Cosul cu targuieli

Redactia
Bucatarie frantuzeascaSupa de legume cu busuioc. Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cartofi, 2 morcovi, 2 dovlecei, 125 g fasole verde (congelata), 1 radacina mica de telina, 2 rosii, 2 cepe (de preferinta rosii), 2 catei de usturoi, 6 fire de busuioc, 4 fire de patrunjel verde, 50 g cascaval ras (u...

</b><b>Bucatarie frantuzeasca</b><b>Supa de legume cu busuioc

Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 cartofi, 2 morcovi, 2 dovlecei, 125 g fasole verde (congelata), 1 radacina mica de telina, 2 rosii, 2 cepe (de preferinta rosii), 2 catei de usturoi, 6 fire de busuioc, 4 fire de patrunjel verde, 50 g cascaval ras (uscat), 5 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: - Curatati cartofii, morcovii si telina, taiati-le cubulete (ceva mai mari) si puneti-le deoparte. - Spalati dovleceii si taiati-i felii, alegeti fasolea, opariti rosiile, indepartati pielita si semintele (prin presare) si taiati-le bucatele. Pastrati un fir de busuioc si unul de patrunjel pentru ornat si taiati restul cu foarfeca. - Incingeti intr-o oala doua linguri de ulei si caliti ceapa si usturoiul curatate si tocate marunt, pana ce devin sticloase. - Adaugati cartofii, morcovii si telina, amestecati, sarati, piperati, acoperiti-le cu apa si lasati-le sa fiarba 15 minute. - Incorporati feliile de dovlecel, fasolea verde taiata bucati si rosiile si fierbeti-le inca 10 minute, dupa care adaugati busuiocul si patrunjelul. - Incalziti o supiera, puneti in ea cascavalul impreuna cu uleiul ramas, amestecati-le bine, turnati apoi supa si decorati-o cu frunzulitele de busuioc si patrunjel. - Serviti-o fierbinte, cu paine de vatra prajita.

</b><b>Peste cu vinete

Ingrediente (pentru 4 persoane): 800 g peste (crap, ton etc.), 2 vinete, 1 ardei gras, 2 linguri capere, 1 ceapa, 2 catei de usturoi, o foaie de dafin, 2 linguri otet, 4 linguri ulei de masline, sare, piper.
Mod de preparare: - Taiati vinetele bucati, puneti-le intr-o strecuratoare, presarati peste ele sare si lasati-le 30 de minute sa se scurga. Clatiti-le sub un jet de apa si zvantati-le. - Intre timp, curatati ardeiul de nervuri si seminte si taiati-l fasii subtiri. Curatati ceapa si usturoiul si taiati ceapa rondele. - Spalati pestele (taiat felii groase) si stergeti-l cu hartie absorbanta. - Incingeti intr-o cratita 3 linguri de ulei si prajiti bucatile de vanata pana ce se rumenesc frumos, dupa care lasati-le sa se scurga. - Prajiti apoi bucatile de peste pe ambele parti, scoateti-le din cratita si varsati uleiul in care s-au prajit. - Asezati pe fundul cratitei rondelele de ceapa, puneti deasupra bucatile de peste, iar de jur imprejur vinetele. Adaugati cateii de usturoi si foaia de dafin, sarati, piperati, acoperiti cratita cu un capac si lasati-le sa fiarba un sfert de ora. Puneti peste peste caperele si fasiile de ardei gras si fierbeti-le in continuare inca 5 minute (tot cu capac). - Cand pestele a fiert, turnati o lingura de ulei si cateva picaturi de otet si serviti-l ori fierbinte, ori rece de tot.

</b><b>Rulada de vitel cu dulceata de ceapa

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 escalopuri (subtiri) de vitel, 4 felii subtiri de slanina afumata, 100 g alune curatate de coaja, 200 g ciuperci (proaspete sau congelate), 1 fir de salvie, 40 g unt, sare, piper. Pentru dulceata de ceapa: 3 cepe, 500 ml vin rosu, 1 lingura ulei de masline, 1 cub de zahar, sare, piper.
Mod de preparare: - Pregatiti mai intai dulceata: curatati ceapa, tocati-o marunt, puneti-o intr-o cratita si acoperiti-o cu vin. Adaugati uleiul, zaharul, sarea si piperul si lasati-o sa fiarba 30 de minute, la foc potrivit, pana ce se evapora tot lichidul. - Intre timp, prajiti alunele intr-o tigaie de teflon, fara pic de grasime. Cand s-au rumenit, scoateti-le din tigaie si dupa ce s-au racit - tocati-le. - In aceeasi tigaie, caliti ciupercile in 20 g unt, gustati-le de sare si piper, lasati-le sa fiarba la foc iute pana ce se evapora toata apa si puneti-le deoparte. - Intindeti feliile de carne pe o farfurie, puneti pe fiecare cate o felie de slanina si o frunzulita de salvie, rulati-le si fixati-le cu scobitori. - Incingeti untul ramas in tigaie, prajiti ruladele pe toate partile, puneti un capac si lasati-le sa fiarba incet circa 8 minute. - Incorporati in dulceata (calda) de ceapa ciupercile si jumatate din alune si turnati-o pe un platou. - Asezati ruladele peste dulceata, presarati deasupra restul de alune si decorati cu cateva frunzulite de salvie. - Serviti ruladele fierbinti cu o garnitura de paste fainoase.

Dulciuri

Crochete de orez cu zahar

Ingrediente (pentru 4 persoane): 100 g orez, 3 galbenusuri, 2 linguri seminte de pin, 20 g unt, ulei pentru prajit. Pentru fiert: 750 ml lapte, 1 portocala, 60 g zahar, 1 plic zahar vanilat, 2 linguri zahar tos, 1 varf de cutit sare. Pentru pan?: 2 oua, 4 linguri faina, 5 linguri pesmet.
Mod de preparare: - Spalati portocala cu apa fierbinte si taiati cu un cutit ascutit o bucata de coaja cat mai lunga. - Fierbeti orezul 5 minute intr-o oala cu apa clocotita, scurgeti-l, varsati apa din oala si puneti inapoi orezul impreuna cu coaja de portocala, zaharul tos, zaharul vanilat, laptele si sarea. Puneti-l pe foc si dupa ce da in clocot, lasati-l sa fiarba incet, cu capac, aproximativ 30 de minute. - Luati-l de pe foc, incorporati repede untul si galbenusurile si cand s-a racit adaugati si semintele de pin si tineti-l doua ore la frigider. - Puneti in trei farfurii adanci: faina, ouale batute cu 2 linguri de apa si pesmetul si incingeti uleiul intr-o tigaie. - Formati din orez crochete, dati-le prin faina, ou si pesmet si prajiti-le, pe rand, in uleiul incins. Cand s-au rumenit frumos, scoateti-le din tigaie si lasati-le sa se scurga pe hartie absorbanta. - Pudrati-le cu zahar tos si serviti-le imediat.