Sanatate

Redactia
Cititorii Intreaba.... "Doresc un tratament pentru laringita cronica hiperfunctionala". Baiatul meu, in varsta de 13 ani, are laringita cronica hiperfunctionala. Este ragusit de cativa ani. Aceasta problema o are si pentru ca vorbeste foarte mult si isi oboseste corzile vocale. Am fost cu el la medic...

Cititorii Intreaba...

"Doresc un tratament pentru laringita cronica hiperfunctionala"

Baiatul meu, in varsta de 13 ani, are laringita cronica hiperfunctionala. Este ragusit de cativa ani. Aceasta problema o are si pentru ca vorbeste foarte mult si isi oboseste corzile vocale. Am fost cu el la medic si i s-a recomandat tratament cu vitamina A, dar nu s-a vindecat. Daca stiti vreun remediu naturist, potrivit pentru varsta lui, va rog din suflet sa ne ajutati. Va multumesc anticipat.
Alexandru Torzsa - Brasov, tel. 0268/31.50.83

</b><b>"Am glaucom cu unghi deschis si tensiune oculara crescuta"

Am 54 de ani si va scriu in speranta ca cititorii revistei ma pot ajuta sa ma vindec. Am un glaucom cu unghi deschis si tensiune oculara foarte mare, care nu-mi scade la tratament. Va rog din suflet sa ma ajutati cu un tratament naturist. Va doresc tot binele din lume.
Angela Adam - str. Chimistului, bl. 4, sc. C,
ap. 44, Onesti, jud. Bacau

"Baiatul meu are o boala de ochi, dar medicii nu pot pune un diagnostic"

Sunt mama unui tanar de 24 de ani, caruia de trei ani ii apar niste pete intunecate in fata ochilor, care il deranjeaza destul de mult, fiind nevoit sa se incrunte permanent. Am mers la mai multe cabinete de Oftalmologie, atat in Arad, cat si in Timisoara, dar nu i s-a pus vreun diagnostic. La inceput i s-a spus ca ar avea retinopatie, apoi ca ar avea o infectie in corp de la amigdale (pe care le-a si scos), dar cu toate tratamentele, petele nu au disparut. Recent, a facut din nou investigatii medicale si i s-a spus ca i s-ar fi scurs lichidul din globul ocular si ca ar trebui sa se opereze. Dar operatia costa enorm si, in plus, prezinta riscuri foarte crescute. Va rog din suflet, daca v-ati confruntat cu aceste simptome si ati reusit sa va vindecati, spuneti-mi si mie ce metode ati folosit. Va multumesc.
S. Cerguta - str. Calea Timisorii nr. 99, ap. 2, Arad, cod 2900
(Fiul dvs. sa foloseasca picaturi de Aloe vera - "Activator")

</b><b>"Cuscrul meu are scleroza colaterala amiotrofica"

Cuscrul meu sufera de scleroza colaterala amiotrofica de aproximativ trei ani. Pana acum, tratamentele urmate nu i-au adus nici o ameliorare. In momentul de fata este imobilizat la pat: nu se poate misca, nu poate vorbi, nu poate manca. Este tot timpul conectat la un aparat respirator, singurul care il mai tine in viata. Trebuie sa spun ca se afla in ultimul stadiu al bolii. Acum nu i se mai pot masa mainile si picioarele, deoarece riscul fracturarii oaselor este foarte mare. Daca vreunul dintre cititorii dvs. s-a confruntat cu o asemenea boala, daca stie cineva vreun remediu naturist sau vreo clinica ce trateaza aceasta boala, il rugam sa ne ajute. Va multumesc din suflet.
Dana Hiticas - str. Slatinei 21, bl. Pb47, ap. 1, Oradea, jud. Bihor, cod 3700, tel. 0259/15.35.52

"Fetita noastra a fost diagnosticata cu scleroza tuberoasa Bourneville"

