Remedii naturale pentru reducerea aciditatii</b><b>Alimentatia
Pentru reducerea aciditatii organismului exista un set de reguli alimentare destul de simplu de respectat, chiar pe perioade indelungate de timp. In primul rand, trebuie sa ne ferim cu strictete de alimentele hiperacide, intre care pe primul loc se situeaza zaharul si dulciurile care-l contin (prajituri, bomboane, majoritatea sucurilor din comert etc.), alcoolul de orice fel (inclusiv vinurile naturale, berea, tuica de casa) si alimentele conservate (mai ales cele care contin aditivi sintetici, dar nu numai). Odata eliminate aceste produse, extrem de prezente in dieta omului modern, un pas important pentru normalizarea indicelui de aciditate al organismului este facut.
Cel de-al doilea pas este sa introducem in dieta cat mai multe alimente care sporesc bazicitatea. Iata lista lor completa, asa cum a fost ea intocmita de catre medicii din Statele Unite, care au promovat pentru prima oara aceasta metoda de tratament:
- fructe hipoacidifiante: mere, pere, struguri, pepeni, portocale, banane, smochine, curmale, grapefruit, mango, ananas.
- legume hipoacidifiante: sfecla, varza, morcovi, conopida, telina, dovlecei, castraveti, salata verde, spanac, ridichi, rabarbar, patrunjel frunze si radacina, pastarnac, rosii.
- boabe (leguminoase) hipoacidifiante: soia, fasole verde.
- alte alimente hipoacidifiante: ciupercile proaspete de orice fel, mei, painea graham si cea neagra.
La gatit se va folosi mai ales uleiul presat la rece de floarea-soarelui si de masline, iar alimentele vor fi pe cat posibil preparate cat mai putin termic. Daca se poate sa va alimentati doar cu aceste produse, care sunt adecvate si perioadei de post dinaintea Craciunului, rezultatele vor fi rapide. Daca insa simtiti ca nu va puteti limita la aceste alimente, este foarte important ca macar sa excludeti complet zaharul si produsele sale derivate (consumand cantitati mici de miere), alcoolul si alimentele conservate cu ajutorul substantelor sintetice.
Pentru ca primele efecte ale acestei cure sa fie evidente, este necesar ca ea sa fie tinuta minimum trei saptamani. Pentru efecte mai puternice, ea poate fi tinuta si trei luni incontinuu, fara a prezenta vreun risc, din contra.
</b><b>Plantele medicinale hipoacidifiante</b><b> 1. Tinctura de fructe de soc
Rolul ei nu este de a reduce direct aciditatea, ci de a actiona in sens purificator asupra intestinului gros. Este stiut ca in intestinul persoanelor constipate se produc anumite procese fermentative, care modifica rapid pH-ul. Mai mult, prin perturbarile in lant pe care le produce aceasta stare de lucruri, sunt dezechilibrate metabolismul, activitatea organelor excretoare in ansamblu, inclusiv a rinichilor, ceea ce duce, de asemenea, la un dezechilibru acido-bazic. O lingura de tinctura de soc dizolvata in jumatate de pahar de apa si luata pe stomacul gol o data dimineata si o data seara este de natura sa deblocheze tranzitul intestinal, sa stimuleze si sa normalizeze activitatea rinichilor, ducand la o echilibrare reflexa a nivelului de aciditate. De altfel, efectele de armonizare ale acestui remediu se vad imediat si prin eliminarea surplusului de greutate, normalizarea apetitului, disparitia anumitor mirosuri neplacute, infrumusetarea aspectului pielii.
2. Amestecul de radacina de brusture, iarba de trei-frati-patati si papadie
Fiecare planta se macina cat mai fin in piua sau cu rasnita electrica de cafea, dupa care se cerne prin sita pentru faina alba. Se amesteca in proportii egale pulberile acestor plante si se administreaza pe stomacul gol, de patru ori pe zi, mai ales inainte de mese. Aceste plante vor intensifica foarte mult procesele de eliminare a toxinelor din colon si din intregul organism, dar vor avea si o actiune directa de reglare a aciditatii.
O cura cu aceste plante dureaza, de asemenea, trei saptamani minimum, fiind foarte mult ajutata de alimentatie.
Printre binefacerile curei cu aceste alimente si remedii din plante, mentionam: cresterea sensibila a imunitatii la bolile infectioase, imbunatatirea circulatiei sanguine, imbunatatirea tonusului fizic si psihic, vindecarea anumitor boli cronicizate, mai ales de piele, ale intestinului sau ale aparatului urinar.Ilie Tudor