Sub lupa

Redactia
Atat de aproape, atat de departe. Romanii vor in Nato si in Uniunea Europeana. In curand soarele va rasari si pe ulita noastra. Acusi vom fi in Nato, in Uniunea Europeana ceva mai incolo. Vrem. Ne zbatem. Dar ce facem ca sa ne asiguram locul pe care socotim ca-l meritam, ca ni se cuvine? Ce stim des...

Atat de aproape, atat de departe

Romanii vor in Nato si in Uniunea Europeana. In curand soarele va rasari si pe ulita noastra. Acusi vom fi in Nato, in Uniunea Europeana ceva mai incolo. Vrem. Ne zbatem. Dar ce facem ca sa ne asiguram locul pe care socotim ca-l meritam, ca ni se cuvine? Ce stim despre Europa? Dar ea despre noi? Cum vedem noi Europa? Dar ea pe noi? Titluri de presa, mai mult sau mai putin semnificative, pescuite in ultima luna. Realitatea bruta, brutala, fara comentarii.
Pentru ca nu au bani, romanii forteaza granita ca sa munceasca ilegal in Vest. In perioada ianuarie - septembrie 2002, echivalentul populatiei unor mari orase precum Cluj-Napoca sau Galati s-a mutat in Occident. Traficantii de cersetori au stors mii de dolari de la handicapatii trimisi in strainatate. In Spania, patru chelneri romani arestati pentru implicare in escrocherii cu cartile de credit. Romanii se impusca intre ei la Paris. Banda de proxeneti romani anihilata de carabinierii italieni. In Spania, romanii s-au specializat in furtul oualor de rata si gasca salbatica. Cersetorii romani despart Parisul de Bucuresti. 40 de romani returnati in tara de autoritatile elvetiene. Dupa ce Politia din Amsterdam a arestat 300 de infractori din Romania si Bulgaria, liderul liberalilor olandezi cere reintroducerea vizelor pentru romani. Marea Britanie va mentine vizele pentru romani, indiferent de decizia privind aderarea la Nato. Elvetia nu accepta cererile de azil ale romilor din Romania. Spaniolii vor sa bage vize. Elvetia si Spania ne trimit pachet 320 de imigranti ilegali. Premierii Raffarin si Nastase ne asigura: nici nu poate fi vorba ca Franta sa impuna vize Romaniei. Pna a intrat in coruptia din Armata: ofiteri MapN - arestati pentru trafic de vize Schenghen. Politiile romana si italiana impotriva crimei organizate din vestul Romaniei. Peste 1200 de persoane cercetate pentru migratie ilegala si trafic de carne vie.
Comisia Europeana va propune 2007 ca an pentru aderarea Romaniei la Ue. In procesul de aderare la Ue, Bulgaria jignita de asocierea cu Romania. Declaratia Meglenei Kuneva privind inconvenientele candidaturii comune a Romaniei si Bulgariei la Ue este prosteasca. Premierul Nastase - despre teama bulgarilor, care vor fi asociati cu Romania in cursa pentru Ue. Deocamdata ne batem in promisiuni.
Raportul "Romania" al Ocde - plin de adevaruri deranjante pentru politica economica autohtona. Dupa criteriul Pib pe cap de locuitor, Romania se afla la 34 de ani distanta de statele membre ale Ue. Romania nu are inca o economie de piata functionala, se afirma in raportul de tara al Ue. Romania ar putea avea probleme in privinta utilizarii fondurilor Phare. Pentru ca institutiile beneficiare au mari probleme cu documentatia, contractarea fondurilor Phare 2000 - in mare intarziere.
Coruptia din Romania - motiv de "ingrijorare serioasa" pentru Ue. Frauda de 300 milioane euro la realizarea terminalului peste Dunare intre Romania si Ucraina. Incepand din luna octombrie, Oficiul European de Lupta Antifrauda va investiga fraudele comise in utilizarea fondurilor alocate de Ue. Avand doua proiecte in vizor, Mischie nu este dispus sa accepte raportul expertilor europeni pentru fonduri Phare.
Chef national la intrarea Romaniei in Nato: 19 noiembrie, zi libera, sarbatorita cu parade militare si competitii sportive. Hrebenciuc compara intrarea in Nato cu Marea Unire. Fara sa-i numeasca, Ion Iliescu ii tempereaza pe cei care vor sarbatoare nationala la intrarea in Nato. Emanuel Valeriu, reprezentant al Presedintiei, a afisat o atitudine anti-Nato. Ion Iliescu: "Dezavuez declaratiile lui Emanuel Valeriu". Bulgarii "ne-au luat fata" in cursa pentru integrare. "Financial Times": "Romania - o tara cu potential, dar si cu multe surprize".
Atat. Potential avem, vrem, ne zbatem, nu putem. Europa continua sa ne fie atat de aproape, atat de departe...N.C. Munteanu