Medicina naturista

Redactia
Atentie la schimbarea de anotimpCistitele. - Pe langa risipa de fructe si de culori, anotimpul autumnal aduce in straita si samanta de neplaceri. Trecerea brusca de la vara la toamna, cu oscilatii mari de umiditate si de temperatura, provoaca sau reactiveaza o multime de boli. Extrem de rare, in urm...

Atentie la schimbarea de anotimpCistitele

- Pe langa risipa de fructe si de culori, anotimpul autumnal aduce in straita si samanta de neplaceri. Trecerea brusca de la vara la toamna, cu oscilatii mari de umiditate si de temperatura, provoaca sau reactiveaza o multime de boli. Extrem de rare, in urma cu 10-20 de ani, afectiunile renale figureaza astazi la loc de frunte, cot la cot cu infectiile respiratorii, depresiile nervoase si bolile meteo. Pe cat de frumoasa, pe atat de zaluda (vorba lui Toparceanu), toamna trebuie tinuta in frau -
Daca este sa dam crezare scrisorilor care ne sosesc la redactie, bolile renale fac in ultima vreme ravagii. Mai mult necunoscute decat cunoscute, cauzele lor fac obiectul a numeroase studii occidentale. Greu de crezut, dar in nebuloasa originii lor se afla "pricini" pe care stiinta a refuzat multa vreme sa le legitimeze, considerandu-le "subiective": stresul, proasta alimentatie, modificarea structurii genetice a carnii, fructelor si legumelor, aditivii alimentari, poluarea, accidentele meteorologice din ce in ce mai accentuate si, nu in ultimul rand, schimbarile bruste de anotimp, care fac ca frigul sa muste in plina vara sau sa ploua si sa ninga in dulcele si auriul septembrie. Perturbatii majore, care dinamiteaza si starea noastra de sanatate, facandu-ne vulnerabili nu doar la raceli si la gripe, ci si la suferinte organice, ca de pilda bolile de rinichi (un studiu recent, publicat in revista "Neue Gesundheit", arata ca cistita si uretrita cunosc o adevarata explozie la instalarea anotimpului rece, mai ales in tarile poluate si mai ales la oameni cu varste de peste 40-50 de ani). Si necazul nu se opreste aici. Multe dintre afectiunile cu care se confrunta omul modern - de la bolile de piele la tulburarile nervoase sau dereglarile hormonale - se datoreaza unei functionari necorespunzatoare a rinichilor (aceste perfecte organe pereche, veritabili vidanjori ai organismului nostru, pe care il curata de reziduuri si de otravuri, filtrand 180 de litri de lichid pe zi!). Nefrita, pielonefrita, litiaza renala, cistita si uretrita sunt diagnostice tot mai des intalnite in spatele altor afectiuni. (Ingrijorator este faptul ca si tinerii si copiii, care au de regula o rezistenta mai mare la acest tip de boli, se confrunta tot mai frecvent cu ele.)
Rezultat al depeselor disperate adresate redactiei noastre, atat din tara, cat si din strainatate, pagina de fata se vrea o scurta, dar utila antologie a celor mai eficiente remedii pe care atotputernica farmacie a naturii le ofera spre vindecare bolilor de rinichi, de la cele mai simple dintre ele (cistitele) la cele mai complexe, cum sunt litiazele renale si pielonefrita.

