Unde-S Doi, Puterea Creste</b><b>O mare victorie pentru societatea civila din Romania:Banca Mondiala spune "adio" aberantului proiect de la Rosia Montana</b><b>- Extrase din presa internationala -
Dupa cum ati aflat din presa noastra cotidiana de saptamana trecuta, divizia de investitii private a Bancii Mondiale (Ifc) a renuntat la negocierea unui contract de imprumut de 250 de milioane de dolari, cu mult controversata companie "Rosia Montana Gold Corporation". Este foarte clar, in acest moment, ca rasunatoarea decizie a socat conducerea Companiei, care s-ar fi bucurat nu atat de banii B.M., cat de imaginea pe care ar fi capatat-o intreaga afacere, datorita inaltului gir al Ifc. Odata cu sistarea negocierilor de finantare, Banca Mondiala da un semnal ucigator in lumea financiara: "Gabriel Resources" va gasi mult mai greu, poate chiar deloc, fondurile pentru investitii. Cine va mai indrazni sa-si bage banii intr-un proiect respins de B.M.? Mai mult, Guvernul Romaniei ar trebui sa-si reconsidere sprijinul acordat Companiei, pentru a-si tine promisiunea de a urma intocmai decizia Bancii, conform declaratiei oficiale facute cu cateva luni in urma. Dar nu jongleriile financiare si echilibristica lui Frank Timis ne intereseaza de data aceasta. Campania declansata de revista "Formula As", sustinuta in mod exemplar de cititorii ei din tara si din strainatate, nu a fost in zadar. Generat de o admirabila constiinta civica, patriotica, un urias curent de opinie a fost urnit din loc asemenea unei avalanse. Decizia B.M. este cea mai importanta victorie a societatii civile romanesti de dupa 1989, adevaratul certificat de maturitate al organizatiilor ecologiste. In parteneriat cu voluntari straini si organizatii internationale, precum "Greenpeace" sau "Friends of the Earth", sustinute de publicatiile independente (salutam pe aceasta cale implicarea cotidianelor "Evenimentul Zilei", "Curierul National" si "Cotidianul"), Ong-urile romanesti de mediu dau o extraordinara lovitura de imagine pentru opinia publica interna si internationala. Iata cum au reflectat decizia Bancii Mondiale organizatiile ecologiste si cateva importante publicatii internationale.
</b>
<b>Greenpeace - Viena, Franco Petri
"Este in interesul tuturor sa ne oprim aici"
Bucuresti, Romania si Washington Dc, 11 octombrie 2002 - Ieri, International Finance Corporation (Ifc), grupul Bancii Mondiale care se ocupa de investitii, a anuntat ca nu va sprijini financiar controversatul proiect de la Rosia Montana. Acest proiect a fost atacat de o coalitie de Ong-uri internationale, din cauza lacunelor propunerii de proiect si lipsei credibilitatii Companiei "Gabriel Resources". Intr-o declaratie oficiala, Ifc a anuntat ca a ajuns la concluzia ca "este in interesul tuturor sa ne oprim aici, sa nu continuam discutiile cu Compania in privinta implicarii Ifc in proiect". Pentru realizarea acestui proiect, mai mult de 2000 de oameni vor trebui mutati. Multi dintre ei sunt fermieri a caror singura ocupatie o reprezinta agricultura si nu vor sa-si paraseasca pamanturile. Ifc a estimat ca mina va folosi aproximativ 250-300 de oameni de-a lungul duratei proiectului, de aproximativ 15 ani. Compania "Gabriel Resources" nu are experienta in domeniul mineritului, iar o initiativa a fondatorului acesteia, d-l Frank Timis, a fost interzisa la Bursa din Toronto (este vorba de incercarea unei firme din Ucraina, administrata de acelasi Frank Timis, de a vinde Romaniei gaz metan furat de mafia rusa de la Gazprom - n. red.).
Printre membrii coalitiei internationale care au influentat decizia Ifc se numara: Bankwatch Network, Mineral Policy Center (Washington Dc), Friends of the Earth International (Amsterdam) si Greenpeace (Viena). Joszef Feiler de la Bankwatch Network a declarat: "Decizia inteleapta a Ifc scoate in evidenta calitatea scazuta a investitiei si natura putin ciudata a proiectului, asa cum este el propus de <<Gabriel Resources>>. Speram ca acei care se gandesc sa investeasca in acest proiect vor privi decizia Ifc ca pe un semnal ca ar trebui sa caute alternative mai eficiente si profitabile".
