Forma maxima

Redactia
Leacuri populare (babesti). din Maramures- A venit frigul. Apa fierbinte la picioare! -I. Leacuri Din Desesti. 1. Leac sigur impotriva racelii. In doua-trei seri la rand, se bea un ceai fierbinte din coada-soricelului, patlagina si un fir de menta, tinandu-se picioarele in apa fierbinte. Se sta intre...

Leacuri populare (babesti)
din Maramures</b><b>- A venit frigul. Apa fierbinte la picioare! -</b><b>I. Leacuri Din Desesti

1. Leac sigur impotriva racelii
In doua-trei seri la rand, se bea un ceai fierbinte din coada-soricelului, patlagina si un fir de menta, tinandu-se picioarele in apa fierbinte. Se sta intre 5-10 minute. Daca apa da sa se raceasca, se mai adauga apa clocotita. Dupa aceea se intra in pat. Efectul este foarte rapid. Indiferent cat de puternica este raceala, trece ca luata cu mana. De obicei sunt suficiente doua seri. Cine nu poate bea ceaiul amar, sa adauge o lingurita de miere. Nu uitati! Cand va prinde raceala, bagati-va picioarele in apa fierbinte.
2. Impotriva durerii in gat
Se bea lapte fierbinte, in care s-au topit o lingurita de unt si o lingurita de miere, cu inghitituri mici, tinand picioarele in apa fierbinte.
3. Contra tusei
Ceai din coji de ceapa (este cam neplacut la gust) plus apa fierbinte la picioare.
Ceai de patlagina + apa fierbinte la picioare.
4. Impotriva cistitei
Musetelul este cel mai serios inamic al cistitei.Doua-trei seri la rand, se face un ceai concentrat de musetel cu care se fac bai de sezut in lighean. Ceaiul trebuie sa fie cald, dar sa nu friga. Se tin apoi picioarele in apa fierbinte si se intra in pat. Pe langa faptul ca rezolva problema pe loc, boala nu va mai reveni ani la rand.
5. Pentru o stare de bucurie calma - rasfat
Seara se bea un ceai din plantele preferate, in care se adauga un paharut de vin bun, stand cu picioarele in apa fierbinte. Se spune ca apa fierbinte la picioare prelungeste tineretea si sustine vitalitatea.

</b><b>Ii. Leacuri Din Cavnic

1. Cum isi trateaza minerii bataturile din talpi si de pe degetele de la picioare
Se stie ca in mina se intra cu cizme de cauciuc si din aceasta pricina minerii fac niste bataturi groaznice. Se taie o feliuta de slanina nesarata, se pune pe batatura si se bandajeaza. Feliuta se tine zi si noapte (schimbandu-se cand s-a topit) pana cand batatura se inmoaie si iese cu totul. Tratamentul dureaza o saptamana-doua, dar merita efortul, pentru ca pe locul respectiv nu va mai aparea alta vatamatura.
2. Impotriva balonarilor si a digestiei dificile
Pentru ca urmeaza perioada Postului Craciunului, cand mancarurile sunt mai acide, iar cei care au probleme cu digestia postesc mai greu, iata un ceai care depaseste toate asteptarile. Dupa masa de pranz si cea de seara, se bea cate o cana de ceai din: o lingurita de chimen (chimenul se clocoteste cinci minute), o lingurita cu varf de coada-soricelului si un fir de menta (sau cateva frunze). Balonarile nu-si vor mai face aparitia, nu va exista senzatia de greutate in stomac si nici arsuri. Acest ceai inlocuieste cu succes Trifermentul si n-ar trebui sa lipseasca din casa celor cu probleme la ficat, bila, stomac.
3. Cand pe copii ii doare burta
Se ia un blid (farfurie) de lut si se incalzeste bine. Blidul se pune cu gura pe burta copilului peste haine - nu trebuie sa arda - si copilul trebuie sa stea in pat cu genunchii la gura (covrig).
4. Pentru a capata pofta de mancare
Se zdrobesc bine in mojar o mana buna de flori de coada-soricelului pana se fac pulbere. Peste pulbere se pun 400 g miere. Din acest amestec i se da copilului o lingurita pe stomacul gol. Preparatul face si o buna curatenie in intestine - elimina parazitii.Parasca Fat

Iii. Leacuri Din Viseul De Jos
(aflate de la Frosina Pop, in varsta de 94 de ani)