La varsta de 3 ani, fetita noastra a inceput sa faca crize occipitale sub forma usoara, fiind inconstienta pentru cateva secunde. Tot atunci i-a aparut si un strabism pronuntat. A fost operata la 4 ani, la ambii ochisori. Operatia a reusit, dar crizele au ramas. Am mers la medicul de specialitate, iar in urma analizei Eeg i s-a pus diagnosticul de epilepsie Gm, urmand tratament cu carbomazepina timp de sase luni, dupa care crizele au reaparut, fiind mult mai dese. I s-a schimbat tratamentul cu Convulex, dar crizele au continuat. Am mers la Spitalul "Alexandru Obregia", unde i s-a schimbat tratamentul si, in urma unui Rmn, i s-a pus diagnosticul de scleroza tuberoasa Bourneville. Din cate ni s-a spus, este o boala genetica grava. Spre surprinderea doctorilor, fetita este normala si merge la camin. Va rugam din tot sufletul, daca stiti mai multe amanunte despre aceasta boala, sa ne scrieti, pentru ca stam cu o frica imensa de ce poate urma. Va multumim.
Steluta Iosif - str. Crisana nr. 5, ap. 16,
sc. 2B, Calarasi

</b><b>"Am arteriopatie obliteranta si ateroscleroza"

Am 72 de ani si am fost diagnosticat cu arteriopatie obliteranta, ateroscleroza la membrul drept si propus pentru amputare la Spitalul militar "Prof. D. Groza" din Bucuresti. Mi-au fost amputate doua degete de la piciorul drept, dar piciorul era deja cangrenat. As dori, daca se poate, un tratament naturist eficient si adresa d-lui dr. Iosif Zagrean din Cluj-Napoca - Clinica de Chirurgie Ii, care a operat si tratat prin acupunctura si metode naturiste un pacient care suferea de aceeasi boala. Astept raspuns urgent de la cititorii care au avut probleme de acest gen. Cu mii de multumiri,
Ion Marin - str. Garii nr. 30, bl. A, sc. 1, ap. 9, Focsani, jud. Vrancea, tel. 0237/623.44.35, 0721/22.64.14

"Fratele meu are tumora de sigmoid"

Fratele meu in varsta de 64 de ani, operat de neoplasm de sigmoid stignozant, ocluzie intestinala, colita ulcero-hemoragica, are - conform buletinului de analiza anatomo-patologic - diagnosticul tumora de sigmoid, structura microscopica de adenocarcinom moderat diferentiat ulcerat, cu invazia peretelui in totalitate. Am inteles ca dupa externare ar trebui sa inceapa tratamentul cu citostatice. Ii rog pe cei care au trecut printr-o asemenea suferinta si ma pot ajuta cu vreun tratament naturist, cu adresa vreunui medic sau a unui centru de vindecare, sa-mi raspunda prin intermediul revistei.
C.P. - Craiova

"Se poate vindeca ciroza hepatica?"

O cunostinta de-a mea, in varsta de 29 de ani, a fost diagnosticata cu ciroza hepatica si acum e sub tratament cu Creon - 10.000. I s-a mai dat un an de viata. Daca printre cititorii dvs. exista persoane care s-au vindecat de aceasta cumplita boala, ii rog sa o ajute si pe aceasta tanara. Cu speranta si multumiri,
R.T. - Bucuresti

"Cum se poate trata polineuropatia mixta senzitiv-motorie?"

Sufar de polineuropatie mixta senzitiv-motorie. Am arsuri insuportabile la picioare (de la glezne in jos). Boala a debutat in martie 2002 pe un fond de amorteala a picioarelor. Am fost internat la Spitalul Universitar, unde am facut tratament cu Prednison (pilule si perfuzii), Timonyl, Thyogoma si Clordelozin. De trei luni fac acelasi tratament, dar rezultatele sunt nule - tip de durere! Nu mai suport! Ce credeti ca as putea face? Acupunctura mi-ar fi de folos? Ma gandesc chiar la amputarea piciorului stang, care este mai dureros. Astept urgent un sfat de la cei care au avut aceasta suferinta. Cu multumiri,
Anton Barsan - str. Rosiorilor nr. 371, Braila

</b><b>"Exista tratament naturist pentru toxoplasmoza si toxocara canis?"