Tratamentul cistitei

Cistitele sunt afectiuni extrem de frecvent intalnite, cu ele confruntandu-se pe parcursul vietii una din doua femei si unul din sase barbati. In sine, nu sunt extrem de periculoase, in schimb sunt foarte deranjante prin simptomele care le insotesc si, in plus, daca nu sunt tratate la timp, pot genera complicatii mari. Primul semn al cistitei este senzatia de jena la urinare, care cu timpul se transforma in usturime puternica. Apoi, sau concomitent, apare o continua nevoie de a urina, dificultate in controlul actului mictiunii, dureri in zona vezicii, care incep sa iradieze si spre alte zone. Uneori, pot aparea sangerari la urinare, mai ales la ultimele jeturi. La aceste simptome se impune consultarea medicului specialist, care de regula va proceda la o analiza de laborator a urinei, prin care se va depista natura microbilor care au produs boala si, in functie de aceasta, se va recomanda si tratamentul. Spre deosebire de tratamentul alopat, bazat, de obicei, pe antibiotice, cel naturist este mult mai nuantat si poate fi facut in paralel cu cel alopat sau singur. In cadrul terapiei naturiste sunt folosite mai multe categorii de remedii, care au ca scop neutralizarea microbilor, reducerea inflamatiei si a usturimii, refacerea epiteliului urinar, oprirea eventualelor hemoragii si sporirea imunitatii locale (element extrem de important pentru a preintampina recidivele, care sunt extrem de frecvente).

</b><b>Ienuparul, cimbrul si coada-calului

In flora noastra sunt mai mult de cincizeci de plante folosite in tratamentul acestei boli, atat intern, cat si extern. Din acest motiv, selectia celor mai puternice remedii, care in acelasi timp sa aiba si un caracter universal, adica sa se potriveasca unui spectru larg de agenti patogeni si de tipologii umane, nu este deloc un lucru usor. Remediile care urmeaza sunt rodul a aproape zece ani de cercetare a unei echipe de medici, farmacisti si microbiologi din Brasov, cu care am colaborat de-a lungul timpului si cu ajutorul carora am testat foarte multe plante din flora noastra, cu scopul de a le alege pe cele mai eficiente. Iata in continuare cateva remedii forte in tratamentul cistitei.

Tinctura De Ienupar

Ienuparul este, fara doar si poate, cea mai activa planta in tratamentul infectiilor renale si urinare. Inca din primele 24 de ore de tratament, se observa o reducere sensibila a simptomelor, pentru ca dupa 4-5 zile, ele sa dispara complet. Mai mult, microbii nu pot dobandi rezistenta la aceasta planta, care are o variabilitate chimica extraordinara, in functie de locul si conditiile climatice in care creste. Cea mai eficienta forma de administrare este, fara indoiala, extractul hidroalcoolic (tinctura), care se obtine astfel:

Obtinerea tincturii de ienupar

Boabele de ienupar se maruntesc fin cu ajutorul rasnitei electrice de cafea sau in piua. Se pun 20 linguri de pulbere intr-un borcan cu filet, adaugandu-se apoi un pahar si jumatate de spirt alimentar si un pahar de apa, amestecandu-se cat mai bine. Se inchide borcanul si se lasa totul la macerat vreme de zece zile, dupa care tinctura obtinuta se filtreaza prin tifon si se trage in sticlute mici, inchise la culoare.

Administrarea tincturii de ienupar

Se ia 1 lingurita de tinctura in jumatate de pahar cu apa, pe stomacul gol, de trei ori pe zi. Atunci cand afectiunea este acuta, se iau 6 lingurite pe zi, la un interval de aproximativ o ora una de cealalta. De-a lungul anilor, am avut ocazia sa vad la treaba acest remediu de zeci de ori, mai ales in cazurile de cistita cronica si, personal, nu cunosc nici o alta planta comparabila ca forta terapeutica cu ienuparul.

Precautii si contraindicatii

Ienuparul nu se administreaza la femeile aflate in perioada de graviditate. De asemenea, in literatura de specialitate este adesea contraindicat tratamentul cu ienupar la persoanele cu inflamatii renale si urinare acute, deoarece produce iritatii. Pentru a va verifica sensibilitatea la ienupar, incepeti tratamentul cu un sfert de doza si mariti progresiv cantitatea pana la doza normala, oprind tratamentul daca vedeti ca s-a intensificat foarte mult usturimea si senzatia de iritare. Pe de alta parte, efectul ienuparului poate fi completat si "imblanzit" prin combinarea cu alte plante, care sa asigure o refacere a epiteliilor lezate de infectie, precum si a imunitatii locale, care este extrem de importanta pentru a impiedica boala sa revina.

