Asii adolescentilor

Redactia
Asii Muzicii. Cadouri muzicale de. Mos Craciun. Si pentru iubitorii de muzica, decembrie e o luna plina de surprize si de cadouri. Dupa un recul provocat de frigul si paclele sfarsitului toamnei, Bucurestiul muzical si-a regasit efervescenta obisnuita. Scene importante ale Capitalei au gazduit spectac...

Asii Muzicii

Cadouri muzicale de
Mos Craciun

Si pentru iubitorii de muzica, decembrie e o luna plina de surprize si de cadouri. Dupa un recul provocat de frigul si paclele sfarsitului toamnei, Bucurestiul muzical si-a regasit efervescenta obisnuita. Scene importante ale Capitalei au gazduit spectacole interesante, ce deschid avalansa de evenimente muzicale cu care ne-a obisnuit apropierea Craciunului.

Seara lui Tandarica

Lansat cu exact trei ani in urma, "Visul tobosarului" a insemnat pentru Ovidiu Lipan mai mult decat un simplu album. A fost inceputul unei viziuni artistice a talentatului muzician care a lipsit 14 ani din tara: o muzica cu un puternic filon romanesc, balcanic, pe care Tandarica a continuat-o si pe urmatoarele sale Cd-uri, "Renasterea", alaturi de Fanfara din Zece Prajini si "Performance - Live in Germany" impreuna cu Marius Mihalache. Cautarile, activitatea febrila a lui Lipan din ultimii ani si-au gasit o finalitate vineri, 30 noiembrie, la Sala Palatului, printr-un concert ce a durat mai bine de trei ore si a adus in prim-plan interculturalitatea, rezonanta muzicala a catorva din minoritatile etnice din Romania.
Fara a fi un concert perfect, "Renasterea - un spectacol Pro Europa" a prilejuit o seara memorabila, prin numeroasele sale momente stralucitoare. Unul dintre acestea i-a apartinut lui Dumitru Farcasu, rechemat pe scena dupa un scurt recital, in uralele publicului. Gheorghe Zamfir este, de asemenea, un artist foarte iubit, reactia publicului demonstrand ca, dupa reusitele sale colaborari cu Phoenix si cu Tandarica, merita un spectacol propriu. Vineri seara, magia naiului sau a facut din nou spectatori fericiti. Cu totul emotionanta a fost si aparitia unui cor de copii din Basarabia - cei mai mici sa fi avut vreo patru ani -, care ne-a amintit de chinul celor fara de tara. Surprizele au constituit unul din punctele forte ale serii: o voce de exceptie, Stelian Enache, care ne-a prilejuit o intalnire cu atat de frumoasa limba aromana, evolutia lui Madalin Voicu pe post de solist vocal al Tarafului George Udila si senzationalul "funky" romanesc in formula Grigore Lese - Tandarica - Fanfara din Zece Prajini. De altfel, in afara momentelor in care s-a aflat in prim-plan alaturi de Tandarica, fanfara familiei Pantaru a acompaniat aproape toti artistii prezenti si si-a facut pe deplin datoria. Singurul moment ce a amintit cat de cat de trecutul rock al protagonistului serii a fost aparitia lui Doru Tufis - coleg cu Tandarica in Rosu si Negru -, care a surprins placut prin demonstratia sa de virtuozitate... chitaristica. Interesant este ca dupa aproape o ora si jumatate de spectacol, Tandarica nu se atinsese inca de tobe, virtuozitatea sa la acest instrument izbucnind abia in timpul fulminantului recital sustinut alaturi de Marius Mihalache. A fost un moment atat de intens, incat iti puteai imagina in culise, imediat in spatele cortinei, cativa pompieri atenti la maximum, cu furtunurile pregatite, in caz ca din instrumentele celor doi ar incepe sa tasneasca flacari.

</b><b>Sensor - lansare cu fast

In seara zilei de 29 noiembrie, Opera Romana din Bucuresti a gazduit si ea un eveniment: debutul campaniei de strangere de fonduri pentru tinerii artisti romani, purtata de Compania Mol, impreuna cu asociatia suceveana de tineret Arsis si Ministerul Culturii. Ca ilustrare a mesajului, a fost aleasa trupa Sensor, precum si o expozitie a tinerilor plasticieni, organizata in holul venerabilei institutii bucurestene.
Cu un an in urma, componentii trupei, in mare parte absolventi ai Academiei din Cluj, nici nu se gandeau la un album, considerand ca sunt o formatie de percutie neconventionala si ca telul lor sunt aparitiile live. Iata insa ca, in aceasta toamna, unul dintre membrii trupei a compus zece piese ce formeaza un Cd unitar, de atmosfera. "Lands Distant Voices" se doreste a fi o calatorie muzicala in jurul lumii, un zbor lin printre fiordurile Nordului peste tinuturile Malayesiei, printre ritmuri exuberante africane, sud-americane, irlandeze. Regizat de Tudor Giurgiu si avandu-l in postura de coregraf pe Florin Fieroiu, spectacolul de lansare a fost foarte dinamic, luminos, cu multe instrumente si solutii inedite, cu mult dans si ritm, acestea fiind, de altfel, atuurile trupei Sensor. Acum, avand in colectie un album tocmai bun pentru "calatorit" in aceasta iarna, fanii trupei - formata la aceasta ora din Laura Orian, Cristian Melach, Sasha Negara, Horea Narc, Paul Ilea, Marius Gagiu si Bianca Ionescu - vor oferi publicului ceea ce Sensor stie foarte bine sa faca: aparitii explozive, in concerte live.Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)