Bucatarie rapida</b><b>Oua cu gulii si sos bechamel
Ingrediente (pentru 4 portii): 2 gulii a 200 g (cu frunze cu tot), sare, 100 ml otet, 4 oua, unt pentru forma, 250 ml sos b?chamel, 100 g cascaval ras, 2 linguri pesmet.
Mod de preparare: Se curata guliile (frunzele se pun deoparte), se taie felii, se fierb 2-3 minute in apa cu sare, dupa care se scot si se lasa sa se scurga. In apa in care au fiert se toarna otetul si cand da in clocot (sa nu fiarba) se pun pe rand ouale sparte intr-o ceasca si lasate usor sa alunece in oala (ca "ouale romanesti") si se lasa circa 3 minute sa se inchege. Se unge o forma cu unt, se pun in ea guliile si deasupra ouale. Se amesteca sosul b?chamel cu cascavalul ras si cu frunzele de gulie spalate si taiate marunt si se toarna peste gulii si oua. Se presara cu pesmet, se tin 10 minute la cuptor - sub grill - sa se rumeneasca si se servesc imediat.
Sosul bechamel se prepara in felul urmator: se pun la topit 20 g unt, se adauga 20 g faina, se amesteca si apoi se toarna - putin cate putin - 1/8 l de lapte rece si 1/8 l de zeama concentrata de legume (Knorr+apa), amestecand intr-una. Se lasa sosul sa dea in clocot, se condimenteaza cu sare, piper si nucsoara rasa si se mai fierbe 5 minute la foc mic.
</b><b>Sufleu cu doua feluri de cascaval
Ingrediente (pentru 6 persoane): 500 ml lapte, 75 g svaiter ras, 75 g cascaval Dalia (Rucar) ras, 1 legatura codite de ceapa verde, 50 g unt + inca 30 g unt pentru uns forma, 4 galbenusuri + 3 albusuri, 70 g faina, 1/2 lingurita nucsoara rasa, sare, piper.
Mod de preparare: Puneti untul sa se topeasca la foc mic si adaugati faina, amestecand repede cu telul. Turnati apoi laptele si continuati sa amestecati, ca sa nu se faca cocoloase. Lasati sosul sa se ingroase, pana ce devine ca o maioneza. Condimentati-l cu sare, piper si nucsoara si lasati-l sa se raceasca (cu capac). Incingeti cuptorul la 210¡C si ungeti cu unt o forma de sufle. Incorporati in sosul b?chamel preparat anterior galbenusurile si coditele de ceapa tocate marunt si gustati-l de sare si piper. Amestecati cele doua feluri de cascaval, puneti deoparte vreo 6 linguri, iar restul incorporati-l in sos. Bateti albusurile spuma, impreuna cu un varf de cutit de sare si amestecati-le usor in sos. Turnati compozitia in forma unsa, presarati deasupra cascavalul pus deoparte si lasati sufleul 35 de minute la cuptor, sa se rumeneasca frumos. Serviti-l fierbinte.
Atentie: Pentru ca sufleul sa creasca bine, nu bateti albusurile prea mult. Sunt gata cand nu curg din castronul inclinat. Umpleti forma doar 2/3, altfel iese sufleul din ea si da in foc.
Macaroane cu piept de pui si ciuperci
Ingrediente (pentru 4 portii): 20 g ciuperci, 50 g jambon, o ceapa, 500 g piept de pui dezosat, 400 g macaroane scurte, sare, piper, 4 linguri ulei de masline, 6 linguri rosii decojite (din conserva) taiate bucatele, 3 linguri frisca nebatuta (sau smantana), 1 legatura patrunjel verde, 3 linguri amidon (faina) pentru legat sosul.
Mod de preparare: Se oparesc ciupercile cu 1/2 l de apa clocotita si se lasa 15 minute sa se umfle. Se taie jambonul cubulete, ceapa curatata se toaca marunt, iar pieptul de pui spalat si zvantat se taie bucati potrivite. Se fierb macaroanele "al dente" in apa cu sare si se lasa sa se scurga. Se scurg si ciupercile - punandu-se apa deoparte - si se taie nu prea marunt. Se sareaza si se pipereaza carnea si se prajeste circa 3 minute in uleiul incins. Se scoate din tigaie si in aceeasi grasime se calesc cubuletele de jambon si ceapa. Se adauga ciupercile impreuna cu apa in care au fost inmuiate, rosiile si frisca nebatuta sau smantana. Se gusta de sare si piper si se lasa sa fiarba incet, aproximativ 5 minute. Se spala patrunjelul, se zvanta si se toaca marunt. Se leaga sosul cu amidon sau faina si se incorporeaza carnea si patrunjelul tocat. Se mai adauga sare si piper si se serveste impreuna cu macaroanele fierte si scurse.
Dulciuri
Tarta cu lamaie (caramelizata)
Ingrediente (pentru 8 portii): Pentru aluat: 200 g faina, sare, 125 g unt moale, 70 g zahar pudra, o lingurita coaja rasa de lamaie, 1 ou mic. Pentru umplutura: 3 oua mijlocii, 150 g zahar pudra, 300 g frisca nebatuta (smantana), zeama de la doua lamai (circa 80 ml), o lingurita coaja rasa de lamaie, o lingura zeamil si inca doua linguri zahar pudra.
Mod de preparare: Se framanta aluatul si se tine (invelit) o jumatate de ora la rece. Se intinde pe planseta infainata si se imbraca cu el o forma rotunda (diametrul: 28 cm) unsa cu unt. Se inteapa cu furculita, se acopera cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole uscata (500 g) si se coace circa 15 minute in cuptorul incins la 200¡C. Se indeparteaza apoi hartia si boabele de fasole, se da din nou la cuptor si se mai coace 8-10 minute. Se scoate forma din cuptor, se lasa sa se raceasca si se da focul mai mic (150¡C). Se amesteca ingredientele pentru umplutura, se toarna peste aluatul copt si se da tarta 45-50 de minute la cuptor, dupa care se lasa sa se raceasca. Chiar inainte de-a o servi, se pudreaza cu zahar, se baga iar la cuptor - sub grill - si se lasa pana ce se caramelizeaza zaharul. Se serveste rece, garnisita cu felii de lamaie.