Un "trio" fermecat

Puterea unui amestec de plante bine alese este intotdeauna superioara unei singure plante. Pornind de la acest adevar - binecunoscut de cei care lucreaza in bransa - va recomandam un "trio celebru", care alatura ienuparului alte doua vedete ale fitoterapiei: mesteacanul si coada-soricelului. Mai ales in cistitele recidivante, in cele cu usturimi foarte puternice sau cu sangerari, acest remediu complex a dat rezultate uluitoare. In aceasta directie, este concludenta experienta unei colege de profesie farmacista, care i-a recomandat acest amestec de plante unei vechi paciente, practic dependenta de antibiotice, pentru a tine in frau o cistita recidivanta. Persoana in cauza a luat destul de circumspecta flaconul cu tincturi, pe care si l-a administrat mai mult din lipsa unei alternative si din cauza usturimilor chinuitoare decat din convingerea ca o va ajuta. A doua zi insa, farmacista a avut surpriza sa primeasca nu mai putin de patru clienti in jumatate de ora, care-i solicitau "remediul fermecat", care vindeca intr-o singura zi cistita. La inceput nu a inteles despre ce era vorba, pana cand a aparut si pacienta sa, care traia un amestec de uimire si entuziasm si care-si convinsese toate cunostintele care sufereau de aceasta boala sa apeleze la respectivul leac. Interesant este si faptul ca vreme de jumatate de an, fosta pacienta nu a mai avut nici o recidiva, trebuind sa mai administreze remediul doar la racirea brusca a vremii si in perioadele cu mari variatii termice, cand sensibilitatea la infectii este mai mare. Dar sa vedem cum se prepara acest amestec.

Modul de preparare

Se macina separat cu o rasnita electrica de cafea boabele de ienupar, frunzele de mesteacan si inflorescentele de coada-soricelului. Se pun intr-un borcan 7 linguri de pulbere de ienupar, 5 linguri de coada-soricelului si 5 de mesteacan, dupa care se adauga un pahar de alcool alimentar de 90¡ si jumatate de pahar de apa fiarta si racita. Se amesteca bine componentele, apoi borcanul se inchide ermetic si se lasa sa macereze vreme de 10 zile, la temperatura camerei, dupa care produsul se filtreaza si se trage in sticlute mici, inchise la culoare.

Administrare

O lingurita din acest amestec de tincturi se dizolva in jumatate de pahar de apa, se bea pe stomacul gol, dupa care vreme de 15 minute nu se mananca nimic. In tratamentul cistitei cronice se ia o doza dimineata, una la pranz, una dupa-amiaza si una seara. In cistita acuta se iau sase asemenea doze, la interval de o ora - o ora si jumatate una de cealalta. Tratamentul se practica cel putin 7 zile la rand, pentru ca efectele sa fie stabile. Persoanele cu carente grave de imunitate vor lua si remedii specifice pentru stimularea acesteia (echinacea, ginseng, polen de albine, catina etc.)
- Amestecul ienupar, mesteacan, coada-soricelului, la care s-au mai adaugat in proportii mai mici alte trei plante cu rol de protectie si tonifiere a rinichilor, a fost avizat de catre Ministerul Sanatatii si Familiei, sub numele de Renostim, fiind in prezent disponibil in Plafar-urile si magazinele naturiste din tara.

