Farmacia din Muntii Gutaiului</b><b>D-na Maria Pop
laboratoarele "Hypericum" din Desesti</b><b>"Toate plantele si fructele pe care le folosim provin dintr-o zona nepoluata, de langa Muntii Gutai"
Revista noastra a mai scris despre produsele care poarta sigla "Hypericum". Sunt ceaiuri, tincturi, siropuri preparate din plante si fructe de padure, culese din zona nepoluata a Maramuresului de nord. In multe farmacii din tara ele sunt comercializate si cerute cu insistenta de catre cumparatori, datorita puritatii lor de exceptie. Intrucat gama produselor a crescut simtitor in ultima vreme, am rugat-o pe d-na Maria Pop, directoarea laboratoarelor de preparate din plante din comuna Desesti, sa ne comunice noile produse expediate spre magazinele naturiste.
"Cand culegi o planta cu sufletul curat, ea te va ajuta sa invingi boala"
- N-as incepe cu prezentarea ultimelor noastre produse, ci as vrea sa repet pentru cititorii dvs. o informatie extrem de importanta, pe care ati amintit-o in treacat. Este vorba despre faptul ca toate plantele si fructele pe care le folosim pentru preparatele noastre provin dintr-o zona foarte curata, nepoluata, de langa Muntii Gutai. E o zona in care virtutile plantelor s-au pastrat neschimbate si-n care oamenii sunt, poate, mai aproape de Dumnezeu si de natura. Nu intamplator va spun acest lucru. Nu e o simpla metafora. Daca te duci cu sufletul curat sa culegi o planta, cu credinta si cu incredere in puterile ei vindecatoare, planta aceea te va ajuta sa invingi boala, fie ca e trupeasca, fie a sufletului. Dar sa nu ma indepartez prea mult de intrebarea dvs.: sigur ca avem noutati, chiar multe. Cea mai importanta este ca am terminat constructia minifabricii "Hypericum", ca suntem acum in stadiul de amenajare a celor cinci laboratoare si in faza de instalare a aparatelor de masura, dozare si ambalare. De cand avem spatiu mai mare, s-a diversificat si productia. Am pornit acum cativa ani cu ceaiuri simple, din plantele pe care le culegeam eu. Am ajuns acum la ceaiuri combinate, la tincturi din plante, la siropuri din fructe de padure, si producem o cantitate mai mare de bitter, foarte apreciat pe piata preparatelor naturiste si pe care cumparatorii il stiu deja de anii trecuti. Il preparam din treizeci de plante.
- Faptul ca "alchimia" produselor dvs. se petrece intr-un sat maramuresean seamana cu o poveste. Taranii de pe Mara si Iza stiu mai bine ca nimeni cum se culeg plantele. I-ati transformat pe sateni in culegatori...
- Da, avem echipe de culegatori de plante in toate satele de langa Desesti. Dar vreau sa fac o mentiune. Si culegerea plantelor si fabricarea produselor, adica intreaga activitate a fabricii, sunt sub controlul meu permanent. Nu accept plante culese la intamplare, din orice zona. Fiecare echipa de culegatori este insotita de catre o fata care lucreaza cu mine in fabrica. Plantele sunt adunate numai din zone curate, indepartate de asezarile poluate. In plus, alegem cea mai potrivita perioada de recoltare, fapt extrem de important. Numai o planta ajunsa la stadiul de maturizare cerut are efectul scontat. Foarte important, de asemenea, este ca prelucrarea plantelor si a fructelor sa se faca imediat dupa recoltare sau cat mai curand posibil, pentru ca principiile active din plante sa-si pastreze integral energiile. Avem 17 angajati, dar in campaniile de recoltare ma duc si eu pe teren cu culegatorii. Pe langa necesitatea supravegherii, indeletnicirea culesului e un adevarat ritual prin care ii cerem naturii sa ne ajute. Rugaciunile pentru plante nu sunt povesti. In mentalitatea taranilor nostri, omul si plantele sunt inruditi prin scanteia de viata care le-a fost daruita in mod egal.
</b><b>"Ceaiurile si tincturile combinate maresc sansa de vindecare"
- Care sunt produsele noi pe care le-ati pus in vanzare?
