Medicina naturista

Redactia
Imunitatea - capitol final. Trei aliati de nadejde:Vitaminele, Zincul, Baile Reci Si Fierbinti- Gripa face deja ravagii. Numai in ultima saptamana, 15.000 de persoane s-au imbolnavit de pneumonie. Inainte ca boala sa va taie picioarele, recurgeti la recomandarile noastre, cat se poate de ieftine si d...

</b><b>Imunitatea - capitol final
Trei aliati de nadejde:Vitaminele, Zincul, Baile Reci Si Fierbinti</b><b>- Gripa face deja ravagii. Numai in ultima saptamana, 15.000 de persoane s-au imbolnavit de pneumonie. Inainte ca boala sa va taie picioarele, recurgeti la recomandarile noastre, cat se poate de ieftine si de sigure -

De parca ar fi vrut sa confirme articolele noastre dedicate imunitatii, Ministerul Sanatatii si al Familiei difuzeaza informatii alarmante. Numai in ultimele saptamani, numarul imbolnavirilor de gripa, bronsita, cistita si infectii renale s-a dublat, iar pneumonia a afectat numai in ultimele saptamani peste 15.000 de oameni, dintre care 2500 au fost spitalizati, iar 14 au murit. Si acest bilant nu este inregistrat in timpul penuriei de medicamente din anii "40, ci in vremea atotputerniciei antibioticelor de a "n"-a generatie, care sunt achizitionate cu bani grei de spitalele romanesti. De aceasta data, problema nu este eficienta medicamentelor sau priceperea celor care le administreaza, ci faptul ca aceste substante antiinfectioase, foarte performante de altfel, pur si simplu nu mai au teren pe care sa actioneze. Cu alte cuvinte, imunitatea naturala a multor oameni este atat de slabita, incat zadarniceste ajutorul dat de substantele care distrug microbii. In aceste conditii, demersul nostru, inceput in numerele trecute, de a va pune la dispozitie mijloace naturale pentru intarirea imunitatii, este mai binevenit ca niciodata.

</b><b>Vitamine Si Minerale

In randurile care urmeaza nu vom vorbi despre vitaminele de sinteza, comercializate prin farmacii, ci ne vom orienta spre sursele sigure de vitamine si minerale, cu rol important in imunitate. De ce folosim aceasta sintagma: "surse sigure" de minerale si vitamine? Pentru ca in ultimul an s-a declansat un mic razboi intre oamenii de stiinta si marii producatori de remedii cu vitamine si minerale sintetice, razboi pornit in baza unei observatii experimentale extrem de incomode: produsele sintetice si semisintetice cu vitamine si minerale, extrem de folositoare, nu au, totusi, acelasi efect ca si alimentele si plantele care contin in stare naturala aceste substante. Cu alte cuvinte, zece miligrame de vitamina C din macese sau din frunze de patrunjel sunt de cateva ori mai valoroase decat aceeasi cantitate luata din tablete, sucuri din comert etc. Aceasta idee este sustinuta cu putere si suscita multe discutii, miza fiind enorma, atat din punct de vedere medical, cat si... economic. Cert ramane un singur lucru: acela ca vitaminele si mineralele in stare naturala sunt un adevarat elixir pentru organismul uman in general si pentru imunitate in special.
Vitamina C - este in mod cert implicata in cea mai mare parte a proceselor imunitare, in absenta sa organismul devenind sensibil chiar si la germenii infectiosi banali. In schimb, suplimentarea cantitatii de vitamina C la venirea frigului reduce cu pana la 50% incidenta bolilor specifice sezonului rece: guturai, gripa, bronsita, pneumonie etc. In plus, organismul se adapteaza mult mai bine la frig atunci cand ii este asigurat un aport suplimentar din aceasta vitamina si este mai rezistent la factorii poluanti. Un alt aspect important este ca organismul atins de o infectie epuizeaza rapid rezervele interne de vitamina C, motiv pentru care bolnavii in cauza trebuie sa consume zilnic cantitati mai mari din aceasta vitamina. Macesele sunt o sursa extraordinara de vitamina C, ele continand aceasta substanta intr-o proportie de pana la 40-50 de ori mai mare decat lamaia si de aproape 60 de ori mai mare decat portocala sau grapefruitul, mult laudatele citrice mediteraneene. Un suc obtinut prin punerea la macerat a doua lingurite de pulbere de macese (se gaseste gata macinata la Plafar) intr-un pahar de apa, la temperatura camerei, asigura necesarul de vitamina C pentru ziua intreaga. Se bea acest suc nefiltrat, indulcit cu putina miere, dimineata, pe stomacul gol. In perioadele foarte friguroase sau de boala, se pot lua direct 4-6 lingurite pe zi de pulbere de macese.
Vitamina E - este foarte importanta prin faptul ca raspunde de constructia si intretinerea primelor linii de aparare ale organismului: adica pielea, mucoasele respiratorii, reno-urinare etc. Atunci cand aceste fortarete microscopice, care filtreaza si impiedica accesul microbilor, sunt intacte, organismul rezista oricarei agresiuni. Insa atunci cand sunt lezate, ele lasa agentii patogeni sa patrunda in organism, lupta grea fiind data de celulele sistemului imunitar, care sunt ultimele linii de aparare. Iata de ce aceasta vitamina, care stimuleaza toate procesele de refacere si reintinerire din organism, este extrem de importanta. Catina si uleiul de catina sunt campionii vitaminei E - 30 de picaturi de ulei de catina luate de 3 ori pe zi asigura necesarul din aceasta vitamina pentru 1-2 zile. Foarte bune sunt si fructele uscate de catina, macinate sub forma de pulbere, administrate pe stomacul gol: 3-4 lingurite pe zi.
Zincul - daca vitamina C este vitamina imunitatii, zincul este mineralul care raspunde de sistemul imunitar. Pe langa faptul ca stimuleaza producerea majoritatii celulelor cu rol in activitatea de aparare, el reduce efectul nociv al substantelor toxice din apa, alimente si aer, fiind important in cazurile in care imunitatea slabeste din cauza factorilor poluanti (fapt des intalnit in zonele industriale si in marile aglomeratii urbane). De asemenea, el diminueaza riscul de cancer. Acest mineral pretios il gasim in stare naturala si, deci, in forme usor asimilabile, in urmatoarele alimente: drojdia de bere (1-2 lingurite luate cu miere asigura necesarul de zinc pentru o zi), fulgii de grau, ovaz si orz, ouale de la tara si semintele de dovleac.