</b><b>Uleiul De Cimbru

Din anii 60, cand chirurgul si aromoterapeutul francez Jean Valnet le-a redescoperit, uleiurile esentiale din plante aromate nu inceteaza sa-i uimeasca pe oamenii de stiinta cu efectele lor terapeutice. Adeseori ele depasesc ca eficienta in tratamentul infectiilor chiar si cele mai sofisticate antibiotice de sinteza. In Occident, s-a ajuns pana acolo incat chiar si medicii alopati recomanda pacientilor uleiurile volatile, mai ales in tratamentul infectiilor renale si urinare. In sensul acesta, un remediu extrem de eficient impotriva majoritatii germenilor infectiosi care produc cistita este uleiul de cimbru, care se obtine pe cale industriala, gasindu-se in prezent in majoritatea Plafar-urilor si a magazinelor naturiste de la noi din tara. Se administreaza 3 picaturi din acest ulei, amestecate cu o lingurita de miere, de 3 ori pe zi. Amestecul de miere cu ulei volatil se inghite cu apa, pe stomacul gol, dupa care vreme de 15 minute nu se mananca nimic. Tratamentul dureaza 5-7 zile si poate fi completat si de alte remedii din plante, precum si de tratamentul clasic cu antibiotice. Avantajul acestui remediu este rapiditatea extraordinara cu care actioneaza, precum si faptul ca este foarte usor de administrat. Dezavantajul este ca, spre deosebire de plantele anterior mentionate, el nu are efecte imunostimulatoare si care sa grabeasca refacerea tesuturilor lezate de infectie, existand un risc destul de ridicat de recidiva.

</b><b>Baile De Sezut Cu Coada-Calului

Iata un remediu de medicina populara romaneasca, a carui valoare nu poate fi explicata decat in mica masura pe cale stiintifica, dar care este cat se poate de eficient in tratamentul cistitei si al infectiilor renale (nefrita, pielita, glomerulonefrita etc.)

</b><b>Modul de preparare
a extractului de coada-calului (reteta pentru a obtine 5 l)

Trei maini de coada-calului (aproximativ 50 g) se lasa la inmuiat intr-o jumatate de oala de apa (2,5 l), de seara pana dimineata, cand se filtreaza; maceratul se pune deoparte, iar planta ramasa se fierbe cu inca 2,5 l de apa, vreme de 1-2 minute, dupa care se lasa la racit; se combina cele doua extracte. O metoda mai rapida, dar care nu asigura o extractie completa a principiilor active si, ca atare, si efectele vor fi mai reduse, este sa fierbem trei maini de coada-calului in 5 l de apa, vreme de 4 minute, dupa care sa lasam la racit decoctul 15 minute si sa filtram amestecul.

</b><b>Baia cu extract de coada-calului

Apa trebuie sa aiba o temperatura un pic mai ridicata decat cea a corpului (in jur de 38¡C), iar extractul de coada-calului se adauga treptat, asa incat apa sa nu-si modifice brusc temperatura, mai adaugand la nevoie apa rece sau fierbinte. La baile de sezut (care se fac intr-un lighean) sunt suficienti 2 l, in timp ce la baile generale (care se fac in cada de baie) sunt necesari 5 l de extract. Baia dureaza 20 de minute, dupa care pacientul se va relaxa la caldura.

Cateva Elemente Importante Referitoare La Tratamentul Cistitei Si Uretritei

Ca si in alte afectiuni, autotratamentul facut fara consult medical prealabil si fara supraveghere competenta este contraindicat. Anumite afectiuni, cum ar fi infectiile urinare gonococice, tratate incorect si nesupravegheate de medic, prin intermediul analizelor, pot avea o evolutie discreta (fara simptome deranjante) extrem de periculoasa, putandu-se ajunge la sterilitate, infectii genito-urinare generalizate etc. Odata inceput un tratament, fie el naturist, alopat sau mixt, este necesar ca el sa nu fie oprit sau intrerupt, deoarece boala poate reaparea, adesea in forme mult mai grave, deoarece germenii infectiosi capata rezistenta. De asemenea, este bine de stiut ca fara o intarire a sistemului imunitar (prin odihna, respiratie corecta, alimentatie corecta, plante imunostimulatoare) recidivele in aceasta categorie de afectiuni sunt extrem de frecvente, oricat ar fi fost de eficiente remediile antiinfectioase folosite initial.Ilie Tudor