Medicina naturista

Redactia
Un extemporal la care ramanem mereu corigenti:Sistemul Imunitar- Raspunsul corect? Calorii si plante puternice: Arnica, Echinacea, Nigelia -. Si iata ca toamna se apropie de sfarsit, luandu-si adio cu un ultim spectacol de frunze spulberate de vant. Ne asteapta paclele, moina, zilele scurte ale iern...

</b><b>Un extemporal la care ramanem mereu corigenti:</b><b>Sistemul Imunitar</b><b>- Raspunsul corect? Calorii si plante puternice: Arnica, Echinacea, Nigelia -

Si iata ca toamna se apropie de sfarsit, luandu-si adio cu un ultim spectacol de frunze spulberate de vant. Ne asteapta paclele, moina, zilele scurte ale iernii si noptile nesfarsite, gerurile si ostile de ninsori.
Venirea iernii este pentru fiecare dintre noi un test. Un test al adaptarii organismului la umezeala si frig, al psihicului la lumina tot mai scazuta si mai opaca, al sistemului imunitar la ofensiva guturaiului si a gripei, tot mai frecvente si mai puternice in ultimii ani. De altfel, acesta e si motivul pentru care revenim cu atata insistenta asupra acestui subiect. Cu toata larma, cu toata tevatura facuta, lupta cu bolile sezonului rece n-a inregistrat vreun progres si nici nu va putea sa inregistreze, atata vreme cat singura strategie oficiala e recursul la mult laudatele medicamente din farmacii. Sunt bune si ele cateodata, dar nu ne fac mai rezistenti la infectii virale si nici la frig. Singura masura eficienta este - asa cum am afirmat de nenumarate ori in paginile revistei - intarirea puterii de aparare a organismului. Atat specialistii din sistemul sanitar, cat si publicul larg, ar trebui sa renunte la ideea de a omori cat mai multi microbi cu antibiotice, orientandu-se mai degraba spre intarirea organismului. De ce? Pentru ca starea noastra de sanatate depinde in ultima instanta de resursele interne ale propriului corp si mai putin de interventiile din exterior. Cel mai banal microb poate fi fatal pentru o persoana cu sistemul imunitar slabit, in timp ce cel mai puternic germen infectios este neputincios atunci cand sistemul imunitar isi face datoria. Depasind putin cadrul acestui articol, explozia de cancere specifica acestui inceput de secol are la baza aceeasi slabire a sistemului imunitar, care ne face vulnerabili si la banalele virusuri ai gripei, dar si la multiplicarea celulelor canceroase care in mod normal, desi exista in organism, sunt tinute sub control.
Iata, asadar, ca avem motive extrem de serioase pentru a invata sa ne intarim prin mijloace simple si naturale imunitatea, care este o adevarata cheie de bolta a sanatatii. In cele ce urmeaza, va propunem cateva strategii fara gres.

