Editorial

Redactia
Extremismul si cenzura. Intarirea extremismului politic din Romania este opera moderatilor. Corneliu Vadim Tudor a fost creat de Ion Iliescu, iar Emil Constantinescu l-a facut mare politician. Una dintre consecintele semiesecului/semisuccesului guvernarilor Fsn (Pdsr) in perioada 1989-1996 si Cdr-Pd...

Extremismul si cenzura

Intarirea extremismului politic din Romania este opera moderatilor. Corneliu Vadim Tudor a fost creat de Ion Iliescu, iar Emil Constantinescu l-a facut mare politician. Una dintre consecintele semiesecului/semisuccesului guvernarilor Fsn (Pdsr) in perioada 1989-1996 si Cdr-Pd (+Psdr) - Udmr a fost intarirea Prm. Acest partid nu are nici un merit. Singurul politician de acolo este Vadim. Ceilalti sunt niste oameni lipsiti de personalitate si de principii etice, care au acceptat sa taca si nu sufla o vorba cu privire la derapajele antidemocratice si imorale ale presedintelui lor. In schimb, au primit locuri in Parlament si alte sinecuri. Rolul lor insa a devenit important. Ei privesc in ochii rudelor, prietenilor, vecinilor, colegilor de serviciu si le spun: "Uitati-va la noi, suntem niste oameni ca si voi, iar in plus vrem binele acestei tari, iar singurul care poate face asta este seful nostru, Vadim! Ce e rau in a vota cu Prm?". Prin aceasta ei confera aparenta de normalitate si de legitimitate fara de care existenta acestui partid extremist nu ar fi posibila.
Nu se poate vedea nimic mai dezgustator decat ultima aparitie publica a lui Vadim pe postul Otv. Este ceva profund in neregula cu aceia care au avut sentimente de satisfactie in legatura cu modul in care s-a comportat si s-a exprimat C.V.T. la Otv. Dar una este sa fii extremist si sa te exprimi deschis, iar cu totul altceva sa interzici postul care a gazduit manifestarea. Intr-un fel, mai bine e sa-l lasi pe Vadim sa-si faca numarul, sa se epuizeze in manifestari retorice decat in tentative de lovitura de stat si de doborare a democratiei, ca in timpul mineriadei din 1999. Din moment ce actorii politici autohtoni nu au curajul sa scoata in afara legii Prm, partidul si liderul sau trebuie delegitimati prin mijloace democratice si transparente. C.V.T. trebuie lasat sa apara pe toate posturile de televiziune, in compania unor analisti rationali (ma ofer oricand voluntar), care sa-l faca de ras, sa arate publicului cat este liderul peremist de lipsit de competenta politica, de diletant si de periculos. Cat vorbeste singur, iar nimeni nu ii da replica, Vadim pare in ochii credulilor, debusolatilor, dezamagitilor, pierzatorilor din tranzitie, frustratilor, prostilor, incultilor, extremistilor, drept destept, competent, charismatic, plin de umor, periculos, cult, talentat etc. In realitate, aceste asa-zise calitati sunt iluzii mediatice, iar oamenii mult mai inteligenti si competenti decat Vadim pot sa arate publicului marile lui defecte. Iar daca Vadim este facut de ras, de Prm se alege praful.
Cna a ales cea mai proasta strategie pentru a-si regla conturile cu Otv, care indraznise sa emita in mod semiilegal/ semilegal, pe considerentul ca nu se mai poate face cenzura in Romania. Ziaristul Dan Diaconescu are un stil nefericit de a face televiziune, pentru ca, daca nu are un interes direct si personal, el ii lasa pe invitati sa debiteze orice vor, asa cum s-a intamplat cu Vadim. Din anumite puncte de vedere, el adoptase exact contrariul strategiei pe care am recomandat-o mai sus. Dar tot este mai bine sa adopti o asemenea strategie decat sa faci cenzura. In plus, spre deosebire de toti ceilalti "teleasti" (de la Tuca la Tanase) si de toate celelalte posturi de televiziune, Dan Diaconescu si Otv incurajasera aparitia tuturor liderilor opozitiei, care nu mai aveau acces in alte parti, iar cand aveau, nu erau lasati sa spuna ce vor si cat vor. Din anumite puncte de vedere, posturile publice si private care au acceptat regimul cenzurii Psd sunt mult mai vinovate decat Otv. Ele ar fi trebuit sanctionate de catre Cna. Dar de unde atata curaj din partea unor oameni care sunt si ei numiti in functie de catre politicieni si depind de comanda politica directa sau indirecta?