Proceduri Cu Apa
- Dusurile reci

Sunt o procedura de hidroterapie derivata din clasicele "afuziuni" ale preotului german Sebastian Kneipp, parintele medicinii naturiste, care a redat cu ajutorul apei reci sanatatea multor oameni, intemeind o adevarata scoala de vindecare. Principiul de functionare al acestor dusuri reci este oarecum asemanator celui din homeopatie: o doza de frig mica ne face imuni la afectiunile provocate de "frigul mare" din anotimpul rece.
Important: dusurile reci vor fi facute numai de catre persoanele care nu sufera de nici o boala in faza acuta, care nu sunt in convalescenta si nu prezinta o stare de slabiciune fizica accentuata.
Cand si cum se fac dusurile: cel mai bun moment pentru dusul rece este dimineata, la putin timp dupa trezire. Se va folosi de preferinta o apa ceva mai calduta la inceput, care va fi racita gradat (pentru a nu produce socuri cardiovasculare). Dupa dus, trupul trebuie frecat pe toata suprafata cu un stergar de canepa sau cu o lufa, pentru activarea circulatiei, evitand insa sa ne udam pe cap. Urmeaza stergerea cu prosopul uscat si imbracarea cu haine si sosete calduroase. Cel mai bine este sa facem si putina gimnastica usoara, de incalzire, dupa acest procedeu, pentru a ne mari temperatura corporala rapid.
Durata dusurilor reci. In primele zile, dusul rece nu va dura mai mult de un minut, mai ales daca sunteti o persoana friguroasa, care suporta greu temperaturile scazute sau daca nu aveti o constitutie prea robusta. Apoi, durata acestor dusuri se prelungeste pe masura ce organismul se caleste, ajungand la o durata de maximum trei minute. O cura completa de stimulare a sistemului imunitar presupune sa facem zilnic, dimineata, cate un dus rece, vreme de trei-patru saptamani, dar ne putem crea din acest procedeu si un obicei zilnic, pe toata durata vietii.
Efectele dusurilor reci: primul efect, care apare la 5-15 minute dupa ce am facut un dus rece, este o incalzire puternica si extrem de placuta a intregului corp, care se explica printr-o activare a circulatiei sangelui. Apoi vom remarca o inviorare a tonusului psihic, aparitia unei stari de buna dispozitie. Vom sesiza, de asemenea, o acomodare mult mai rapida la variatiile de temperatura si o reducere a sensibilitatii la frig si la curentii de aer. Prin mecanisme inca putin cunoscute, dupa o saptamana de cura externa cu apa rece se remarca deja si o intensificare a activitatii imunitare. Ca atare, sensibilitatea la racelile de tot felul va fi redusa, anumite afectiuni cronicizate vor ceda gradat sub actiunea acestei proceduri si a celorlalti factori terapeutici conjugati.
Precautii: acest procedeu facut in momente nepotrivite, atunci cand suntem infrigurati, cand ne simtim momentam foarte slabiti sau deja bolnavi, ori practicat cu exces de zel (expunerea prea indelungata la apa rece sau omiterea imbracarii in haine calduroase) are efecte inverse celor scontate. Este bine sa retineti faptul ca expunerea la apa rece se va face gradat, asa incat delicatul sistem cardiovascular sa nu fie expus la socuri, care-i vor dauna mai tarziu sau chiar in acel moment.
Contraindicatii ferme la aceasta procedura: bolile cardiovasculare grave (ischemie cardiaca, accident vascular, arteriopatii etc.), infectiile respiratorii, urinare si intestinale in faza acuta, nevralgia, reumatismul in faza acuta.