</b>
<b>
Alimentatia energizanta

Cum ne hranim la venirea iernii? - iata o problema care a fost luata destul de putin in discutie pana acum, desi are o importanta capitala pentru starea de sanatate a organismului. Ati observat, de pilda, ca atunci cand este frig va potoliti foamea mai greu? Ei bine, aceasta foame marita este cauzata de faptul ca organismul se adapteaza spontan conditiilor atmosferice, care-i solicita sa consume mai multe calorii pentru pastrarea echilibrului termic si, ca urmare, cere hrana mai consistenta. De altfel, cei care omit frecvent sa manance, care mananca pe apucate sau care nu se alimenteaza corect au probleme mari de sanatate in timpul iernii. Pentru a fi in acord cu tendintele naturale ale organismului, este bine ca modul de a ne hrani sa respecte cateva reguli.
1. Hraniti-va regulat - in tarile nordice exista obiceiuri alimentare special facute sa protejeze organismul la frig si sa-l intareasca impotriva infectiilor. Unul dintre acestea este ca mesele sa nu fie foarte abundente, dar dese si pe cat posibil calde. Medicii, la randul lor, au observat ca hranirea frecventa, la ore fixe si, important, cu cantitati mici de alimente, permite o reglare armonioasa a greutatii corporale in sensul pe care-l dorim, permitandu-ne sa ne "jucam cu kilogramele" fara efort (greutatea corporala este foarte importanta in raport cu imunitatea. Un exces, dar si un deficit de masa corporala sunt de cele mai multe ori asociate cu o rezistenta mult mai slaba in fata bolilor).
2. Mai multe calorii - cititorii "Clubului retetelor de slabit" s-ar putea sa fie putin contrariati de acest indemn, care este totusi in perfect acord cu acest sezon. Daca atunci cand tinem un post terapeutic regimurile de infometare sunt un mijloc excelent, infometarea excesiva in acest sezon nu este de dorit, pentru ca atrage dupa sine o imputinare a resurselor vitale ale organismului, ceea ce automat va duce la slabirea imunitatii. Totusi, acest indemn nu inseamna culoare verde la consumul de slanina si carnati, ci mai degraba este o sugestie de a descoperi alimente naturale foarte sanatoase, bogate in vitamine si minerale, care sa aduca un surplus de energie. Nucile, susanul, arahidele si alunele neprajite, de exemplu, sunt de aproape doua ori mai puternice din punct de vedere caloric decat carnea. In aceeasi categorie intra si semintele de floarea-soarelui, de dovleac (care sunt un elixir de sanatate), maslinele negre, soia, polenul de albine. Consumati zilnic aceste alimente, de preferinta la sfarsitul mesei, insa cu masura, pentru cei cu tendinta spre supragreutate, ele fiind niste mici bombe calorice.
3. Asigurati-va ca aveti in alimentatie suficienti "agenti de curatare" a organismului - daca ajungem sa consumam alimente ceva mai abundente si cu valoare calorica ridicata, trebuie sa ne asiguram si de faptul ca reziduurile vor fi prompt eliminate din organism. Este foarte indicata introducerea in alimentatie a produselor bogate in fibre, care, dupa cum este stiut, curata tubul digestiv, regleaza glicemia si nivelul colesterolului, scad greutatea corporala, actionand in mod reflex extrem de favorabil asupra imunitatii. Se vor consuma in stare cruda, deci neprelucrate termic, cantitati cat mai mari de salata verde, varza, radacina de morcov si patrunjel, radacina de telina, gulii, sfecla rosie, ridiche neagra. Cei cu tendinta spre constipatie vor consuma zilnic tarate de grau macerate in apa (3 linguri de tarate se lasa la macerat de seara pana dimineata intr-un pahar de apa). De altfel, la un anumit moment, organismul cere singur aceste alimente, care sunt esentiale pentru mentinerea echilibrului sau. Totul este sa stim sa-i ascultam vocea.
4. Atentie la alimentele care perturba imunitatea - mecanismele prin care alimentele suprarafinate si aditivii sintetici afecteaza starea de sanatate sunt prea complexe pentru a le detalia in cadrul acestui articol. De aceea, cea mai buna proba pentru a verifica aceste informatii este pur si simplu sa nu mai consumati vreme de doua luni (minimum) alimentele din lista care urmeaza, verificand apoi efectul acestei renuntari asupra starii dvs. de sanatate si de tonus interior. Iata care sunt alimentele prohibite pentru cei care au deja probleme cu imunitatea: zaharul si produsele care-l contin, margarina, alimentele cu conservanti sintetici, alcoolul (mai ales in "doze" repetate, zilnice), produsele de cofetarie si sucurile cu conservanti si aromatizanti sintetici, in general produsele suprarafinate, obtinute pe cale industriala.

</b><b>Plantele, stimulente imunitare

Plantele sunt probabil mijlocul cel mai rapid si mai eficient pentru sporirea imunitatii organismului. Un element extrem de important este ca ele se dovedesc eficiente atat pentru prevenirea bolilor, cat si pentru tratarea lor in faza incipienta sau chiar atunci cand au ajuns la apogeu. Remediile care urmeaza sunt dintre cele mai redutabile la ora actuala, in Occident folosirea lor cunoscand o adevarata explozie.

Tinctura de arnica (Arnica montana)

Principiile sale active, care stimuleaza imunitatea, sunt inrudite cu cele ale echinaceei, insa are cateva calitati care o individualizeaza si care o fac un ajutor nepretuit pe perioada sezonului rece. In primul rand, ea stimuleaza imunitatea nespecifica la nivelul gatului si al cailor respiratorii superioare, protejandu-le de infectii si fiind ideala pentru cei care sunt mai mereu ragusiti, au amigdalita cronica, faringita, sinuzita etc. Apoi, folosita extern, ea imbunatateste circulatia, incalzeste extremitatile si creeaza o stare de confort fizic, fiind excelenta pentru persoanele sensibile la frig (frigul fiind unul din principalii dusmani ai imunitatii). Nu in ultimul rand, ea este un ajutor pretios atunci cand boala s-a instalat, intrucat elimina senzatiile de slabiciune si ameteala, tonifica inima (care este solicitata mai ales in bolile cu febra puternica) si regleaza, prin mecanisme inca necunoscute, temperatura corpului. Marele Goethe adora aceasta planta, care-i salvase viata atunci cand o infectie respiratorie, cu febra foarte puternica, nu cedase la nici un alt remediu.

