Cosul cu targuieli

Redactia
De patru ori pesteSalata Tarama. Ingrediente (pentru o ceasca si jumatate): 2 cartofi fainosi mari (fara coaja), 120 g icre (Tarama sau de crap), 80 ml zeama de lamaie, 160 ml ulei de masline, 2 linguri patrunjel verde tocat.. Mod de preparare: Cartofii taiati cubulete de circa 2 cm se pun intr-o cr...

De patru ori peste</b><b>Salata Tarama

Ingrediente (pentru o ceasca si jumatate): 2 cartofi fainosi mari (fara coaja), 120 g icre (Tarama sau de crap), 80 ml zeama de lamaie, 160 ml ulei de masline, 2 linguri patrunjel verde tocat.
Mod de preparare: Cartofii taiati cubulete de circa 2 cm se pun intr-o craticioara, se acopera cu apa si se lasa pe foc sa dea in clocot, dupa care se fierb incet, cu capac, aproximativ 15 minute. Se scurg, se zdrobesc cu o furculita si se lasa sa se raceasca. · Se freaca bine icrele cu mixerul - circa 2 minute la turatie maxima - adaugand cate putin din cartofii fierti si sfaramati. ¸ Se incorporeaza - tot putin cate putin - uleiul si zeama de lamaie si cand icrele le-au "inghitit" complet, se amesteca in continuare inca 5 minute (la turatie maxima), ca sa devina usoare si spumoase. ¹ Se tin icrele doua ore la frigider. Cu un sfert de ora inainte de a le da la masa se scot din frigider, se rastoarna intr-un bol (pentru a avea temperatura camerei), se presara peste ele patrunjelul tocat si se servesc cu paine neagra si masline.

Crap cu legume la cuptor

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 crap (circa 1 kg), 2 linguri ulei de masline, 2 morcovi mari taiati marunt, 2 tulpini de telina taiate rondele, 2 lingurite bulion, sare, piper proaspat macinat, 250 ml apa, 1/2 legatura patrunjel verde tocat, o rosie taiata felii subtiri, 1 ceapa potrivita taiata rondele fine.
Mod de preparare: Se curata pestele, se spala si se sterge pe dinauntru si pe dinafara cu un servet umed. · Se incinge uleiul intr-o cratita mijlocie si se calesc morcovii si telina circa 5 minute, amestecand intruna. Se adauga bulionul, apa, sare si piper si se lasa sa fiarba incet, fara capac, aproximativ 5 minute. ¸ Se incinge cuptorul la 210¡C. Se rastoarna legumele intr-o forma termorezistenta, se aseaza pestele peste ele si se acopera cu feliile de rosii (ca tiglele). Deasupra se presara ceapa taiata rondele, se sareaza si se pipereaza. ¹ Se da pestele la cuptor si se lasa 30 de minute sa se patrunda (este gata cand carnea se desface usor cu furculita). Se serveste fierbinte.
Atentie: Pestele se da la cuptor chiar inainte de a-l servi. Legumele, in schimb, se pot prepara cu cateva ore mai devreme si se tin la frigider.

</b><b>Peste cu sos de usturoi

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 fileuri de peste (salau, merluciu, cod etc.), 50 g faina amestecata cu putin praf de copt, 1 ou, 125 ml bere, 80 ml ulei de masline, 50 g pesmet. Pentru sos: 2 cartofi mari cruzi (curatati), 4 catei de usturoi zdrobiti, 1 lingura otet alb, sare, piper proaspat macinat, 80 ml ulei de masline.
Mod de preparare: Se taie fileurile in doua (pe lung) si se zvanta cu un servet. Se amesteca faina cu praful de copt, se cerne intr-un castron si se incorporeaza putin cate putin in oul batut cu bere, pana ce se obtine un aluat subtire si neted. · Se incinge uleiul intr-o tigaie, se inmoaie bucatile de peste in aluat si se prajesc, la foc potrivit, circa 2 minute pe fiecare parte, pana ce se rumenesc frumos. ¸ Se scurg pe hartie absorbanta si se tin la cald pana cand se servesc cu sosul de usturoi. ¹ Sosul de usturoi se prepara astfel: se taie cartofii cubulete de circa 1 cm, se fierb in apa pana ce se inmoaie (aproximativ 8 minute), se scurg si se zdrobesc cu furculita intr-o craticioara. Se adauga usturoiul zdrobit si otetul si se amesteca bine. Se gusta de sare si piper si pe urma se incorporeaza uleiul, batand intruna pana ce compozitia devine groasa si moale (cam 5 minute).

Pastravi a la Grenoble

Ingrediente (pentru 4 persoane): 4 pastravi (a 200 g), 2 lamai, 1/2 legatura patrunjel verde, 100 ml ulei, 4 linguri faina, 2 felii mari de paine de secara, 2 linguri capere, sare, piper.
Mod de preparare: Curatati pastravii, spalati-i sub jetul de apa rece, stergeti-i cu un servet si dati-i prin faina. Scuturati-i (lovindu-i cu palma) ca sa cada faina in plus, sarati-i si piperati-i pe ambele parti. · Tocati patrunjelul. Taiati feliile de paine in doua si lasati-o sa se rumeneasca - pe ambele parti - in 50 ml de ulei incins. Scurgeti-o si asezati triunghiurile pe un platou mare. ¸ Incingeti uleiul ramas intr-o tava adanca (mai mare) si prajiti pastravii circa 5 minute la foc mic. Cand s-au rumenit pe-o parte, intoarceti-i usor cu o spatula si lasati-i sa se prajeasca inca 5 minute si pe partea cealalta. Scoateti-i din tava si tineti-i la cald. ¹ Turnati zeama de la o lamaie in tava, ca sa se desprinda grasimea de fund, adaugati caperele si patrunjelul tocat, amestecati bine si turnati sosul cald peste pastravi. º Serviti pestele cu painea de secara prajita, garnisit cu felii de lamaie.
Atentie: Pastravii sunt gata atunci cand carnea se desface usor daca o intepati cu o furculita in apropiere de sira spinarii.

Dulciuri

</b><b>Cornulete de post cu rahat

Ingrediente: faina (circa 350 g), 1 pachet margarina, 3 linguri apa, o lingura otet, rahat pentru umplut, zahar pudra + 1 plic zahar vanilat.
Mod de preparare: Se freaca intre palme faina cu margarina, pana ce amestecul devine nisipos, apoi se adauga apa si otetul, se framanta un aluat ceva mai vartos si se lasa cateva ore la rece (eventual chiar de seara pana dimineata). Se intinde o foaie subtire, se taie patrate si in fiecare patrat se pune cate-o bucatica de rahat. Se formeaza cornuletele si se coc la 180¡C pana ce se rumenesc usor. Fierbinti, se tavalesc prin zaharul vanilat.