- Pe langa ceaiurile simple din menta, tei, sunatoare, sanziene, coada-soricelului etc., pe care le facem deja de cativa ani, avem si ceaiuri combinate: antistres, depurativ, din fructe de padure, hepato-biliar, ginecologic, pentru slabit, gastric, cardiotonic, antitumoral, in total aproape treizeci de combinatii de plante. Se stie ca, daca se asociaza mai multe plante, activitatea lor terapeutica este mai puternica, datorita actiunii sinergice a mai multor substante active. De aceea am gandit aceste combinatii de plante, care se prescriu insa numai dupa stabilirea unui diagnostic clar de catre medic. Oricum, efectul ceaiurilor combinate este complex, marind sansele de vindecare. Acesta este motivul pentru care am inceput sa facem si tincturi combinate, din mai multe plante, pe langa cele simple, de galbenele, coada-soricelului, cimbrisor, aloe, sunatoare etc. Tincturile combinate se iau in ceaiuri. Avem mai multe tincturi: antianemica, antigripala, antidiabetica, antistres, cardiotonica, antireumatismala, depurativa, gastrica, pentru regenerarea parului, hepato-biliara. Toate aceste extracte hidroalcoolice sunt preparate cu alcool natural din cereale si fructe, nu cu alcool industrial. Mai preparam uleiuri din plante (cimbrisor, musetel, sunatoare, menta, flori de fan) pentru masaje si comprese sau pentru uz intern. Bitterul nostru, "Taina plantelor", este foarte cerut in farmacii, pentru ca este un extract natural din 30 de plante medicinale, cu proprietati terapeutice deosebite, care fac din acest produs un tonic si un stimulent al organismului, fara contraindicatii si fara efecte secundare. As mai vrea sa amintesc si otetul de mere cu miere de albine care, pe langa proprietatile antireumatice, antiobezitate, depurative si diuretice, mai este indicat si pentru calmarea si relaxarea sistemului nervos.
</b>
<b>"Am primit oferta de a ne fi cumparata intreaga productie pentru strainatate"
- Am vazut ca in laboratoarele dvs. se lucreaza intens si la prepararea unor siropuri din fructe...
- Da, suntem acum in plina campanie de preparare a siropului de catina. Preparam insa mai multe tipuri de siropuri: din afine, capsuni, coacaze negre, din pin si din zmeura. Siropurile noastre sunt obtinute prin presarea la rece a extractului natural din fructe. Nu folosim arome si conservanti, ci doar indulcitori naturali (mierea de albine). Aceste siropuri au multiple indicatii terapeutice, completand mijloacele de tratament clasice, fiind foarte apreciate, mai ales de catre copii si batrani, datorita gustului lor natural.
- In final, o informatie utila: de unde se pot procura produsele dvs.?
- Avem in tara o retea proprie de farmacii "Hypericum", dar si alte farmacii si magazine cu produse naturiste care ne comercializeaza produsele. Ele se pot obtine la cerere, atat direct de la sediul nostru, cat si prin colet postal. De fapt, tot prin posta trimitem produsele noastre si la unele spitale din Germania, Suedia, Canada si Sua, unde am ajuns sa fim promovati de medici si farmacisti, incantati de calitatile extraordinare ale plantelor din zona noastra. Un farmacist belgian, care a facut cate un buletin de analize pentru fiecare produs al nostru, a ramas impresionat de faptul ca plantele de aici au un continut ridicat de principii active, fata de plantele provenite din alte zone. Am primit chiar oferta de a ne fi cumparata intreaga productie pentru strainatate, dar am refuzat, pentru ca asta ar insemna sa inchidem farmaciile pe care le avem in tara. Oricum, vreau sa va spun ca, facand un raport intre calitatea produselor pe care le dam, a ambalajului in care le prezentam la vanzare (am adus ambalaje speciale din Germania pentru unele preparate) si pretul pe care il cerem, suntem cei mai ieftini de pe piata la ora actuala. Nu cred ca acesta este un aspect de neglijat pentru cei care doresc tratamente naturale si eficiente pentru diferite boli.Otilia Teposu
Pentru comenzi prin posta si pentru alte informatii va puteti adresa la S.C. Hypericum Impex S.R.L. - Desesti, nr. 327, jud. Maramures, tel./fax: 0262/37.26.95, 0744/27.92.84.
Leacuri de la cititori
Cum luptam cu racelile si cu gripa Bate gripa la usa? Intra frigul pe sub ferestre, pensia-i terminata, vaccinurile scumpe, spitalele asaltate de bolnavi va refuza? Nu va panicati! Scaparea celor saraci este la indemana: camara!
- Pentru prevenirea bolii: foarte eficienta este purtarea la gat, intr-o mica punguta de panza, a unui catel de usturoi, schimbat zilnic cu unul proaspat.
- La primele semne de iritare in gat ori tendinta de schimbare a timbrului vocal, se face gargara profunda cu apa calda, in care s-au adaugat trei linguri de otet de mere. Operatia se repeta la 30 de minute, in acest fel curatind focarul de inmultire al agentilor patogeni.
