Cosul cu targuieli

Redactia
Fel de feluri de sezonFlanuri cu praz. Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g praz (partea alba a tulpinii), 400 ml lapte degresat, 3 oua, 1 lingurita ulei, nucsoara rasa, sare, piper macinat.. Mod de preparare: - Incalziti cuptorul la 180¡C. Spalati tulpinile de praz, taiati-le mai intai in p...

Fel de feluri de sezon</b><b>Flanuri cu praz

Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g praz (partea alba a tulpinii), 400 ml lapte degresat, 3 oua, 1 lingurita ulei, nucsoara rasa, sare, piper macinat.
Mod de preparare: - Incalziti cuptorul la 180¡C. Spalati tulpinile de praz, taiati-le mai intai in patru, pe lung, si pe urma cat mai marunt. Puneti prazul intr-o cratita impreuna cu 2 linguri de apa putin sarata, lasati-l sa fiarba 8-10 minute si pe urma scurgeti-l bine de tot. - Spargeti ouale intr-un castron si bateti-le cu telul. Adaugati laptele putin incalzit, bateti in continuare, pana ce obtineti un amestec omogen, apoi incorporati condimentele: sare, piper si nucsoara. - Puneti prazul in 4 boluri micute, unse cu putin ulei, asezati bolurile intr-o tava ceva mai adanca, turnati peste praz ouale batute cu lapte, umpleti tava cu apa pana la jumatatea bolurilor si dati-o la cuptor. Lasati flanurile sa fiarba 20 de minute, la bain-marie. Incercati cu varful unui cutit daca sunt gata (cutitul trebuie sa ramana curat) si serviti-le calde sau reci, in boluri sau rasturnate pe farfurie. Sunt delicioase!

Sufle de conopida cu curry si alune

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 kg conopida (congelata sau proaspata), 4 oua, 1 lingurita praf de curry, 50 g alune prajite, 70 g unt, 50 g faina, 500 ml lapte, sare, piper.
Mod de preparare: - Introduceti buchetelele de conopida intr-o oala cu apa clocotita, lasati-le sa fiarba foarte incet circa 10 minute si puneti-le sa se scurga intr-o strecuratoare. - Separati albusurile de galbenusuri si bateti albusurile spuma, zdrobiti alunele, incingeti cuptorul la 210¡C, ungeti cu unt o forma de budinca si tineti-o la rece. - Puneti untul ramas intr-o cratita sa se topeasca, adaugati faina, lasati-o sa se prajeasca, stingeti cu laptele turnat putin cate putin si amestecati pana ce sosul se ingroasa si devine neted. Sarati si piperati. - Luati sosul de pe foc si incorporati galbenusurile si praful de curry, amestecand bine. Adaugati conopida si alunele zdrobite si la urma de tot albusurile batute, continuand sa amestecati usor. - Turnati compozitia in forma unsa si dati-o 25-30 de minute la cuptor, fara sa deschideti usa in primele 15 minute. Cand a crescut frumos si s-a rumenit, scoateti sufl?ul din cuptor si serviti-l imediat.

</b><b>Chec de morcovi cu mirodenii

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 morcovi mari, 2 oua, 50 g faina, 60 g unt, 150 ml lapte, 1 lingura seminte de chimen, 1 lingurita scortisoara pisata, 1 lingurita ghimbir macinat, 1 varf de cutit nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare: - Curatati morcovii de coaja, spalati-i, taiati-i bucati si fierbeti-i in aburi circa 20 de minute. Incercati cu varful unui cutit daca s-au inmuiat, lasati-i sa se scurga si pasati-i (in strecuratoare sau in mixer). - Incingeti cuptorul la 180¡C. Bateti ouale intr-un castron, adaugati piureul de morcovi, chimenul, ghimbirul, scortisoara si nucsoara si amestecati bine. Gustati de sare si piper, incorporati faina, laptele si 40 g unt si amestecati din nou. - Ungeti cu unt o tava de chec, turnati in ea compozitia si dati-o circa 40 de minute la cuptor, pana ce se rumeneste frumos. Lasati checul sa se raceasca, rasturnati-l, taiati-l felii si serviti-l ca aperitiv, cu un sos vinegreta, cu plante aromate sau salata verde.

Dulciuri

Tarta cu mere si miere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 250 g faina, 250 g unt moale, 100 g zahar, 1 ou, 750 g mere, 4 linguri miere, 750 g pere, sare.
Mod de preparare: - Puneti faina intr-un castron, faceti o gropita, spargeti oul si puneti-l in ea. Adaugati sarea, zaharul, 200 g de unt si amestecati cu varfurile degetelor pana ce obtineti un aluat suplu. Inveliti-l intr-o folie de plastic si tineti-l la rece o jumatate de ora. - Incingeti cuptorul la 220¡C. - Puneti mierea sa se topeasca impreuna cu untul la foc mic, intr-o forma de tarta din metal si luati-le de pe foc cand incep sa se caramelizeze. - Curatati fructele, indepartati semintele si partea lemnoasa, taiati-le in sferturi si asezati-le pe fundul tavii. - Intindeti aluatul si inveliti fructele, indoind marginile foii pe dedesubt, puneti deasupra o folie de aluminiu si dati tava 40 de minute la cuptor. Rasturnati-o cat este inca fierbinte si serviti-o calduta.