</b><b>- Baile fierbinti (hipertermice)

Sunt o procedura destinata, ca sa ne exprimam mai plastic, "pacalirii bolii". Cum? Prin marirea temperaturii corpului cu ajutorul apei fierbinti, mimand un acces de febra. (Atunci cand avem febra - de regula la 38,5¡C - anumite celule ale sistemului imunitar au un maximum de activitate, microorganismele care produc bronsita, pneumonia, cistita, au o rezistenta foarte scazuta, iar multiplicarea lor este oprita.)
Cand si cui ii sunt indicate baile fierbinti - in primul rand, sunt recomandate persoanelor care dintr-un motiv sau altul au fost nevoite sa se expuna la frig (dar nu pana in faza de degeraturi, cand este indicata intr-o prima faza tot apa rece). De asemenea, sunt foarte eficiente baile fierbinti atunci cand simtiti ca sunteti pe cale sa raciti, avand o senzatie persistenta de frig, de ameteala, dureri in zona spatelui si a membrelor, senzatie neplacuta (ca atunci cand ne-ar zgaria hainele) la nivelul pielii. Cu conditia sa nu fie sub incidenta vreuneia dintre contraindicatiile de mai jos, aceasta metoda poate fi aplicata de oricine, fiind deopotriva indicata constitutiilor mai firave si celor mai robuste. Cu precizarea ca dupa aceasta baie trebuie sa ne odihnim suficient timp si sa nu ne expunem la frig, procedura poate fi aplicata oricand simtim nevoia, in timpul zilei. Cel mai bun moment este insa seara, inainte de culcare, deoarece are si un efect somnifer excelent.
Cum se fac baile fierbinti - inainte de a intra in cada de baie, apa va fi adusa aproape de temperatura normala a corpului (36-37¡C), asa incat sa ne acomodam rapid. Apoi, prin adaugarea continua de apa fierbinte, se va ajunge la o temperatura de 39-40¡C, avand grija sa nu fortam, daca simtim o senzatie de ameteala sau disconfort. Vom ramane in apa la aceasta temperatura vreme de 15-20 de minute, dupa care ne vom sterge si ne vom odihni vreme de macar o ora in pat, la caldura, evitand apoi alte 4-5 ore orice contact cu frigul sau cu curentii de aer.
Efectele terapeutice ale bailor fierbinti: marirea temperaturii corpului are drept efect imediat o intensificare a activitatii sistemului imunitar, care va lucra foarte eficient, existand sanse mari sa inabusim in fasa un guturai, o gripa sau o cistita care apar pe fondul unei expuneri indelungate la frig. Daca dusurile reci stimuleaza si mobilizeaza resursele organismului, baile fierbinti ajuta la regenerarea si conservarea acestor resurse, fiind extrem de indicate in momentele in care ne simtim obositi si cu rezistenta scazuta. De asemenea, sunt foarte eficiente in cazul reumatismului, nevralgiilor, starilor de contractura musculara care se agraveaza la frig si curent.
Cat de des este bine sa recurgem la baile fierbinti - acest procedeu este extrem de eficient aplicat ocazional, la nevoie, eficienta scazandu-i daca este aplicat prea des. Din acest motiv, baile fierbinti nu vor fi facute zilnic, asemeni dusurilor reci prezentate anterior, ci mai degraba in momente critice (cand simtim iminenta unei raceli sau profilactic, in timpul epidemiilor gripale).
Precautii: atunci cand facem bai fierbinti va fi necesar sa fim foarte atenti ca temperatura apei sa nu depaseasca limita suportabilitatii, care variaza de la om la om. La 39¡C exista persoane care deja ametesc si au o senzatie de sufocare, in timp ce altii pot urca temperatura la 41¡C, fara sa simta cel mai mic disconfort. Asadar, bunul-simt este extrem de necesar pentru a ne doza temperatura la aceasta procedura, altfel existand posibilitatea de a aparea efecte extrem de neplacute si chiar nocive.
Contraindicatii ale acestei proceduri: persoanele care sufera de boli cardiovasculare (hipertensiune, aritmie cardiaca, ischemie cardiaca, accident vascular, tromboza etc.) nu vor face bai fierbinti. Aceeasi interdictie este valabila si in cazul persoanelor la care bolile infectioase, mai ales insotite de accese de febra, s-au instalat deja, precum si cele cu o constitutie foarte sensibila.
Un mic secret: daca la apa de baie fierbinte vom adauga 10-20 de picaturi de ulei volatil de menta sau 30-40 picaturi de ulei de brad (se gasesc in magazinele naturiste), efectul benefic al acestei metode contra bolilor respiratorii se va dubla sau chiar tripla. Contra nevralgiei si reumatismului se vor adauga in apa de baie 20 de picaturi ulei de cimbru si/sau ienupar. In fine, pentru un somn odihnitor si vise placute vom pune in apa de baie 40 de picaturi de ulei volatil de lavanda sau de portocal.Ilie Tudor