Traseele vacantei

Redactia
Pe cararile toamnei, in Tara Dornelor. Bucovina este un balsam pentru ochii si sufletul unui orasean "programat" zilnic la inghesuiala, alergatura, poluare, stres si telecomanda. O terapie a peisajului, a culorilor toamnei, a oamenilor blanzi care-ti ies in cale, a aerului curat, a timpului care se...

Pe cararile toamnei, in Tara Dornelor

Bucovina este un balsam pentru ochii si sufletul unui orasean "programat" zilnic la inghesuiala, alergatura, poluare, stres si telecomanda. O terapie a peisajului, a culorilor toamnei, a oamenilor blanzi care-ti ies in cale, a aerului curat, a timpului care se scurge aici dupa alte legi, a dealurilor line cu pasuni si animale. Un taram al traditiei si al credintei, al istoriei, totodata o zona cu o mare deschidere turistica.
Cu atat mai dureros este sa vezi intr-un asemenea templu al naturii, cum este masacrata padurea, cum este chelita, ciuntita si uratita o tara falnica, doar pentru ca odata cu numarul copacilor doborati sa creasca cota jeep-urilor si a vilelor.
Ce diferenta intre ce a lasat in urma un popor strain, austriecii - drumuri, cladiri, un spirit al curateniei si disciplinei - si ce prapad fac, in propria lor tara, romanii... Tarziu, atunci cand guvernantii - oricare ar fi ei - vor intelege ce beneficii financiare ar putea aduce aceasta zona din turism, s-ar putea ca strainii si romanii sa nu fie tentati de o excursie sau o vacanta printre cioturi. Deocamdata insa, Bucovina isi pastreaza frumusetea si maretia interioara, care o recomanda drept una dintre cele mai indicate destinatii turistice din Romania.

Vatra Dornei

Asternuta cuminte la poalele Muntilor Suhard si Caliman, intr-o depresiune de 800 m altitudine, Vatra Dornei este o statiune pur europeana. Influenta austriaca a lasat aici urme adanci. Strazi ce lucesc de curatenie, indiferent de anotimp, cladiri vechi si elegante, un parc superb, o sumedenie de trasee montane ce isi asteapta drumetii, doua partii cu telescaun, toate acestea au facut ca in ultimul timp, statiunea balneoclimaterica din nordul tarii sa fie plina vara si iarna de turisti.
Vatra Dornei este atestata documentar din 1410. La inceputul secolului al Xix-lea au avut loc primele incercari de dezvoltare a balneologiei, iar la mijlocul acelui secol, oraselul de la confluenta Bistritei Aurii cu Dorna era deja considerat un stabiliment balnear. In acea perioada au fost construite marea parte a bijuteriilor arhitectonice care impresioneaza si astazi: Primaria, Gara Bai, turnurile izvoarelor, baza de tratament si mai ales Cazinoul. Una dintre primele constructii ale statiunii, Cazinoul - care din pacate asteapta de cativa ani, printre mormane de moloz, sa fie restaurat - ar deveni un magnet turistic al intregii zone si ar da un aer si mai sic statiunii dintre munti. Pana cand Cazinoul va straluci din nou, o plimbare pe aleile acestei adevarate capitale a aerului curat este binevenita, fie ca alegeti malul lacului sau "corso", trecand pe langa cladiri vechi de-un secol si pe langa statuia lui Vasile Deac, cel care a fost vreme de 27 de ani primarul statiunii si a sfintit locul. Plimbarea poate continua pe aleile cu chioscuri de moda veche, turnuri pentru izvoare, statui si veverite. Dincolo de parc se afla cele doua partii, dotate cu teleschi (900 m), respectiv telescaun (3,5 km).
Iata cateva dintre traseele montane de vara ce pornesc din Vatra Dornei:
- Varful Diecilor - Apa Rece - Rezervatia naturala 12 Apostoli (creasta Muntilor Caliman): 7 ore.
- Varful Barnarel - Obcina Mica (ramificatia Giumalau) - Cabana Mestecanis: 6 ore.
- Dealul Drancani - Obcina Mica - Varful Giumalau (Cabana Giumalau): 5 ore, iar pana la Cabana Rarau sunt 9 ore.
Alte propuneri pentru aventuri: rafting pe raul Bistrita, initiere in zbor cu parapanta, mountain bike.
Vatra Dornei dispune si de o retea hoteliera bine pusa la punct. La cativa metri de gara se afla o constructie moderna, Hotel "Silva", dotata cu 46 de locuri de cazare in apartamente (1.400.000 lei), camere duble (900.000 lei) sau single (720.000 lei), restaurant, sala de protocol, bar, sauna si sala de fitness. Un hotel in nota de civilizatie a statiunii. Tel. 0230/37.10.33, 0744/57.65.02, e-mail: pinaris@assist.ro
Pe malul raului se afla Vila Calimanel (trei stele), un minihotel intim si curat, ce ofera 6 camere (dubla: 650.000 lei, single: 450.000 lei) si trei apartamente (950.000 lei) cu tot confortul necesar. Micul dejun este inclus in pret, iar la parter se afla un mic restaurant cu servire impecabila. Tel. 0230/37.50.31, 0230/37.11.73, e-mail: caliman@warpnet.ro