- Picura nasul enervant? Se fac fumigatii cu faina de porumb, care opresc scurgerile nazale. Daca fumigatiile sunt facute cu busuioc uscat, mucoasa nazala va deveni foarte uscata, ca hartia!
- Aveti deja temperatura? Acesta este semnul sigur ca organismul lupta cu virusurile. Pentru a nu permite sa fie depasit plafonul de 38¡C, cand sunt deja posibile frisoanele, se pot bea ceaiuri de soc, de salvie, de tei, de macese ori catina alba, care, pe langa scaderea temperaturii, vor vitaminiza organismul. De folos este si sugerea a doua comprimate de vitamina C, plasate sub limba. Un bun dezinfectant al gatului este si amestecul millecham (musetel cu coada-soricelului), foarte bogat in azulene.
- Se scurteaza mult durata bolii, daca se administreaza o fiertura din ghimbir, scortisoara, cuisoare si nucsoara, cate un varf de cutit din fiecare. Conform medicinii ayurvedice, acestea aprind agnii (focul launtric) care distrug agentii patogeni.
- Virusurile gripei nu rezista la aromoterapie. De mare utilitate sunt inhalatiile cu ulei volatil de menta, pin, eucalipt ori cimbru - care are un spectru foarte larg microfag, fiind din acest punct de vedere de opt ori mai puternic decat formolul, folosit inca la dezinfectia saloanelor de spital. Pentru copiii foarte mici, este suficienta evaporarea catorva picaturi de ulei de cimbru, seara la culcare, in camera de dormit, introduse in apa clocotita dintr-un ibric!
- La copii sunt de mare efect frectiile cu otet de mere ori otet aromat, pe spate, brate, piept si talpile picioarelor. De asemenea, foarte putina lume foloseste unguentul Revulsin pentru raceli. Cititi cu atentie prospectul si veti fi uimiti de efectele benefice in bronsite (fie ele si mai vechi) la copii si la adulti!
Va doresc tuturor sanatate si sa auzim de bine!ec. Avram Faibis - str. N. Balcescu nr. 1,
Blaj, cod 3175
Leacuri babesti cu efecte maxime
- Pentru durerile de urechi se foloseste un catel de usturoi, introdus cu atentie in conductul auditiv. (Sa nu fie prea mic, ca sa fie scapat inauntrul urechii.)
- Pentru bataturi, dupa baie, dupa taierea a ceea ce se poate, se pune pe batatura o felie de usturoi, se leaga si se lasa pana a doua seara, cand se repeta operatiunea. In cateva zile batatura va iesi cu usurinta.
- Pentru durerile de dinti, se mesteca seara, dupa ce va spalati, o bucatica de busuioc uscat, pana se face ca o pasta. Se dirijeaza cu limba sau degetul la locul cu pricina si se lasa acolo toata noaptea. Saliva rezultata nu se scuipa, ci se inghite. Dimineata vom avea placuta surpriza a disparitiei durerii. Daca mai persista, se poate relua operatia si in cursul zilei, dupa masa, si dupa spalatul dintilor.
- Extract macerat de aloe, pentru cicatrizarea ranilor ulcerale ale stomacului si a hemoroizilor, tonic stomacal, pofta de mancare, stari de oboseala, stari neurotiforme. Frunzele proaspete de aloe, in varsta de 3-5 ani, se trec prin masina de carne. La 750 g frunze se adauga 125 g miere de albine (de mai), 1750 ml vin rosu (din struguri de vie, producatoare, nu nobila, ca acestia sunt stropiti) si zeama de la 10 lamai. Amestecul se pune intr-un vas si se tine 5 zile la loc racoros si intunecos, apoi se strecoara. Tratament: se iau 1-2 lingurite cu o ora inainte de mese, timp de 1-2 luni. In bolile vechi, tratamentul dureaza de la 6 luni la 1 an si tine o viata, daca nu se fac excese alimentare si bahice.Rodica Dimitriu - str. Decebal nr. 14,
sc. A, ap. 11, Iasi, cod 6600
</b><b>Reteta eficace pentru tratarea negilor
Pentru a inlatura negii albi de pe corp, chiar si cei care au excrescente, fara dureri sau riscuri: se alege o piersica coapta, se decojeste si se aplica pe zona cu negi, lasand-o timp de 24 de ore (se mentine cu ajutorul unui pansament din tifon). Repetati procedeul trei zile consecutiv, timp in care nu aveti voie sa udati locul cu apa. Dupa cele trei zile, zona tratata se spala cu apa si sapun, dupa care se freaca cu piatra ponce. Locul negului devine curat si neted. Rezultatele sunt spectaculoase, iar tratamentul este de durata. Va doresc multa sanatate!Gabriela Costache - Sos. Oltenitei nr. 81,
bl. 6, Bucuresti