Acasa

Redactia
Paradisul de langa Brasov:Sacele. La o aruncatura de bat de Brasov (circa 10 km) se afla fostele "Sapte sate", azi municipiul Sacele care, in ciuda promovarii sale la rang citadin, si-a pastrat aroma rurala, cu pasuni si fanete, cu gradini pline cu flori si cu stradute pe care vacile inca se mai int...

Paradisul de langa Brasov:</b><b>Sacele

La o aruncatura de bat de Brasov (circa 10 km) se afla fostele "Sapte sate", azi municipiul Sacele care, in ciuda promovarii sale la rang citadin, si-a pastrat aroma rurala, cu pasuni si fanete, cu gradini pline cu flori si cu stradute pe care vacile inca se mai intorc seara de la pascut. Asternute la poalele dealurilor si strajuite in departari de culmile Ciucasului, cele sapte sate inlantuite se mandresc cu nu mai putin de 17 biserici, ortodoxe, catolice, evanghelice; biserici semete, catedrale, in care inca se mai tin slujbe. Acest fapt, ca si arhitectura caselor - pe langa vilele nou aparute, se gasesc aici si case "regatene", alaturi de vechi "fortarete" in stil sasesc -, spune multe despre interculturalitatea zonei. Romani ("mocani"), sasi si unguri traiesc aici impreuna de secole.
Sacele reprezinta o excelenta alternativa a turismului hotelier din Brasov. Infiintata in urma cu doar doua luni, filiala Asociatiei Nationale a Turismului Rural Ecologic Cultural de aici a devenit, datorita sotilor Petrescu, una dintre cele mai active din Tara Barsei. In Sacele va asteapta aproape 35 de pensiuni, peisaje frumoase si multe drumetii de facut.

Atractii turistice

- In zilele senine de sambata si duminica, Dealul Bunloc seamana cu o rezervatie de pasari uriase, viu colorate: zeci de parapante coboara lin pe deasupra padurilor, aterizand pe campul neted de la poalele dealului. De pe culmea usor infiorata de toamna, privelistea este impresionanta si, daca ati urcat cu telescaunul (50.000 de lei dus-intors, funtioneaza doar doua zile pe saptamana, informatii la tel. 0268/33.99.32) si este vreme buna, puteti sa va bucurati mai mult de peisaj si de aer coborand pe jos, intr-o miniexcursie de 45 de minute.
- Pentru a ajunge la Sapte scari, unul dintre cele mai spectaculoase locuri din Tara Barsei, aveti de mers aproximativ o ora si jumatate de la ultimul drum de masina - Dambul Morii -, iar de la defileu, inca o jumatate de ora inspre varful Piatra Mare.
- Deschis zilnic intre orele 10-16, Muzeul Etnografic din Sacele propune, prin costumele populare si uneltele pastrate de secole, o incursiune in istoria indeletnicirilor localnicilor, de la pastoritul de tip transhumant la agricultura sau prelucrarea lemnului. Dezvoltarea oieritului, in special in a doua jumatate a secolului al Xviii-lea, a dus la o adevarata industrie casnica a prelucrarii lanii, iar la Muzeul Etnografic puteti vedea instrumente traditionale, piepteni, furca, roata de tors, vartelnita, sucala si razboaie de tesut, nelipsite din casele sacelenilor pe vremuri.
Un punct central al muzeului este "casa curata", camera cea buna a familiei, cu laite, blidare, coltare, pat inalt, cu frumoasele tablii pictate cu motive florale, armuroaie, cu farfurii smaltuite cu albastru de cobalt, cu fotografii vechi, inramate.
- Spiritul artistic si munca asidua de zeci si zeci de ani au transformat casa doamnei Margareta Gyrgy-Papp intr-un adevarat muzeu. Diversitatea si originalitatea lucrarilor iesite din mainile sale sunt covarsitoare. Fiecare tablou, fiecare tesatura - intre care o simfonie taraneasca din papura, usturoi, ceapa - are povestea ei, pe care d-na Papp o deapana cu dor si drag.

Pensiuni

Oferta agroturistica impresioneaza atat prin numarul mare al pensiunilor, cat si prin diversitatea acestora. Fie ca este vorba de pensiuni de una sau de trei margarete, ele au cateva caracteristici comune: curatenia si cultul sacelenilor pentru flori.
Prima destinatie pe care o recomandam este Pensiunea Mogos, catalogata la doua margarete. O gazda inimoasa, bucate delicioase, camere foarte spatioase, o mica terasa la etaj, un motan lenes, o curte cu flori si cu pasari, unde puteti sta la soare pe sezlonguri, privind dealul impadurit din spatele casei, multa liniste si o atmosfera intima, tihnita, iata ce puteti gasi la aceasta pensiune. Ea dispune de doua living-uri, trei camere, intre care una cu un pat, una cu doua si cea de a treia cu un pat matrimonial, doua bai si o bucatarie. Pretul pentru o camera este de 350.000 de lei, iar daca vreti sa va infruptati din portiile generoase pregatite de gazda, aveti de platit 50.000 de lei micul dejun si 100.000 de lei cina. La cativa pasi de Pensiunea Mogos, in imediata apropiere a Bisericii ortodoxe ce a gazduit prima scoala din Sacele, se afla Pensiunea Datura, ce poarta numele unei flori care domina prin frumusetea ei gradina plina cu zeci si zeci de alte soiuri. Pensiunea are pentru turisti trei camere foarte simple, catalogate la o margareta, cu pretul de 150.000 de lei/persoana.
- Pensiunea Cornelia (2 margarete) pune la dispozitia turistilor doua camere nedecomandate, o sufragerie si o baie. Farmecul locului il constituie gradina larga plina cu pomi fructiferi, un loc perfect pentru cei care vor sa innopteze in corturi.
- Pensiunea Ursu, singura pensiune de trei margarete din Sacele, dispune si ea de un spatiu verde, unde va puteti relaxa la masute sau in sezlonguri. Ridicata pe doua etaje, vila dispune de un living, de un apartament si de sase camere dotate cu baie proprie, cu dus. Pretul: 1.000.000 lei.
- Daca majoritatea pensiunilor din Sacele sunt demne de admirat pentru exploziile florale, ei bine, la Pensiunea Simon (2-3 camere de inchiriat) si mai ales la Pensiunea Trandafirul (2 camere) intrati intr-un regat al miresmelor si culorilor. Cercelusii, begoniile, crizantemele, margaretele galbene, crinii imperiali, garofitele, muscatele si, bineinteles, trandafirii fac din Pensiunea Trandafirul o mica gradina botanica.
- Mama Mia este o pensiune rustica de doua margarete, cu grajdul de vite in fundul curtii, cu trei camere si trei minibai pentru turisti.
- Pensiunea Brazii este amplasata intr-un loc mirific. Daca va veti caza intr-una din cele 4 camere de moda veche (o margareta - o singura baie) ale pensiunii, aveti la dispozitie pentru plimbari o uriasa livada de meri, lacul de acumulare Tarlungeni si, daca stiti sa calariti, puteti pune saua pe doi superbi cai. Pretul cazarii este de 250.000 lei/camera.Antrec Sacele, tel. 0721/12.33.40
antrecbv@yahoo.com
Antrec Bucuresti, tel. 021/223.70.24
Iulian Ignat
(Fotografiile autorului)