Panaci

Capite cu fan adunate cu grija, copaci de un rosu aprins, tufe galben-ruginii ce "izbucnesc" pe dealuri, palcuri de brazi, animale blajine ce pasc in tihna, case traditionale inconjurate de dalii si de multe alte flori... La cativa kilometri de Vatra Dornei, pe drumul ce ajunge la Brosteni, satul Panaci etaleaza frumusetile unui sat bucovinean si propune varianta agro-rurala a turismului din zona.
Cu trei sute de ani in urma, pe locul actualului sat domnea padurea. Asa cum ne povesteste domnul profesor Cornel Lustun, autorul monografiei zonei, satul a fost intemeiat de crescatorii de animale, iar mai tarziu a fost gazda multor greci, turci, evrei, care lucrau la padure. Numele satului vine de la porecla de "panac" - cu care era cunoscut cel care vindeca animalele bolnave ale satenilor, Eftimie Negrea. La 7 kilometri de sat se afla Manastirea Piatra Taieturii, iar ca puncte de atractie in zona sunt Rezervatia Tiorul, rezervatia de jnepenis si Rezervatia 12 Apostoli din Muntii Caliman, izvorul printului Nicolae din Dramoxa.
Pensiunile din Panaci sunt catalogate la doua-trei margarete si ofera conditii bune pentru o vacanta la tara.
- Pensiunea Paraschiva Bordei se afla in apropiere, in satul Coverca si poate fi o gazda foarte buna pentru tabere sau grupuri. Are doua corpuri de case unite printr-un pasaj suspendat, 24 de locuri iarna si 34 vara, distribuite astfel: 8 camere cu 2 locuri, 3 cu 4 locuri, 2 cu 3 locuri, 3 bucatarii in care turistii isi pot gati singuri, doua bai si 2 Wc-uri in curte. Iarna se pot organiza plimbari cu sania. Pensiunea este afiliata la reteaua Antrec, tel. 021/223.70.24.
- Pensiunea Filimon (Antrec). O casa foarte curata, cu 3 camere pentru turisti, un living cu televizor, o terasa inchisa si 2 bai. Pensiunea este catalogata la doua margarete, iar o camera costa 400.000 de lei pe noapte. Tel. 0740/53.24.99
- Pensiunea Hunea. Inconjurata de flori, tufe si verdeata, aceasta pensiune are, pe langa excelentul raport pret/calitate, acel "vino-ncoace" cu care atrage oaspeti. Atractiile principale sunt: cochetul balconas cu muscate si dalii, semineul din living-ul dotat cu televizor si spatiul verde pe care se poate juca fotbal, volei etc. In plus, pentru plimbari, intreaga pajiste si padurea de brazi din spatele casei. "Pe aici nu-s oameni care sa te alerge de pe iarba ca-n alte parti", ne asigura gazdele, care au pregatit pentru turisti 5 camere (2 nedecomandate) la pretul de 250.000 lei camera (a sasea zi a sejurului este gratuita). Asa cum se obisnuieste la tara, puteti manca la gazde mancaruri traditionale, ecologice, din curtea casei. Tel. 0745/27.50.13.
- Pensiunea Camy-Lact este o mare surpriza. Cine se asteapta sa gaseasca intr-un sat de la poalele muntilor o pensiune de trei margarete cu tot confortul? Oferta este de 6 camere cu 2 paturi, cu baie, un apartament si 2 camere cu cate un pat, un restaurant unde produsele casei sunt branza de vaci si smantana proaspata, tochitura dorneana, un bar si o discoteca. Pretul cazarii variaza intre 250.000 - 300.000 lei de persoana. Tel. 0230/37.11.07, 0744/76.63.58, 0744/60.29.80.Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)