La randul ei, Joan Kuyek, de la importanta Organizatie MiningWatch Canada, a spus: "Suntem multumiti ca Ifc a recunoscut enormele probleme sociale si de mediu ale proiectului minier Rosia Montana si a luat decizia responsabila de a-l respinge".
Si Mineral Policy Center din Washington a dat o declaratie prin d-l Payal Sampat: "Astfel se trimite un semnal tuturor investitorilor: trebuie sa se opuna proiectelor cu care comunitatile nu sunt de acord. Banca Mondiala si toate bancile particulare ar trebui sa aplice acest precedent pentru toate deciziile viitoare legate de imprumuturi".
Presedintele Organizatiei "Alburnus Major" din Rosia Montana, Eugen David, a declarat: "De mai bine de doi ani am fost confruntati zi de zi cu un razboi psihologic, pentru a ne da acordul in privinta proiectului. Ziua de azi reprezinta o importanta victorie in lupta noastra pentru pastrarea pamantului pentru copiii nostri. Suntem foarte bucurosi si felicitam Ifc pentru aceasta decizie. Speram ca nici alte institutii financiare sau banci nu vor acorda sprijin financiar si nu vor investi in acest proiect speculativ, neprofitabil, care va duce doar la mai multa poluare, saracie si coruptie". Proiectul a mai fost criticat si de un grup de 83 de profesori de la Ase Bucuresti, precum si de un grup international de arheologi, care sunt profund ingrijorati de impactul distructiv al proiectului asupra galeriilor miniere romane, unice in lume, si asupra altor comori arheologice.
</b>
<b>Halifax Initiative, Neil King Jr.
"Guvernul roman a incercat din rasputeri sa bareze accesul activistilor romani de mediu la reuniunea Bancii Mondiale de la Washington"
Washington - Presedintele Bancii Mondiale, James Wolfensohn, a ordonat intreruperea negocierii unui imprumut de 250 milioane de dolari pentru o investitie canadiana in mineritul de aur din Romania, ca urmare a focului incrucisat venit din partea organizatiilor de mediu din Romania, Austria, Olanda, Canada si Statele Unite.
D-l Wolfensohn, printr-o interventie neobisnuita, i-a ordonat sefului Ifc, Peter Woicke, sa renunte la negocieri, cu doua saptamani inainte, in timpul reuniunii anuale a Bancii Mondiale - potrivit unui oficial al bancii. Ifc, care studia inca posibilul impact al proiectului de la Rosia Montana asupra mediului, incepuse deja sa informeze partile implicate, declarand ca imprumutul Bancii nu ar fi depasit oricum 100 de milioane de dolari (si nu 250 de milioane, cat a cerut "Gabriel Resources" - n. red.).
De fapt, Banca Mondiala se afla sub un potop de critici pentru finantarea unor proiecte dubioase din punct de vedere al protectiei mediului, in lumea intreaga. Activistii care demonstreaza impotriva Bancii la Washington au dat exemplul Rosiei Montane, pentru a arata cum investeste Ifc sume importante in proiecte distructive. Un oficial al Bancii, referindu-se la ingrijorarile privind efectele negative asupra mediului si vietii sociale care au determinat Ifc sa dea inapoi, a spus ca acest caz este "un exemplu al felului in care ne preocupam sa avem un dialog deschis cu toti partenerii nostri de dezvoltare".
Carol Welch, directorul international adjunct al grupului ecologist "Friends of the Earth" ("Prietenii Pamantului"), a spus ca decizia "este fara indoiala o victorie", dar a adaugat ca aceasta arata de asemenea cata presiune se exercita asupra Bancii, pentru a o determina sa stea departe de marile proiecte miniere.
D-l Wolfensohn a luat decizia impotriva proiectului dupa o scurta convorbire cu doi activisti de mediu din Romania (Codruta Nedelcu de la "Terra Mileniul Iii" si Stephanie Roth de la "Alburnus Major"), chiar la sfarsitul unui seminar, la Washington, a mai spus oficialul Bancii. Guvernul roman, care sustine proiectul, a incercat din rasputeri sa bareze participarea activistilor de la Rosia Montana la reuniunea Bancii Mondiale, a spus oficialul citat.
