circa trei-patru saptamani, timp in care veti mai face o alta cantitate de ceai. Ceaiul consumat macina pietrele si le elimina. Aveti o predispozitie de formare a pietrelor, din cauza alimentatiei (prea multa carne, proteine in general), a unui metabolism deficitar, ori din cauza unui consum insuficient de lichide. Beti ceai de coada-calului (sau barba ursului, cum i se mai spune), matase de porumb si cozi de cirese, timp de trei saptamani. Se face o infuzie din 2 lingurite de amestec de plante la o cana de apa, se beau 2-3 cani pe zi. Alimente interzise: ficat, rinichi, creier, condimente, bauturi alcoolice tari (favorizeaza precipitarea acidului uric), cafea, ceai rusesc, sosuri, peste, spanac. Fructe permise: afine, agrise, cirese, coacaze, fragi, lamai, portocale, pere, pepene verde. Legume permise: cartofi, castraveti, ceapa, fasole verde, pastarnac, praz, ridichi, salata, usturoi, telina. Va recomand sa dati atentie regimului alimentar, care este deosebit de important, si rinichiul dvs. nu va mai suferi. Dumnezeu sa va ajute!
Elvira Anton - str. Ana Ipatescu nr. 4, bl. F, sc. C, ap. 6, Suceava, cod 5800, tel. 0230/21.96.86

"Se poate vindeca fibroza pulmonara?"
(Raspuns pentru Mihaela Ghionea - Focsani,
F. As nr. 525)

Nu disperati, boala tatalui dvs. este vindecabila si se poate trata acasa. Ar fi bine ca familia sa se impace cu gandul ca boala este cauzata numai de raceli si nu are alt motiv. Tot asa, racind, m-am imbolnavit si eu in urma cu 20 de ani. Pana la citirea unui articol dintr-o revista straina, care trata tocmai fibroza pulmonara, am avut si eu de suferit. Pe scurt, specialistul in boli pulmonare scria urmatoarele: o raceala la plamani, desi tratata cu antibiotice, ar putea duce la aparitia unei secretii maronii pe bronhii. Pe atunci, cauza aparitiei nu era cunoscuta. Secretia abundenta impiedica oxigenarea sangelui, deci afecteaza buna functionare a plamanilor. Extern, bolnavul prezinta o roseata la nas si barbie. Continuarea tratamentului cu antibiotice dupa ce a aparut secretia este cea mai mare greseala. Un control de laborator al secretiei ar demonstra ca secretia e neutra. In asemenea situatii, pentru imbunatatirea starii de sanatate a bolnavului, trebuie luate masuri cat mai urgente de dislocare si eliminare a secretiei. Ca tratament, specialistul recomanda inhalatiile cu musetel si expectorantele din farmacii. In ceaiul de musetel sa se puna sare si cate o lingurita de bicarbonat de sodiu, pentru a fluidifica secretia. Ca tusea sa se mai potoleasca si secretia maronie sa inceteze sa se formeze, pulverizati cu o pompita in plamani, prin inspiratie, dar foarte fin, tinctura de propolis 30%. Cu cat mai fin ajunge tinctura in plamani, cu atat mai repede vine si vindecarea. Intervalele dintre pulverizari (doua-trei pufuri in acelasi timp) le stabileste bolnavul. In prima zi, din 30 in 30 de minute sau din ora in ora. A doua zi, intervalele dintre pufuri vor fi mai mari, si pe masura trecerii timpului, si mai mari. Folositi mierea cu hrean - 3 linguri pe zi, inaintea meselor principale. La 1 kg de miere adaugati 100 g de hrean, amestecati energic si pastrati borcanul in frigider. Succesul tratamentului e garantat! Ii doresc tatalui dvs. insanatosire grabnica.
Latinca Romulus - str. Antim Ivireanu nr. 43/F, Arad, cod 2900, tel. 0257/27.63.98

</b><b>"Fiul meu, care face dializa de 9 ani, are mancarimi insuportabile de piele"
(Raspuns pentru Emilia Olteanu - Blaj,
F. As nr. 530)

