Ecologie

Redactia
Ecologie. Rosia Montana nu moare!"Save Alburnus Maior!". (Salvati Rosia Montana)- Savanti De Reputatie Internationala Protesteaza Impotriva Catastrofei Istorice Si Arheologice Din Muntii Apuseni -. Internationalizarea pericolului ecologic, istoric si cultural de la Rosia Montana, realizata printr-un b...

Ecologie

</b><b>Rosia Montana nu moare!</b><b>"Save Alburnus Maior!"
(Salvati Rosia Montana)</b><b>- Savanti De Reputatie Internationala Protesteaza Impotriva Catastrofei Istorice Si Arheologice Din Muntii Apuseni -

Internationalizarea pericolului ecologic, istoric si cultural de la Rosia Montana, realizata printr-un benefic efort concertat al revistei "Formula As", cu reprezentantii Asociatiei aurarilor moti "Alburnus Maior" si alti activisti ai societatii civile din Romania, isi dovedeste pe zi ce trece eficienta. Dupa uriasul val de proteste exprimate de cititorii nostri din tara si din strainatate, sub forma de scrisori si adeziuni, dupa veto-ul exprimat de corpul profesoral de la A.S.E. - Bucuresti, de Consiliul primarilor din Romania si de reprezentantii bisericilor romano-catolica, unitariana si protestanta din Transilvania, precum si de celebra organizatie ecologista Greenpeace din Austria, e randul unor mari personalitati ale vietii stiintifice internationale sa se alature luptei de salvare a patrimoniului istoric din Apuseni. Exprimate individual si colectiv, noile proteste provin din Germania, Anglia, Spania, Franta, Finlanda si Italia, din Elvetia, Usa si Portugalia, Israel, Austria, Danemarca, Australia si Slovenia, din Polonia, Belgia, Irlanda, Croatia, Olanda, Ungaria, Grecia si Suedia, in total - 218 semnaturi, apartinand unor ilustri istorici, antropologi si arheologi de la cele mai mari universitati si centre de cercetare din lume. O impresionanta solidarizare intelectuala cu cauza motilor din Muntii Apuseni, cu uriasele vestigii arheologice existente acolo, apartinatoare de patrimoniul universal. Sa speram ca inainte de a-si transforma in realitate decizia lor scandaloasa, sustinatorii satanicului proiect de extragere a aurului din Apuseni cu cianuri vor tine seama de opinia calificata a comunitatii stiintifice internationale. Guvernul de la Bucuresti, care a anuntat ca va consulta experti romani si straini inainte de a lua o decizie, are de unde sa aleaga.
Prof. dr. Volker Wollmann, arheolog specializat in mine, din Obrigheim, Germania, autorul unei voluminoase monografii dedicate Muntilor Apuseni

</b><b>"Acest complex minier unic trebuie conservat acolo unde se afla"

Institutiile responsabile de conservarea si protejarea relicvelor de la Rosia Montana, atat de importante pentru istoria culturii, nu au gasit inca o solutie practica - ceea ce inseamna ca viitorul uneia dintre cele mai semnificative asezari istorice mineresti este incert. Intrucat exista foarte putine cazuri precedente, mi se pare nerealist sa afirmi ca vei muta bisericile si cimitirele. Chiar daca vor ramane pe locurile actuale, vor avea de suferit, deoarece structura le va fi ruinata in scurt timp din cauza exploziilor.
Considerand ca nu exista practic alte complexe romane de o astfel de dimensiune nicaieri in Europa, complexul de la Rosia Montana trebuie conservat acolo unde se afla (in situ). Nici din punct de vedere tehnic, nici din perspectiva logistica, nu exista posibilitatea de a transfera in alta parte vestigiile romane, nici macar bucata cu bucata. In fine, pentru ca cineva sa-si poata imagina conditiile de munca ale epocii si tehnologia antica a mineritului, relicvele trebuie conservate in locul unde au fost gasite. Ar fi o provocare pentru generatia noastra sa prezervam mina de la "Catalina-Monulesti" - locul in care au fost gasite tablitele de ceara romane si cel mai vechi instrument de aductiune de apa creat de tehnologia antica.
Aceasta fiind situatia, noi, ca profesionisti care am pledat cu intensitate pana acum pentru necesitatea prezervarii in situ a relicvelor unice de la Rosia Montana, consideram ca este de datoria noastra sa informam publicul asupra iremediabilei greseli ce se pregateste in Apuseni.

