Cosul cu targuieli

Redactia
Dulciuri cu fructe de toamnaTarta cu prune. Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 220 g faina, 60 g zahar, 140 g unt moale + o bucatica (cat o nuca), 2 galbenusuri, sare. Pentru umplutura - 1,2 kg prune, 30 g migdale macinate, 30 g zahar tos, 30 g zahar cristalizat (mai mare).. Mod de prep...

Dulciuri cu fructe de toamna</b><b>Tarta cu prune

Ingrediente (pentru 6 persoane): Pentru aluat - 220 g faina, 60 g zahar, 140 g unt moale + o bucatica (cat o nuca), 2 galbenusuri, sare. Pentru umplutura - 1,2 kg prune, 30 g migdale macinate, 30 g zahar tos, 30 g zahar cristalizat (mai mare).
Mod de preparare: Aluatul - Amestecati faina, zaharul, untul taiat bucatele si un varf de cutit de sare si framantati-le cu varfurile degetelor, pana ce obtineti un aluat fraged. Adaugati galbenusurile si 5 linguri de apa, continuati sa-l framantati repede, formati din aluat o sfera si tineti-l cel putin 30 de minute la frigider (invelit in folie de plastic). Incalziti cuptorul la 180¡C si ungeti cu bucatica de unt o tava pentru tarta. Scoateti samburii prunelor (fara sa le rupeti) si amestecati migdalele macinate cu zaharul tos. Intindeti aluatul pe planseta infainata, imbracati cu el forma unsa, intepati-l din loc in loc cu o furculita si presarati peste el amestecul de migdale cu zahar. Puneti deasupra prunele si coaceti tarta 40-50 de minute. Pudrati-o cu zahar cristalizat si serviti-o calduta sau rece.

</b><b>Prajitura cu mere (reteta bunicii)

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 5 mere (soiul Golden), 3 oua, 150 g miere, 150 g faina, 200 g unt. Pentru caramel - 20 bucati de zahar (100 g).
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 180¡C si preparati zaharul ars, punand pe foc, intr-o craticioara cu fundul gros, zaharul impreuna cu 2 linguri de apa. Cand incepe sa se ingalbeneasca, turnati-l intr-o forma cu pereti detasabili pe care-o inclinati pe toate partile, pentru ca zaharul ars sa acopere atat fundul, cat si peretii. Curatati merele si taiati-le in sferturi. Topiti untul si amestecati-l cu ouale, mierea si faina (in robotul de bucatarie sau cu telul). Asezati merele in tava peste zaharul caramel, turnati peste ele aluatul si dati prajitura 40 de minute la cuptor. Dupa ce o scoateti din cuptor, rasturnati-o pe un platou si serviti-o calduta sau rece.

Prajitura pufoasa cu nuci

Ingrediente (pentru 6-8 persoane): 400 g miez de nuca, 8 oua, 250 g zahar pudra, 100 g faina + 1 lingura faina pentru tava, 20 g unt.
Mod de preparare: Incingeti cuptorul la 210¡C, ungeti si infainati o tava cu peretii detasabili. Maruntiti nucile impreuna cu 50 g zahar in robotul de bucatarie (nu foarte fin). Spargeti ouale si separati albusurile de galbenusuri. Frecati galbenusurile cu zaharul ramas, pana ce incep sa se albeasca, adaugati nuca si faina si amestecati bine. Bateti albusurile spuma si incorporati-le usor in aluat. Varsati aluatul in tava si dati-l 40 de minute la cuptor. Cand e coapta, lasati prajitura sa se odihneasca 5 minute, scoateti-o din tava pe un grilaj si serviti-o abia dupa ce s-a racit.

Pasta de mere

Ingrediente (pentru circa 600 g): 1 kg mere, 500 g zahar cristalizat, 1 varf de cutit scortisoara pisata, 1 lamaie, 1 lingura ulei.
Mod de preparare: Curatati merele, indepartati partea lemnoasa si semintele si taiati-le bucati. Puneti-le intr-o cratita impreuna cu 200 ml de apa si lasati-le sa fiarba incet, 5-10 minute, pana ce incep sa se inmoaie. Stoarceti bine lamaia, in asa fel incat sa obtineti 2 linguri cu zeama. Treceti merele fierte printr-o sita, cantariti piureul obtinut si puneti-l sa fiarba, cu aceeasi cantitate de zahar, cu scortisoara si cu zeama de lamaie, intr-o cratita cu fundul gros. Amestecati bine si lasati-le sa fiarba vreo 10 minute, la foc mic, pana ce piureul se ingroasa si se desprinde de marginile cratitei. Ungeti bine cu ulei o tava de forma patrata, presarati zaharul cristalizat, intindeti deasupra pasta de mere, presarati din nou zahar si bagati tava la frigider. Cand s-a racit bine, taiati pasta cubulete si serviti-o. Se poate pastra invelita intr-o punga din celofan legata la gura.