Am o cunostinta care a fost diagnosticata cu toxoplasmoza si toxocara canis. Tratamentul medicamentos care i-a fost recomandat este foarte periculos pentru ficat si dureaza sase luni (sunt niste medicamente englezesti). Cunoaste cineva un tratament medicamentos sau naturist care sa nu fie atat de nociv ficatului? Multumesc anticipat pentru raspuns.
Florentina Ivan - tel. 0722/89.55.80,
e-mail: florentina_i@yahoo. com

"Baietelul meu are diabet insipid"

Sunt mama unui baietel de 7 ani si 8 luni, care la varsta de 3 ani si 6 luni s-a imbolnavit de histiocitoza X. In urma tratamentului cu citostatice, starea lui de sanatate s-a imbunatatit, dar a ramas cu un diabet insipid si este dependent de Adiuretin (picaturi). Intrebarile mele sunt: exista vindecare pentru aceasta boala si, daca da, cu ce tratament? Necesita un regim alimentar si care anume? Are 3-4 scaune - normale - pe zi, chiar si noaptea. Este normal sau trebuie sa ne ingrijoram? Se pare ca stresul cauzat de inceperea scolii duce la cresterea dozei de Adiuretin. Este normal? Astept orice fel de indicatii din partea cadrelor medicale sau a cititorilor revistei dvs. Va multumesc.
Ileana Morar - e-mail: ileana_morar@yahoo.com

</b><b>"Doresc un tratament pentru hidartroza cu leziuni de menisc"

Sufar de hidartroza cu multiple leziuni de menisc, grad I-Ii, deformarea genunchilor si inceput de osteoporoza. Nu mai pot indoi decat destul de greu genunchii, iar uneori imi simt intreg fluierul piciorului foarte rece. Am 27 de ani, nu am copii (cu aceasta boala, imi este frica sa ii fac, desi mi-i doresc foarte mult), resursele mele financiare sunt foarte modeste si sunt deja satula de a mai consulta medici doar pentru a-i plati si a nu vedea nici un rezultat. De asemenea, refuz sa cred ca interventia chirurgicala este singura solutie. As dori un sfat din partea celor care s-au mai confruntat cu probleme asemanatoare, un tratament naturist sau orice tratament care ar putea inlocui o interventie chirurgicala. Multe multumiri si felicitari publicatiei dvs.
Cristiana Lazariu -
e-mail: lazariucriss@yahoo.com

"Doresc amanunte despre terapia cu petrol"

Ma numesc Simionescu Elena si locuiesc in Sua, dar m-am intors pentru o scurta perioada in Romania. As dori sa pot ajuta pe cineva care este in grea suferinta si care ar dori sa stie mai multe amanunte despre terapia cu petrol. Ca urmare, va rog sa-mi publicati scrisoarea, in speranta ca cineva care a urmat acest tratament imi poate da ajutorul. Va multumesc si va doresc sanatate. Cu deosebit respect,
Elena Simionescu
(Cititorii revistei, care cunosc surse de procurare a Micogenilului - petrol rafinat de uz medicinal -, sunt rugati sa ne scrie. "Formula As")

Bursa Medicamentelor

Solicitari

- Ca urmare a articolului publicat in F. As nr. 527 despre Terapia cu soc, am cautat sa cumpar de la Plafar Tinctura De Fructe De Soc, dar n-am gasit. Daca stie cineva o sursa de unde pot s-o procur, ii multumesc. Stroe Elena - com. Magura, jud. Prahova, tel. 0244/38.41.58
(Aceeasi tinctura este solicitata si de d-na Marilena Soros Sincan - Sibiu)
- Imi iubesc sotia ca pe ceva sfant in viata. De curand a implinit varsta de 73 de ani, dar din pacate sufera cumplit de crize de lombosciatica, care au imobilizat-o in casa, deplasarile fiind pentru ea un chin. Am incercat tot felul de unguente, dar fara efect. In F. As nr. 530 se recomanda pentru afectiuni similare Uleiul De Cuisoare, pe care insa nu l-am gasit nicaieri, desi am colindat prin vreo 15 unitati Plafar. Va rog sa-mi comunicati prin revista unde pot gasi acest ulei sau unde il pot comanda. Negrila Traian - Bucuresti
- Sotia mea este bolnava de cancer si sufera foarte mult. Intr-un numar al revistei F. As am descoperit un medicament care ii poate fi de folos: Golden Yacca. Va rog sa imi spuneti de unde pot sa-l obtin si la ce pret? Andrei C. - Constanta
- Caut Gonal F. pentru stimularea ovulatiei si doresc mai multe detalii despre tratamentul cu acest medicament. De asemenea, caut suplimentele nutritionale Gnld. Imi poate spune cineva unde le pot gasi si la ce pret? Va multumesc anticipat. Dana - Targu-Jiu, tel. 0722/92.00.78
- Matusa mea, in varsta de 40 de ani si cu doi copii de crescut, e bolnava grav, cu diagnosticul Wilson-Konovalova, forma hepatoneurologica. I s-a prescris medicamentul Cuprinil, pe care nu-l gaseste. V-am fi foarte recunoscatori daca ne-ati ajuta sa procuram acest medicament (eventual, printr-o livrare cu plata post-restant) sau sa ne indicati un loc de unde sa-l putem cumpara. Va multumim. Ion Vlad - str. Cerna nr. 13, bl. O10, sc. F, ap. 10, Iasi, cod 6600, e-mail: jvlad@email.ro