Pruritul poate fi foarte probabil cauzat de o biocompatibilitate imperfecta intre membrana dializorului si pacient sau de o dializa insuficienta. Primul caz pare totusi mai putin probabil si poate fi rezolvat usor prin schimbarea dializorului. In a doua situatie, sunt necesare trei sedinte de dializa a cate 4-5 ore saptamanal. Prelungirea duratei sedintei de dializa la cinci ore si folosirea unui dializor cu suprafata mai mare (cel putin 1,3 m) si clearence superior sunt recomandabile. O cauza frecventa a pruritului, care tine si de subdializare, este hiperfosfatemia (fosforul in sange este peste limita normala). Pentru a mentine fosforul in limite acceptabile (5-5,5 mg/dl) trebuie favorizata eliminarea lui prin dializa si in acelasi timp impiedicarea patrunderii lui in sange. Pentru o eliminare eficienta este necesara utilizarea unui dializor cu un clearence al fosfatilor mare. Pentru a diminua aportul de fosfor din hrana, se va tine un regim mai sarac in peste, carne, oua, lactate si mai bogat in fructe si legume (atentie insa la potasiul din fructe si legume, care la peste 6,5 mg/dl in sange devine periculos). De asemenea, fosforul trebuie impiedicat sa treaca din intestin in sange prin asa-numitii chelatori de fosfati: calciu carbonic, calciu acetic, hidroxid de aluminiu si renagel. In mod obisnuit, se ia cate 1 g de calciu carbonic sau calciu acetic (2 tablete a 500 mg), dimineata, la pranz si seara, dupa mese, cu putina apa. Daca si nivelul calciului in sange este crescut, se ia o perioada limitata hidroxid de aluminiu, revenindu-se apoi la administrarea calciului carbonic/acetic. Prin analize repetate, tratamentul trebuie condus astfel incat produsul dintre fosforul si calciul din sange sa fie mai mic decat 50 (de exemplu, fosforul = 5,2 mg/dl si calciul = 9,4 mg/dl au produsul 5,2 x 9,6 = 48,88). Daca nici alternanta administrarii calciului si hidroxidului de aluminiu nu ajuta, atunci cautati in Occident medicamentul Renagel. Medicul curant va indica modul lui de administrare, asa cum va va asista in orice imprejurare legata de recomandarile de mai sus. Sanatate!
Aurel Spataru - Centre of Mathematical Statistics, Calea 13 Septembrie nr. 13, Bucuresti, cod 76100

</b><b>"Mi s-a pus diagnosticul de urticarie la presiune"
(Raspuns pentru Liliana Chiriac - Iasi,
F. As nr. 538)

Am avut si eu aceeasi problema, am facut toate analizele si fiecare medic imi punea cate un diagnostic. De fapt, eu aveam probleme cu fierea (infectie), dar nici un medic nu mi-a spus ca din cauza acesteia imi iesea acea urticarie pe corp. Dupa patru luni de tratament zadarnic (acelasi pe care il urmati si dvs.), am mers la un medic chirurg, care m-a internat imediat. Mi-a spus ca trebuie sa ma operez de fiere, fiindca acolo este problema. Dupa operatie, a disparut urticaria si nu am mai avut nimic. Sunt sase ani de la operatie si ma simt foarte bine. Sfatul meu este sa consultati si un medic chirurg, s-ar putea sa aveti o infectie la rinichi sau la fiere. Multa sanatate!
S. Toader - Ploiesti, tel. 0244/18.33.59

"Am suferit trei operatii din cauza unor alunite"
(Raspuns pentru Codana - New York,
F. As nr. 540)

In urma cu aproape doi ani, am reusit sa pun la punct un tratament apifitoterapeutic pentru cancerul de piele. Folosind numai terapia externa, bazata pe o combinatie de produse apicole, precum si tinctura si uleiul obtinute din plante cu certe proprietati anticarcinogenetice, am putut constata eficienta lor in cazul papiloamelor ori alunitelor malignizate: acestea cad, iar pielea ramane curata (dupa un timp, se repigmenteaza cu nuanta generala a pielii corpului). Desigur, in cazul cititoarei din New York, este necesara si o terapie interna pentru eradicarea starii depresive si prevenirea recidivei carcinogenetice, avand in vedere antecedentul. Asa cum am subliniat repetat in studiile ori cartile publicate, polenul, pastura, laptisorul de matca si propolisul, chiar si apilarnilul intr-o anumita masura, pe langa reechilibrarea sistemului imunitar, au o certa valoare in cancere, actionand precum citostaticele si interferonul. Dozate corespunzator fiecarui caz in parte, acestea interzic inmultirea haotica a unor celule straine de ordinea fireasca a celulelor organismului uman.
prof. V. Andritoiu, apiterapeut - Tg. Jiu, tel. 0253/21.21.04, 0745/52.96.46

</b><b>"De unde pot sa obtin Golden Yacca?"
(Raspuns pentru Andrei C. - Constanta,
F. As nr. 539)

Dupa cum probabil stiti, suplimentul nutritional Golden Yacca a lipsit timp de aproape doi ani de pe piata romaneasca de profil. Din aceasta toamna el va fi reintrodus in Romania de firma "Homeoplant Select" S.R.L., la un pret de 400.000 lei/flacon (22 grame produs, 38-42 capsule). In prezent, ma aflu in posesia catorva flacoane achizitionate pentru uz personal din Ungaria, direct de la producator. Pentru informatii suplimentare, ma puteti suna la tel. 0745/83.82.29.
dr. Ion Burlacu