1. Leac pentru arsuri (oparituri)
3 linguri de apa de var si 3 linguri de ulei le amesteci bine cu un bat de tufa (alun) nici uscat, nici verde, curatat de coaja. Se face un fel de unsoare (unguent). Nu exista spray inaintea lui.
2. Leac pentru rinichi
Ceai de ciup de malai (matase de porumb) recoltat in luna lui august si cozi de cirese culese pe sfantul soare. Se bea in loc de apa doua-trei saptamani.
3. Leac pentru reumatism
Pui intr-o sticla floare de acat (salcam) pana o umpli si pe urma pui dohot (petrol) pana o umpli. O inchizi bine si bagi sticla in pamant o luna de zile. Apoi o scoti si te dai pe unde te doare.
4. Pentru dureri de genunchi
Musuroi de pe camp (cu tot cu furnici), luat si oparit 20 minute. Se face baie la genunchi.
5. Pentru reumatism
Intr-o sticla pui apa si zahar, ca s-o indulcesti. Arunci apoi apa si bagi gura sticlei intr-un musuroi cu furnici pana se umple. O scoti si o umpli cu spirt sanitar (medicinal). O inchizi bine si o pui langa soba, la caldura, sa dospeasca doua saptamani. Te dai pe unde te doare seara, cand te culci. Nu-i voie sa mai iesi in frig. Uzi un cearsaf in apa calduta, il storci bine si te invelesti in el. Peste el se pune un altul uscat si te acoperi cu multe invelitori, ca sa transpiri. Io n-am stiut ce-i reumatismul si durerile de picioare.Tatiana Dragos -
Desesti, nr. 249, jud. Maramures, cod 4930

Iv. Dureri de cap, migrene, disparute pentru totdeauna (Yoga romaneasca)
(Le cer iertare tuturor suferinzilor de dureri de cap pentru intarzierea cu care le transmit acest remediu)

Am suferit ani in sir de niste migrene insuportabile, insotite de stari de voma. Imi zvacnea tot capul, gata sa plesneasca, dar mai ales tamplele.
Tin minte ca odata veneam acasa de la spital. Il insotisem pe fratele meu mijlociu, care-si taiase cu securea degetul mare de la mana stanga. Aveam niste dureri de cap de nedescris. Ziceam intr-una ca mor, ca nu mai pot. Nici o tableta nu ma ajuta. Umblam de altfel cu Antimigrinul in geanta. Atunci mama, speriata, a zis ca-si aminteste cum o trata bunica ei.
A pus intr-un pahar de 100 ml jumatate otet si jumatate apa (nu foarte rece). Mi-a desfacut parul in varful capului si a turnat aproape toata apa cu otet in asa fel ca ea sa se scurga pe ceafa si sa ajunga pe gat. Sa impresioneze - zic eu acum - nervii mari ai sirei spinarii. A impaturit un prosop gros, plusat, mi l-a pus pe crestet si mi-a spus sa ma intind cu fata in sus, cu mainile pe langa corp si sa stau cu ochii inchisi. Mi-a luat perna de sub cap si a plecat inchizand incet usa. Stateam cu capul spre rasarit, iar paharul cu putinul de apa ramas a fost asezat pe un scaun in partea dreapta, aproape de cap, ca sa inspir mirosul. Cred ca dupa ce a iesit, mama s-a rugat pentru mine.
Am stat asa pret de zece minute. M-am ridicat apoi cu teama si m-am miscat prin camera lent, de frica sa nu inceapa bubuiturile. Nu ma mai durea capul deloc. Si slava lui Dumnezeu ca de atunci n-a trebuit sa repet procedeul decat de doua-trei ori, dar dureri ca acelea n-am mai avut in veci. Si au trecut treizeci de ani.
La randul meu, cu ajutorul preabunului Dumnezeu, l-am vindecat pe fratele meu mai mare. Venise din Libia, de la Azizia, polul caldurii (+50C) si nici un medic nu reusea sa-l scape de durerile mari de cap. M-a sunat si mi-a spus ca nu mai poate. I-am explicat ce sa faca. Peste zece minute mi-a telefonat spunandu-mi ca se simte bine. Si este bine pana in ziua de azi. Dumnezeu sa va ajute pe toti!Parasca Fat

P.S.: Toate aceste leacuri populare, precum si multe altele, le stiu de la parintii mei, Luchiana si Gheorghe Aurel, Dumnezeu sa-i odihneasca in pace.