Scorpions</b><b>"Credeti in voi si urmati-va visurile! Noi asa facem!"
Cu toate nereusitele sale, "Cerbul de Aur" a avut, ca sa parafrazam titlul unui album recent al celor de la Scorpions, cateva "momente de glorie", iar unul dintre acestea a fost chiar concertul trupei germane ce a incheiat festivalul. Intorsi parca in timp, in anii 80, in care faceau furori peste tot in lume, "Scorpionii" au cantat cu entuziasmul unei trupe de liceeni si cu profesionalismul acumulat in treizeci de ani de cariera.
"Mesajul nostru catre fani este acelasi peste tot pe unde cantam in lume: vrem ca la fiecare concert sa transmitem multa, cat mai multa energie pozitiva!", au declarat nemtii la conferinta de presa de dinaintea concertului de la Brasov. Si daca energie au vrut, energie a fost. Show-ul Scorpions a fost poate cel mai tare concert pe care l-au putut vedea iubitorii de rock din Romania in ultimii doi-trei ani. Intorsi aici dupa noua ani de la concertul de pe stadionul "Dinamo", exponentii rockului german au inceput cu "Coming Home" si au continuat in forta cu hit-uri precum "No One Like You", "Bad Boys", "Hurricane", "Blackout", "Big City Nights", "Tease Me, Please Me". "In timpul ultimului turneu american, am inregistrat piese noi, insa nu le vom canta la Brasov, pentru ca aici lumea asteapta marile succese. Cine stie, poate dupa ce vom lansa albumul si vom porni in turneu, vom ajunge si in Romania cu aceste cantece noi."
Pe scena "Cerbului de Aur", nemtii au aparut ca o spirala de otel ce a stat mult timp inchisa intr-o cutie. Klaus Meine, care parea, cu statura sa miniona, cu basca si cu aerul sau jovial, un proaspat si impacat bunic, s-a transformat odata cu primele acorduri intr-o zvarluga, un frontman carismatic, care face ce vrea cu publicul, iar chitaristul Rudolf Schenker - intr-un showman exuberant. Ceea ce a incantat insa la nemti a fost spiritul de echipa si placerea reala, sincera cu care au cantat fiecare piesa, placere care s-a simtit dincolo de schema unui show bine pus la punct. Publicul a avut un rol decisiv in evolutia entuziasta a lui Klaus Meine & Co, un public brasovean de nota zece, ce a rezonat mai ales la celebrele balade "Holiday", "Always Somewhere", "Still Loving You", eterna "zbarlitoare" de piele, si bineinteles la "Wind of Change" cantata "cot la cot" cu Meine. Totul a sunat impecabil, aproape ca pe disc, iar stiinta show-ului, a dozarii efortului, a facut ca vocea lui Meine - alaturi de cea a lui Page, Rodgers, Coverdale, R.J. Dio, Gillan -, una dintre marile voci ale istoriei rockului auzite si pe scenele noastre, sa aiba aceleasi unduiri de cristal, totodata de romanta, dupa o ora si jumatate de spectacol.
Cei cinci "Scorpioni" au venit la Brasov zambitori si naturali, fara aere si vedetisme, iar concertul lor a pastrat intact acel farmec care le-a adus aura de legenda rock si care i-ar putea duce in curand acolo unde au cantat vreme de doua decenii: pe stadioanele pline cu zeci de mii de fani.</b>
<b>
</b><b>"Muzica a ramas marea noastra dragoste"
Rudolf Schenker si Klaus Meine au infiintat prima lor trupa in 1964, la Hanovra. "Eram niste baieti de liceu care cantau rock in garaj. Cu timpul, ne-am straduit sa obtinem angajamente in Europa si am muncit pe branci pentru asta. Oricum, la inceputul anilor 70 eram singura trupa germana care canta in stilul asta." Succesul i-a ocolit ani la randul, timp in care trupa s-a destramat de mai multe ori, pana cand, proaspat intorsi din armata, cei doi s-au apucat din nou de treaba si au inceput sa imprime discuri. Cel de-al patrulea, controversatul "Virgin Killer", a carui coperta a fost cenzurata in intreaga lume, a facut sa se vorbeasca de Scorpions, iar "Blackout" i-a propulsat la inceputul anilor 80 in elita rockului mondial. Formula fusese gasita, Schenker-Meine si chitaristul Matthias Jabs, piese hard-rock care dinamiteaza totul in concert si balade superbe, care-i fac si pe cei mai "suparati" rockeri sa priveasca un pic in gol. Stadioane arhipline, concerte la Rio, cap de afis la Madison Square Garden, numarul 1 in topuri, albume de platina... Scorpions a devenit unul dintre cele mai bine vandute nume din afara Americii pe piata de dincolo de Ocean. La sfarsitul anilor 80 programul turneului mondial a inclus si Moscova, un concert istoric atat pentru publicul rusesc, cat si pentru rockul mondial, care nu mai trecuse de multisor de Cortina de Fier. "Am vazut care era situatia atunci in Rusia. Totul era gri, deprimant. Peste un an am fost invitati sa cantam la Festivalul Pacii, tot la Moscova. La <<Still Loving You>> toti spectatorii au cantat cu noi si a fost extraordinar. Ceva se schimbase, orasul avea un alt tonus, iar Klaus a venit cu ideea sa scriem un cantec despre asta. L-am numit <<Wind of Change>> (<<Vantul schimbarii>>)." Piesa a devenit cel mai mare succes al trupei si, lansata cu trei luni inainte, un simbol al Caderii Zidului Berlinului si al inlaturarii Cortinei de Fier.
Mijlocul anilor 90 a gasit un Scorpions fara prea multa vlaga, pentru care experimentele pop si clasic - "Moment of Glory", discul ce poarta titlul piesei oficiale a Expozitiei Mondiale Hanovra 2000, propune reimprimarea, alaturi de Orchestra filarmonica din Berlin, a marilor succese - au insemnat o scadere a popularitatii.
Nemtii s-au trezit cu un an in urma, au lansat o noua culegere de hit-uri, "Bad For Good", si au pornit intr-un turneu american alaturi de Deep Purple si Ronnie James Dio. "Am cantat rock clasic si reactia publicului a insemnat o foarte placuta surpriza. Oamenii vor rock, e un mod de viata, iar muzica asta va trai vesnic. In curand vom imprima un nou album care va suna ca pe vremuri. Ne-am intors la radacini si vrem sa aratam lumii ca inca suntem niste rockeri adevarati."
Intrebati la Brasov cat din ceea ce fac la varsta pe care o au este afacere si cat placere, nemtii au raspuns transant, iar concertul din acea seara le-a demonstrat cat se poate de bine sinceritatea: "Daca nu am avea alaturi niste oameni care sa se ocupe de noi, am fi dat faliment de mult, asa cum ar da si acesti oameni de afaceri, daca s-ar apuca de muzica. Muzica a fost prima noastra dragoste si inca ne place la nebunie sa cantam in intreaga lume. De aceea suntem azi aici. Inca ne traim visul si cantam cu pasiune. Cu ani in urma, inainte de a avea succes, Klaus a venit la noi, ne-a spus ca are probleme cu vocea si ca vrea sa renunte. Am tras de el sa lupte, sa continue, sa dea ce are mai bun si uitati unde suntem. Credeti in voi si urmati-va visurile! Noi asa facem!"Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)