Dr. John Nandris, istoric din Marea Britanie
"Cu aurul din Apuseni s-a finantat construirea amfiteatrului antic din Verona"

Planul Companiei "Gabriel Resources", de a dezvolta o exploatare miniera de aur in aer liber, va distruge numeroase vestigii arheologice. Acest tezaur include o serie unica de galerii romane care s-au pastrat admirabil, precum si cea mai veche asezare din Romania, Alburnus Maior, impreuna cu noua cimitire. Specialistii au aratat ca aurul din zona Carpatilor a traversat Europa preistorica. Columna lui Traian infatiseaza invazia romana in Dacia, cand romanii au jefuit atat de mult aur din Muntii Apuseni, incat pretul metalului galben s-a prabusit la Roma vreme de multe decenii. Cu acest aur s-a finantat chiar si construirea amfiteatrului antic din Verona. Proiectul minier de la Rosia Montana include si relocarea fortata a peste 2000 de oameni, inclusiv a celor 740 de proprietari de ferme de subzistenta. Pentru a fi rentabil, proiectul presupune folosirea cianurii in procesul de flotatie - metoda care a provocat deja multe dezastre si este ilegal in multe parti din Europa. Un astfel de asalt asupra vestigiilor arheologice dintr-o regiune, asupra mediului si populatiei, nu poate fi decat in detrimentul imaginii Romaniei, Guvernul roman n-ar trebui sa permita ca acest proiect minier sa fie pus in practica. (Text publicat in prestigiosul ziar britanic "Times", la 29 octombrie 2002.)

Prof. dr. doc. Gza Alf...Ldy, profesor de istorie antica la Universitatea Heidelberg
"Vestigiile de la Rosia Montana sunt o parte exceptionala a mostenirii culturale a omenirii. Distrugerea lor va genera un mare scandal international"

Excelentei Sale Ministrul Culturii, d-l Razvan Theodorescu
Mult stimate si respectate domn,
Comunitatea academica internationala a luat cunostinta cu mare consternare ca planul de dezvoltare a mineritului in Rosia Montana include distrugerea faimoasei asezari miniere romane Alburnus Maior. Este bine stiut ca Romania se poate mandri cu o multime de vestigii arheologice antice, fiecare dintre ele meritand a fi conservate. Oricum, vestigiile miniere romane de la Rosia Montana sunt o parte exceptionala a mostenirii culturale a omenirii. Nicaieri in alta parte, nici in Romania, nici in alta tara, nu exista o asezare miniera romana de o importanta similara care a supravietuit din Antichitate pana in zilele noastre. Galeriile antice, constructiile si inscriptiile descoperite de sapaturile arheologice trecute au castigat un renume international si este fara nici o indoiala ca viitoarele sapaturi vor da si mai multa substanta statutului de unicat al asezarii antice de la Rosia Montana. Distrugerea acestei parti din mostenirea noastra culturala comuna, recunoscuta in intreaga lume, va provoca un scandal international. Va implor sa va folositi intreaga autoritate si influenta pentru salvarea si prezervarea vestigiilor antice de la Rosia Montana si pentru a tine acest unic monument cultural din tara dvs. natala deschis deopotriva oamenilor de stiinta, turistilor si oricarui vizitator interesat.

</b><b>Prof. dr. Ioan Piso, profesor de Istorie Antica la Universitatea din Cluj-Napoca, directorul Muzeului de Istorie din Cluj-Napoca
"La Rosia Montana exista cea mai mare concentrare de relicve antice din Europa"

Zona pe care Compania "Gold Corporation" doreste s-o exploateze in cadrul proiectului sau este cea mai bogata in urme romane. Masivul Cetate, in care se aflau un numar impresionant de galerii romane, a fost partial distrus in timpul lui Ceausescu. In masivul Carnic, exista galerii identificate pe o distanta de 500 de metri. In galeria "Sfantul Simion" au fost descoperite in 1854 11 tablite romane de ceara. In masivul Carpeni, galerii de 150 de metri, continand o multime de tezaure romane, au fost descoperite in 1984.
Tablite romane de ceara au fost descoperite si in galeriile "Sfantul Iosif" in 1788 si "Catalina-Monulesti" in 1885.
Avem suficiente motive sa afirmam ca majoritatea galeriilor romane sunt inca necunoscute. In regiunea Gauri, pot fi vazute intrarile unor galerii romane. O echipa de arheologi de la Universitatea din Toulouse a intrat intr-o sectie a unei galerii in vara anului 2000, unde au gasit urme de extractie si unelte neatinse ale minerilor romani.
Carpatii Apuseni au reprezentat un fel de El Dorado pentru lumea romana. In regiunea Alburnus Maior nu exista practic nici un petic de pamant fara urme romane.
Proiectata extractie a aurului la suprafata ne priveaza de orice speranta ca aceste tezaure pot fi salvate. Masivul cu galeriile romane si valea cu asezari mineresti antice vor fi in intregime distruse. Practic, la Rosia Montana exista cea mai mare concentrare de relicve antice din Europa. Relicvele includ galerii romane pastrate in foarte bune conditii. Acestea ar putea fi restaurate si deschise publicului. Cu toate ca numai o mica parte din Alburnus Maior a fost descoperita, regiunea a contribuit deja foarte mult la cercetarea stiintifica, in special prin descoperirea tablitelor de ceara, care sunt esentiale pentru studierea vietii economice si a legilor romane. Alburnus Maior nu apartine unei singure tari, ci istoriei si civilizatiei europene, si de aceea Europa trebuie sa faca tot posibilul pentru salvarea si prezervarea ei.Ion Longin Popescu