Retragerea licentei Otv este o lectie importanta pentru politicieni. In momentul cand se petrece asa ceva, ne putem gandi care ar putea fi reactiile publicului fata de o eventuala scoatere in afara legii a partidului extremist Prm. O multime de oameni ar fi nemultumiti. Ei ar da telefoane de protest pe la diferite posturi de televiziune, ar intra in direct pe la talk-show-urile radiofonice (care sunt cu mult mai libere decat cele de televiziune), ar trimite scrisori presei, ar raspunde la anchete si intrebari lansate pe web. Intr-un cuvant, ar fi mare tensiune. Dupa cum se observa insa, nimeni nu este dispus sa faca manifestatii publice. Incet-incet, problema se va judeca in Justitie, iar Diaconescu si ai lui se vor duce probabil pe la curtile europene sa protesteze. Dar asa cum se intampla intr-o civilizatie mediatica, peste doua-trei zile, alte stiri ocupa prima pagina a ziarelor sau intra in sumarul emisiunilor audiovizuale de stiri. Probabil ca la eventuala scoatere in afara legii a Prm ar fi o nemultumire ceva mai mare. Chiar daca s-ar incerca manifestatii de strada, ele nu ar primi aviz de la Basescu sau alti primari, care ar fi fericiti ca scapa de un concurent in alegerile locale sau generale. Poate ca Vadim ar incerca sa dea iar o lovitura de stat, asa cum s-a intamplat in ianuarie 1999. Multi inconstienti ar sprijini o asemenea operatiune nebuneasca. Dar armata nu ar permite asa ceva. Chiar daca Vadim are simpatizanti in Militie, Servicii secrete si armata, mai ales intre pensionari si cei care au fost dati afara (pentru incompetenta sau pentru ca s-au compromis prea tare inainte si dupa decembrie 1989), armata romana este institutia care a fost cea mai expusa la contactul cu Nato. Armata a devenit institutia cea mai prooccidentala, pentru ca va avea cel mai mult si mai repede de castigat din integrarea Romaniei in Nato. Si in Turcia sunt extrem de influenti si de simpatizati extremistii fundamentalisti islamici, pana in punctul in care au castigat locul intai in alegerile parlamentare. Dar armata s-a impotrivit, iar partidul islamicilor extremisti a fost scos in afara legii. Armata turca este o institutie prooccidentala, pro-Nato, care nu permite nici o alunecare a tarii catre extremism. La fel se va petrece si cu armata romana. Si mai este un element. Cei care au reusit pana acum sa supravietuiasca in Serviciile secrete autohtone stiu ca vor fi si ei integrati in reteaua Nato de intelligence, adica vor deveni servicii onorabile, puse in slujba democratiei, nu a totalitarismului comunist, cum a fost Securitatea, asa ca nici ei nu vor trada in favoarea lui Vadim si a Prm. Este bine ca opinia publica sa afle acest lucru, pentru ca Vadim si ciracii lui au inceput sa joace puternic cartea antiamericana si anti-Nato. La o adica, ar face niste intelegeri secrete cu Irakul, cu Iranul si - cine stie? - poate chiar cu Al Qaeda. Prin urmare, ei au devenit amenintari de securitate pentru Nato si Sua, aliatii nostri.
Daca s-ar organiza alegeri anticipate in 2003, iar Prm ar fi scos in afara legii cu doua saptamani inainte, evenimentul ar fi repede eclipsat de campania electorala. Si s-ar face o multime de loc pentru partidele democratice. Desigur, pentru stiinta lui Vadim si a asociatilor lui, care s-au amuzat un deceniu de ceea ce scria in "Romania Mare", pe motiv ca ar fi vorba de pamflete, tot ceea ce ati citit mai sus este un pamflet de presa, si nu o ipoteza politica si/sau strategica. Iar daca ar lua-o in serios, inseamna ca politicienii nostri si strategii de la Nato nu mai au simtul umorului.Dan Pavel