De inima albastra
In Romania, alcoolul este dat in urmarire generala. Cum e prins, pe loc e baut. Duhul care iese din sticlele de alcool romanesc este insa mai negru ca in alte parti. Pana prin 2014, spune Uniunea Europeana, romanii ar trebui sa-si dezradacineze vreo trei sferturi din vii. Nu sunt de soi, iar vinul nu are origine controlata. Viile Romaniei se intind pe vreo 300 de mii de hectare si zeci de mii de hectare dintre acestea ar trebui defrisate pentru ca sunt ocupate de soiuri de proasta calitate. Aceasta recomandare a fost un dus rece pentru toti patriotii sau degustatorii care spun ca la mijloc e un complot international impotriva Busuioacei de Bohotin. Pana mai ieri, despre vinul romanesc se vorbea la superlativ. Cine mai avea podgorii ca ale noastre? Alaturi de mamaliguta si de sarmale, vinul facea parte din vocabularul de baza al culturii noastre, greu sa acceptam ca eroul nostru gastric nu este prea gustat in strainatate. Putem accepta ca industria este necompetitiva, ca laptele are de patru ori mai multi germeni decat cel produs in Uniunea Europeana, ca in zootehnie stam bine doar la colectarea melcilor. Producatorii si consumatorii autohtoni nu pot accepta insa ca vinul din podgoriile romanesti este un vin banal, desi a fost stricat de agricultura comunista, care voia productii record la hectar. Poate si pentru ca in perioadele negre ale istoriei recente, romanul se incalzea, vorbea, se iubea cu sticla de vin prost, nelipsita din alimentare. Comunismul si alcoolismul erau spritul clasei muncitoare.
Asadar, cum ar putea crede romanii calomniile vehiculate pe seama butelcutei nationale? Vinul si tuica au fost mereu fratii romanului. Nu iei un colt de strada sa nu dai de omul cu bidoane. El vine cu o Dacie papuc incarcata cu soiurile noastre nationale, cam acre si salcii, pe care le extrage direct cu tevusca din damigeana. Si e coada ca pe vremuri la macelarii. Insusi ministrul agriculturii a spus, nu demult, ca vinul este un aliment important, daca nu fundamental, in dieta romanilor. La fel si berea si rachiul, spun naturistii care-si fac veacul prin boscheti.
Conform unei anchete a Ministerului Sanatatii, doua treimi dintre romanii cu varste intre 25 si 44 de ani fac zilnic tratamente cu spirtoase pentru uz intern. Barbatii sunt fruntea, femeile, supuse, vin si ele taras-grabis din urma. Romania ocupa locul trei in lume, dupa Letonia si Rusia, la consumul de alcool pe cap de locuitor. Suntem fruntasi si pentru ca judetele cu cel mai mare somaj depun eforturi sustinute. Efectele sunt pe masura. La Iasi sunt internati zilnic cam zece barbati al caror creier fierbe in multele grade ale rachiului. Ei cred ca in reteta longevitatii intra si vinul la doi litri si alcoolul dublu rafinat. Putine lucruri se mai pot face cu cei carora alcoolul le-a mancat ratiunea si ficatul. In Vaslui au fost internati peste 200 de barbati. Diagnosticul - ulcer. Cauzele - tulburelul. Tot de la vinul tulbure si mult li se trage si sutelor de rezidenti din clinicile de dezintoxicare, dar si chefliilor din arestul Politiei. Mii de violuri sau talharii sunt imbibate in aburii alcoolului. Fie vinul cat de prost, tuica - toxica, berea - rasuflata, romanii isi dau si sufletul pentru ele. Au imbatranit cu ele, de ce le-ar mai schimba? Nu e de mirare ca si copiii isi primesc portia in cadrul programului "toiul si paharul". Inspectorii moldoveni spun ca au descoperit in apropierea scolilor si gradinitelor peste o suta de crasme, zilnic se inregistreaza noi recorduri de precocitate la dezintoxicare. Tot mai multi copii sunt adusi la spital in coma sau delirium tremens. De cele mai multe ori, ajung asa la indemnul celor mai in varsta si mai intelepti, care spun ca o bataie strica, nu si un pahar de vin. Caci alcoolul e ca gimnastica sau cultura - trebuie ingurgitat din tinerete pentru a obtine rezultate de top.N.C. Munteanu