Cosul cu targuieli

Redactia
Merele - o tentatie irezistibilaMerluciu cu mere. Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g trunchi de merluciu (fara cap), 4 mere, 8 cepe mici, 1 lingura miere de salcam, zeama de la o portocala, 2 linguri ulei, 40 g unt, sare, piper.. Mod de preparare: - Taiati merluciul pe burta pana ce ajungeti la...

</b><b>Merele - o tentatie irezistibila</b><b>Merluciu cu mere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 600 g trunchi de merluciu (fara cap), 4 mere, 8 cepe mici, 1 lingura miere de salcam, zeama de la o portocala, 2 linguri ulei, 40 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: - Taiati merluciul pe burta pana ce ajungeti la coloana vertebrala, spalati-l bine si zvantati-l intr-un stergar. - Curatati ceapa, tocati-o marunt si caliti-o 5 minute la foc mic, in uleiul incins. Adaugati mierea, sarea si piperul si lasati sa fiarba inca un sfert de ora. - Incingeti cuptorul la 210¡C. - Curatati merele, indepartati semintele si partea lemnoasa, taiati-le felii si prajiti-le 5 minute in unt. - Asezati-le pe fundul unei forme de budinca, puneti deasupra fileurile de peste, sarati si piperati. - Peste peste imprastiati ceapa tocata si calita, stropiti merele cu zeama de portocala, bagati merluciul la cuptor, lasati-l sa se patrunda 15 minute si serviti-l imediat.

</b><b>Tarta cu spanac si mere

Ingrediente (pentru 6 persoane): 1 pachet aluat fraged, 4 mere, 500 g spanac, 1 catel de usturoi, 2 oua intregi + 2 galbenusuri, 150 g frisca nebatuta (sau smantana), 30 g unt, 2 linguri seminte de pin, 3 prize nucsoara rasa, 1 varf de cutit cuisoare pisate, sare, piper.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 180¡C. - Imbracati cu aluat o forma de tarta si intepati aluatul (pe fundul formei) cu o furculita. Acoperiti-l cu hartie pentru copt si cu un strat de boabe de fasole uscata si dati-l 5 minute la cuptor. - Curatati spanacul si puneti-l intr-o tigaie impreuna cu usturoiul zdrobit si cu untul. Adaugati sare si lasati-l sa fiarba la foc iute, pana ce se evapora toata apa. - Curatati merele si taiati-le felii. - Indepartati din forma hartia si boabele de fasole si acoperiti aluatul cu un strat de mere si pe urma cu unul de spanac. - Bateti ouale intregi cu galbenusurile si cu frisca sau smantana si condimentati cu sare, piper, nucsoara si cuisoare. - Varsati amestecul peste tarta, presarati deasupra semintele de pin si lasati-o sa se coaca 25 de minute in cuptorul incins.

Tatin de pui cu mere

Ingrediente (pentru 4 persoane): 1 pachet aluat de foietaj (275 g), 4 mere, 250 g piept de pui afumat, 2 linguri rachiu de mere, 1 crenguta de rozmarin, 60 g unt, sare, piper.
Mod de preparare: - Taiati bastonase trei sferturi din pieptul de pui si puneti restul deoparte. - Curatati merele, indepartati semintele si partea lemnoasa, taiati-le felii si rumeniti-le 10 minute in 40 g unt incins. Turnati peste ele rachiul si lasati-le sa fiarba inca 5 minute. - Ungeti o forma rotunda (de tort sau de placinta) cu restul de unt si asezati in ea un strat de mere, unul de piept de pui, terminand cu unul de mere. Sarati si piperati. - Intindeti aluatul peste mere, indoiti-l spre interior pe sub umplutura si dati placinta la cuptor 25 de minute, pana ce se rumeneste frumos. - Intre timp, prajiti restul de pui taiat bastonase intr-o tigaie antiadeziva (fara grasime sau cu foarte putin unt). - Scoateti tarta din cuptor, rasturnati-o si ornati-o cu fasiile de pui si cu cateva ramurele de rozmarin.

Dulciuri

Clafoutis cu fructe de toamna

Ingrediente (pentru 4 persoane): 250 g struguri albi, 4 mere, 80 g samburi de nuca, zeama de la o lamaie, 1 plic zahar vanilat, 100 g zahar, 3 oua, 200 ml frisca nebatuta (sau smantana subtire), 2 linguri faina, 50 g unt (sarat), 2 linguri rachiu de cirese (sau de visine).
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 180¡C. - Alegeti boabele de struguri (spalate) si curatati-le de pielita. - Zdrobiti samburii de nuca. - Curatati merele, indepartati semintele si partea lemnoasa, taiati-le felii si stropiti-le cu zeama de lamaie, ca sa nu se innegreasca. - Ungeti cu unt o forma de budinca, asezati in ea, alternativ, merele, strugurii si miezul de nuca si pudrati-le cu zahar vanilat. - Bateti bine ouale cu zaharul tos, adaugati faina, rachiul de cirese si frisca sau smantana, amestecati-le bine si turnati-le peste fructe. Dati placinta 40 de minute la cuptor si serviti-o calduta.

Mere la cuptor

Ingrediente (pentru 5 persoane): 5 mere, 1 lingura pudra de migdale, 2 linguri zahar, 1 lingura miere lichida, 1 lingura rom, 40 g unt.
Mod de preparare: - Incingeti cuptorul la 180¡C si puneti zaharul intr-o farfurie adanca. - Spalati bine merele, stergeti-le si scobiti-le - lasandu-le intregi - pentru a indeparta semintele si partea lemnoasa. - Puneti untul sa se topeasca, ungeti merele de jurimprejur si rostogoliti-le prin zahar. Asezati-le intr-o tava suficient de mare, cat sa incapa toate cinci deodata. - Umpleti scobiturile - pe jumatate - cu pudra de migdale, turnati putina miere si asezati la loc coditele, ca sa para intregi. - Turnati in tava romul si lasati merele sa se coaca 25 de minute. Serviti-le caldute.