Oferte

- Ofer (gratuit) 12 flacoane de Haloperidol, 2 flacoane (de 150 mg) Oifiril, 10 flacoane Romparkin si 10 flacoane Mianferin (de 30 mg si 10 mg). Roxana - tel. 0740/83.00.36
- Ofer Pungi Pentru Anus Contra Naturii, cu deschidere (produse in Olanda). Alexandru Suciu - Bucuresti, tel. 021/344.08.55

Vanzari

- Vand la jumatate de pret Intron (Interferon). Expira in mai 2003. Ioan Corneliu (Tel. 0745/48.15.37)
- Vand la pret convenabil 2 cutii de Fosamax de 10 mg ( fabricat in Sua), recomandat in tratamentul osteoporozei. Silvia (Tel. 021/224.82.97)
- Vand la pret redus produse foarte bune in arsuri grave: Hidrocoloid (4 cutii) - este o piele artificiala, Gordox (12 fiole). Pot fi contactata la tel. 0269/21.72.76

Cititorii Raspund

"Cum se prepara laptele de soia?"
(Raspuns pentru Toni Felciuc - Vatra Dornei,
F. As nr. 529)
</b> Prepararea laptelui de soia: 150 g boabe de soia se inmoaie intr-un litru de apa de izvor sau apa plata timp de 36 de ore, dupa care se separa lichidul de partea "maloasa". Se storc bine boabele, se amesteca din nou cu lichidul, se pritoceste si se filtreaza. Laptele obtinut trebuie consumat in 24 de ore (tratament extras din cartea "Tratamentul bolilor prin legume, fructe si cereale", de Jean Valnet). Multa sanatate intregului colectiv redactional al revistei "Formula As"!
Balla Georgeta - B-dul L. Rebreanu 2/1, Timisoara

<b>"Am hemoroizi interni trombozati"

(Raspuns pentru Elena Bejan - Craiova, F. As nr. 531)

Stimata doamna, am trecut si eu printr-o situatie identica, dar multumita unei doctorite deosebite am reusit sa depasesc aceste probleme. Cumparati din piata 3-4 vinete, inca se mai gasesc. Luati o vanata, spalati-o bine si taiati-i coada, apoi taiati-o pe lung, in patru. Puneti-o la fiert in aproximativ 1 l de apa si lasati-o sa fiarba pana se inmoaie bine bucatile. Din apa in care a fiert vanata se bea cate un pahar, de trei ori pe zi. Acest ceai se poate face zilnic sau la doua zile, timp in care se pastreaza la frigider. Cura se tine 3-5 zile. Imediat se va simti ameliorarea bolii. Cura se repeta pana la vindecare. Este bine ca in fiecare toamna sa se faca o asemenea cura de cei care au probleme cu hemoroizii. Bolnavii care au hemoroizi externi, in afara ceaiului recomandat, vor folosi si bucatile de vinete fierte astfel: se pune o bucata de vanata pe scaun, peste un prosop si se sta cu sezutul pe ea timp de 15-20 de minute, astfel ca hemoroizii sa vina in contact cu vanata. Vanata trebuie sa aiba temperatura camerei, sa nu fie fierbinte sau calda! Va doresc multa sanatate!
C.G. - Turnu-Severin

"Bunicului meu i se umfla picioarele"
(Raspuns pentru Alina Coroian - Cluj-Napoca,
F. As nr. 534)

Stimata doamna, deoarece nu specificati cauza afectiunii bunicului dvs., care poate fi de natura renala sau cardiovasculara, raspunsul nu poate fi concret. Oricum, eu va pot ajuta daca imi scrieti si imi dati mai multe amanunte. In ciuda varstei inaintate, exista totusi remedii naturiste care sa-i amelioreze simtitor starea de sanatate. Pot sa va ofer un unguent pe baza de plante si extracte animale care imbunatateste circulatia periferica. Acest unguent este util si in afectiunile reumatice. Daca aveti incredere in remediile naturiste, puteti sa-mi scrieti. Cu stima,
Florea Boicea - str. N. Titulescu, bl. D12, sc. A, ap. 11, Draganesti, jud. Olt, cod 0847, tel. 0249/46.62.02

