Frumusete

Redactia
Frumusete. . Intrebati-ne, va raspundem "Fiindca buzele mele sunt vesnic crapate, folosesc frecvent un ruj-strugurel. E adevarat ca in timp devine daunator?". Claudia Horvath - Tarnaveni. Pielea buzelor nu are aproape deloc glande sebacee. Rujul-strugurel suplineste deci lipsa grasimii. Nu doar ca nu p...

Frumusete

</b>
<b>Intrebati-ne, va raspundem
</b> "Fiindca buzele mele sunt vesnic crapate, folosesc frecvent un ruj-strugurel. E adevarat ca in timp devine daunator?"
Claudia Horvath - Tarnaveni
Pielea buzelor nu are aproape deloc glande sebacee. Rujul-strugurel suplineste deci lipsa grasimii. Nu doar ca nu prezinta pericole, dar aduce folos.

"Am parul saten spre blond si imi doresc sa ii accentuez culoarea deschisa, dar fara a apela la vopsit. Stiti vreo alta metoda, cu exceptia musetelului, pe care l-am folosit fara mare succes?"
Adela Copos - Oradea
Multe actrite si manechine folosesc cu succes zeama proaspata de lamaie pentru a-si deschide culoarea parului. Trucul functioneaza mai ales cand afara e soare. (Acidul citric dizolva stratul protector de pe firul de par si razele ultraviolete actioneaza mai lesne asupra pigmentilor. Nuanta parului se deschide cu doua tonuri, dar in timp parul se toceste si se scamoseaza.) O solutie mai putin nociva e adaugarea unei linguri de apa oxigenata in ligheanul cu ultima apa de clatit.

"Port parul lung si din cauza asta imi e greu sa ma spal pe cap mai mult de o data pe saptamana. Practic, in schimb, periajul cotidian. De la o vreme, am observat insa ca parul se face lucios si gras. Sa fie de vina peria pe care o folosesc? E cu dinti de metal.
Fira Delean - Dumbraveni
Luciul si grasimea nu provin de la perie, ci de la periat. Glandele sebacee din pielea capului produc sebum, care prin periaj ajunge pana la varful firelor de par. Este adevarat ca protejeaza parul si ca il face lucios. Dar cine-si doreste un par gras, cu suvite care se lipesc? Persoanele cu par gras ar trebui sa se pieptene si sa se perie cat mai putin posibil. Nici parul vopsit sau uscat nu trebuie periat in exces, pentru ca stratul lui protector este extrem de sensibil. Daca totusi recurgeti cateodata la periat, alegeti perii cu ace rotunjite la capat sau perii din par natural.

"Fac parte dintre femeile care lupta constant cu parul de pe fata si de pe picioare, pe care il epilez cam o data pe luna. Cineva mi-a spus ca dupa epilare parul creste si mai puternic. Este adevarat?"
Oana
Dimpotriva! Foarte frecvent, parul de pe picioare creste mai greu dupa o epilare cu ceara sau cu o crema speciala, pentru ca, in timp, radacina slabeste si moare. Foarte rar se intampla ca unele radacini sa produca peri mai rezistenti si mai inchisi la culoare. Si parul de pe buza superioara este doar o iluzie optica, atunci cand pare, dupa epilare, mai viguros. Firele proaspat crescute sunt intotdeauna mai inchise la culoare, dar demachiantul si expunerea la soare le deschid. In concluzie: cu cat este mai des epilat, cu atat parul se desprinde mai usor si mai putin dureros. Un motiv in plus sa folositi ceara sau crema de epilat si in sezonul de iarna.

"Locuiesc intr-o zona industriala din Bucuresti (Fabrica de coloranti) si cred ca din cauza poluarii pielea mea pur si simplu s-a ofilit. Oare peeling-ul, prezentat de mai multe ori in revista, mi-ar fi de folos?"
Ana Maria Marcu - Bucuresti
Intr-adevar, daca pielea este ofilita si terna, peeling-ul rezolva problema: tenul se invioreaza imediat. Dar practicat zilnic, peeling-ul subtiaza prea tare epiderma. Pentru pielea uscata, este suficient un peeling pe saptamana. (In cazul ca aveti vinisoare pe fata, renuntati sa il practicati.) Un sfat util: orice tipuri de ten (dar mai ales cel gras) suporta foarte bine efectele masajului cu tarate si chiar cu malai. Porii se deschid si se curata, pielea se coloreaza frumos, iar fardul se intinde mai repede si mai omogen. "Fara sa sufar de vreo afectiune renala, am pleoapele tot timpul umflate (si pungi sub ochi). Am folosit diverse creme si lotiuni, dar fara nici un folos. Ati putea sa-mi recomandati un remediu ieftin si eficient?"
Coca Mares - Sibiu
Incercati reteta castravetilor cruzi. Ei contin 99% apa, asa ca efectul lor de improspatare este mai puternic decat al oricaror comprese. Spre deosebire de produsele cosmetice din comert, feliile de castravete sunt mai usor de suportat pe ochi. Un sfat: scoateti castravetele direct din frigider, taiati-l felii si asezati-le pe pleoape vreme de 5 minute. Eficient este, de asemenea, urmatorul masaj: treceti cu degetele aratatoare peste arcul sprancenelor dinspre nas catre tample, apoi pe sub pleoapa inferioara, tot dinspre nas catre exterior.

<b>Cosmetica naturista


Retete cu miere
Pentru parul uscat si fragil

Intr-un bol de sticla sau portelan, amestecati cu o lingura de lemn urmatoarele ingrediente: 1 galbenus de ou, 2 lingurite de miere lichida si 1 lingurita de untdelemn de masline. Veti obtine o melasa omogena, care trebuie cat mai des aplicata la radacina parului. Inveliti-va capul cu un prosop fierbinte, lasati sa actioneze 20 de minute (reincalziti prosopul cu un foen), apoi spalati-va cu un sampon cat mai bland.

</b><b>Pentru tenul foarte uscat

Preparati o masca de fata, amestecand 2 lingurite de miere cu 1/2 lingurita de untdelemn de masline. Aplicati-o pe obrazul bine curatat inainte si lasati-o sa actioneze 10 minute. Clatiti-va din abundenta cu apa minerala. Procedura trebuie aplicata de doua ori pe saptamana, mai ales in sezonul rece.

Pentru tenul gras

Amestecati 1 lingurita de miere lichida, o jumatate de lingurita de argila (din comert sau farmacii) si cateva picaturi de suc de lamaie. Aplicati compozitia pe fata si lasati-o sa actioneze 10 minute. Clatiti-va din abundenta cu apa minerala. Aplicati apoi crema dvs. obisnuita.

Peeling contra punctelor negre si a acneei

O data pe saptamana frecati-va fata cu miere granuloasa (semicristalizata). Procedati delicat, cu miscari circulare, aplicate pe frunte, barbie, nari si pometi, evitand zona din jurul ochilor. Acest peeling natural atenueaza cosurile si elimina pelicula moarta de piele, redand prospetimea obrazului. Spalati-va cu apa calduta, apoi cu apa minerala. Cel putin doua ore nu folositi creme de fata sau alte produse cosmetice.