Cum se administreaza arnica

Intern: se iau 30-40 de picaturi de tinctura de trei ori pe zi, diluate in apa, pe stomacul gol, vreme de 30 de zile, pentru o cura de amplificare a imunitatii. Atunci cand boala s-a instalat, se pot lua 4, maximum 5 doze pe zi la adulti. La copiii sub 7 ani aceasta planta nu va fi administrata decat sub supraveghere medicala, cei peste aceasta varsta putand lua 5-10 picaturi de trei ori pe zi.
Extern: In tratamentul infectiilor gatului se face gargara cu arnica: 1-2 lingurite de tinctura la jumatate de pahar de apa, dar cu atentie, pentru a nu inghiti preparatul. Persoanele care au circulatia periferica deficitara, fiind foarte sensibile la frig, vor face inainte si dupa expunerea la frig frictionari energice ale membrelor si toracelui cu aceasta tinctura, dupa care vor aplica o pelicula subtire dintr-un unguent natural (de tataneasa sau musetel) pe locurile frictionate.

</b><b>Echinacea (Echinacea purpurea)

Dozele repetate de echinacea sporesc imunitatea la marea majoritate a bolilor infectioase, de la cele respiratorii la cistite, anexite etc. De asemenea, persoanele care au frecvent ganglionii inflamati, care la primele valuri de frig se confrunta cu umflari ale amigdalelor, raguseala, curgerea nasului si a ochilor sa apeleze la cura cu aceasta planta.
Tratamentul standard pentru amplificarea imunitatii este ca si la arnica, de 30 de zile, dar pentru cei deja atinsi de boala, rezultate bune se vad din primele zile sau chiar la cateva ore de administrare a plantei. In ultimul timp, echinacea este mai mult recomandata sub forma de drajeuri sau de pulbere, intrucat tinctura luata in cantitati mari si in cure de lunga durata este mai greu de suportat de organism.

Cum se administreaza echinacea

Planta uscata, care se gaseste la Plafar, se macina cu rasnita electrica de cafea sau in piua, dupa care se cerne prin sita pentru faina alba. Se iau trei lingurite rase de pulbere pe zi, pe stomacul gol. Planta se tine sub limba vreme de 10-15 minute, dupa care se inghite cu apa. In infectiile acute se pot lua pana la sase lingurite de planta pe zi, pe stomacul gol, tinand eventual planta mai putin timp sub limba, intrucat este destul de iritanta si lezeaza tesuturile epiteliale.

</b>
<b>
Tinctura de chimen negru (Nigelia sativa)

Nigelia (Nigelia sativa) este un remediu extrem de vechi, adus din Etiopia acum mii de ani, dar care in Europa a fost redescoperit de curand. La noi in tara creste in zonele sudice, fiind un condiment foarte apreciat in anumite alimente (mai ales in lactate). In scop terapeutic, se foloseste fie uleiul esential al acestei plante (care este foarte scump si greu de gasit), fie tinctura, cu care se obtin de asemenea rezultate foarte bune. Cu aceasta planta v-ati intalnit in paginile noastre si in iarna ce a trecut, fiind recomandata in curele de slabire alaturi de ceaiul verde, pentru calitatile sale de intensificare a metabolismului si de reglare a apetitului. Studiile facute in ultimii ani au demonstrat ca administrarea acestei plante in cure de 12-21 de zile este eficienta nu numai in prevenirea guturaiului, bronsitelor sau a gripei, ci a unei game impresionante de boli, in care sistemul imunitar joaca un rol esential, inclusiv in cele tumorale benigne sau maligne.
Iata cum folosim aceasta planta:
Administrarea tincturii de nigelia

Se iau 50 de picaturi de tinctura in jumatate de pahar de ceai verde rece sau caldut (in nici un caz fierbinte), de patru-sase ori pe zi. Amestecul de ceai verde si nigelia are un gust si o aroma extrem de placute, inviorand si eliminand slabiciunea de moment. Pentru persoanele care nu suporta ceaiul verde (care este el insusi un stimulent foarte bun, dar si puternic) se recomanda dizolvarea tincturii in ceai de sunatoare sau talpa-gastei. O cura pentru intarirea imunitatii dureaza minimum 12 zile, putand fi facuta o data pe luna.Ilie TudorTinctura de nigelia se gaseste la o firma specializata in plante medicinale din Bucuresti: S.C. Radix S.R.L., tel. 021/430.52.55, 0744/47.94.44, 0722/37.71.55.