</b><b>"Fiica mea are un nodul la san"
(Raspuns pentru Manuela - Constanta, F. As nr. 535)

Draga Manuela, una dintre cauzele aparitiei nodulilor la san o reprezinta actiunea nociva asupra organismului a razelor solare, a poluantilor atmosferici si a metalelor grele. De asemenea, fumul de tigara are un rol negativ asupra sanatatii noastre. Sub actiunea acestor factori se sintetizeaza in organism radicali liberi, care pot determina modificari ale Adn-ului (codului genetic), membranelor celulare si proteinelor structurale. O dieta echilibrata si o preocupare crescuta pentru mediul in care traim ne pot proteja de multe boli, printre care si displazia. Studiile stiintifice au aratat ca exista o substanta minerala - seleniul - care are un efect protector impotriva radicalilor liberi. De aceea ii recomand fiicei dvs. sa foloseasca suplimente nutritive pe baza de seleniu organic, care are cea mai buna absorbtie si biodisponibilitate, cu efect protector pentru organism. Poate folosi Bio-Seleniu + Zinc, un cocktail antioxidant care contine, pe langa seleniu si zinc, vitaminele A, B6, C si E, cu rol protector pentru organism. De asemenea, este bine sa aiba o dieta cat mai echilibrata, bogata in legume si fructe, consumate intr-o forma cat mai naturala, fara alimente cu coloranti si conservanti. Ii recomand sa evite fumul de tigara si razele ultraviolete. Multa sanatate!
dr. Claudia Ciocan - Bucuresti, tel. 021/202.30.23
· Se aplica pe locul unde se afla tumora sau chistul o compresa cu coada-calului si se tine dimineata doua ore, dupa-amiaza doua ore, iar peste noapte va fi innoita. Modul de preparare a compresei: se pun doua maini pline de coada-calului intr-o sita care se aseaza deasupra unei oale cu apa care fierbe si se acopera. Dupa ce plantele s-au inmuiat, se pun fierbinti intr-un saculet de panza si se aplica pe locul bolnav. Se infasoara cu un fular, ca sa retina caldura. La pranz, se pune timp de patru ore o compresa cu bitter suedez pe o bucata de vata. Tumora, chistul sau nodulul sunt eliminate incetul cu incetul. Va doresc multa sanatate si sa aveti incredere in Dumnezeu!
A.E. - Ludus, jud. Mures
¸ Intr-o situatie similara am fost si eu. In urma cu trei luni am observat ca am la sanul drept un nodul. Medicii care m-au consultat mi-au recomandat interventia chirurgicala pentru extirparea lui. Stiind insa ca operatia la san nu rezolva problema, intrucat dupa extirparea nodulului pot aparea altii la acelasi san, am cautat o alta rezolvare. Intamplarea fericita a facut sa citesc in "Formula As" despre un tratament care, in cazul meu, a facut miracole. Ce m-a ajutat cel mai mult a fost tratamentul naturist recomandat de d-na dr. Alina Popescu, medic de familie, care m-a ajutat sa scap de operatie si sa-mi salvez sanul. Deci, draga Manuela, iti recomand sa iei legatura cu acest medic minunat la tel. 0745/04.68.58, pentru a-ti da si tie acel tratament naturist, nemaipomenit de eficace. Le recomand tuturor cititoarelor revistei "Formula As" care sufera de afectiuni ale sanilor sa-l urmeze.
Elena Soare - Bucuresti,
tel. 021/639.53.06, 0721/09.65.82

</b><b>"Exista tratament naturist pentru stomatita aftoasa?"
(Raspuns pentru Cristian Stavreschi - Galati, F. As nr. 536)

Medicul pediatru i-a recomandat baiatului meu, in varsta de 16 ani, sa faca punctari locale ale aftelor cu violet de gentiana. Rezultatul a fost uimitor. In nici 24 de ore rana s-a vindecat. Preventiv, dupa ce consuma produse lactate, isi clateste gura cu bicarbonat de sodiu (un varf de lingurita intr-un pahar de apa). Multa sanatate!
Lorelei - e-mail: lorelei@glossy.ro

