</b><b>Bucatarie de toamna</b><b>Placinta cu verdeturi
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 foi de placinta suprapuse, 4 oua fierte (tari), 25 g faina, 300 ml lapte, 100 g branza rasa, 8 fire de ceapa verde, 8 fire de patrunjel, 1 varf de cutit de coriandru (la plic), 1 varf de cutit de nucsoara rasa, 25 g unt, 100 ml untdelemn, sare, piper.
Mod de preparare: - Faceti un sos bechamel (sos alb): puneti untul sa se topeasca intr-o craticioara, adaugati faina, amestecati cu o spatula de lemn, lasati sa se rumeneasca 3 minute, apoi turnati laptele putin cate putin, amestecand cu o furculita. Cand sosul e omogen, lasati-l sa se ingroase pe foc mic, amestecand. Adaugati sare, piper, nucsoara. - Lasati sosul sa se raceasca, adaugati branza rasa, ouale tari curatate de coaja si tocate marunt, verdeturile taiate fin cu o foarfeca, praful de coriandru. - Intindeti foaia de placinta, taiati-o in patru bucati si repartizati compozitia pe mijlocul fiecareia dintre ele, apoi indoiti-le in forma de triunghi si lipiti-le pe margini. - Puneti untdelemnul sa se incinga intr-o tigaie si prajiti triunghiurile de aluat cate 3 minute pe fiecare parte, pana cand se rumenesc. Scoateti-le pe hartie absorbanta si serviti-le fierbinti.
</b><b>Supa de ceapa (reteta frantuzeasca)
Ingrediente (pentru 4 persoane): 2 linguri ulei de floarea-soarelui, 4 cepe mari, 1/4 l vin alb, 1/2 l zeama concentrata de zarzavat, 1/2 lingurita chimen pisat (macinat), sare, piper, 1 varf de cutit nucsoara, 50 g seminte de floarea-soarelui, 8 felii de bagheta, 100 g cascaval ras.
Mod de preparare: - Se incinge uleiul intr-o cratita si se caleste ceapa taiata rondele pana ce devine sticloasa. Se stinge cu vin alb si apoi se adauga zeama de zarzavat. Se condimenteaza supa cu chimen, sare, piper si nucsoara si se lasa sa fiarba incet - la foc potrivit - 10-15 minute. - Semintele de floarea-soarelui se rumenesc intr-o tigaie (fara grasime). - Se imparte supa in 4 boluri (cani) termorezistente, se introduc in fiecare bol cate doua felii de bagheta, iar deasupra se presara semin-tele de floarea-soarelui si cascavalul ras. Bolurile cu supa se baga in cuptor - eventual sub gril - si se lasa pana ce se rumeneste painea presarata cu cascaval.
</b>
<b>Macaroane cu andive caramelizate
Ingrediente (pentru 4 persoane): 200 g macaroane scurte (ondulate), 5 andive, 12 felii subtiri de slaninuta afumata, 2 linguri de smantana, 1 lingura untdelemn de masline, 1 cub de zahar, sare, piper.
Mod de preparare: - Curatati andivele. Puneti-le intr-o cratita si acoperiti-le cu apa. Turnati untdelemnul, adaugati bucata de zahar, sarea si piperul. Puneti un capac si lasati sa fiarba 20 de minute. - Luati capacul si lasati apa sa se evapore, pe foc viu, pana cand andivele se caramelizeaza usor. Vegheati sa nu devina caramelul prea inchis la culoare. - Puneti pastele sa fiarba in multa apa care clocoteste, conform timpului indicat pe ambalaj. Strecurati-le. - Puneti andivele intr-un vas rezistent la foc. Turnati peste ele smantana, sarati si piperati. Puneti vasul pe foc si lasati sa mijoteasca doua minute. Turnati andivele peste macaroane si puneti-le la cald. - Separat, prajiti slaninuta intr-o tigaie antiadeziva (de teflon), fara grasime, pana cand se rumeneste frumos. Puneti-o peste macaroane.
</b><b>Mere umplute cu sos dulce-acrisor
Ingrediente: 4 mere mari, verzi (acrisoare), 2 piepti de pui dezosati, 1 cutie mica de boabe de porumb, 1 tulpina de telina, 50 g stafide, 1 lamaie, o lingura de untdelemn. Pentru sos: 2 iaurturi (nu pasteurizate), 1 lingura de smantana groasa, 1 lingurita de mustar, 1 lingurita de zahar, 1/2 lingurita de praf de curry, sare, piper.
Mod de preparare: - Spalati carnea, uscati-o, taiati-o in bucatele si prajiti-o in untdelemn pana se rumeneste. Scoateti-o pe hartie absorbanta. - Stoarceti lamaia. Clatiti si stergeti merele. Taiati-le un capacel si scobiti-le cu varful unui cutit, fara a le perfora. Stropiti miezul scos cu suc de lamaie. Clatiti ramurica de telina, uscati-o si taiati-o in fasii subtiri. Scurgeti boabele de porumb. - Intr-o salatiera, amestecati iaurturile, smantana, mustarul, zaharul si praful de curry (sa fie dulce, nu iute - scrie pe ambalaj). Sarati, piperati, adaugati telina, carnea, porumbul, miezul de mar si stafidele. Amestecati si umpleti merele cu compozitia obtinuta. Bagati-le la frigider pana cand le serviti.
Dulciuri</b><b>Prajitura cu prune si biscuiti
Ingrediente (pentru 20 de bucati): Pentru aluat - faina, 1 pachetel drojdie uscata, 100 ml lapte caldut, 80 g zahar, 150 g unt moale, 1 ou. Pentru umplutura - 1,5 kg prune, 700 ml lapte, 1 plic zahar vanilat, 75 g zahar, 160 g gris, coaja rasa de la o lamaie, 6 oua. In plus - 100 g biscuiti, 1 plic zahar vanilat, 2-3 linguri zahar.
Mod de preparare: 1. Se framanta un aluat din ingredientele de mai sus, se acopera cu un stergar si se lasa sa creasca la caldura, 30 de minute. 2. Se spala prunele, se rup in doua si se indeparteaza samburii. Se pun pe foc laptele, zaharul si zaharul vanilat si cand dau in clocot se adauga grisul si coaja de lamaie si se lasa sa se umfle circa 5 minute, la foc mic. Se ia oala de pe foc, se incorporeaza galbenusurile si se lasa compozitia sa se raceasca. 3. Se mai framanta o data aluatul, se intinde intr-o tava unsa, ridicandu-l circa 2 cm si pe margini, se acopera si se lasa sa creasca alte 15 minute. 4. Se sfarama biscuitii si se presara peste aluat. Se bat albusurile spuma, se incorporeaza in compozitia de gris si se intinde crema astfel obtinuta peste aluat, iar deasupra se aseaza prunele. 5. Se da prajitura la cuptor si se coace 65-70 de minute la 175¡C. Dupa circa 45 de minute, se acopera cu o folie de aluminiu, ca sa nu se arda la suprafata. Dupa ce se scoate din cuptor se presara cu zahar si zahar vanilat si se lasa sa se raceasca.