</b><b>Bbc World News
Militantii ecologisti din toata lumea saluta decizia Ifc
Washington, 11 octombrie - Banca Mondiala a declarat ca nu va oferi sprijin unui controversat proiect canadian din Romania. Aceasta decizie este consecinta opozitiei puternice a organizatiilor ecologiste fata de proiectul de 400 de milioane de dolari care ar contribui la construirea celei mai mari exploatari miniere deschise de aur din Europa, in Muntii Apuseni din Romania. Grupurile ecologiste au atras atentia asupra uriasei cantitati de cianura care ar putea genera un dezastru mai mare decat cel de la Baia Mare, din anul 2000. Au fost inregistrate, de asemenea, multe voci critice impotriva sponsorului proiectului, "Gabriel Resources" (Gr), care nu are experienta in minerit. Cu toate acestea, Gr a declarat ca va continua planul de construire a exploatarii de la Rosia Montana. Au fost puse, in context, intrebari despre presedintele Gr, Frank Timis. De remarcat ca Guvernul roman sustine investitia din Apuseni si a facut tot ce i-a stat in puteri pentru a bloca accesul activistilor romani de mediu la oficialii Bancii Mondiale. Oricum, militantii ecologisti din toata lumea saluta decizia Ifc, cu atat mai mult cu cat este una neobisnuita pentru aceasta institutie. Joszef Feiler de la Cee Bank Watch Network, care monitorizeaza activitatea institutiilor financiare internationale, a spus: "Decizia Ifc demonstreaza cat de slaba este calitatea investitiei din Apuseni, cat de daunator naturii este acest proiect".</b>
<b>
</b><b>The Guardian, John Vidal
"Si alte banci internationale se asteapta la presiuni din partea organizatiilor ecologiste"
Sambata, 12 octombrie - Presedintele Bancii Mondiale, James Wolfensohn, a intervenit personal pentru a stopa un imprumut pentru ceea ce ar putea fi cea mai mare exploatare miniera deschisa din Europa. Au existat temeri ca proiectul de la Rosia Montana ar putea distruge cea mai veche localitate a tarii, ar putea sa deplaseze 2000 de oameni si sa creeze un lac de cianuri de 196 milioane de tone.
Si alte banci internationale se asteapta la presiuni din partea organizatiilor ecologiste, inclusiv din partea "Greenpeace" si "Friends of the Earth". Acelasi proiect a fost criticat de 83 de profesori romani de economie si de arheologie din toata lumea, care se tem ca mina romana unica in lume si alte vestigii vor disparea.
</b>
<b>The Wall Street Journal
"Desenele copiilor romani - picatura care a umplut paharul"
In martie a.c., Compania "Rosia Montana Gold Corporation" a inceput un program agresiv de relocare, in absenta unei consultari publice adecvate si a oricarui studiu de impact asupra mediului. "Planning Alliance" din Toronto este responsabila cu stramutarile, fiind una si aceeasi companie care a efectuat controversata relocare a 20.000 de oameni in Tarkwa, Ghana. Printr-o miscare care a surprins pe toata lumea, seful Bancii Mondiale, James Wolfensohn, a anuntat sistarea participarii B.M. in controversatul proiect minier din Romania. Se pare ca Wolfensohn a fost foarte impresionat de cateva desene ale copiilor din Rosia Montana, prezentate de doi activisti romani de mediu, primiti in audienta. Acestia participasera la forumul public pe teme ecologice tinut la Washington Dc pe 27 septembrie. Potrivit unor surse foarte bine informate, personalul Bancii Mondiale i-a inmanat lui Wolfensohn o scurta analiza asupra proiectului. Citind-o, a devenit foarte ingrijorat de posibilul impact negativ asupra mediului si vietii locuitorilor din zona afectata de proiect. Cand a citit despre condamnarile pentru trafic de heroina ale presedintelui "Gabriel Resources", Frank Timis, Wolfensohn a facut ochii cat cepele si a strigat la secretara sa i-l dea imediat pe Woicke (presedintele Ifc) la telefon. I-a comunicat scurt: "Acest proiect nu poate continua in nici un caz!". Convorbirea a durat mai putin de un minut.Documentar intocmit de
Ion Longin Popescu