</b><b>"Dupa mastectomie, matusa mea face erizipel la bratul drept"
(Raspuns pentru Elena Ciuca - Ploiesti, F. As nr. 536)

Un leac eficient sunt compresele cu Rivanol. Nu trebuie sa fie lasate insa timp indelungat, deoarece pot produce iritatii ale pielii. Va doresc sanatate!
Maria Constantin - Bucuresti,
e-mail: mariuca_69@yahoo.com

</b><b>"Soacra mea nu poate scapa de migrene"
(Raspuns pentru Claudia - Italia, F. As nr. 537)

Migrenele sunt generate de o largire ori o ingustare rapida a peretilor vaselor de sange din creier, ceea ce duce la iritarea fibrelor pe care le contin. Factorii ce declanseaza crizele de migrena pot fi de natura: psihica (stresul, starile de tensiune nervoasa), alimentara (crizele de ficat), hormonala (in perioada menstruala sau in urma administrarii de contraceptive), ereditara. Este necesar ca dieta celor care sufera de migrene sa fie atent supravegheata. Se vor evita ciocolata, cacao, nucile, citricele, rosiile, branza, slanina, sunca, alcoolul. Stresul sau emotiile trebuie sa fie eliminate. Femeile care sufera de migrene in perioada menstruatiei vor elimina sarea din alimentatie.
Va mai recomand si un tratament naturist pe baza de aloe vera si Calciu-magneziu din surse organice. Pentru mai multe informatii, ma puteti contacta la tel. 0723/53.17.63.
dr. farm. Ion Pavel - Bucuresti

</b><b>"Tatal meu nu poate respira din cauza rinitei alergice"
(Raspuns pentru N. Postolache - Braila, F. As nr. 537)

Sunt inventatorul aparatului Salin, pe care il recomand in cazul tatalui dvs. Aparatul Salin este de mare ajutor in rinite, sinuzite, laringite, cu o actiune generala desensibilizanta in probleme alergice, astm bronsic, bronsite asmatiforme, bronsite, bronsectazii, silicoze, recuperari in Tbc, mucoviscidoza, insuficienta respiratorie pe fond cardiac sau tiroidian. Aparatul Salin are avizul Ministerului Sanatatii ca aparat medical. Salin este medaliat cu Marca de Aur - Ugir, medalia de argint la Salonul de Inventii - Geneva 2002 si este mentionat pe Internet in Doctors Guide. Aparatul Salin se poate comanda direct de la producator, la tel. 0238/71.91.88 (Buzau), sau la Bucuresti, tel. 021/223.24.25, 315.78.96. Multe urari de sanatate!
chimist Constantin Pascu(Raspuns valabil si pentru Mihai P. - Piatra Neamt, F. As nr. 537, semnatarul scrisorii "Nu pot scapa de polisinuzita cronica")
"Medicii din Sua sunt impotriva frectiilor cu alcool"
(Raspuns pentru L.M. - Sua, F. As nr. 536)

Reactia febrila reprezinta o modalitate de raspuns a organismului si face parte din mecanismele de aparare in fata diversilor stimuli externi sau interni. Ea ne semnalizeaza faptul ca a survenit ceva care a produs un dezechilibru in organism. Daca apare la sugari si este insotita de o stare generala buna, se pot lua primele masuri la domiciliu, chiar de catre parinti, si anume: sugarul va fi asezat pe spate, nu se va inveli prea gros si i se vor administra lichide suplimentar (camera sa nu fie supraincalzita). Ca prim tratament va recomand sa folositi remediul homeopatic Aconitum 9Ch - cate 3 granule dizolvate in putina apa si administrate repetat, de trei pana la sase ori, la intervale de 30 de minute, in functie de evolutia febrei. Daca temperatura corpului incepe sa scada, sunt suficiente trei doze la 30 de minute, urmand sa reluati administrarea lor daca temperatura reincepe sa creasca. Acest remediu se recomanda in cazul unei febre uscate, generate de o expunere brusca la frig sau la caldura. In cazul unei febre insotite de transpiratie si raceala in obraji, se recomanda remediul Belladonna 9Ch administrat in acelasi mod. De asemenea, Belladonna poate fi frecvent administrata dupa Aconitum, cand bolnavul incepe sa transpire. Remediile homeopatice le puteti procura din farmaciile homeopate si nu au efecte secundare. Va recomand sa apelati cu incredere la un medic homeopat din zona in care locuiti, care va poate sfatui ce trusa de remedii ar trebui sa aveti in casa, pentru a face fata in prima faza diverselor probleme de sanatate cu care va puteti confrunta. In cazul in care aceste probleme persista sau se agraveaza, va recomand sa va adresati imediat medicului homeopat sau medicului pediatru. Medicamentul Tylenol este un analgezic si un antipiretic frecvent folosit, dar are efecte secundare hepatotoxice in administrare prelungita, de aceea trebuie pastrat de rezerva si administrat doar daca nu se obtin rezultate prin alte metode. Multa sanatate!
dr. Lucian Ivanuta, medic specialist medicina de familie, competenta in homeopatie - Bucuresti, tel. 021/434.31.75, 0723/29.07.09, e-mail: ilucian@pcnet.ro

"Simt ca am nervii slabiti"
(Raspuns pentru Livia M. - Brasov, F. As nr. 536)

In primul rand, ar trebui descoperita cauza starii dvs. de nervozitate si agitatie. Incercati sa constientizati ce anume a declansat sau a provocat aceasta stare si adresati-va in primul rand medicului dvs. de familie, care va poate recomanda anumite schimbari ale mediului de viata si eventual un tratament naturist. Pentru tulburarile emotionale si de somn, precum si pentru agitatie, va recomand sa incercati un medicament homeopat relativ nou aparut pe piata romaneasca: Sedatif Pc, produs de firma Boiron. Doza uzuala este de 2 comprimate de trei ori pe zi, administrate sublingual. Incepand chiar de la primele doze veti remarca o ameliorare a starii mentale si o stare generala de bine. Tratamentul se continua doua saptamani si se poate repeta la nevoie. Va doresc sanatate!
dr. Lucian Ivanuta

</b><b>"Caut o asociatie a bolnavilor de sindrom Down"
(Raspuns pentru Elena Tanase - Alexandria,
F. As nr. 536)

In Romania exista Centrul de Educatie Speciala "Speranta", infiintat de Fundatia de Reabilitare "Speranta", care ofera servicii de evaluare si diagnosticare psihologica, medicala, pedagogica si sociala - programe de reabilitare/ compensare individuale (logopedie, ergoterapie, kinetoterapie, invatare curriculara, terapie cognitiv-comportamentala, psihoterapie) sau in grupuri mici (activitati de club: marionete, art-terapie, meloterapie, hipoterapie, psihomotricitate, povesti, calculatoare, club de terapie cognitiv-comportamentala, club de educatie pentru sanatate, club pentru preadolescenti), consiliere parentala, sprijin si informare (individuala si prin grupul de sport - Clubul parintilor), asistenta sociala - orientare scolara si profesionala. Adresa fundatiei: str. Fagului nr. 17, Timisoara, jud. Timis, tel./fax: 0256/19.50.05, e-mail: fas@mail.dnttm.ro Va mai puteti adresa si Asociatiei Langdon Down Oltenia, care a organizat Centrul Educational "Teodora" cu sediul in str. Horea, Closca si Crisan nr. 35 B, Bailesti, jud. Dolj, e-mail: aldo_ro2000@yahoo.com, web.site: www.Speranta-SpecialCenter.org
dr. Lucian Ivanuta

</b><b>"Caut un bun psiholog"
(Raspuns pentru Dana Albrich, F. As nr. 536)

Pentru problema dvs. va puteti adresa Policlinicii cu plata nr. 2, Sos. Pantelimon nr. 282, sector 2, Bucuresti. Pretul unei consultatii este foarte mic, in comparatie cu preturile practicate de cabinetele private. O consultatie dureaza aproximativ 50 de minute.
psiholog Mihaela Preda - Bucuresti, tel. 0744/22.71.78

</b><b>"La 23 de ani, sufar de alopecie"
(Raspuns pentru Elena Vrinceanu - Comanesti, jud. Bacau, F. As nr. 536)

Detalii in legatura cu aceasta afectiune si indicatii fitoterapeutice, dietoterapeutice etc. puteti afla din cartea "Medicina Naturista", aparuta sub redactia d-lui dr. Pavel Chirila la Editura Medicala, Bucuresti, 1987, pag. 370-373.
Maria Luminita Birlea - tel. 0264/13.87.68